2005.03.28. 12:39:52
Exkluzív interjú Frank Rijkaarddal
Az fcbarcelona.com-nak adott exkluzív interjújában, Frank Rijkaard elmondta, csapata készen áll történelmet írni.
A szurkolók úgy érzik, csapatuk már megnyeri ezt a bajnokságot. Mit gondolsz erről?
Örülök, hogy a szurkolók elégedettek a csapattal és nekem is tetszik, ahogy játszunk, de még hátra van néhány fontos meccs. Én csak arra szeretném kérni a szurkolókat, hogy támogassanak minket, ahogy azt eddig is tették, egészen a szezon végéig.
A játékosok, úgy látszik, uralják és élvezik az őket körülvevő eufóriát.
Így igaz. Minden nap ez van a szemünk előtt. Minden meccsre másképp kell készülnünk, hiszen minden meccs különböző, ezért meg kell tartanunk a jó hangulatot a csapaton belül, és az ugyanilyen magatartást, ami a kiváló képességeinkkel eddik is célra vezetett. Még vár ránk néhány nagy meccs.
Ezen a néhány meccsen, milyen alapelv szerinte kell játszania a csapatnak, hogy ne engedje kicsúszni kezéből a bajnokságot?
Nagy általánosságban, úgy gondolom, nem lehet panasz a csapat munkájára. Egy meccs után, mindig vannak dolgok, amiket helyre szeretnél hozni, de a legfontosabb dolog, amivel a játékosok is tisztában vannak, hogy mindig egy csapatként kell kimennünk a pályára.
Két alapvető dolog indokolja, ha jól játszunk: először is, kimegyünk a pályára, és ott véghezvisszük, amit várnak tőlünk: segíteni kell az egész csapatot, és csak ezután jönnek a játékosok egyéni teljesítményei. Ez az első alapelv, valamint, hogy egymásért, teljes szívvel kell játszani, és így megnő a győzelem esélye. Az egyéni villanások, pedig bármikor döntőek lehetnek, valamint különleges élményt nyújthatnak.
5 év trófea nélkül; nem érzel feszültséget a klub körül, hogy most reális esély van megnyerni a bajnokságot?
Természetesen érzek, de ez ilyenkor normális. Nagy esélyünk van megnyerni a bajnokságot, és készek vagyunk történelmet írni, ami még nagyobb motivációt ad nekünk. Bár érzem a feszültséget az intelligens és kiegyensúlyozott csapatban is, minden meccsre koncentrálnak, és nem hagyják, hogy ezt bármi is megakadályozza.
Gondolod, hogy az egyetértés az öltőzőben, lehet a csapat sikerének a kulcsa?
Igen, minden bizonnyal. A szezon kezdetén azt mondtam, hogy az első dolog, amit el kell érnünk, hogy a csapaton belül jól kijöjjenek egymással a játékosok, és ezt megtették. Jó hangulat van a csapaton belül, és ez fontos ahhoz, hogy jól összeálljon a csapat. Lehetnek jó játékosaid a pályán, de nagyon nehéz nyerni, ha a játékosok nem jönnek ki egymással, vagy más játékosokkal a csapaton belül. Nagy segítség, hogy olyan játékosaink vannak akik tudják, hogy egy szó mennyit jelenthet egy futballistának.
Egyetértesz azokkal, akik szerint sokévi próbálkozás után, a Barcelona megtalálta a megfelelő csapat összetételt?
Igen, a játékosok, akik régebben vannak itt, és elkötelezettek a klubhoz; valamint az új igazolások, akik jó formában vannak nagyon jó kombinációt alkotnak, és együtt tökéletesek.
Mik azok a dolgok, amiken javítani szeretnél a következő szezonra nézve?
Nem mondanám, hogy javítani. Volt néhány nagyszerű meccsünk ebben az évben, amiket nagyon vártunk, de ezt a szintet lehetetlen folyamatosan tartani. Amikor jól játszunk, bárkivel felvehetjük a versenyt, de ha őszinte akarok lenni, visszagondolva, néhány alkalommal nem tudtuk a legjobb formánkat nyújtani. Ezen meg kell próbálnunk változtatni a következő szezonra.
Mire vagy a legbüszkébb a csapattal kapcsolatban?
Magukra a játékosokra. Amikor jó a hangulat a csapatban, és a kiváló képességeiknek köszönhetően, jól mennek a dolgok, nagyon büszke vagyok rájuk, amit meg is érdemelnek. A legfontosabb, hogy mindnyájan keményen és nagyon komolyan dolgoznak.
Nekünk az a feladatunk, hogy boldoggá tegyük a tagokat és a szurkolókat. Nem szabad elfelejtkeznem, a mögöttünk levő munkatársakról sem, akik nincsenek a címlapokon, ezért a legtöbb ember nem is ismer, mint Naval, Mur, Txema vagy Terés.
