Tanulószoba

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
lui1698
Llegenda del Barça

2009.05.04. 21:12:43

balboa7 írta:
Varga Tamás írta:Az én érettségi időmben a ballagási öltönyben volt szokás megjelenni az írásbelin is.
az én időmben is....2 éve 8) :lol: :lol:
Anno nekünk is öltönyben kellett menni. (anno tavaly :D )
Ki lehet bírni, de szerintem is elég lenne ha szóbelire kellene.
Kép
Olyanokra képes vagy, amit talán még te se tudsz. Elfut az élet, jól teszed, hogyha vele futsz.
bojanfan
Jugador del Barça
Kapcsolat:

2009.05.04. 21:10:09

lionelmessi19 írta:Most végülis mi a szokás az írásbeliknél ?
a legtöbb helyen öltönybe kell. persze az megint egy más kérdés, hogy öltönybe érzed-e jobban magad, és teljesítesz-e jobban, mint a kedvenc öltözetedben. :roll:
♥fcbarca.♥
Andris
Adminisztrátor

2009.05.04. 21:04:03

Na ez az viszont amitől a pofám leszakad... méghogy kötelező. :roll:
Utálom az ilyet. Egyébként megnéztem volna hogy egy tanár hogy mer kírúgni valakit öltözéke miatt érettségiről. 100% hogy sehogy, persze nem árt azért jóban lenni. :P

Mindenesetre tényleg botrány szerintem. Mert hogy illő, vagy kéne, vagy légyszi, vagy égő lenne ha nem mert a többiek is, ezek így mind oké.

Amúgy szerintem semmi ráció nincs abban hogy elegáns legyen az ember. Sőt ez az öltözék, főleg ha kicsit melegebb lenne esetleg, csak nagyot ront(ana) a teljesítményen. 3-4 órákat nem lehet egyhelyben végigülni ilyen cuccban. Nekünk spec kifejezetten azt mondták, hogy inkább ne. Szerintem nagyon rendben is van..

szerk: torrestoni, nálunk a tanárok közt is akad aki strandpapucsban flangál, úgyhogy senkinek nem 'fáj' a dolog. :P Meggyőződésem hogy szóbelire se öltöznénk, ha nem lennének érettségielnökök 'vendégségben'...
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
torrestoni
Entrenador del Barça
Kapcsolat:

2009.05.04. 21:00:36

Érdekes dolog...

Egyrészt, az vitathatatlan, hogy az oktatási rendszerünk lassan-lassan addig süllyed, mint az Egyesült Államoké, ezt pedig a mostani gyerekeken is látni, bár ebben inkább ennek a túlzott, semmirevaló liberális felfogásnak, és a fogyasztói társadalom kinevelésének van oka.

Ma egy érettséginek nincs értéke, egész egyszerűen szemétbe való.

Az öltözködésről: amikor én mentem, akkor az volt az iskolánkban a minimum, akár gimnazisták, akár szakközépiskolások, de még az OKJ-s és a szakmunkás vizsgára igyekezőknél is, hogy írásbelire és szóbeli is elegánsan, megtisztelve az iskolát, az érettségi mivoltát, stb. öltönyben érkeztünk. bármennyire is volt kényelmetlen, megadtuk a módját, a tanárok viszont, ezt azt hiszem kár ecsetelni, minden esetre a strandpapucs, és hasonlók számomra tiszteletlenséget mutatnak. Elvégre négy éven át alig kell "egyenruhában" megjelenni, de hát ezen nem lehet csodálkozni.
"As I walk through the valley of the shadow of death, I have no fear because I am the meanest motherfucker in the whole valley" - Gen. George S. Patton
Cooltiszo
Entrenador del Barça

2009.05.04. 20:55:09

Nálunk is öltöny volt a kötelező, ez az illő.
Az meg, hogy manapság már ez az égő, ez teljesen társaság függő. Vannak akik olvasni se tudnak, mégse ők a mérték. Vannak olyan társaságok (és aki egyetemre megy tanulni annak ezek a társaságok kell hogy legyenek a cél), ahol a műveltség sokat számít. Nem lesz arról szó valószínűleg, de meglátszik valakin szerintem, hogy milyen az olvasottsága például.

