végiggondoltam magamban ezt a 4x4-et és kérdésem merült fel:
mennyire rugalmasan fogják kezelni ezt a szabályt? véleményem szerint tökéletesen betartani nem lehet ezt a szabályt, a kérdés az, h melyik felét fogják betű szerint betartani és melyik lesz, ahol rugalmasak lesznek?
tegyük fel, h bukunk mindent
ebben az esetben elég a 2 új igazolás? véleményem szerint nem!
tegyük fel, h nyerünk trófeát/trófeákat az elkövetkező években
ebben az esetben tarthatjuk a 4x4-es szabályt, azonban minél tovább tarthat ez a folyamat, annál kevesebb légiós lesz a csapatban és eljöhet az az időszak, amikor már saját nevelést is el kelleNE küldeni, h tartani tudják a 4 távozóra vonatkozó "törvényt".
vezessük végig ezt a forgatókönyvet, ha már Rosell 6 éves tervben gondolkodik(itt ne akadjatok fenn a neveken, ezek csak feltételezések...) :
jelenleg légiósaink: Abidal,Milito,Dani,Maxwell,Adriano,Keita,Villa,Zlatan,Cáceres{feltételezve ez utóbbit...}
a következő évben távozik Abidal,Milito,Cáceres és Keita (nem valószínű, de tegyük fel...) és érkezik Cesc és 1 légiós,vmint két fiatal, akkor úgy állunk, h maradt 5 légiós...
a következő évben az 5 légiósból távozik 4(feltételezve, h Xavi és Puyol nem ég még ki akkorra...) és érkezik mondjuk 2 légiós és megint két fiatal. akkor marad 3 légiós és a saját nevelések.
innentől kezdve már elkerülhetetlen lenne, h saját nevelések is "áldozatul" essenek, először mondjuk Puyol majd Xavi, de mi lesz utána?
azt akartam kihozni ebből a hipotézisből, h hosszú távra( 5 év felett már hosszú távról beszélünk

) tervezte ezt Rózsa Sanyi, viszont ez hosszú távon megvalósíthatatlan "áldozatok" nélkül...
ha meg megvalósíthatatlan, akkor melyik részén fog "lazítani" a szabálynak? ha valóban szabályok közé akarja szorítani az átigazolási politikát, az ne olyan legyen, ami szubjektíven változtatható... ha eleve abban gondolkodnak, h majd változtatnak, akkor meg ne akarjon szabályozni, egyszerűen a mindenkori lehetőségekhez mérten kell igazolni! ha nincs szükség igazolásokra, mert jó a csapat, akkor elég a "finomhangolás", ha viszont rosszul áll a csapat, akkor nem beszélhetünk olyanról, h "márpedig akkor is csak 2 ember fog érkezni!"
ugyanígy a "törvény" másik oldala, a távozók esetében:
ha sok a felesleges légiós, akkor lehet beszélni 4 távozóról, viszont ha szűk a keret, akkor baromság ragaszkodni ehhez!
elég sok mindent leírtam, nem biztos, h rendesen követhető mindenhol, de remélem azért értitek mire próbáltam kilyukadni...
összegezve: baromság ilyenféle szabályokat bevezetni egy fociklub esetében, ahhoz túlságosan változnak a körülmények évről-évre, h ilyet hatékonyan lehessen alkalmazni...