Testépítés, edzésprogramok

Ami egyik témához sem kapcsolódik, avagy itt nyugodtan írhatsz mindenről kötetlenül.
Rivaldinho
Entrenador del Barça

2011.10.04. 23:46:39

dak900 írta: A szálkásítás étrendtől függ, nem pedig ismétlésszámtól!!! :)
Nem nem, nagyon tévedsz.. Kicsit akkor mélyedj el benne jobban! :wink:
daffy
Madridista

2011.10.04. 23:38:21

dak900 írta: Abban van valami, hogy az ismétlésszám az függ az egyéntől is, de a hozzászólás második felével nem értek egyet! :D A dolgot egyszerűen csak matekra alapozom! Pl.: 4X6=24 ismétlést nyomsz mondjuk fekvenyomásból, 100 kg-mal=2400kg
következő edzés: 3X12=36 ismétlést nyomsz szintén fekvenyomásból, 80 kg-mal=2880kg(szerintem reálisak az arányok, a súlyok között, sőt...még többel is menne mint 80kg, szvsz...)
A két edzés közötti volumenben elég nagy a különbség... Ha belegondolsz a kondi lényege az, hogy mindig növeljük kicsit a volument, akár úgy, hogy az ismétlésszámot növeljük, vagy a súlyokon nehezítünk kicsit!
Nem azt mondom, hogy így nem lehet fejlődni, ahogy Te nyomod, csak hosszútávon szerintem nem biztos hogy a "legjobb" fejlődést érheted el, magadhoz képest! :) Javíts(atok) ki ha tévedek! :)
tévedsz. hosszú távon pont ez a jó,mert átsegít az olyan határokon,amiknél megakadsz a 4x8-cal.
shutterisland
Director del Fútbol

2011.10.04. 23:16:55

Ezzel a fehérjebiznisszel kapcsolatban nekem az a véleményem, hogy a minőséget és a megbízható forrást nézem mindenek előtt. Olyan ez, mintha parizert vennél sonka helyett. Meg lehet enni mindkettőt, de hosszútávon ki fog jönni a különbség. A kaján (és így az étrend-kiegészítőkön) nem érdemes spórolni szerintem.
ebben igazad van, de 700-800 eladás után vaterán csak ki kellett volna jöjjön valami, de mindenki meg volt elégedve (elég sokan csak akkor értékeltek, miután használták a terméket) senki nem írta, hogy megy tőle a hasa, vagy ilyesmi.
ha van néhány semleges értékelése, az is azért van, mert késett a termék, vagy pedig mert kimaradt az ajándék a 9 szem ajándék amino a csomagból.

sráccal beszélek facebook cseten, tök korrekt, meg láttam a képein is, hogy komolyan űzi...az említett szponzor pedig szerintem a pro nutrition, ami nem egy világmárka, de most ennyiért jó lenne.

szerintem vagy avval van baj, hogy laktózérzékeny vagyok (bár eddig sosem jött ki rajtam tünet, mikor tejjel ittam a régi proteinem, akkor sem.) vagy pedig az lehet, hogy még új a termék a testemnek...és elsőre 40 gramm odavágott teljesen éhgyomorra a szervezetemnek.

két dolog van, ami szóba jöhet, az egyik az, hogy veszek laktáz enzimet 2000 forint körül, és szedek hozzá azt kis adagban, vagy pedig veszek power proteint, és ahhoz fogok hozzá adni plusz tejsavót.
dak900
Jugador del Barça

2011.10.04. 23:13:45

Rivaldinho írta:
dak900 írta:
Abban van valami, hogy az ismétlésszám az függ az egyéntől is, de a hozzászólás második felével nem értek egyet! :D A dolgot egyszerűen csak matekra alapozom! Pl.: 4X6=24 ismétlést nyomsz mondjuk fekvenyomásból, 100 kg-mal=2400kg
következő edzés: 3X12=36 ismétlést nyomsz szintén fekvenyomásból, 80 kg-mal=2880kg(szerintem reálisak az arányok, a súlyok között, sőt...még többel is menne mint 80kg, szvsz...)
A két edzés közötti volumenben elég nagy a különbség... Ha belegondolsz a kondi lényege az, hogy mindig növeljük kicsit a volument, akár úgy, hogy az ismétlésszámot növeljük, vagy a súlyokon nehezítünk kicsit!
Nem azt mondom, hogy így nem lehet fejlődni, ahogy Te nyomod, csak hosszútávon szerintem nem biztos hogy a "legjobb" fejlődést érheted el, magadhoz képest! :) Javíts(atok) ki ha tévedek! :)
Az ismétlésszám nem mindegy!
Attól függ mit akarsz elérni. Növekedni akarsz, vagy szálkásítani akarod a már meglévőt ?
A szálkásítás étrendtől függ, nem pedig ismétlésszámtól!!! :)
ziipp
Capitá del Barça

2011.10.04. 23:08:37

Az ismétléseket úgy csinálom, hogy ha már 12 kimegy négyszer egymás után váltok a következő súlyra. Azt elkezdem 8-as ismétléssel, majd 10-essel és végül 12-essel.

Amúgy mostanában szoktam rá arra, hogy 8 szériát nyomok mindenből. Igaz, ebben az első kettő kisebb súllyal, a középső 4 az éppen megfelelő súllyal, ezután egy hosszabb pihenő, és még kettő már nehéz súlyzókkal.