De mielőtt "irodalompártinak" tűnnék (matek iránt voltam mindig is elkötelezett), el kell árulnom, hogy magát a tantárgyat sose szerettem. Nem az olvasással volt gondom, hanem nekünk egyik legszigorúbban vett tárgyunk volt, minden órán több felelő, évi 6-8 vers megtanulása, versek és regények a mű használata nélküli elemzése (írásban és szóban is).Ez akkor nem tetszett, viszont hasznos volt így utólag.

Sok ember sok helyre úgy jut be, hogy nem is konyít a fő felvételi tárgyaihoz. Közgázra töri-nyelvvel, ott meg talán elbukdácsolgat egy diplomáig, de nem lesz belőle közel sem jó szakember. De a BME-re is rengetegen kerülhetnek be fizika és normális matek tudás nélkül (nagyon alacsonyak a ponthatárok).
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Cooltiszo 2009.05.04. 21:00:47-kor.
balboa7
Entrenador del Barça

2009.05.04. 20:53:22

Varga Tamás írta:Az én érettségi időmben a ballagási öltönyben volt szokás megjelenni az írásbelin is.
az én időmben is....2 éve 8) :lol: :lol:
Visca el BARCA!Visca el BARCA!Visca el BARCA!
Kép
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2009.05.04. 20:49:54

lionelmessi19 írta:
Ma az egész városban öltönyös fiatalokkal találkoztam szinte.
Tényleg szokás az írásbelikre is ilyen baromi elegánsnak lenni?
Én biztos hogy csak a szóbelire veszek fel ilyen öltözéket, mert ezekben végigülni 3-4 órákat gyötrelem. És egyébként sem kell, mert nem lógtam ki a sorból ma sem, sőt.
Fura volt, van közvetlen a szomszédunkban egy másik iskola, és a fiatalok ott reggel libasorban ácsorogva tetőtől talpig feketében ácsorogtak, várva hogy beengedjék őket, amíg hozzánk a szivárvány minden színében érkeztek emberek a strandpapucstól a rózsaszín melegítőig mindenben. És egy emberen nem volt öltöny, de még ing se.

Most végülis mi a szokás az írásbeliknél ?
Hát ha én nem öltönyben mentem volna ma,akkor az ofő aszsony úgy rúgott volna pároslábbal haza,hogy öltözzek fel tisztességes,hogy csak na... :D nálunk kötelezően öltönyben kell menni,vagy legalábbis fehér ing,fekete naci.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Mihu
Director del Fútbol

2009.05.04. 20:48:46

Nem nagyon szeretnék belekontárkodni ebbe a rendkívül magasröptű (cinizmus nélkül) vitába, de annyit le szeretnék írni, hogy egyetértek Andrissal. Amit megtanultunk középiskolában, azt megtanultuk. Az alapműveltség részét képező legfontosabb műveket (tőlem legalább is) kőkeményen számonkérték. Ez nem azt jelenti hogy ha most feltennétek egy kérdést akkor tudnék is rá válaszolni, de ez már az én hibám, mert nem igazán érdekel, így nem is nagyon ragadt meg bennem. Nem mondom, hogy kakilok a műveltségre, mert azért azt égőnek tartom, hogy ha valaki a legalapvetőbb dolgokat sem tudja, de napjainkban már szerintem eljutott oda az emberiség, hogy semmilyen elvárás nincs arra vonatkozóan, hogy valaki ismerjen egy csomó művet, verset, stb stb. A legalapvetőbbeket...azokat igenis ismerje, főleg a magyarokat és a legismertebb, legmeghatározóbb külföldieket. De például én építőipari szakközépiskolába járok, és szerintem egy építőmérnöknek nem az a dolga hogy kívülről fújja Petőfi műveit, vagy idézzen a Kőszívű ember fiaiból, és így tovább. Célirányosan rá kellene feküdni (sokkal jobban mint most) már a középiskolában a szakmára. Például én nagyon hiányolom a gyakorlati órákat. Csak technikusi évben van gyakorlat. De addig 4, én 5 évig füzetből tanulunk. És mint tudjuk abból nem igazán lehet megtanulni hogy hogy kell felépíteni vagy megtervezni egy házat.

