bence-barca írta:bence-barca írta:Ebbe a topikba nem véletlenül nem szoktam írni. Egyszerűen itt nem szoktam az én ízlésemnek megfelelőt találni. De most mégis segítségetek kérem hátha
Először is:
Valaki tudna ajánlani nekem pszichedelikus rock műfajban előadókat?
Azért ne tolongjatok az előadókkal
Nem vártam sok választ az tény, de azért reménykedtem, h 1-2 válasz érkezik. Aztán ha nem, akkor nem, mindenesetre egy próbát megér még egyszer.
Ha pszichedelikus rockra vágysz, mindenképpen
Jimi Hendrix Experience-t,
The Doorst és
Pink Floydot hallgass. Ugyebár a műfaj alapvetően arra épít mintegy poszt-avantgard szerűen, hogy a tudatmódosító-tudattágító szerekkel kifejezni a saját, formabontó gondolatiságot és új dimenziókba nyitni a kapukat az emberi elme előtt. Mivel ezek a számok döntően úgy íródtak, hogy a zenészek előbb kokaint, váliumot, LSD-t, és egyéb kábítószereket fogyasztottak, aztán ragadtak csak hangszert, vagy tollat, hogy dalszöveget írjanak, végletekig elvont műfaj, és nagyon szűk kör hallgatja, érted te, hogy miért. A fent említett együttesek nem feltétlen csak pszichedelikus rockkal foglalkoztak, de pl. Hendrix vagy Syd Barrett, és még sokan mások híresen súlyos drogfüggők voltak, nem véletlenek a korai tragikus halálozások a pszichedelisták körében.
Maga a pszichedelikus rock amúgy könnyen összefüggésbe hozható azt art rockkal, ahol a különböző művészeti formákat gyúrták egybe, mint pl. a festészetet, a mozgóképet, a színházat és a zenét. Mivel a két rock alfaj azonos stílusjegyekből táplálkozik, gyakran szokták összeboronálni őket. Eképpen ajánlanám még neked a
Genesist vagy
Dawid Bowie-t, vagy akár a
Velvet Undergroundot. Bár én még soha nem használtam semmilyen kábítószert, nem találtam szükségesnek, hogy azokat az érzéseket és víziókat éljem meg, mint pl. Jim Morrison, tisztelem és kedvelem a pszichedelikus és az art rockot, még ha nem is rajongok érte annyira, mint a punkért, vagy a hard rockért. Jó szórakozást a fent említettekhez, bár ezt szerintem is úgy lehetne a legkönnyebben megérteni, ha előtte kegyetlenül betép az ember, de nekem sikerült fű nélkül is megérteni a lényegét, mégha nem is olyan értelemben, ahogy az "valójában lenne".
Ajánlanám amúgy a Rock 7 korszaka című sorozatot, amit a BBC készített, interjúvolva a legnagyobb zenészek köréből sokakat és a leghozzáértőbb újságírókat is. Ahogy a neve is állítja, hét korszakra bontották a rockot, és eképpen készült hét rész, az egyik pont az art rockkal foglalkozik. Bár vannak pontatlanságok és elnagyzolt állítások, eléggé hiteles, meleg szívvel ajánlom. Torrenten megtalálod/megtaláljátok.
Ja, és én sem szoktam sűrűn látogatni a topicot, ezért is nem válaszoltam korábban. A miértjét már te megfogalmaztad.