Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
amíg 150et kap a kezdő gépészmérnök és 230at a bkv-s buszsofőr,addig ez nem feltétlen állja meg a helyétcöcö írta:Nem akarok beleszólni nagyon ebbe a vitába..de:
Mindenki sir,hogy fizetni kell meg minden.De el is lehetne kezdeni tanulni..akiket felvesznek államilag támogatottra,kibott sokat tanulnak ezért.
Ha annyira nem akarna a magyarnépség fizetni,akkor nem a napisart,meg a facebookot böngészné egésznap.
Az meg h sok a jogász meg a közgazdász.
Aki BME-n,Corvinuson végez,az nem fog éhenhalni,akár fizetett,akár nem.
Igen, ebben is van igazság, de ennek szerintem egy oka van, és ez már politikai: A rendszerváltás politikai elitje, nem tud, nem képes és nem is akar távlatokban gondolkodni, mert 4-8 év lopásra helyezkedtek be és pont. Ez a 25 százalék talán nem lett volna hülyeség ( tehát 4 évfolyam után csökkentem le 250-re a te esetedben), de ők úgy gondolják, hogy 4 év múlva más kormány lesz, akik megint felforgatják az egészet, legalább legyen valami "nyomuk". Persze van benne biztos ideológiai elkötelezettség is, de alapvetően ez az ok. Szerintem a felvételi rendszer visszavezetése és egy lépésben 25-30-40%-al való csökkentés ( változóan attól, hogy milyen szakokról van szó, persze egyes szakokon növelni is kellene a létszámot) lehetett volna indokolt és szükséges. Emellett párhuzamosan fel kellett volna lendíteni a szakképzést, hogy legyen alternatíva ( a munkahelyteremtésről már nem is szólnék, az egy összetettebb kérdés). A felvételi rendszerben ugyanis nem az volt, hogy attól függött egy iskolába való bejutás nehézsége, hogy mennyien jelentkeztek és azok a jelentkezők milyen felkészültek voltak, hanem attól, hogy mi kell ahhoz az iskolához. Aki oda akar menni az igen is készüljön. Itt ne gondoljatok a kommunista iskolarendszer visszavezetésére ( már csak azért sem, mert a felvételihez semmi közük), modernizálni kell, többet meríteni a poroszos, magyaros ( Eötvös, Klebelsberg nyomán) hagyományokból is és a többi, mindezt a mai követelményeknek megfelelően ( ha valaki olvassa pl az utóbbi munkáit, az láthatja, hogy az előbbi a konzervatív gondolkodása ellenére talán a modernizációra leginkább nyitott oktatáspolitikusunk volt a történelem során.).Sanama írta: Nagyjából egyetértek,csökkenteni kell a létszámot,mert tényleg jogász és közgazdász szaladgál minden utcán,DE!
-Nem egyik napról a másikra 3500ról 250re csökkenteni.... Csökkentsék minden évben 25%-al vagy valami, de ez így nem normális. Eddig teszem azt BGF+Corvinuson vettek fel évente 250et, és a Corvinusra így sem volt gyerekjáték bejutni, most mi lesz ezután? 3embert fognak oda felvenni?
És ne érts félre, én úgy állok (már) hozzá ehhez az egészhez,hogy a lelkiismeretem teljesen tiszta, mert tudom, hogy én megtettem mindent azért,hogy a legjobb helyre felvegyenek.(nyelvvizsgák, előértettségik) De az utóbbi 2évben annyit variáltak a felvételi rendszeren, hogy már nem érdekel hova fognak felvenni, de ezt akkor is felháborítónak tartom.Nem a csökkentés a bajom, hanem a mértéke és az,hogy 1nap alatt szinte elmondják, ez lesz,csá.
