Varga Tamás írta:
1. Ferran Soriano végleg elvesztette minden esélyét, hogy 2010-ben labdába tudjon rúgni. (hála Istennek, amúgy sem bírtam az ürgét). Csak az a szomorú, hogy Senor Laporta feláldozta a legjobb barátját, legközvetlenebb bizalmasát saját hatalmi érdekeinek az oltárán.
3. A távozók - Soriano kivételével - úriembereknek számítanak a szememben, akik helyesen értékelik az eseményeket. Marc Ingla távozása viszont tényleg meglepő. Ő nagy valószínűséggel Laporta embere volt, mégis a távozás mellett döntött. Ő járt el helyesen.
Ha Lujo nem idéz a topic végén egyet, aligha veszem észre ezt a hozzászólást, de így meg már úgy éreztem, hogy muszáj bizonyos pontokra reagálnom - személyes okoknál fogva is. Vannak benne a részek, amiket ki sem emeltem, mindenki úgy vélekedik róla ahogy akar, de az idézett pontokra már csak azért is reagálok, hogy mások ne éljenek tévhitben.
1. Az egy dolog, hogy neked nem szimpatikus Soriano, de azt nem értem, hogy Laporta miért áldozta volna föl őt bármilyen érdekének oltárán? Soriano nyilvánvalóan azért mondott le, hogy legyen esélye választást nyerni két év múlva. Ehhez Laporta akaratának nincs sok köze, nyilvánvaló, hogy ő is jobban örült volna ha egy ilyen fontos ember mellette marad a nehéz időkben.
3. Neked azért nem úriember Soriano, mert nem szimpatikus, vagy azért, mert Laporta barátja? Vagy milyen gaztett szárad a lelkén, amiért nem az? Szerintem nagyon sokan nincsenek azzal tisztában, hogy ez az ember mit hajtott végre. Főleg ezért kezdtem bele ebbe a hozzászólásba.
A TF-en nemzetközi futballgazdaságból írtam a szakdolgozatomat, úgyhogy néhány adatot kiemelek. 2003-ban, mikor kezdték, 123.4 millió euró volt az éves bevételünk, ami kevesebb, mint a fele volt a világelső Manchesteréhez képest (251.3). Mi pedig európai 13. helyen álltunk a rangsorban, olyan klubok is előttünk jártak, mint a Dortmund és a Newcastle. Akkor csak az első csapat játékosainak keresete 109.7 millió euró volt, ami majdnem eléri a teljes éves bevételt. Az idény mérlege pedig 72 millió eurós veszteség volt.
Ez olyan szám, ami nem is pokoli, hanem még az alatt van jó pár fokkal. Innen egyáltalán egyenesbe hozni a klubot, már emberfeletti teljesítmény, ezt a teljesen laikus is láthatja, anélkül, hogy beletekintene a részletekbe. Ehhez képest jövőre életbe lépnek nagyon jelentős szerződések, és 380 millióra becsülhető a bevétel, 25 millióra a haszon. És ezzel - ha a Madrid nem domborít nagyot, amit nem lehet tudni - a Barca lesz a világelső. Ez persze most, hogy Soriano ment, fene tudja hogyan alakul, de a célkitűzés abszolút reális.
Ezek után nem értem azt, ha Soriano kritikákat kap, mert lehet valakinek ő szimpatikus vagy nem szimpatikus, de a dolgát elvégezte. A posztján (ami a legfontosabb) olyan teljesítményt mutatott föl, amiért szerte Európában tapsolnak a szakemberek. És ez tényleg így van.
És csak röviden visszatérve még a hozzászólásra, mert a lényeg azért azon volt, hogy Soriano eredményeit egy kicsit kiemeljem.
Te nem ismered az igazgatótanácsban a párhuzamokat. Marc Ingla és Soriano hosszú évek óta nagy barátok, tán még a wc-re is együtt mennek, de mindenesetre közös vállalkozásaik voltak már a Barcás időszak előtt is. Egyfajta elválaszthatatlan páros. Laportáék beszervezték akkor Inglát a kampány előtt, és ő hozta magával Sorianót. Az nyilvánvaló volt jelen esetben, hogy mivel Soriano távozik, megy vele Ingla is. És az is igen esélyes, hogy 2010-ben Ingla lesz Soriano első alelnökjelöltje a kampányában. Tehát az embereket azért így ítéljük meg, Ingla ne legyen jó, ha már Soriano nem az.
Alapvetően nem kötekedni akarok én veled, meg senki mással, csak bevallom őszintén, hogy dühít, ha olyan embereket kritizálnak, akiket az alapvető feladatuk végett nem lehet, mert tényleg sokat adtak az FC Barcelonának.