Végül megemlíteném elnökünket, Joan Laportát, aki mindig mögöttünk áll, és aki sok izgalmat és elvárást támaszt felénk a kezdetektől fogva. Ő képes rá, hogy a legkülönbözőbb helyekről is hírt kapjon a klubról, és ez is büszkeséggel tölt el.
Az eddigi legrosszabb pontja ennek a szezonnak a Chelsea elleni kudarc volt?
Ez egy fájó vereség volt, de ez már a múlté; túltettük magunkat rajta, és levontuk a következtetéseket a két nagyszerű meccsből, de legfőképpen a hibáinkból, amikért drágán megfizettünk. Elégedett vagyok, hiszen a csapat végig küzdött, ám túl sok hibát vétettünk. Ez nem azt jelenti, hogy rosszul játszottunk. Londonban különösen magas színvonalon játszottunk, de taktikai problémáink voltak. A játékosoknak minden mérkőzésből tanulniuk kell, ezért boldog vagyok, hogy megértették mik voltak a hibáink, és elhatározták, nem hagyják, hogy ez még egyszer megtörténjen.
A Bajnokok Ligájánál maradva, szerinted jó ez az új, egyenes kieséses rendszer a legjobb 16 csapat között?
Mindig azt éreztem, hogy a legfontosabb, hogy kimenjünk, nyerjünk és kihasználjuk különböző lehetőségeket. Az, az igazság, hogy minden meccsre csak ki kell menni, és megpróbálni győzni.
A versenyben levő csapatokból, melyik gyakorolja rád a legnagyobb hatást?
Minden bizonnyal az Olympic Lyon. Lehet, hogy nem a legnagyobb nevek közé tartoznak, de bárki ellen képesek a saját játékukat játszani. Fizikailag és technikailag is erős csapat, amelyik rengeteget fut határozott játékkal. Most a PSV-vel kerültek össze, ami bonyolult, nehéz meccs lesz. A PSV sem egy igazán nagy nevű csapat, de fantasztikus szezonuk van és vezetik a holland bajnokságot. Nem könnyű megjósolni, hogy melyikük jut tovább.
Megérteted magad a játékosokkal. Mit gondolsz, ez van annyira fontos, mint az edzések, vagy az általad alkalmazott taktikák?
Nos, mindenkinek saját személyisége és reakciói vannak, ami szintén meghatározza a jellemedet; és meg kell találni egymással a közös hangnemet. Nehéz általánosítani, amikor 20-an vannak körülötted, amikor mindenki más, mindenkinek saját egyénisége van. Úgy gondolom, a legfontosabb, hogy mindig őszinte légy, és megtaláld a helyes utat; nem pedig egy szerepet játszani, amivel úgy gondolod, segíthetsz a másik problémáin. Mindenkinek más eszményei vannak, és néha jobb ezeket egyszerűen félretenni- így nehezebb egy csapat előtt beszélni, de sokszor ez a legjobb dolog, amit tehetsz.
Lassan két éve vagy a klubnál; mi lepett meg leginkább a Barçával kapcsolatban?
Őszintén szólva, semmi sem. Mindig is tudtam, hogy ez a csapat mit jelent a szurkolóknak és egész Katalóniának. Mindig tisztában voltam vele, hogy itt szinte soha nincs nap izgalom és vita nélkül, bár úgy gondolom a jövő sikerének a kulcsa lehet, ha egy kicsit nyugodtam légkört teremtünk.
Mindig sokat beszélnek a nagy klubokon, mint a Barçán, levő nyomásról. Te érzed ezt a nyomást?
A feszültség sosem látszik rajtad, mindig belül érzed, és meg kell próbálnod kiküszöbölni. Egy Barça játékos számára minden meccsre kötelező, úgy kimenni, hogy nyerni akar, amikor felveszi a klub mezét. Ez a munkád: játssz, nyerj és szerezz örömet szurkolóidnak! A nyomás jelen van, az adrenalin szinted emelkedik;de ez fontos minden sportolónak, aki megfelelően akarja végezni a munkáját. Mindegy, hogy 100 vagy 100ezer ember előtt játszol, a motivációnak belülről kell jönnie, nem a szurkolóktól.
Mit szeretsz legjobban a klubban?
A szurkolók szenvedélyét és a klub tagjait. Nem szabad elfelejteni, hogy ez mutatja a felelősségedet, amikor felveszel egy Barça mezt. A tagok napkeltétől napnyugtáig a klubra gondolnak, és nagyon büszkék is rá.
És mi a helyzet a várossal?
A legfontosabb dolog számomra a munkám. Szeretem a várost, mert gyönyörű, de legjobban a munkámat élvezem; a munkámat, amit remélem,tökéletesen végzek.