Ezzel a fehérjebiznisszel kapcsolatban nekem az a véleményem, hogy a minőséget és a megbízható forrást nézem mindenek előtt. Olyan ez, mintha parizert vennél sonka helyett. Meg lehet enni mindkettőt, de hosszútávon ki fog jönni a különbség. A kaján (és így az étrend-kiegészítőkön) nem érdemes spórolni szerintem.
Rivaldinho
Entrenador del Barça

2011.10.04. 22:18:06

dak900 írta:
Abban van valami, hogy az ismétlésszám az függ az egyéntől is, de a hozzászólás második felével nem értek egyet! :D A dolgot egyszerűen csak matekra alapozom! Pl.: 4X6=24 ismétlést nyomsz mondjuk fekvenyomásból, 100 kg-mal=2400kg
Az ismétlésszám nem mindegy!
Attól függ mit akarsz elérni. Növekedni akarsz, vagy szálkásítani akarod a már meglévőt ?
dak900
Jugador del Barça

2011.10.04. 21:53:51

daffy írta:
dak900 írta:Itt lenne az a pár kérdés Marquez2!

Az ismétlésszámnál azt már látom hogy nem a legjobb választás a 4X8... :) De akkor mi a helyes ismétlésszám?
nincs helyes ismétlésszám. érzésre nyomjad. nekem pl beválik,hogy egyik edzésen 6os ismétléseket nyomok,a másikon meg nem megyek 12 alá
shutterisland
Director del Fútbol

2011.10.04. 16:34:23

hát majd lehet, de most annyira demotivált és ideges vagyok, hogy konkrétan edzeni sincs kedvem, meg semmihez.

tökre irigyelem már az olyanokat, akiknek nem kell b.szakodni olcsó cuccokkal, meg egyéb ilyen gondjaik sincsenek, nyomják a nagy adag jumbot,g-bombot,whey pro-t folyamatosan, meg tököm tudja mit még mellé.

amúgy megtaláltam fb-n a srácot, aki árulja, hát abban biztos nincs kamu, hogy gyűri a vasakat egy ideje. :D

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hp ... 1984_n.jpg

mondjuk semmire sem garancia, de egyre inkább úgy érzem, az én szervezetemmel van a baj, nem a cuccal.
daffy
Madridista

2011.10.04. 16:18:32

shutterisland írta:igen, de attól meg hiába nem f.sok, úgysem lesz rá pénzem, főleg ha reggel is innám, nem csak edzés után..áhh, enyhén b.szta el a kedvem ez a sz.rság, tipikus fail.
eladónak írtam smst, azt mondta, majd emailben válaszol a problémáimra.
hát ha lesz annyira korrekt, hogy a 6-ból az 5 bontatlan kilót visszaváltja nekem...mivel eladni nem fogom tudni, laktóz enzim meg lenne vagy 3000 forint..
én csak azért gondoltam,hogy kiderüljön,hogy ettől gittelsz vagy más fajtától is
shutterisland
Director del Fútbol

2011.10.04. 16:15:07

igen, de attól meg hiába nem f.sok, úgysem lesz rá pénzem, főleg ha reggel is innám, nem csak edzés után..áhh, enyhén b.szta el a kedvem ez a sz.rság, tipikus fail.
eladónak írtam smst, azt mondta, majd emailben válaszol a problémáimra.
hát ha lesz annyira korrekt, hogy a 6-ból az 5 bontatlan kilót visszaváltja nekem...mivel eladni nem fogom tudni, laktóz enzim meg lenne vagy 3000 forint..
daffy
Madridista

2011.10.04. 16:04:39

shutterisland írta: igen, de ez összetett dolog, mivel a vásárlói vélemények közt elég sok olyat olvastam, hogy jó a termék, bevált, meg ilyenek, szóval nem biztos, hogy az a kulcsa a dolognak...lehet egy középkategóriás tejsavó koncentrátumtól is kijönne ez, főleg ha laktóz van a dologban.

power proteinból 6 kg olyan cirka 17.000 forint lenne, ez meg úgy volt 10.000, hogy igazából tejsavó, szóval egy értékesebb típus, mint a designer proteinek.

persze gondoltam, hogy nem fenékig tejfel,de úgy voltam vele, még ha rosszabbul is hasznosul, mint a power protein, akkor is jobb lesz ár/érték arányban, és hát a lóvé nekem most kulcsfontosságú volt.

lehet, hogy hiba volt, ez akkor derülne ki, ha másféle tejsavó is megjáratna, de most ott tartok, ha veszek enzimet, akkor vagyok árban egálban.

az meg, ha egy igazi ütős tejsavó fehérjét akarok, szerintem 25 alatt nem kapnék 6kg-t :?
próbálj meg zacskós scitec whey pro-t vagy brutal muscle on-t. 30g van egy kis zacsiba és kb 300 ft. annyit megér,hogy kipróbáld fosol-e tőle
shutterisland
Director del Fútbol