Nagyjából egyetértek,csökkenteni kell a létszámot,mert tényleg jogász és közgazdász szaladgál minden utcán,DE!Kalap1988 írta:Akkor fizeted csak vissza, ha kimész külföldre, ilyen egyszerű, másképp nem. Mondom ezt úgy, hogy a fele felsőoktatási törvénnyel nem értek egyet,de a helyek számát csökkenteni kell. Ha nem jutsz be a 250 közé, az pedig valószínűleg azt jelenti, hogy nem vagy elég jó még hozzá. Majd jelentkezel újra, addig meg mondjuk melózol ( már, ha találsz állást,de ez egy másik kérdés, ezt ne nyissuk meg). Ez az élet rendje, nem sikerülhet mindig elsőre. Egyébként, ha 4 éve erre készülsz tudatosan, akkor azért meg kell tudnod csinálni, főleg úgy, hogy nem vagy buta gyerek. Nekem is 456 pontom van a mai pontrendszerben ( régiben 144-ből 140 volt, abban felvételiztem), de mindezt úgy, hogy abszolút nem voltam végig tudatos és szorgalmas sem. Az utolsó fél, 3/4 évben kezdtem igazán ráerősíteni, előtte csak preferenciák szerint, ahogy esett úgy puffant ( nyelvvizsga 10-ben+ 11 év végi jegyekre azért odafigyeltem a pontok miatt, de igazából pl történelmet tanulni, csak 12-ben kezdtem, előtte megéltem a szünetekben tanulásból+ az órán hallottakból). Szóval ne izgulj, küzdj tanulj. Érezheted úgy, hogy nem igazságos a tavalyiakkal szemben pl, de gondolj arra, hogy te jobb leszel és épp ez a lényeg. Egy hülye, ha el is végzi, nem lesz jó. Úgy pedig nem tudunk semmin sem változtatni az oktatási rendszerben, hogy egy-két évfolyam ne érezné úgy, hogy nem igazságos. Ezt te is tudod. A régi felvételi rendszerben ( amit vissza kellene vezetni, teszem hozzá) benne volt a pakliban, hogy akár valaki 4-5-ször kellett próbálkozzon míg felvegyék és az megtanította küzdeni a fiatalt, ráadásul közben dolgozhatott is ( színművészetin még ugye mindig ez van, sőt, ott aztán kell tehetség, mert kegyetlenül hazazavarnak... Legjobb színészeink közt is van sok, aki 4-5-ször felvételizett, közben mondjuk elvégzett egy másik egyetemet..). Javítani kell a jelenlegi rendszeren, ez is egy lépés, bár szerintem kevés, és ennek mindig vannak rövidtávú vesztesei. Viszont, ha komolyan veszed, akkor ennek hosszútávon csak nyertese lehetsz. Sok sikert!Sanama írta:1.Igen tudom. 480bol 450körüli pont kellett eddig. Azt teljesíteni is tudnám, viszont 250fővel gondold már el mennyi lesz a ponthatár...?!
Eddig 250főt hány egyetemre vettek fel? 2-3? most meg összesen?!
Miért pont mi kezdjük el visszafizetni? Mi értelme volt akkor a tanulásnak középsuliban? Hogy ugyanúgy fizessem vissza , mint az aki szrt bele 4 évig?! Köszi
Akkor fizeted csak vissza, ha kimész külföldre, ilyen egyszerű, másképp nem. Mondom ezt úgy, hogy a fele felsőoktatási törvénnyel nem értek egyet,de a helyek számát csökkenteni kell. Ha nem jutsz be a 250 közé, az pedig valószínűleg azt jelenti, hogy nem vagy elég jó még hozzá. Majd jelentkezel újra, addig meg mondjuk melózol ( már, ha találsz állást,de ez egy másik kérdés, ezt ne nyissuk meg). Ez az élet rendje, nem sikerülhet mindig elsőre. Egyébként, ha 4 éve erre készülsz tudatosan, akkor azért meg kell tudnod csinálni, főleg úgy, hogy nem vagy buta gyerek. Nekem is 456 pontom van a mai pontrendszerben ( régiben 144-ből 140 volt, abban felvételiztem), de mindezt úgy, hogy abszolút nem voltam végig tudatos és szorgalmas sem. Az utolsó fél, 3/4 évben kezdtem igazán ráerősíteni, előtte csak preferenciák szerint, ahogy esett úgy puffant ( nyelvvizsga 10-ben+ 11 év végi jegyekre azért odafigyeltem a pontok miatt, de igazából pl történelmet tanulni, csak 12-ben kezdtem, előtte megéltem a szünetekben tanulásból+ az órán hallottakból). Szóval ne izgulj, küzdj tanulj. Érezheted úgy, hogy nem igazságos a tavalyiakkal szemben pl, de gondolj arra, hogy te jobb leszel és épp ez a lényeg. Egy hülye, ha el is végzi, nem lesz jó. Úgy pedig nem tudunk semmin sem változtatni az oktatási rendszerben, hogy egy-két évfolyam ne érezné úgy, hogy nem igazságos. Ezt te is tudod. A régi felvételi rendszerben ( amit vissza kellene vezetni, teszem hozzá) benne volt a pakliban, hogy akár valaki 4-5-ször kellett próbálkozzon míg felvegyék és az megtanította küzdeni a fiatalt, ráadásul közben dolgozhatott is ( színművészetin még ugye mindig ez van, sőt, ott aztán kell tehetség, mert kegyetlenül hazazavarnak... Legjobb színészeink közt is van sok, aki 4-5-ször felvételizett, közben mondjuk elvégzett egy másik egyetemet..). Javítani kell a jelenlegi rendszeren, ez is egy lépés, bár szerintem kevés, és ennek mindig vannak rövidtávú vesztesei. Viszont, ha komolyan veszed, akkor ennek hosszútávon csak nyertese lehetsz. Sok sikert!Sanama írta:1.Igen tudom. 480bol 450körüli pont kellett eddig. Azt teljesíteni is tudnám, viszont 250fővel gondold már el mennyi lesz a ponthatár...?!
