Cestus írta:Gaillard írta:Az elmúlt évtized alatt gyökeresen megváltozott a labdarúgás.
Egyfajta őrültség jellemzi már a játékot, azaz az erő, a gyorsaság, a tempó, a határozottság minden fifkás dolgot, precizitást, technikát ellensúlyoz.
Igazából tök egyetértek azzal, amiket írsz, viszont én itt megkülönböztetném a bajnokságokat és a kupasorozatokat. Előbbiben a jól összerakott, magas szinten focizni tudó, fegyelmezett csapatok nyernek, akik minden meccsnek azonos jelentőséget tulajdonítanak.
A kupákban meg azok szerepelnek jobban, amiket írsz, azok a csapatok, akik felszívják a csíkot meccs előtt, kimennek habzó szájjal, és utána berúgják az ellenfél kapusát labdával együtt négyszer a hálóba. De szerintem ennek is ára van, mert a bajnoksághoz meg nem annyira ez kell, éveken keresztül, a szürke hétköznapokban nem lehet folyamatosan extázisban pályára lépni, hogy garantált legyen a siker, oda inkább a kiegyensúlyozottság, tudás, fegyelem kell.
Ez szerintem a legfontosabb kérdés, hogy mi most BL-t akarunk nyerni, vagy továbbra is uralni Spanyolországot, BL-címek nélkül, mert szerintem teljesen más irányba kellene menni a két esetben. Pusztán focitudással szerintem nem fog már jönni a BL, mert annyival már tudásban sem vagyunk előrébb a többi csapathoz képest, mind mondjuk Pep idejében.
Igen, a Barca volt az utolsó a totálisan anyagi befolyás alatt álló labdarúgásban, amely "saját termékkel" tudta egy ideig uralni a világ labdarúgását, ám egyrészt az ellenfelek egy idő után már alkalmazkodtak, ellenszert dolgoztak ki, másrészt egy igen szenzációs képességű játékos garnitúra állt akkor rendelkezésre egy gyémánttal koronázva, amely a stratégiát végig tudta vinni.
Azóta még több pénz áramlott és ezáltal még precizebben feltérképeződött a labdarúgás, azaz a professzionalizmus révén már nem lehet jelentős különbséget képezni a hasonló financiális hátterű csapatok között és főleg nem tartósan. A Real Madrid BL triplázása nem a játékának dominanciáján múlott, de utólag erre már egyre kevésbé fognak emlékezni.
A bajnokság kapcsán igazad van, bár azért egy Real Madrid és a felzárkózó Atlético révén már az ellenfelek igazán rossz szezonja szükséges ahhoz, hogy a Barca trónon maradjon, különben kb. a szerencse dönti majd el a végkifejletet.
A vezetőségnek továbbra is nehéz lehet abban döntést hoznia, hogy megtartják a club egyediségét, stílusát, sportszakmai (képzési, kiválasztási) vonalát - ezzel valószínűsíthetően kicsire csökkentve a csúcssikerek (BL) elérését és az ezzel járó financiális bőséget - vagy belemennek továbbra is a hazárdírozásba az igazolások terén (drága játékos vételek esetleges megtérüléssel - játékosok által nyert címek, ezáltal komoly bevételek).
A sztár igazolások is természetesen csak addig "tarthatóak", ameddig a club nemzetközi népszerűségéből adódóan van hozzá elegendő bevétel. Messi pályafutásának befejeztével a különöleges varázs is megkopik (ha egyátalán itt akarja még folytatni), így még nehezebb lesz sztárokat, szponzorokat előnyös feltételek mentén megnyerni.
Sokan nem gondolták volna, hogy a Real után a legtöbb BEK/BL címet nyerő Milan így eltűnik a "csúcscsapatok" közül. Az sem lenne túl üdvözítő, ha egy olyan szintre jut a club, hogy a jövőben esetlegesen kinevelkedő komoly potenciállal bíró játékosok végül folyamatosan más tehetősebb - jelen esetben angol - cluboknál futják be a karrierjüket, mert anyagi szempontból nem lehet őket megtartani.
Sokszor sajnos elég egy-két szerencsétlen pillanat, szakasz és nagyot fordul a világ, főleg, ha mindent az anyagi szempontok folyásolnak be. Számtalan ilyen pillanat volt az elmúlt években, amikor a Barca a BL-ben egyszerűen nem tudott jól kijönni a szituációból és mivel ebben tendenciát látnak a külső érdeklődök, így a vonzerő is könnyen megkopik.