2011.10.04. 16:00:00

daffy írta:
shutterisland írta:na utánaolvastam ennek a latkózt témának, végül is ha vennék laktáz-enzimet, akkor avval elvileg orvosolható lenne a probléma.
valaki jár hasonó cipőben/ért ehhez a részhez ?
nem,de ha már itt tartunk,akkor nem lenne egyszerűbb normális fehérjét venni? ez meg az enzim... legközelebb gondolom nem így csinálod
igen, de ez összetett dolog, mivel a vásárlói vélemények közt elég sok olyat olvastam, hogy jó a termék, bevált, meg ilyenek, szóval nem biztos, hogy az a kulcsa a dolognak...lehet egy középkategóriás tejsavó koncentrátumtól is kijönne ez, főleg ha laktóz van a dologban.

power proteinból 6 kg olyan cirka 17.000 forint lenne, ez meg úgy volt 10.000, hogy igazából tejsavó, szóval egy értékesebb típus, mint a designer proteinek.

persze gondoltam, hogy nem fenékig tejfel,de úgy voltam vele, még ha rosszabbul is hasznosul, mint a power protein, akkor is jobb lesz ár/érték arányban, és hát a lóvé nekem most kulcsfontosságú volt.

lehet, hogy hiba volt, ez akkor derülne ki, ha másféle tejsavó is megjáratna, de most ott tartok, ha veszek enzimet, akkor vagyok árban egálban.

az meg, ha egy igazi ütős tejsavó fehérjét akarok, szerintem 25 alatt nem kapnék 6kg-t :?
daffy
Madridista

2011.10.04. 15:42:03

shutterisland írta:na utánaolvastam ennek a latkózt témának, végül is ha vennék laktáz-enzimet, akkor avval elvileg orvosolható lenne a probléma.
nem,de ha már itt tartunk,akkor nem lenne egyszerűbb normális fehérjét venni? ez meg az enzim... legközelebb gondolom nem így csinálod
shutterisland
Director del Fútbol

2011.10.04. 15:33:17

na utánaolvastam ennek a latkózt témának, végül is ha vennék laktáz-enzimet, akkor avval elvileg orvosolható lenne a probléma.
daffy
Madridista

2011.10.04. 14:05:07

dak900 írta:Itt lenne az a pár kérdés Marquez2!

Az ismétlésszámnál azt már látom hogy nem a legjobb választás a 4X8... :) De akkor mi a helyes ismétlésszám?
nincs helyes ismétlésszám. érzésre nyomjad. nekem pl beválik,hogy egyik edzésen 6os ismétléseket nyomok,a másikon meg nem megyek 12 alá
shutterisland
Director del Fútbol

2011.10.04. 13:22:16

na, szerintem laktóz érzékeny vagyok.
ittam 40 grammot, 30 percen belül jelentkeztek a tünetek (hasi fájdalmak, gázosodás, hasmenés) szóval...nem tudom mi a lóf.szt csináljak, buktam egy tízest gondolom.
valaki tipp/trükk ? :(
dak900
Jugador del Barça

2011.10.04. 12:47:22

Itt lenne az a pár kérdés Marquez2!

Ha egy izom "ideg-izom" kapcsolata nem jó, akkor előfárasztásos módszeren kívül mi segíthet még? Az szerepelt az általad küldött anyagban, hogy olyan gyakorlatokat kell végezni, amely növeli a neurológiai hatékonyságát és „mozgósíthatóságát", az adott izomnak. Szóval mondjuk ha a mellemmel van gond, akkor mik "lehetnének" azok a gyakorlatok, amelyek segíthetnének?

Az utolsó problémám az lenne,(lehet hülyén fog hangzani) hogy a jobb mellem kisebb mint a bal!(nem óriási eltérés, de azért látható) :D Tegyük hozzá, alapból volt különbség a kettő között. Úgy vettem észre, hogy jobb kéznél, egyszerűen több megy bele vállból, tricepszből... A többi izomcsoportnál pedig éppen ellenkezőleg van, mert ott a jobb "felem" erősebb, de pl.: egy bicepsznél, tricepsznél ez nem nagy gond, mert ott viszonylag hamar felhoztam a gyengébbik részt. Ilyenkor mit lehet tenni?

Előre is köszi a válaszod! :)
shutterisland
Director del Fútbol

2011.10.04. 11:46:45

na megjött ez a vaterán keresztül rendelt natúr, zacskós szponzori tejsavó koncentrátum.
megkóstoltam, ici-picit savanyú és minimális tejporhoz hasonló ízt érzek benne...az állaga picit darabos, de ha megzörgetem a zacskóját, egyből por lesz az egész.
kevertem vízzel egy turmixot, iható, hasonló utó- és mellékízek vannak, mint amit alapból éreztem rajta.
viszont soha a büdös életben nem fogok rájönni szerintem, hogy mennyire igaz dolog ez.
ha már annyit ér, mint ugyanennyi mennyiségű legolcsóbb protein (mint pl. a power protein, vagy mondjuk az american muscle power protein) akkor nyertem vele pár ezer forintot, mert ez 10.000 körül jött ki 6kg.
shutterisland
Director del Fútbol

2011.10.03. 22:08:52

köszi marquez ezt a vádlitrükköt, majd beiktatom.
még annyi kérdés hozzá, hogy milyen gyakorlattal ? pl. állva könyvön ? vagy állva kézisúllyal a kezemben ? vagy állva rúddal a nyakamban ?