Eddig 250főt hány egyetemre vettek fel? 2-3? most meg összesen?!
Miért pont mi kezdjük el visszafizetni? Mi értelme volt akkor a tanulásnak középsuliban? Hogy ugyanúgy fizessem vissza , mint az aki szrt bele 4 évig?! Köszi
jah,én félreértettem,illetve belekeveredtem itt a dolgokba.úgyhogy bocsiDrigo írta:De ha nem megy külföldre, akkor nem is kell visszafizetni a képzési díjat. De abban egyetértünk, hogy kéne valami, ami miatt érdemes itt maradni, nem pedig csak olyan dolgok, amik mind amellett szólnak, hogy dobbants.csababarca írta:De az lenne a lényeg,hogy ne kelljen külföldre menni! ne kelljen kimenni dolgozni.
Vagyis én ezt akartam kihozni ebből. Hogy ha élhetőbbé tennék itt a dolgokat semmi baj nem lenne.
De ha nem megy külföldre, akkor nem is kell visszafizetni a képzési díjat. De abban egyetértünk, hogy kéne valami, ami miatt érdemes itt maradni, nem pedig csak olyan dolgok, amik mind amellett szólnak, hogy dobbants.csababarca írta:De az lenne a lényeg,hogy ne kelljen külföldre menni! ne kelljen kimenni dolgozni.
Vagyis én ezt akartam kihozni ebből. Hogy ha élhetőbbé tennék itt a dolgokat semmi baj nem lenne.
De az lenne a lényeg,hogy ne kelljen külföldre menni! ne kelljen kimenni dolgozni.Drigo írta:Erre nem tudok mást mondani, csak amit eddig, ha külföldön a szakmádban kapsz állást, akkor ez nem jelenthet problémát.csababarca írta: Drigo!
említettem tegnap,és most is azt mondom, azzal hogy fizetni kell talán nem lenne ekkora problémája senkinek,ha lenne miből...
Egy pályakezdő fiatal miből fizessen vissza ilyen összegeket? úgy hogy fizessen albérletet is,tartsa fenn, egyen. nem lesz rá képes. Arről még nem is beszélek,hogy családot alapítson...
Te írtad, a rokonok példáját, hogy milyen jól keresnek (gondolom erre akartál célozni), akkor Te diplomásként, szerinted mennyit kapnál? Még pályakezdőként is, a külföld nem Magyarország (ez mekkora okosság már), ott megfizetik azt, aki dolgozik.
Ja értem már, én már a külföldről visszafizetésre próbáltam ráhúzni azért nem jött össze a dolog.Sanama írta:Volt eddig állami ponthatár, meg fizetős. Aki készült és tanult, az ment államira. aki lesz.rta az egészet az ha volt pénze fizetett azért,hogy tanulhasson.
Most már mindegy lesz,mert hiába tanultam 4évig normálisan, ugyanúgy fizethetem a pénzt, mint az, aki nem csinált semmit.Igaz, utólag, de ugyanúgy fizetnem kell érte.
