Mikaos írta:Annyit legalább megtudtunk ebben a 09/10 szezonban, hogy kár Iniesta tehetségét elpazarolni a balszélen. Sokkal többet és jobbat tud mutatni középen, ráadásul balszélen egyben elfoglalja egy gólerősebb ember helyét. Tehát két oldalról sem valami hatásos ez a megoldás.
De azt hiszem, érthető, hogy Pep miért csinál(ná) ezt: eddig szinte csak az idegenbeli meccseken volt így, nyilván azzal az indokkal, hogy meg kell erősíteni a védekező középpálya részt idegenben. Teljesen logikus, de ezzel Iniesta sajnos jobban kikapcsolódik a kelleténél, és ezáltal Xavi is.
A másik ok az lehet, hogy esetleg Cesc fogadására készülne ilyen módon. Szerintem akkor Iniesta bal szélen való játéka, illetve Xavi középpályás játéka is felüdülne. Busquets-től és Touré-től ugyanis nem nagyon várhatjuk azt a segítséget (támadásban!), amit Iniesta, vagy akár Cesc tudna.
Vagy nyáron egy viszonylag rutinosabb (de nem öreg) balszélsőt meg kéne kockáztatni. Főleg azért, mert Iniesta évente 2 gólt lő, és ezt nem engedhetjük meg magunknak a balszélen. Bár -hogy megint vitatkozzam magammal- Cesc gólerőssége javítaná ezt az átlagot, és Iniesta akár maradhatna is a bal szélen, hogyha "szét tudná húzni a pályát" (mert ugye Messi a másik oldalon pont tömörít a befele játékával), és ezáltal elegendő helyet hagyna Cesc-nek középen.
Na, de ez a bekezdés már kissé az átigazolások topic, és a 10/11-es szezon...
Amit Iniestával kapcsolatban írtál azzal teljesen egyetértek! Láthattuk a Stutgart elleni baloldali játékát, kb azt nyújtotta, amit Henry...gyengén játszott...
Éppen ezért is és más körülmények miatt is úgy gondolom, hogy a gyenge baloldali játék nem csupán az ott játszó játékosok gyenge formájának tudható be, hanem számos taktikai probléma oltja ki a bal oldal hatékonyságát, amit Guardiola eddig nem tudott orvosolni (részben pedig ő maga idézte elő ezt a hanyatlást - szerintem. Hogy miért?
1. : Minden támadás Messin keresztül folyik. Messi jobbról indul befelé cselezve lövőhelyzetet ill. egyérintős játékot keresve a centerrel. Emiatt a baloldali támadó játékosnak "Enrique-féle autokorrektor: a muszáJ pontos J :)" az oldalvonal felé "kiszélesíteni" a pályát különben mindenki középen tömörülne....-ez az egyik oka Henry gólszegénységének....(ami nem baj, mert Messi a legjobb játékosunk és tavaly is így volt, de itt jön a 2. pont.)
2. : Ibra mozgása: Sokat figyeltem és arra jutottam, hogy borzasztó rosszul helyzkedik...még szögleteknél is (ami nem biztos hogy az ő hibája, lehet Guardioláé is). Ameddig Eto'o tavaly rendre megcsinálta a keresztmozgásokat, amivel helyet csinált mind Messinek, mind Henrynak, addig Ibra vagy rámászik Henry nyakára (ezzel ugyancsak kioltva a baloldali játékot) vagy egyhelyben állva várja a labdát és úgy akar egyérintőzni (ekkor viszont a mozgás hiánya miatt nem keletkezik rés a védőfalon aminek az a következménye, hogy elveszítjük a labdát, vagy Messinek lőnie kell, ami rendre levágódik)...
Egy példa: Stutgart ellen volt azt hiszem 2x is hogy Messi középen kapta meg a labdát és vitte rá három védőre. Ibra is ott volt előtte, de ahelyett, hogy keresztbe mozgott volna és elvitt volna magával legalább 1 védőt, végig Messi előtt futott két méterre, ezzel sem a védelmet nem bontotta meg és még az összjátékból is kizárta magát...ezért Messinek lőnie kellett, ami egy ízben levágódott (nem megbontott védelem esetén ez nem meglepő) a másik esetben Lehmann majdnem segített:) (de ezt nem nevezhetjük taktikai elemnek.
Ezek a körülmények szerintem egyszerűen magát a baloldai támadóposztot oltják ki és leredukálják egy egyszerű vonalszélsői szerepkörbe, mert nem marad többre hely és lehetőség a kapu előterébe történő bemozgásra, csak arra amit Henry csinál: megpróbálja meghúzni és középre tálalni, ha eljut hozzá a labda egyáltalán....
Hiányzik a sok mozgás, a mi játékunkban egyértelműen egy Eto'o típusú sokat mozgó, gólérzékeny center illene bele, mint ahogyan azt az elmúlt húsz év is bizonyítja (Romario-Ronaldo-Kluivert-Eto'o)
Én Fabregast Ini és Xavi alternatívájaként tudom elképzelni folyamatos rotálással (3 meccsből 2 jutna mindenkinek, 1-et pedig pihenne).
Baloldali kérdést pedig mind taktikailag, mind személyügyileg is meg kell oldani, amit én Ribery-ben látok....(és Ibra játékán pedig sokat kell még csiszolni, mert így igazolhatjuk balra a jóistent is, ő is gyengén játszana...