(amúgy egy tanács, hogy ha ilyen hosszú szöveget másolsz be, akkor itt, ahova beírod, nyomd meg a code gombot, aztán bemásolod, és újra nyomd meg...így összébb fogja húzni.)

mint pl most ez, amit írok.

Kód: Egész kijelölése

ahogy lenézek most a hasamon alakult zsírpárnára, elgondolkoztam azon, mitől jöhetett ez ennyire fel...ugye addig tiszta, hogy aki félrekajál a testépítő kaják mellett/helyett (tudjátok, pörkölt, kenyér, fagyi, stb...), meg néha este is nyomat ch-t, ott könnyebben kialakulhat ez.
viszont azon is gondolkoztam, hogy lehet, nem elég intenzív az edzésem, és nem annyira éhesek az izmok annyi ideig...így a kalóriatöbbletemből az a mennyiség, ami már "nem kell" az izomnak, zsírként jön fel..
javítsatok ki, ha tévedek, de elgondolkoztam tényleg, mitől jöhetett fel olyan zsírréteg a hasamra, hogy már szemből is alig látszanak a kockák vonalai...szinte semmi...
marquez2
Jugador del Barça

2011.10.03. 17:51:13

daffy írta:a 120as pulzus nem kardió,illetve edzés után ne kardiózz 40 perceket.
az aerob a max 130-140es pulzust jelenti,ez legalább fél óra,de inkább 50-60 perc egyhuzamban,egyenletes monoton tempóban
a kardió az magasabb pulzuson mozog,azt 20-30 percet kéne. az bont
izmot,ha nem figyelsz,az aerob nem.
:wink: . Ez igy van, de, hogy egy kicsit jobban megertse mindenki a kardio es az aerob kozotti kulombseget es ezek szervezetunkre gyakorolt hatasait, engedjetek meg egy nekem egy rovidke eszmefuttatast:

A kardió edzések élettani előnyeit napjainkra már senki nem kérdőjelezi meg. E mozgásforma térnyerését és széleskörű alkalmazását mi sem szemlélteti jobban, mint a fitness és wellness termek kardiógép parkjainak elmúlt években tapasztalható gyökeres átalakulása.
Vérkeringést serkentő hatásának köszönhetően csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye, javul a keringés, a tápanyag felhasználás, vitalitás, a már kialakult túlsúly leadása, derék- vagy csípővonalunk körül kígyózó zsírpárnáink száműzésében pedig, alapvető jelentőségű! A kérdés így nem az, hogy szükséges-e, hanem, hogy mikor, mennyi és milyen intenzitás mellett segítheti leginkább zsírraktáraink leépítését és egészségünk megőrzését!

Mindenekelőtt egy kis „zsírégető-alapismeretek"!
Zsírpárnáink eltűntetése két alapvető lépésben történik. Az első lépés a mobilizációi azaz a triglicerideknek a raktárakból, vagyis zsírsejtekből történő felszabadulása. A felszabadult trigliceridek szabad zsírsavak és glicerol formájában kerülnek a véráramba, hogy felhasználásra kerülhessenek. A második lépés ugyanis a felhasználás, a zsírsavak energianyerés céljából történő elégetése, azaz a zsírsavak oxidációja.

Ahogy a nevében is benne van e folyamat egy oxidációs folyamat, oxigén jelenlétében zajlik. Amiért mindez fontos az az intenzitási szint. A kardió-edzések intenzitási szintje alapjaiban határozza meg szervezetünk arra adott reakcióit. A felhasznált szubsztrátok formája (zsír. szénhidrát) és mennyisége alapvetően ezen intenzitás szintjétől függ.

Aerob vs. Anaerob

Alacsonyabb intenzitás mellett, az aerob jelegű munkavégzés dominál, lévén az oxigén felvevő képesség nem korlátozza az aerob anyagcsere-utakat, azaz a szervezet oxigén felvevő képessége lépést tud tartani a mozgás energiaigényének megfelelő oxigén-szükséglettel. Alacsony intenzitású edzés közben biztosítani tudjuk a sejt szintű oxigénszükséglet kielégítését. Így szervezetünk képes az oxigén-dependens energia-útakat használni, azaz a zsírsav-oxidációt és az aerob glikolizist.
Ahogy azonban növekszik a mozgás intenzitása, az oxigénfelvevő képesség egyre kevésbé képes azzal lépést tartani és előtérbe kerülnek az un. anaerob energia-termelés folyamatai.

Az anaerob körülmények közt pedig a szénhidrátok vállnak elsődleges energia-forrásunkká. Ahogy növekszik tehát a mozgás intenzitása úgy növekszik a felhasznált szénhidrátok aránya és csökken a felhasznált zsír aránya.
A szénhidrát és különösen az izomglikogén jelentőségét a maximális oxigén felvétel 65-70 %-a mellett végzett fizikai megterhelés közben, jól mutatja az a tanulmány melyet olyan betegeken végeztek, akik glikogén-foszforiláz deficienciában szenvedtek (McArdlie betegség), számukra a maximális edzés kapacitás a normál érték 40-45 %-a volt. A zsírsavak szubsztrátkénti elsődleges felhasználása nem tudja biztosítani a maximális oxigén felvétel 60-65 %-a fölött végzett fizikai megterheléseket, ezt meghaladó intenzitás mellett az anaerob anyagcsere válik meghatározóvá. (20)

Lényeges kiemelni, hogy itt az össz energia felhasználáson belüli arányokról és nem a felhasznált mennyiségről abszolút értékben beszélünk. A mozgás intenzitásával ugyanis nő a felhasznált össz energia mennyiség is. Vagyis az intenzitás növekedése fokozza az össz energia felhasználást, de csökkenti az azon belüli zsírfelhasználás arányát.