Erre nem tudok mást mondani, csak amit eddig, ha külföldön a szakmádban kapsz állást, akkor ez nem jelenthet problémát.csababarca írta: Drigo!
említettem tegnap,és most is azt mondom, azzal hogy fizetni kell talán nem lenne ekkora problémája senkinek,ha lenne miből...
Egy pályakezdő fiatal miből fizessen vissza ilyen összegeket? úgy hogy fizessen albérletet is,tartsa fenn, egyen. nem lesz rá képes. Arről még nem is beszélek,hogy családot alapítson...
ugyan neked ettől nem lesz jobb,de ne úgy képzeld el a ponthatárokat,hogy az államin 440,a fizetősön 280. bme,elte pl közel egyforma pontokkal dolgozik,sőt az eltén van ahol magasabb a fizetős határSanama írta: Volt eddig állami ponthatár, meg fizetős. Aki készült és tanult, az ment államira. aki lesz.rta az egészet az ha volt pénze fizetett azért,hogy tanulhasson.
Most már mindegy lesz,mert hiába tanultam 4évig normálisan, ugyanúgy fizethetem a pénzt, mint az, aki nem csinált semmit.Igaz, utólag, de ugyanúgy fizetnem kell érte.
Drigo írta:Amellett, hogy ez alapján sehova nem fejlődne a világ, ha mindig a "miért pont én"-t hajtogatnánk, nem igazán értem ezt a gondolatodat. Kifejtenéd?Sanama írta:Miért pont mi kezdjük el visszafizetni? Mi értelme volt akkor a tanulásnak középsuliban? Hogy ugyanúgy fizessem vissza , mint az aki szrt bele 4 évig?! Köszi
gondolom azért teper a suliban, hogy bekerüljön az állam által támogatott szakra, viszont pénzes jóskáék meg befizetik a gyereket a fizetősre...de mégis vissza kell neki is fizetni majd, ergó ugyan ott tart, mint pénzes jóska, aki sz.rt bele az egészbe.Drigo írta:Amellett, hogy ez alapján sehova nem fejlődne a világ, ha mindig a "miért pont én"-t hajtogatnánk, nem igazán értem ezt a gondolatodat. Kifejtenéd?Sanama írta:Miért pont mi kezdjük el visszafizetni? Mi értelme volt akkor a tanulásnak középsuliban? Hogy ugyanúgy fizessem vissza , mint az aki szrt bele 4 évig?! Köszi
Amellett, hogy ez alapján sehova nem fejlődne a világ, ha mindig a "miért pont én"-t hajtogatnánk, nem igazán értem ezt a gondolatodat. Kifejtenéd?Sanama írta:Miért pont mi kezdjük el visszafizetni? Mi értelme volt akkor a tanulásnak középsuliban? Hogy ugyanúgy fizessem vissza , mint az aki szrt bele 4 évig?! Köszi
30 éve is ez volt. a gazdag tanulhat és lehetőséget kap a gazdagság megtartására,a szegény,de okos nem tanul. az ország hova jut ezzel? az okosak elmennek,a hülyék maradnak. remek lesz,bár már nem fogom látnishutterisland írta:ismét csak az látszik folyamatosan, hogy a pénzesebb réteg előnyt élvez, a szegényebbeket elnyomják...mindig ez van...nem hogy csökkenne a különbség, csak nő a két réteg között
1.Igen tudom. 480bol 450körüli pont kellett eddig. Azt teljesíteni is tudnám, viszont 250fővel gondold már el mennyi lesz a ponthatár...?!Drigo írta:Én ezt nem igazán értem. Nem arról van szó, hogy eltörlik a gazdasági képzést, csak csökkentik a támogatást. Ha már 4 éve ennyire tudatosan készülsz a pályádra, akkor nyilván tisztában vagy, hogy milyen lehetőségek adódnak előtted. Azt is gyanítom, hogy nem valamelyik középszerű egyetem buktacukrozó karára készülsz, mert arra hidd, tényleg semmi szükség. Szóval, ha már 4 éve tudod, hogy mi akarsz lenni, nyilván tudatában vagy, hogy ha jó suliba akarsz bekerülni, akkor átlagon felül kell teljesítened, ez most sem lesz másképp. A legjobb helyekre eddig is (közel) max pont szám kellett, az már nem tud tovább emelkedni.Sanama írta:Nem azért tanulok már évek óta keményen, hogy érettségi előtt 4 hónappal megsz.passanak.
