Abre los ojos (1997) (spoileres)
Nagy film. Mesteri keverése mind a mufajoknak, mind a valóság-nem valóság egyvelegnek. Sok hasonló film elbukik az utóbbin, hogy nem tudják jól megcsinálni (egyébként ezen a téren a Perfect Blue-t tartják az egyik legjobbnak, nem is alaptalanul).
Szinte elrepült ez a két óra, köszönhetően a remek rendezesnek és a színészi játéknak. Írtatok már, hogy Amenábar milyen fiatalon csinálta a filmet, de érdemes a főszereplő Eduardo Noriegát is megemlíteni, főleg mert az egy évvel korábban készült
Tesisben is együtt dolgoztak már. Lényegében mindketten ekkor lettek sztárok.

Noriega amúgy elég komoly név a latin filmkulturaban, nem nagyon vannak gyenge szerepei.
Egy érdekességre térnék meg ki (portos kommentek között olvastam), hogy a szinkronos verzió végéből lesporoltak egy igen fontos dolgot. Ugyanis magyarban a csaj csak azt ismételgeti gepiesen hogy nyisd ki a szemed (mint a film elején), de spanyolban meg hozzá mondják, h nyugalom nyugalom. Valószínűleg nincs jelentősége, de így azért máshogy is lehet értelmezni a dolgokat (egyszerűen csak álmodta-e az egészet és a barátnője próbálja felébreszteni pl egy remalombol, vagy tényleg hibernalva volt).
Másik érdekesség még, hogy a film elején a pszichiáter csávó hajléktalanként ül egy padon, és megjelenik Penelope Cruz is a maskarajaban.
8/10
Az amerikai remaket én sem láttam meg, talán majd megnézem, de állítólag messze nem ilyen jó...