Érdekességként említhető, az előbbiek szemléltetésére, hogy 12 másodpercig tartó maximális erőkifejtés esetén az oxigénfogyasztás 4,2-szeresére növekszik, a zsírfelhasználás aránya a munkavégzés előtti „nyugalmi" szintet jelentő 69 %-ról 18 %-ra csökken, a szénhidrát felhasználás aránya pedig 31 %-ról 82 %-ra emelkedik. A glikogenolízis és glikolízis intenzitása 35-szörös a citrát-ciklus intenzitása 3,2-szeres emelkedést mutat. A tejsav szint a nyugalmi érték mintegy 14-szeresére növekszik. (21)

A magas intenzitás csak igen rövid ideig tartható fent, s az intenzív terhelés és izommunka hossza csupán néhány másodperc vagy perc lehet, ezt követően erőteljes izomfáradtság lép fel. Oka elsősorban az intramusculáris pH csökkenése. Anaerob körülmények között a glukóz lebontása során a végtermék a 2 laktát, az átalakulás 2 H felszabadulással jár. Ilyen módon intenzív izomterhelés estén a pH 6,4-re csökkenhet. Feltételezik, hogy ezen a pH-n a foszfofruktokináz már nem képes működni és ennek nyomán a glikolízis folyamata átmenetileg leáll.

A fentiek okán a kardió-edzések alapvetően két formája lett igazán népszerű. Az állandó, de alacsonyabb intenzitással, s így hosszabb ideig végzett mozgások, a magasabb intenzitási szint pedig a gyakorlatban az un. intervallum edzéseket jelenti. E mozgás-forma során magasabb intenzitású (pl. 30-60 mp teljes erőbedobású) szakaszok váltakoznak alacsonyabb intenzitású pihenő szakaszokkal.

Az elmúlt néhány évben a magas (váltakozóan magas) intenzitás kontra alacsony intenzitás sokat vitatott témává nőtte ki magát. A fentiekben vázolt intenzitási szintek befolyásolta szubsztrát felhasználást meglehetősen sokféleképp értelmezték, s így sokan meglehetősen szélsőséges nézetekig jutottak.

Így sokan totyognak a futópadon olyan intenzitást kicsikarva ami alig több, mintha a TV távirányítójának gombját nyomkodnák a fotelban pöffeszkedve. Míg mások ájultan fordulnak le a taposógépről egy intervallum edzés csúcs-intenzitású fázisában.

Az igazság az, hogy mindkét módszer működik, és mindkét forma rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is a másikkal szemben, ezek számbavétele pedig elvisz a melyiket, mikor és miért kérdésekre adható válaszokhoz.

Alacsony intenzitású aerob-edzések

Az egyenletes (alcsony) intenzitású edzés előnyei közt egyfelől a fentiekben vázoltak emelhetők ki, méghozzá kettős viszonylatban.

Nagyobb arányú zsírbontást okoz az összenergiafelhasználáson belül, másfelől kisebb arányú a szénhidrát felhasználás.

Ez utóbbi két szempontból jelentős, egyfelől ezen edzés-forma nem meríti le a glikogén készleteinket így alapvetően nem befolyásolja negatívan a súlyzós edzéseken elérhető teljesítményt.

Másfelől szénhidrát megszorított diéták esetén, mikor izomtömegünk megőrzése a cél e mozgás forma a megfelelő. Felhasználható szénhidrát szűkében ugyanis a glukoeogenezis útján nyeri a szervezet a szükséges glukózt, mely többek közt aminosavak lebontásához, pontosabban dezamilációjához vezet.

Emellett e mozgásforma a megfelelőbb a kezdők számára, a sérülés veszélye minimális. Nagy gyakorisággal végezhető a túledzés, illetve a központi idegrendszer kimerülése nélkül.
Hátránya relatíve alacsony energia-felhasználás. Közepes intenzitással egy átlagos személy 5-10 kcal-t éget el percenként. A fentiek miatt e mozgásokat hosszan kell végeznünk a 35-40 perc a minimálisan szükséges mennyiség. Ugyanazon eszköz konstans alkalmazása pedig az adott izület "túlhasználását" okozhatja. Így ha tehetjük rotáljuk az eszközöket!

A fentiek szerinti aerob (pontosabban „főként" aerob) edzések zsírégetést támogató intenzitási szintjének meghatározásához a pulzusszám a legalkalmasabb mérőszám. A zsírégető tartományt a maximális pulzusszám 60 és 80 % közötti zónában szokás megjelölni. E pulzustartományon belül a legmagasabb az energiaként felhasznált zsiradékok aránya (nem mennyisége).