Gondolom nem vagyok egyedül ezzel, és nem felvágásból írom, csak ez egy [auto_cenzúra] [auto_cenzúra]ás velem, mert már 4éve arra készülök, hogy gazdasági pályára menjek. Erre kitalálja a sok okos,hogy bekaphatom. Vagy megyek máshova, ami egyáltalán nem érdekel, vagy megyek külföldre. Hát nem fogok sokat gondolkozni,hogy itthagyjam ezt a gyönyörű országot.
Ráadásul ezt is be akarják hozni:
http://www.eduline.hu/felsooktatas/2012 ... is__IQXWXU
De amit még ennél jobban nem értek, az a széleskörű kiakadás amiatt, hogy vissza kell fizetni a képzésedre fordított díjat, ha külföldön vállalsz állást. Most nem azért, de ha Te diplomásként külföldön kapsz állást, akkor az ottani béredből hány hónap alatt tudod előteremteni ezt az összeget? 3-3,5-4? Mert több, nem hiszem, ráadásul ezek mellett még éhen sem haltál. Akkor mivel van a gond? Az a baj, hogy az emberek többsége, ha meghallja azt a szót, hogy neki bármiért is fizetnie kéne, egyből elpattan nála valami, és se hall, se lát. Pedig csak egy egészen keveset kéne utánaszámolni.
Elmész ebből a putriból, utána az a kb 4 hónap "szűkölködés" már nem oszt nem szoroz. Ez igazán semmiség azért, hogy ne ennyi birka között élj.
Én ezt nem igazán értem. Nem arról van szó, hogy eltörlik a gazdasági képzést, csak csökkentik a támogatást. Ha már 4 éve ennyire tudatosan készülsz a pályádra, akkor nyilván tisztában vagy, hogy milyen lehetőségek adódnak előtted. Azt is gyanítom, hogy nem valamelyik középszerű egyetem buktacukrozó karára készülsz, mert arra hidd, tényleg semmi szükség. Szóval, ha már 4 éve tudod, hogy mi akarsz lenni, nyilván tudatában vagy, hogy ha jó suliba akarsz bekerülni, akkor átlagon felül kell teljesítened, ez most sem lesz másképp. A legjobb helyekre eddig is (közel) max pont szám kellett, az már nem tud tovább emelkedni.Sanama írta:Nem azért tanulok már évek óta keményen, hogy érettségi előtt 4 hónappal megsz.passanak.
Gondolom nem vagyok egyedül ezzel, és nem felvágásból írom, csak ez egy [auto_cenzúra] [auto_cenzúra]ás velem, mert már 4éve arra készülök, hogy gazdasági pályára menjek. Erre kitalálja a sok okos,hogy bekaphatom. Vagy megyek máshova, ami egyáltalán nem érdekel, vagy megyek külföldre. Hát nem fogok sokat gondolkozni,hogy itthagyjam ezt a gyönyörű országot.
Ráadásul ezt is be akarják hozni:
http://www.eduline.hu/felsooktatas/2012 ... is__IQXWXU
igen,ebben maximálisan igazad van.socio66 írta:érthető persze,csak miért nem lehetett évekkel ezelőtt kezdve,fokozatosan redukálni a helyek számát,hogy legalább tudjad mire számíthatsz.
nem az hogy egyik napról a másikra tizedére csökkentik a létszámot,és akkor pár hónappal az érettségi előtt dobhatod a kukába a terved,hogy mondjuk jogásznak mész..
elkeserítő ez az ország,én már csak annyit várok el itt,hogy normálisan lediplomázhassak az egyetemen,anélkül hogy vagyonokat fizetnék és utána viszlát.
de tartok tőle hogy a következő években olyan törvényeket hoznak ami még ezt is ellehetetleníti majd..
Nem azért tanulok már évek óta keményen, hogy érettségi előtt 4 hónappal megsz.passanak.daffy írta:ha kifizetek rengeteg pénzt,akkor megvan, az esély mégis kb 5%,egyéb esetben kidobott pénz és évek.Sanama írta: Jobb, mert a lehetőség meg van.
De ha engem a gazdaság érdekel, akkor minek menjek orvosnak? Mert az kéne? Hát kur.a jó. Irány külföld.
külföld bizony,nem sokkal drágább az egyetem és a színvonal pedig...