A mostani érettségi szerintem bőven elegendő arra, hogy az alap dolgok ismeretével megteremthessem magamnak a lehetőséget arra, hogy majd felvegyenek a főiskolára, ahol már nem fogják számonkérni tőlem az irodalmat, a nyelvtant, a törit, a többit. És aki komolyan gondolja azt, hogy el akar érni valamit a jövőben, akkor az úgyis rá fog feküdni azokra a tantárgyakra, amelyeket a főiskolán majd komolyan számon fognak kérni. Az én esetemben például a szakmai tantárgyakra. Aki csak le akar érettségizni, mindenből, mondjuk a 2-es 3-asra megy, az gondolom hogy nincs olyan hülye, hogy elmegy (maradjunk az én esetemnél) műszaki főiskolára, mert az milyen jó dolog hogy lehet házikókat építeni. Mondjuk az ilyen ember valószinűleg nem is a szakmát választotta 5. tantárgynak. Na most minek csesszek ki magammal azzal, hogy felvetetem magam, mert a pontjaim megvannak hozzá, de tudom hogy nincs meg a kellő tudás, mert a 4 év alatt inkább az itallapot lapozgattam a füzet helyett. És akkor majd mondjuk jön a mechanika meg matematika szigorlat, és szépen húznak megfele mint a kisangyal. Nekimegyek megint, mert hátha most már fog menni. Mi történt, kidobtam az ablakon 280 ezer forintot (a szüleim zsebéből), mivel tudván tudtam hogy ez lesz a vége.

Úgyhogy nekem semmi bajom nincs a jelenlegi rendszerrel. Aki építőmérnök akar lenni az tanuljon magasabb szinten éptant. Aki történésznek, az törit, aki angoltanárnak, az angolt, aki matek tanárnak, az matekot. Az alapműveltséghez szerintem elég az amit megtanítanak velünk a 4 év alatt.

Elnézést hogy beleszóltam :oops:
Varga Tamás
Az Eurobarca Anonymusa

2009.05.04. 20:46:25

Az én érettségi időmben a ballagási öltönyben volt szokás megjelenni az írásbelin is.
Kép
Andris
Adminisztrátor

2009.05.04. 20:38:52

Sajnos egyébként a mai világban inkább azt gúnyolják már ki, aki olvasta véletlen. De ezt csak ilyen szomorú széljegyzetnek.

Inkább átfogalmaznám még most, Tamás: minden esélyem megvan rá. :) Így kissé más értelmet nyer, de az előbb is ezt akartam megfogalmazni.

Feldobok egy másik témát, mert ez kezd eléggé szerteágazni.. :

Ma az egész városban öltönyös fiatalokkal találkoztam szinte.
Tényleg szokás az írásbelikre is ilyen baromi elegánsnak lenni?
Én biztos hogy csak a szóbelire veszek fel ilyen öltözéket, mert ezekben végigülni 3-4 órákat gyötrelem. És egyébként sem kell, mert nem lógtam ki a sorból ma sem, sőt.
Fura volt, van közvetlen a szomszédunkban egy másik iskola, és a fiatalok ott reggel libasorban ácsorogva tetőtől talpig feketében ácsorogtak, várva hogy beengedjék őket, amíg hozzánk a szivárvány minden színében érkeztek emberek a strandpapucstól a rózsaszín melegítőig mindenben. És egy emberen nem volt öltöny, de még ing se.

Most végülis mi a szokás az írásbeliknél ?
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Varga Tamás
Az Eurobarca Anonymusa

2009.05.04. 20:30:06

lionelmessi19 írta:Szerintem belefulladunk ebbe a vitába. :)

Nekem így, hogy két magyar regényt olvastam (valszeg többet, csak ekkora hatással voltak rám ... :roll: ) 100% esélyem megvan egy olyan életre amiben boldog vagyok, jól keresek, családom van, és elismer a környezetem. Magyarul ha hiányos is esetleg az az alapműveltség (amiről teljesen más fogalmunk van, ez kiderült már), akkor sem történik semmi.
Jól érzem magam most, eddig is, és valószínűleg ezután is.