A maximális pulzusszám és zsírégető pulzustartomány meghatározására számtalan képlet állhat rendelkezésünkre.
1. A legegyszerűbb és legszélesebb körben alkalmazott a formula alapadata az életkor. A számítás menete:
(220-életkor) szorozva 0,6-tal illetve 0,8-cal a célzóna két szélsőértékének meghatározásához.
Tehát egy 20 éves egyén esetén (220-20) x 0,6 = 120 és (220-20) x 0,8 = 160. Azaz a zsírégető pulzustartomány 120-160.

2. A Colorado egyetem kutatói egy 18712 18 és 81 év közötti egyénre kiterjedt felmérés során tesztelték és igyekeztek pontosítani e formulát. A felmérés eredménye egy újabb képlet lett. E valós adatok alapján kreált formula számítási menete:
maximális pulzusszám = 208 - (0.7 szorozva az életkorral), e maximális pulzus 60 illetve 80 százaléka között határozható meg a zsírégető tartomány.
3. Egy fejlettebb számítási metódus az un. Karvonen-formula. Ennek során az optimális pulzusszám meghatározásához az aerob-edzés esetében a maximális pulzusszámhoz szükséges „maradék" pulzusszámmal számolunk. E formula egy induviduálisabb eredményt ad az életkor mellet a nyugalmi pulzust is az egyenlet részévé téve:
A számítás menete:
/((220-életkor)-nyugalmi pulzus) szorozva 0,6-tal illetve 0,8-cal/ + nyugalmi pulzus a célzóna két szélsőértékének meghatározásához.

Magas-intenzitású intervallumtréningek

Ahogy növekszik az edzés intenzitása úgy csökken a szubsztrátként felhasznált zsír aránya az összenergiafelhasználáson belül. (1) Ez vezet az előbbiek szerint a széles körben elfogadott ajánláshoz, hogy a zsírégetés az alacsony-, közepes intenzitású hosszú időtávú állóképességi gyakorlatok alatt a legoptimálisabb (2). Ugyanakkor ez az állítás sem a relatív kontra abszolút energiafelhasználással, sem az edzést követő energiafelhasználással (EPOC) nem számol, lévén a teljes napi energia felhasználás lényegesebb tényező, mint az edzés alatti energiafelhasználás (1). A magas intenzitás szinttel operáló intervallum tréningek előnyei közt a lényegesen magasabb összenergiafelhasználás emelhető ki. Egységnyi idő alatt nagyobb mértékű zsírvesztés érhető el, így lényegesen idő-hatékonyabb mozgásforma.
Nem mindenkinek van napi egy órája, vagy még több ideje aerob edzésre. Egy megfelelően programozott intervallum edzés 15-20 percet vesz csak igénybe.
Jónéhány kutatás találta úgy, hogy összességében a magas intenzitási szint jobban kedvez a zsírvesztésnek, mint az alacsony- illetve közepes intenzitás. (6,7,8,9,10).
Pacheco-Sanchez (8) kutatásai szerint azonos edzés mennyiség mellett, a magas intenzítású tevékenységet végző alanyok nagyobb zsírvesztést produkáltak, mint az alacsonyabb intenzitású munkát végzők. Bryner kutatásaiban (6) jelentősen nagyobb mértékű zsírvesztést mutatott ki a magas intenzitás (maximális pulzusszám 80-90 százaléka mellett) végzett sporttevékenység esetén, mint az alacsonyabb intenzitású (maximális pulzusszám 60-70 százaléka mellett) végzett sporttevékenység esetén.
Egy epidemiológiai felmérés (10) azt találta, hogy azok akik rendszeresen magas intenzitású edzéseket végeznek, alacsonyabb test-zsírszázalékkal (bőrredő alapján történt meghatározás) és alacsonyabb derék/csípő hányadossal rendelkeznek, mint azok akik rendszeresen, ám alacsony intenzitási szintű sporttevékenységet végeznek.

A legtöbbet idézett tanulmány Tremblay nevéhez fűződik (9). A kutatás során azt bizonyították, hogy a magas intenzitású intervallumedzés a zsírégetés leghatékonyabb eszköze.

Az alanyok egyik csoportja (8 férfi és 5 nő) 20 héten át állóképességi edzéseket végzett, míg az alanyok másik része (5 férfi és 5 nő) 15 héten át magas intezitású intervallum edzéseket (HIIT). Az állóképességi edzések átlagos energiafelhasználása 120.4 MJ volt, míg a HIIT edzéseké 57.9 MJ. Ellenére azonban az alacsonyabb energia felhasználásnak a HIIT csoport nagyobb bőr alatti zsírvesztést produkált, mint az állóképességi edzéseket folytatók.

Az energiafehlhasználás bázisán számolva a bőrredő csökkenés mértéke, mintegy kilencszeres volt a HIIT csoport esetén, az állóképességi edzéseket végző csoporthoz képest.

A kutatók a vastus laterálisban (külső temérdekizom) izombiopszia segítségével mérték az energiafelhasználást jelző markerek szintjét. Mindkét tréning protokoll fokozta a citromsav-ciklust jelző enzimatikus markerek szintjét. Azonban glikolitikus enzimek aktivitása a HIIT mellett emelkedett, míg az állóképességi csoportban nem.

