2012.08.10. 18:58:05
Napola - A Führer elit csapata
(Napola - Elite für den Führer, 2004)
Egy kis Ondskan, egy kis Rocky, egy kis Világháború, és kész is a film.
Én szeretem a témát, és tetszett is a film, bár az tény, hogy semmilyen téren sem kiemelkedő - de ettől még egy bőven élvezhető alkotás. Személy szerint nekem nagyon tetszett, hogy bár pedzegették, a csontig lerágott náci ideológiát nem erőltették minden fontosabb jelenetben (persze elkerülhetetlen, de nem volt zsúfolásig tömve vele a film). Épp eleget kaptunk az akkori állapotokról. Bár távolról sem szimpatizálok a nácizmussal, az akkori eszmékkel, ha bennünk magyarokban fele annyi nemzeti öntudat lenne, mint a németekben akkoriban, és azóta is, egészen biztos vagyok benne, hogy nem itt tartanánk, ahol.
Visszatérve a filmre: a karakterek kissé kidolgozatlanok, lógnak a levegőben, nem sokat tudunk meg róluk. Van pár hatásos jelenet, pl. a gránátos, mely a film egyik legjobb jelenete. Remy feltevésére válaszolva: de igen, egy emberi test így felfogja a robbanást (mondjuk kicsit nagyobb fröccs kellett volna a hitelességhez), a katonákba bele is verték, hogy a közösség megmentése a cél, vetődjenek a robbanószerre.
Albrecht öngyilkossága eléggé előrelátható volt, és bár a zene nagyon jó volt alatta, a Titanicos merülést kihagytam volna, elég elcsépelt jelenet lett.
Összeségében nekem tetszett, valószínűleg a napokban bepótolom a rendező első filmjét, a Hullámot, sok jót hallottam már róla. Köszönöm az ajánlást!
7/10
És ez nem feltétlenül csak ide tartozik, tapasztalom a túloldali Filmklubban is, csak lábjegyzetként: egyesek úgy dobálják a 3-4 pontokat, mint akik még nem láttak TÉNYLEG sz*r filmet. De lehet, hogy velem van a baj, pedig én sem vagyok az a túlpontozós típus.