2006.08.25. 04:20:44
Sorry, ha egyszerre több mindenre reflektálok, de visszaolvastam pár oldalt...
Ami a Rijkaard - Capello párhuzamot illeti, nekem az a véleményem, hogy akármennyire is Barca drukker vagyok (immáron több, mint 10 éve), szerintem azt el kell ismerni, hogy Capello JELENLEG sokkal jobb edző. Akármerre is edzősködött, mindehol sikeres volt, legyen az Milan, Real Madrid vagy AS Roma. Lehet, hogy nem az ő csapatai játszák a legszebb focit, de eredményessége elvitathatatlan. Vegyük pl a Romát, ahol ugyan jó játékosok dolgoztak a kezei alatt, de mégsem egy világválogatott volt. Azt a csapatot igenis ő rakta össze, ő faragott belőlük ütőképes gárdát. És éppen ezért tartom nagy ostobaságnak azt az állítást, amely szerint nem fontos az edző személye. Igenis FONTOS, igaz szvsz nem olyan értelemben, mint azt a legtöbb ember gondolja. Nem abban éll egy edző feladata, sikeressége, hogy mennyit futtatja a játékosait, milyen gyakorlatot végezzenek, stb. Sokkal inkább a taktikában, és ami a legfontosabb, hogy melyik edző milyen pedagógiai érzékkel van megáldva. Sztem ebben áll vagy bukik meg manapság egy edző. Gondoljunk csak Del Bosquera, neki sikerült az, ami azóta sem senkinek: mégpedig össze tudta rakni az egyénileg kiváló képességgel rendelkező sztárokat, hogy igazi csapatot alkothassanak. Tudott rájuk hatni, elmagyarázta nekik, hogy nem egyéniskedni kell, hanem csapatként összedolgozni. Vagy nézzük meg Mourinhot, aki sztem a világ legjobb edzője. Bármennyire is rühellem azt a férget... De el kell ismerni a képességeit. Amikor Ranieri volt a Chelsea mestere, esélyük nem volt a bajnoki címre, nem voltak eredményesek, holott szinte neki is rendelkezésére állt ugyanaz a keret és ugyanazok az anyagi források, mint a portugálnak. Ami Rijkaardot illeti, ő nagyon jó uton jár, de én is azon a véleményen vagyok, hogy egy nagyon jó csapat mellett nem olyan nehéz egy edző feladata. Bár az is kétségtelen, hogy a jelenlegi Barca sikereinek letéteményese nagy százalékban a holland.Szerintem nagyon jó a taktikai hadrend, jó az átigazolási politika, remek az összhang, stb. De azért bánjunk óvatosan a fellegekbe magasztalásával...
Természetesen minden a pályán dől el, de nem mindegy, hogy milyen állapotban vonulnak ki a csapatok a gyepszőnyegre. Ebben van óriási szerepe az edző(k)nek...
Ugyanakkor még nem lesz bajnok (azért) a Madrid, mert jobb az edzőjük. Ez egy többéves folyamat. És még akkor sem biztos a siker. Akárcsak Rijkaard első éve, amikor sokáig csak botladozott a Barca és mindenki a fejét követelte. Vagy gondoljunk Bianchira, aki hatalmas eredményeket tett le az asztalra Dél-Amerikában. Az Atleticonál viszont csúfosan megbukott. Egy szó, mint száz: ennek a csapatnak még érnie kell ahhoz, hogy a nyomunkba eredjen. De, ha olyan alázatos munkát végeznek, akárcsak nálunk, akkor újra nagyon kiegyensúlyozott lesz a bajnokság.
Még 1-2 dolog:
Szerintem óriási tiszteletlenség "Kapálónak" és "Margitnak" nevezni vetélytársainkat (+ edzőjüket). Én személy szerint utálom azokat a hozzászólásokat olvasni, amelyekben ilyen jelzőkkel illetik őket. Ti pl mit szólnátok ahhoz, ha egy real-szimpatizáns bélyegezné vmilyen csúf névvel vmelyink játékosunkat/edzőnket/elnökünket/szeretett klubunkat???Gyanítom, hogy nem örülnétek neki...Éppen ezért adjuk meg a kellő tiszteletet, mégis a világ legsikeresebb klubcsapatáról beszéltek...
ÉS IGENIS ÍRJUK LE NAGY BETŰVEL, HELYESEN A NEVEKET, MERT NEM AZ OVIBAN VAGYUNK...
Bocsi a hosszú hsz-ért, de ezeket most le kellett írnom...