Innentől kezdve pedig örülök hogy inkább itt fórumozok, hogy szalonnát sütök a kertben, hogy szerdán gond nélkül megnézem késő este a meccseket, ahelyett hogy tanulnék. :)
Andris!
Senkinek sincs 100% esélye semmire. Azért nagyon keményen meg kell dolgozni! Annál is inkább, mert nem tudhatod, hogy mit hoz a jövő. Semmi sem biztos, még ha most ezt is gondolod. senki nem mondta, hogy nem lehet boldog életed anélkül, hogy olvastad volna A kőszívű ember fiait. De lehet, hogy lesz olyan pillanata az életednek, amikor ezen kuncogni fognak, vagy kifigurázzák, vagy a hátad mögött kigúnyolnak. Mert az emberek már csak ilyenek. Mindenki úgy él, ahogy gondolja. Azt olvas, amit akar.
Kép
Kalap1988
Director del Fútbol

2009.05.04. 20:26:43

lionelmessi19 írta:Szerintem belefulladunk ebbe a vitába. :)

Nekem így, hogy két magyar regényt olvastam (valszeg többet, csak ekkora hatással voltak rám ... :roll: ) 100% esélyem megvan egy olyan életre amiben boldog vagyok, jól keresek, családom van, és elismer a környezetem. Magyarul ha hiányos is esetleg az az alapműveltség (amiről teljesen más fogalmunk van, ez kiderült már), akkor sem történik semmi.

Innentől kezdve pedig örülök hogy inkább itt fórumozok, hogy szalonnát sütök a kertben, hogy szerdán gond nélkül megnézem késő este a meccseket, ahelyett hogy tanulnék. :)
Persze ez a te dolgod és sztem azt kezdesz, amit akarsz az életeddel, csak sztem,akik ebben döntenek és helyetted/helyettünk, annak nem az egyéni érdekeket kellene néznie, hanem a társadalmi, közösségi érdekeket. Ez a liberális oktatás szemlélet legnagyobb hibája szerintem.
Andris
Adminisztrátor

2009.05.04. 20:21:55

Szerintem belefulladunk ebbe a vitába. :)

- József Attila
Kalap1988
Director del Fútbol

2009.05.04. 20:14:38

lionelmessi19 írta:Nos, picit elbeszélünk egymás mellett talán.

Szerintem nincs szükség arra, hogy a fiatalok feleslegesen meg legyenek ma szivatva. Azt gondolom hogy az érdemli ki, hogy meglegyen a kellő alapműveltsége (aminek az irodalm ismerete nyilván szerves része) , aki fontosnak is tartja azt, és így tanulja. Én 12 évig (najó csak az első 11) tanultam mindent válogatás nélkül rendesen, nem gondolom hogy bármiféle hiányosság következne abból, hogy ezt az érettségin nem kérik számon.

Tehát megtanultam amit megtanultam, és így nyilván a fontos dolgok megragadnak belőle, azok a dolgok amik az alapműveltség részévé válhatnak, válnak, ugyanakkor ebből nem tudnék egy jó érettségit írni, ha úgy kérnék számon rajtam a dolgokat, ahogyan azt ti tartjátok kívánatosnak.
Amiről ti beszéltek, én abban csak kényszerítő erőt, szenvedést, és hatalmas mennyiségű felesleges tanulást látok.

