sjd írta:
Már régebben is gondolkodtam róla, hogy a hatásvadász miért lett pejoratív kifejezés? Elvégre a jó filmnek az a célja, hogy hatással legyen a nézőre. (Volt már valaki, aki azt mondta, h "Azta ez de jó film volt, mert teljesen hidegen hagyott"?). Persze néha én is szoktam negatívumként használni, elsősorban, amikor sikertelenül hatásvadász egy film, de alapvetően szerintem nem lenne negatív jelző. Vélemények?
Nem kellene negatív jelző legyen, de az. Azért mert sokkal több a példa a negatív hatásvadászatra, mint a pozitívra. Éppen ezért a legtöbb embernek a szó hallatán valami negatívum ugrik be.
Azt adom, hogy minden filmnek az a célja, hogy hatással legyen e nézőre. Ilyen téren is vallom, hogy a kevesebb néha több. Tehát nem feltétlen hatásosabb, ha túl sok dráma/könny/fájdalom kerül egy filmbe.
Persze az is érdekes, hogy honnan kezdődik a negatív hatásvadá (maradjunk ennél a kifejezésnél). Ez szerintem attól függ leginkább, ki mennyi filmet néz. Mert pl. az itteni mag, vagy a filmklubos mag nem mondható átlagos filmnézőnek, mert jóval több filmet láttatok, mint egy "hétköznapi" ember. Lehet, hogy ami egy normál filmnézőnek még hatalmas durranás és egy rakás pozitív érzelmet vállt ki belőle, az egy olyan embernek, aki jóval több filmet látott nem akkora durranás, sőt talán még hatásvadász is.
Az előző évtized közepesen aktív fórumozója.