Sanama írta:1.Igen tudom. 480bol 450körüli pont kellett eddig. Azt teljesíteni is tudnám, viszont 250fővel gondold már el mennyi lesz a ponthatár...?!
Eddig 250főt hány egyetemre vettek fel? 2-3? most meg összesen?!
Miért pont mi kezdjük el visszafizetni? Mi értelme volt akkor a tanulásnak középsuliban? Hogy ugyanúgy fizessem vissza , mint az aki szrt bele 4 évig?! Köszi
Akkor fizeted csak vissza, ha kimész külföldre, ilyen egyszerű, másképp nem. Mondom ezt úgy, hogy a fele felsőoktatási törvénnyel nem értek egyet,de a helyek számát csökkenteni kell. Ha nem jutsz be a 250 közé, az pedig valószínűleg azt jelenti, hogy nem vagy elég jó még hozzá. Majd jelentkezel újra, addig meg mondjuk melózol ( már, ha találsz állást,de ez egy másik kérdés, ezt ne nyissuk meg). Ez az élet rendje, nem sikerülhet mindig elsőre. Egyébként, ha 4 éve erre készülsz tudatosan, akkor azért meg kell tudnod csinálni, főleg úgy, hogy nem vagy buta gyerek. Nekem is 456 pontom van a mai pontrendszerben ( régiben 144-ből 140 volt, abban felvételiztem), de mindezt úgy, hogy abszolút nem voltam végig tudatos és szorgalmas sem. Az utolsó fél, 3/4 évben kezdtem igazán ráerősíteni, előtte csak preferenciák szerint, ahogy esett úgy puffant ( nyelvvizsga 10-ben+ 11 év végi jegyekre azért odafigyeltem a pontok miatt, de igazából pl történelmet tanulni, csak 12-ben kezdtem, előtte megéltem a szünetekben tanulásból+ az órán hallottakból). Szóval ne izgulj, küzdj tanulj. Érezheted úgy, hogy nem igazságos a tavalyiakkal szemben pl, de gondolj arra, hogy te jobb leszel és épp ez a lényeg. Egy hülye, ha el is végzi, nem lesz jó. Úgy pedig nem tudunk semmin sem változtatni az oktatási rendszerben, hogy egy-két évfolyam ne érezné úgy, hogy nem igazságos. Ezt te is tudod. A régi felvételi rendszerben ( amit vissza kellene vezetni, teszem hozzá) benne volt a pakliban, hogy akár valaki 4-5-ször kellett próbálkozzon míg felvegyék és az megtanította küzdeni a fiatalt, ráadásul közben dolgozhatott is ( színművészetin még ugye mindig ez van, sőt, ott aztán kell tehetség, mert kegyetlenül hazazavarnak... Legjobb színészeink közt is van sok, aki 4-5-ször felvételizett, közben mondjuk elvégzett egy másik egyetemet..). Javítani kell a jelenlegi rendszeren, ez is egy lépés, bár szerintem kevés, és ennek mindig vannak rövidtávú vesztesei. Viszont, ha komolyan veszed, akkor ennek hosszútávon csak nyertese lehetsz. Sok sikert!