A másik fontos dolog, hogy ti is tudjátok, aki csak a kényszerítő erők miatt az érettségire tanulná meg a dolgokat, és nem a 12 iskolai éve alatt, az nem a hosszútávú memóriájára dolgozna. Az ilyen diákok 95%ának már az első zenei fesztivál végére kimosná az alkohol a helyéről az érettségi tananyag nagyon nagy részét.
szerintem a tanulás sosem felesleges és azt hiszem, ha a már megtanult dolgokból nem tudnál megírni egy érettségit az csak egy dolgot bizonyít, nem tudod annyira, amennyire az általános műveltség és egy normális társadalom normális elvárásai megkövetelnek. Például azt írod, hogy kettő magyar regényt olvastál körülbelül, na én így nem engedném, hogy bárki leérettségizzen ( és félre ne érts nem személyes támadás, rengetegen vannak, akik még ennyit se), az egészséges nemzeti öntudat az előbb leírt kívánatos társadalmi normák ezt megkívánják,meg kell, hogy kívánják. Ha már Barcelona szurkolói oldalon vagyunk, kíváncsi lennék, hogy a katalán emberek erről mit gondolnának, nekik milyen nemzeti öntudatok van és mennyire ismerik saját kultúrájukat? Azt hiszem számunkra elkeserítő lenne az eredmény, óriási a kontraszt.
A statisztikák pedig nem téged igazolnak, nem megy mindenki emeltszinten abból a tárgyból, ami érdekli,mert nem kötelezik rá, és a kényszerítő erő a poroszos , legalább Mária Terézia óta (de már régebben is) kiválóan működő oktatási rendszerünk alapja. A diáknak és a gyereknek nem tiszte megítélni, hogy mit szeretne tanulni, az erre hivatott szakembereknek kell ezt, mert nem hinném, hogy egy 18 éves embernek meg van erre a képzettsége. Ezt a 250 év alatt kifejlődött csodálatos rendszert bontották meg az európai ( bolognai rendszer kapcsán) és a hazai liberálisok. Mielőtt félreértesz ez nem ókonzervativizmus, nem azt állítom, hogy nem kellett volna korszerűsíteni, de nem így és a jó, működő elemeket meg kellett volna tartani. Az emeltszintű statisztika pedig a következő: a kb 80 ezer érettségizőből idén 1500-an!! mennek emeltszintre egy vagy több tárgyból. Azért ennél jóval többen jelentkeznek a felsőoktatásba és ez szoorú, az egyetemek és főiskolák ezzel a középszinttel fel kell, hogy vegyenek embereket! És mit csináljanak utána? Ahogy már írtam nem rúghatják ki a 3/4-üket,mert ,akkor csődbe mennek! Szomorú,de így van sajnos.
Andris
Adminisztrátor

2009.05.04. 20:00:42

Nos, picit elbeszélünk egymás mellett talán.

Szerintem nincs szükség arra, hogy a fiatalok feleslegesen meg legyenek ma szivatva. Azt gondolom hogy az érdemli ki, hogy meglegyen a kellő alapműveltsége (aminek az irodalm ismerete nyilván szerves része) , aki fontosnak is tartja azt, és így tanulja. Én 12 évig (najó csak az első 11) tanultam mindent válogatás nélkül rendesen, nem gondolom hogy bármiféle hiányosság következne abból, hogy ezt az érettségin nem kérik számon.

Tehát megtanultam amit megtanultam, és így nyilván a fontos dolgok megragadnak belőle, azok a dolgok amik az alapműveltség részévé válhatnak, válnak, ugyanakkor ebből nem tudnék egy jó érettségit írni, ha úgy kérnék számon rajtam a dolgokat, ahogyan azt ti tartjátok kívánatosnak.
Amiről ti beszéltek, én abban csak kényszerítő erőt, szenvedést, és hatalmas mennyiségű felesleges tanulást látok.

A másik fontos dolog, hogy ti is tudjátok, aki csak a kényszerítő erők miatt az érettségire tanulná meg a dolgokat, és nem a 12 iskolai éve alatt, az nem a hosszútávú memóriájára dolgozna. Az ilyen diákok 95%ának már az első zenei fesztivál végére kimosná az alkohol a helyéről az érettségi tananyag nagyon nagy részét.
- József Attila
Kalap1988
Director del Fútbol

2009.05.04. 20:00:30

Varga Tamás írta:Nem kívánok okoskodni, meg semmi. De itt páran picit el vannak tévedve...
Az, hogy mit tanulnak az iskolákban, miből kell érettségizni, nehogy már a diákok döntsék el. Hogy mit kell tudni, azt sem a diákoknak kell meghatározni. A kötelező olvasmányok pl. nem életszerűtlen dolgok. Mi az, hogy elavult? Azért, mert100-150 éve íródott, elavult lenne? Három testvér élettörténete egy eléggé zivataros időszakban unalmas, elavult?
Az érettségi szóban magában benne van a lényeg: arról tesztek tanúbizonyságot, hogy érettek vagytok-e arra, hogy továbblépjetek. Rendelkeztek-e egy átlagos alaptudással vagy sem. Mert lehet valaki kiváló villanyász, ha nem tudja, melyik vers alcíme: 'A magyar nép zivataros századaiból'? Ha egy érettségizett emberke ezt nem tudja, azt én szomorúnak tartom. Az, hogy magyarból, matekból, történelemből mindenki rendelkezzen egy átlagtudással, az nem elavultság, nem feleslegesség.
Nem mondom, hogy egy villanyász tudja, ki volt Szin-ahhé-eriba, vagy mettől-meddig uralkodott Marcus Aurelius? Meg, hogy tudja kinek az önéletírásából való az alábbi idézet: "Édesapám leszoktatott a fiúkkal való szeretkezésről."
De egy átlagtudással rendelkezzen már egy érettségiző, egyetemre készülő nebuló. A helyesírásról meg ne is beszéljünk. Az én időmben, amelyik diáknak 20 hibapontot meghaladta a helyesírási hibáinak száma az írásbeli magyar érettségiben, annak elégtelent adtak attól függetlenül, milyen színvonalú, értékű volt a dolgozata. el sem olvasták. De - ha jól tudom - az egyetemi diplomamunkáknál ma is érvényben van ilyen rendszer. Egy magyar ember igenis tudjon helyesen írni magyarul.

