Hello! (remélem tegezhetlek:D)
én éppen abban látom, h sok helyen az érettségire való felkészítés a cél, ha pedig fakton is csupán az emeltre történő felkészítés, az már régen rossz!
Az embert gondolkodni kell megtanítani és arra, hogy egyedül is képes legyen megoldani az adott problémákat, amikkel találkozik(/hat).
Én matekból és fizikából voltan fakton, a fizikát inkább nem minősíteném, mert a béka segge alatt volt, és mellesleg ha mindent lead, sem értem volna vele semmit az egyetemen, mindezt úgy, h alig találkozok arra épülő dolgokkal, igaz építős vagyok. De ami szükséges, azt az első egy-két órában ledarálják kb. és onnantól használd.
A matek más tészta. Ott olyan tanárt kaptunk aki kellően szigorú és emellett empatikus, barátságos, közvetlen volt, és nem mellesleg segítőkész, próbálta mindenkiből kihozni a maximumot. Úgy lettem tükörsimán 5ös matek emelten ( csak kerekítés miatt vontak pontot), h egy feladatot nem csináltam pluszban, szóbelire pedig egyszer átolvastam a dolgokat ( más sulikban kidolgozott tételeket).
És a BME-n játszi könnyedséggel mentem át mind három matekon, órára járás nélkül, és mielőtt ezt vki szokványosnak gondolná, megjegyezném, h az ország elit gimijeiből jött matek tagozatos diákok szenvedtek a kettesért, meg h egyáltalán vizsgázhassanak, sőt az egyik évfolyamtársam 3szor járta az A1-et, pedig hasonlóan jó eredményei voltak érettségin, év végén, csak más tanárnál. Ők az érettségire készültek:)
Egyébként egy triviális feladatokból összeállított kis 0. zh-n, ami egyfajta szintfelmérő, 80% bukik el, miközben, csak picikét kéne gondolkodni. Aztán pótolhatják 1. félévben egy bevezető matek nevű tárgyon, ahol szintén jelentős a bukási arány, és enélkül nem léphet tovább:)
Roppantul helytelennek érzem, sőt már-már feleslegesnek, ha vki csak az érettségire készül (persze mondjuk nyelvből ez egyenlő az alkalmazott tudással), de főleg azoknak, akik tovább tanulnak. Természetesen vannak helyek, ahova kell a magas pontszám, de ne a bejutás legyen az elsődleges cél. Ha már odamegy, el is kellene végezni.
Jó lenne ha az oktatás is permanens lenne, a különböző erőpróbák és akadályok mellett is. Mert az egyetem/fősuli után sem áll meg az élet, ott is folytonos tanulás van, akármilyen meglepő ez sokaknak. Ott kell igazán alkalmazni a megtanult anyagot, és sok helyen ezt nem tanítják meg.
De már így is hosszú lett ez a hsz., szóval a lényeg, h lássunk tovább az érettségin, nem az a végcél, tehát nem feltétlenül csak arra kell készülni.[/quote]
Hát persze, hogy tegezhetsz, hiszen egy közösség vagyunk!
Természetesen mindenben egyetértek veled. Amit én írtam, az a hivatalos álláspontot tükrözi! Én angol nyelv és irodalom - testnevelés szakos vagyok, és egész jól végzem a munkám, mert a tanítványaim általában feljebb is megállják a helyüket mindkét tárgy esetében. Nagyon sok függ az adott szaktanártól, az biztos. Nekem is volt szerencsém olyan tanároktól tanulni, hogy az egyetemen alig-alig kellett extrát hozzátennem a középiskola alatt megszerzett tudásomhoz, pedig én sem elit gimibe jártam előtte.
Amit mondani akartam az, hogy a fakt választásánál vegyék figyelembe azt, mit szeretnének kezdeni az adott tárggyal!