Ami pedig a leginkább elgondolkodtató az edzések béta-hidroxiacil-coA-dehidrogenáz (HADH) enzim aktivitására gyakorolt hatása, lényegesen magasabb volt a HIIT edzések esetén, mint az állóképességi edzések nyomán. A béta-hidroxiacil-coA-dehidrogenáz a béta-oxidáció szintjére utal. (béta-oxidáció: az a folyamat melynek során a zsírsavak a mitokondriumban „elégnek")

A nagyobb mértékű zsírvesztés okát a legtöbb tanulmány a magasabb edzés utáni energia-felhasználásban látja. (11,12,13,14,15,16,17).

Ha azt próbáljuk meghatározni, hogy mennyi kalóriát használunk fel egy adott edzésforma kapcsán, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az un. EPOC-ot (Excess Post-exercise Oxygen Consumption) vagyis az edzés utáni energia felhasználás mértékét.
Bármelyien mozgás formát végzünk is annak áldásos hatása folytatódik a mozgás befejeztével is.

Az anyagcsere sebességének visszatérése az edzés előtti szintre az edzés intenzitásának függvénye. Percek alatt is végbe alacsony intenzitás mellett és órákat is igényelhet a magas intenzitás mellett.

Egy tanulmány szerint egy 31 perces 12 sorozatból álló köredzés, nyomán az anygacsereszint 38 órán keresztül emelkedett szintet mutatott. (18)

Mindemellett egyfajta adaptáció is történik. Egy tanulmány során az alanyok két hét alatt 7 alkalommal (minden másnap) intervallumedzést végeztek. A kutatók a két hét elteltével növekedést mutattak ki a vázizomzat zsírégető kapacitásában az edzés alatt. Azaz az edzettségi állapotunk növekedésével egyre hatékonyabban vagyunk képesek zsírtégetni. (19)
Néhány tanulmány emellett még az étvágy szabályozásban is hatékonyabbnak találta a magas intenzitású edzéseket, mint az alacsonyabb intenzitási szint mellett végzett tevékenységet. (6,12,13,22)

Az éremnek azonban itt is két oldala van és a sötétebbik -bizonyos körülmények mellett- korlátozza e mozgás forma alkalmazhatóságát.
A hátrányok közt kiemelendő, hogy a szénhidrát felhasználás nagy aránya izmaink tartalékait lényegesen jobban igénybe veszi, így - nem megfelelő szénhidrát-ellátottság mellett- negatívan befolyásolhatja a súlyzós edzéseken nyújtott teljesítményt.
Mindemellett a központi idegrendszert is lényegesen erőteljesebben igénybe veszi, mint az alacsonyabb intenzitás melletti aerob-munka.

Így e mozgásforma korlátozott mennyiségben alkalmazható, a túledzés és a központi idegrendszer kimerülésének elkerülése, illetve a súlyzós edzés hatékonyságának védelme érdekében.

A heti programunkba történő beillesztés így mindenképp tervezést igényel, a szakértők által ajánlott mennyiség heti maximum 3 ilyen típusú edzést jelent.
E mozgásforma mindemellett kezdők számára kevésbé alkalmas, lényegesen nagyobb sérülésveszély miatt...és valljuk be nem egy kellemes tevékenység! E mozgásforma lényegesen kellemetlenebb, a tejsav termelődés fokozott mértéke miatt fájdalmasabb lehet.

A fentiek alapján a legjobb megoldás a két mozgás forma kombinációja lehet edzettségi állapotunk, céljaink és tápanyag ellátottságunk függvényében.
Mindenképpen kiemelendő azonban, hogy amennyiben egy verseny felkészülés szakaszában járó alapvetően kalória deficit és megszorított szénhidrát bevitel mellett edző testépítőről van szó, akkor az izomzat megőrzése érdekében érdemes alacsony intenzitási szint mellett végzett tevékenységre korlátozni kardió-edzéseinket!
daffy
Madridista

2011.10.03. 15:03:47

senkialfonz40 írta:
marquez2 írta: Kozepes intenzitasnal ugyanis a szervezeted dontoen a rajtad levo zsirbol nyeri majd a mozgasi energiat es nem ch-bol, tehat itt nem fogsz izmot vesziteni.
A közepes intenzitás mit jelent, 120-140 közti pulzust? És mennyi ideig tartson, jó az az infóm, hogy 40 perc felett már az izom kerül lebontásra?

Én az edzések után szoktam kardiózni, 30-40 perc között, attól függ mennyi időm marad, és hétvégén még pluszban egy nap csak kardio. Heti 3-4 szer edzek, azért írtam ide, hátha másnak is hasznos, amit olvas. Köszi!
a 120as pulzus nem kardió,illetve edzés után ne kardiózz 40 perceket.
az aerob a max 130-140es pulzust jelenti,ez legalább fél óra,de inkább 50-60 perc egyhuzamban,egyenletes monoton tempóban
a kardió az magasabb pulzuson mozog,azt 20-30 percet kéne. az bont izmot,ha nem figyelsz,az aerob nem.
senkialfonz40
Capitá del Barça

2011.10.03. 15:01:25

marquez2 írta: Kozepes intenzitasnal ugyanis a szervezeted dontoen a rajtad levo zsirbol nyeri majd a mozgasi energiat es nem ch-bol, tehat itt nem fogsz izmot vesziteni.
A közepes intenzitás mit jelent, 120-140 közti pulzust? És mennyi ideig tartson, jó az az infóm, hogy 40 perc felett már az izom kerül lebontásra?