Kalapnak maximálisan igaza van!
Én is a régi rendszerben érettségiztem. Ezek szerint nem tudok szöveget értelmezni, nem tudok összeszedetten fogalmazni, helyesen írni! Mert mindezt az új rendszer hozta el. Az új rendszer egy liberális felfogású, nagyon elk..t rendszer. Úgy ahogy van, szemétdombra való. AZ pedig, hogy az egyetemek kezéből kivették a felvételi rendszert, nonszensz, nagyfokú szakmai dilettantizmusra, és hozzá nem értésre vall!
Amikor saját magamnak kellett esszét írnom, minimum 2,5-3 oldalnyit, sokkal jobban rá voltam kényszerítve az összeszedett fogalmazásra, az átgondolt mondatokra. És igen: Jókaira 100 év múlva is emlékeznek, de Spirótól ma sem tudnék egyetlen művet sem mondani! Jókai, Arany, Gárdonyi, Karinthy örök, Spiró egy múló pillanat. Abszurd!

Ezt gondolom.
Teljesen igazad van, köszönöm, hogy helyettem is, nem kapkodva, ahogy én szoktam :D , tökéletesen kifejtetted, ez így igaz az utolsó szóig ahogy írtad. Nyugodtan mondhatom, hogy sajnáltam az eltén első 3 félévemben, hogy egy-egy tárgyból és témáról mennyivel kevesebbet tudok mint kellene ( és ez nem a szigorúan vett történelem volt sosem), ott kellett behoznom a lemaradásom, ami nem volt kellemes. Egyszerűen még diák érdekeket nézve sem racionális, de ahogy Tamás mondta nem azt kell nézni, mert az oktatás rendszer legnagyobb rákfenéje és buktatója épp ez a szemlélet ( különvéleményem annyi, hogy sztem nem a diák érdekeket nézték, hanem tudatos nemzetbutításról van szó, liberális köntösben). A Bolognai-rendszer pedig egy új vita lenne, hát finoman szólva kevesebbet tanulunk mint azelőtt... Az egyetemen.... Innen szeretnék gratulálni Magyar Bálintnak és Hiller Istvánnak is a rombolásukhoz!
Cooltiszo
Entrenador del Barça

2009.05.04. 19:31:52

Jókai regényeit azt hiszem mai fejjel is leírhatatlan élmény olvasni, ennyire gyönyörű leírásokat nem találhat (legalábbis én eddig még nem találtam) az ember. Nekem a Kőszívűnél jobban tetszett Az arany ember, valószínűleg mert érettebb voltam a nyelvezetre.
Nem értek egyet az érettségi mai rendszerével, pedig én is ebben érettségiztem tavaly. Sose fogom használni a magyar irodalmat életemben többet, mégis fontos tárgy, hiszen ez adja meg kultúránk alapjait. Elavult történetek? Nekem nem voltak azok. Vannak regények, amiket nem szerettem, kinek nincs? De olyan olvasottságot adnak, ami később szinte bepótolhatatlan. Nem lesz sokkal több szabadideje az embernek később se, sőt. Ha igen akkor meg az ember ritkán tér vissza középiskolás olvasmányaira (bár a Bűn és bűnhődést és az Isteni színjátékot tervezem elolvasni) , engem jelenleg Wass Albert könyvei fogtak meg, nyáron bele is vetem magam újra.
Az ember önmagáért tanul (ezt diákként a legnehezebb beismerni), de ha nincsenek elvárások, akkor nem fogja megszakítani magát a legtöbb diák, és ez teljesen normális emberi viselkedés, emiatt kellene az érettségin követelni is.
Varga Tamás
Az Eurobarca Anonymusa

