2015.05.31. 17:31:28
Én valahogy nem tudom az idei eredményességet betudni annak, hogy LE egy klasszis edző. Átlag feletti edzőnek tartottam azelőtt is, hogy idejött, de nem éreztem rajta azt a pluszt ami a top5-ös csapatok padjára kell. Tény, hogy nagyon sokat dolgoztak a stábjával, ami látszik is, de ki tudja, hogy ebben kinek mennyi érdeme van (pontrúgások,kevesebb kapott gól stb..). Féltem, hogy megint "házon belül" oldjuk meg, és nem lesz változás, megint az ellenfél 16-osára felállunk és passzolgatunk körbe-körbe, DE NEM szerencsére idén élvezhető focit játszunk, amit jó nézni. Nálam a direkt, kapura törő tiki-taka volt a legszerethetőbb eddig, de a legjobban utált az a tiki-taka volt amikor betömörülő csapatok ellen, az előbb említett passzokat csináltuk újra és újra. Ebben pedig Suarez érkezése nálam a kulcs több okból kifolyólag:
-bekerült középre (lehetett hallani olyat, hogy az egyik meccs folyamán Messi és ő helyetcseréltek egy szituban, és Leo mondta neki, hogy maradj ott, majd mivel ez hatékonynak bizonyult így LE csak ezután küldte fel így a csapatot, de lehet ez akár összeesküvés elmélet is)
-így Messi kikerült szélre, több tere van, mert Luis lefogja az embereket középen, illetve olyan labdákat osztogat amikor visszalép amiket a legjobb irányítók is megirigyelnek, de ehhez kell két olyan játékos elől, mint Neymar és Suarez
-a csapatvédekezésünk és a letámadásunk nagyon megerősödött vele, viszont ezen a téren Messi és Neymar is nagy javulást mutat ami megint lehet LE érdeme mert tudja őket motiválni, de részben az erőnléti stáb érdeme is, hiszen bírni kell ezt szusszal.
Aztán ugye a játékunk eredményességét nagyban az első hármas határozza meg, ezt nem írom fel LE-nek se pozitívumként se negatívumként, hiszen bármelyik gyengébb edzővel is hasonlóan működne, ha csak a támadóalakzatot néznénk. Az viszont mindenképpen az ő érdeme, hogy ehhez alakította ki a brusztolósabb kp-t. Ezentúl amellett se lehet elmenni, hogy a golyóállómellényeket az edzésekre ő alatta vezették be (kérdés ez megint kinek az ötlete volt, szerintem ezt megint a stáb listájára lehet felírni inkább, illetve az is kérdés mennyiben befolyásolta ez a sérüléseket, a fáradt játékosokat ki lehet vele szűrni, illetve a sérüléseket, de arra nem lehet felkészülni, ha egy hentes lemészárol valakit a meccsen), viszont a tökös rotálás amibe ugyanúgy belebukhatott volna, mint ahogy ez eddig úgy néz ki nagyon bejött, ismét egy nagy pozitívum a neve mellett. Illetve voltak olyan meccseink amikor merész taktikával álltunk ki (pl. PSG ellen), ezt se tudni pontosan kinek a fejéből pattant ki, de a döntő szó biztos, hogy LE-é volt.
Nem akarom lekicsinyíteni az érdemeit, maga LE is tett dolgokat azért, hogy itt tartsunk ahol most, de felnagyítani se szabad, hiszen a stábjának, a szerencsének (sérülések és egy-egy adott meccsen előforduló egyaránt) és a támadó hármasunk jó formájának is köszönhetjük ezt az évet BL serlegtől függetlenül (és azért írom meg most, hogy egy esetleges triplázás ne befolyásoljon a véleménynyilvánításban). Nálam akkor fog egy erősen jó vagy akár klasszis edzővé válni, ha képes hosszabb távon fenntartani az eredményességet, nem elvárás minden évben a triplázás se tőle, se senkitől a világon, legyen bármilyen erős is egy keret, minden taktikának van ellenszere, kérdés mikor tudják ezt megvalósítani az ellenfelek. Viszont ha ilyen formában vannak a támadóink, akkor a 3-ból 1 tuti jobb napot fog kifogni, ha pedig 2 akkor az összes csapat retteghet.
Ebből az évből vele kapcsolatban azt tudom leszűrni, hogy egy nagyon jó stáb áll mögötte, akik ha ő kitalálja, hogy támadjunk le agresszívabban az előző évekhez képest, akkor ők biztosítják az erőnlétet, ha ő vagy segítői rávilágítanak (ami a Napnál is világosabb volt), hogy korábban nagyon nem mentek a pontrúgások (védekezésben és támadásban egyaránt), akkor ők kitalálnak olyan variációkat amikkel ebben javulást érhetünk el. Rijkaard idején azt mondták, hogy Henk ten Cate a háttérben megbújó ész, Guardiola idejében Titora mondták, hogy ő a taktikai zseni, persze ezekbe nem látunk bele, de miért ne lehetne LE idején is a háttérben egy személy vagy egy egész stáb, aki jelenti azt a minőségbeli pluszt amit elvárunk egy edzőtől, hiszen az edzőhöz hozzátartozik a stábja. Nem lehet mindenki Mourinho, aki egy zseni és edzőnek született, de amíg LE eredményes addig engem (és szerintem titeket se) nem érdekel az, hogy ki a legnagyobb koponya a padunkon.

"I learned all about life with a ball on my feet." - Ronaldinho