Én az edzések után szoktam kardiózni, 30-40 perc között, attól függ mennyi időm marad, és hétvégén még pluszban egy nap csak kardio. Heti 3-4 szer edzek, azért írtam ide, hátha másnak is hasznos, amit olvas. Köszi!
marquez2
Jugador del Barça

2011.10.03. 12:54:33

shutterisland írta:
az izmosodáshoz tudomásom szerint kalóriatöbblet kell,míg a szálkásításhoz pedig pont ellenkezőleg.
tudom, csak arra gondoltam, hogy mivel kocogásnál eléggé meg van dolgozva a vádli (vagyis én nekem már akkor is bedurran, ha kocogok 2 percet a buszhoz) és abban reménykedem, hogy ez valamennyire ellensúlyozza majd azt, hogy veszítek onnan is a diéta során.

csomó haveromnak, aki focizik mondjuk akár csak 4-5 éve is, tök jó vádlija van a testéhez,karjához képest, pedig ők nem figyelnek oda se a táplálkozásra, se regenerálódás, semmi...szóval bízom benne, hogy a kocogás, mint aerob, majd legalább abban segít, hogy ne vékonyodjon.
No eloszor is, csak, hogy tisztaba tegyuk: az izomnovekedés fiziologiája és ebből fakadóan a szukseges terhelés, ami ele állítjuk az izmainkat edzés alatt nem változik attól függően, hogy mi a célunk...ha a célod az, hogy egy zsírvesztési periódusban is olyan terhelést adj az izmaidnak, ami alkalmazkodásra készteti azokat (és így akár növekedésre), akkor ugyanazon vezetők mentén kell dolgoznod, mint kalóriatöbblet mellett...régi dogma az, hogy nem lehet izmot építeni zsírvesztés mellett..pedig LEHET ! ...Hogy egyszeru-e? ...Nagyon nem . De onmagaban az, hogy aerob edzesben gondolkozol zsenialis. Kozepes intenzitasnal ugyanis a szervezeted dontoen a rajtad levo zsirbol nyeri majd a mozgasi energiat es nem ch-bol, tehat itt nem fogsz izmot vesziteni (hacsak nem vagy ketogen-dietan).
Ami a vadlit illeti van egy rossz hirem: ez az az izomcsoport aminek a fejlodese leginkabb genetikai kerdes...de mindemellett rengeteg olyan embert ismerek akiknek sikerult egesz szep vadlit noveszteniuk ( magamat is beleertve) nem tul elonyos genetikaval. Ha nagyon el van maradva a vadlid akkor szemely szerint Dr Charles Poliquin modszereit ajallanam( aki szerintem a sportag legnagyobb "koponyaja"-minden ertelemben).Ime egy kozuluk:
30 napos vádli sokk
Úgy találtam, hogy a vádli edzése nagyobb gyakoriságot és volument igényel, a kettő azonban egyszerre nem megy. Ennek nyomán azt tanácsolom, hogy eddz vádlira 5 naponta 2-szer, az első edzés álljon sok sorozatból (16) és nagy összismétlés számból (250-510 ismétlés); míg a másik edzés csupán néhány sorozatot tartalmazzon (3) alacsony összismétlés számmal (90). Ismerek olyanokat, akiknek a vádlija 2-3 cm-rel növekedett ettől a programtó alig 30 nap alatt.
Tapasztalatbol mondom van akinek nagyon bejott :D
shutterisland
Director del Fútbol

2011.10.03. 00:13:26

az izmosodáshoz tudomásom szerint kalóriatöbblet kell,míg a szálkásításhoz pedig pont ellenkezőleg.
tudom, csak arra gondoltam, hogy mivel kocogásnál eléggé meg van dolgozva a vádli (vagyis én nekem már akkor is bedurran, ha kocogok 2 percet a buszhoz) és abban reménykedem, hogy ez valamennyire ellensúlyozza majd azt, hogy veszítek onnan is a diéta során.

csomó haveromnak, aki focizik mondjuk akár csak 4-5 éve is, tök jó vádlija van a testéhez,karjához képest, pedig ők nem figyelnek oda se a táplálkozásra, se regenerálódás, semmi...szóval bízom benne, hogy a kocogás, mint aerob, majd legalább abban segít, hogy ne vékonyodjon.
daffy
Madridista

2011.10.02. 21:08:48

köszönöm marquez2. a lehetőségeimet figyelembe véve fogok dönteni.
jelenleg félek tőle,hogy egy tüdőgyuszi elején állok. már a 7. lenne.
egy multi pro- c 1100 kombóval próbálom felvenni a versenyt a betegséggel,remélem sikerül

ma túlestem a várva várt boxedzésen. hát,meghaltam többször is. gyúrósként el sem tudtam képzelni,hogy ott milyen fizikai felkészítés folyik. elképesztő,pedig már volt szerencsém több sporthoz is versenyszerűen(foci,kosár,judo,atlétika,lövészet),de ilyet még nem sok helyen éltem át.
a kérdésem az lenne, hogy ha a napi 1 aerobom egy kiadós kocogás lesz, akkor izmosodhat a vádlim diéta közben? (kompenzálván az onnan a diéta során veszített tömeget)
Válasz küldése