2009.05.04. 19:30:25

Nem kívánok okoskodni, meg semmi. De itt páran picit el vannak tévedve...
Az, hogy mit tanulnak az iskolákban, miből kell érettségizni, nehogy már a diákok döntsék el. Hogy mit kell tudni, azt sem a diákoknak kell meghatározni. A kötelező olvasmányok pl. nem életszerűtlen dolgok. Mi az, hogy elavult? Azért, mert100-150 éve íródott, elavult lenne? Három testvér élettörténete egy eléggé zivataros időszakban unalmas, elavult?
Az érettségi szóban magában benne van a lényeg: arról tesztek tanúbizonyságot, hogy érettek vagytok-e arra, hogy továbblépjetek. Rendelkeztek-e egy átlagos alaptudással vagy sem. Mert lehet valaki kiváló villanyász, ha nem tudja, melyik vers alcíme: 'A magyar nép zivataros századaiból'? Ha egy érettségizett emberke ezt nem tudja, azt én szomorúnak tartom. Az, hogy magyarból, matekból, történelemből mindenki rendelkezzen egy átlagtudással, az nem elavultság, nem feleslegesség.
Nem mondom, hogy egy villanyász tudja, ki volt Szin-ahhé-eriba, vagy mettől-meddig uralkodott Marcus Aurelius? Meg, hogy tudja kinek az önéletírásából való az alábbi idézet: "Édesapám leszoktatott a fiúkkal való szeretkezésről."
De egy átlagtudással rendelkezzen már egy érettségiző, egyetemre készülő nebuló. A helyesírásról meg ne is beszéljünk. Az én időmben, amelyik diáknak 20 hibapontot meghaladta a helyesírási hibáinak száma az írásbeli magyar érettségiben, annak elégtelent adtak attól függetlenül, milyen színvonalú, értékű volt a dolgozata. el sem olvasták. De - ha jól tudom - az egyetemi diplomamunkáknál ma is érvényben van ilyen rendszer. Egy magyar ember igenis tudjon helyesen írni magyarul.

Kalapnak maximálisan igaza van!
Én is a régi rendszerben érettségiztem. Ezek szerint nem tudok szöveget értelmezni, nem tudok összeszedetten fogalmazni, helyesen írni! Mert mindezt az új rendszer hozta el. Az új rendszer egy liberális felfogású, nagyon elk..t rendszer. Úgy ahogy van, szemétdombra való. AZ pedig, hogy az egyetemek kezéből kivették a felvételi rendszert, nonszensz, nagyfokú szakmai dilettantizmusra, és hozzá nem értésre vall!
Amikor saját magamnak kellett esszét írnom, minimum 2,5-3 oldalnyit, sokkal jobban rá voltam kényszerítve az összeszedett fogalmazásra, az átgondolt mondatokra. És igen: Jókaira 100 év múlva is emlékeznek, de Spirótól ma sem tudnék egyetlen művet sem mondani! Jókai, Arany, Gárdonyi, Karinthy örök, Spiró egy múló pillanat. Abszurd!

Ezt gondolom.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Varga Tamás 2009.05.04. 19:35:22-kor.
Kép
Kalap1988
Director del Fútbol

2009.05.04. 19:24:30

lionelmessi19 írta:Szerintem nagyon korrekt ez a rendszer.
Ugyan minek kellene nekem hetekig megállás nélkül például magyar irodalmat tanulnom, hogy elfogadható érettségit írjak ? Ha egyszer nem használom majd soha semmire, és nem kell a felvételimhez...

Sokkal jobban tetszik nekem ez a képesség alapú dolog. Életszerűbb, egyszerűbb, és lényegesen ésszerűbb sok szempontból.

Már nem azért, de inkább akkor végezze el az ember a középiskolát, ha el tud olvasni egy szöveget úgy, hogy megérti, hogy tud feladatot értelmezni, hogy tud részletekre koncentrálni, hogy tud értelmes, összeszedett szöveget és gondolatláncolatot alkotni, vagy inkább akkor, ha képes volt sokszáz oldalakat bevágni ?

Aki meg valamely tárgyat fontosnak tart, és úgy gondolja hogy tanulta eleget és komoly tárgyi megmérettetésre is vágyik belőle, és persze magasabb pontszámokért, annak ott az emelt.

Én nagyon ki vagyok ezzel békülve. Nemtom mit kezdtem volna magammal a magyaron ma, ha egy nyúlfakrnyit is konyítanom kéne a magyar irodalomhoz. Épp elég lesz majd szóbelire tanulgatni egy keveset.

Éppen ezt is fejtegettem az érvelő esszémben, hogy nem véletlen a fiatalság körében a kevés olvasó. A kötelező művek jó része tartalmilag teljesen elavult, érdektelen, korszerűtlen, élvezhetetlen a mai fiatalság számára. Konkrétan a Kőszivű ember fiairól nem tudok nyilatkozni mert nem olvastam, de jókat nem hallottam róla.
Hidd el nekem lio, hogy aki a régi érettségire sokkal többet tanult, az ugyanígy el tudott olvasni egy szöveget úgy, hogy megérti, hogy tudott feladatot értelmezni, hogy tudott részletekre koncentrálni, hogy tudott értelmes, összeszedett szöveget és gondolatláncolatot alkotni mint a mai érettségizők ( ha nem jobban), nem maga az új érettségi adta ezt nektek ( nekünk). nagyjaink ismerete pedig általános műveltség kérdése, örökérvényű üzeneteket fogalmaznak meg, egyáltalán nem avulnak el. aki elavul az ez az egyházgyalázó Spiró, aki a mai tételek között volt. ennek az érettségi rendszernek csak egy értelme van, hogy tudatlanabbak legyünk, mert lényegesen kevesebbet követel. Szégyen sztem, mondom ezt úgy, hogy nekem is sokkal kevesebbet kellett tanulnom ugyanerre a rendszerre,mert 2007-ben érettségiztem. De nem ez a lényeg, inkább tanultam volna többet. Irodalom vagy matek vagy bármi más, bármikor előjöhet és szükség lehet rá az életedben, nem úgy van az ám, hogy msot megmondod, hogy soha nem fogod tanulni, igenis megeshet, de ennél fontosabb az erkölcsi része és az általános műveltség. abban pedig igazad van, hogy akit nagyon érdekel, az mehet emeltszintre, de nincs kötelezve és hát az ember könnyen elcsábul, ha felveszik anélkül is. És itt nm elsősorban azokról a tárgyakról van szó, amire elsősorban készülsz, pl én történelemszakra mentem, evidens volt az emelt, ugyanez van a többi hasonló tudománynál is, de mondjuk a nem egy tantárgyhoz köthető szakoknál, ahol sok mindenre lehet szükség (most nem mondok példát,de értitek), ott könnyen sőt nagyon könnyen előjöhet, hogy szükség lenne rá és később kellene behozni a hátrányt. De mint mondtam a régi felvételi is nehezebb volt mint az emeltszint, ráadásul az egyetem határozta meg, hogy mit követel. Sokkal jobb és hasznosabb volt (rövidtávon nem a diákoknak persze,de hosszútávon főleg nekik) a régi rendszer
fUtBoLiStA
Jugador d'estrella

2009.05.04. 19:00:44

Sok sikert az érettségizőknek a holnapi matekra! :wink:
Aztán csütörtökön, pénteken én is beülök egy "laza" angol, német érettségire... :? Csakhogy szolidaritást vállaljak... :P

Kőszívű? :? Én elolvastam anno, dehogy semmit nem értettem meg belőle... :roll: Tulajdonképpen a 3 testvér neve maradt meg bennem az egész történetből. :roll:
„A Barcelona az a csapat, mely meg fogja nyerni a bajnokságot, az a gárda, melynek élvezni kell a játékát, mint rajongó, és szenvedni ellene a végsőkig, mint ellenfél.”

Miguel Angel Lotina
roonie
Jugador d'estrella

2009.05.04. 19:00:09

torrentkiller írta:Én még csak 25-én megyek infóból előrehozottra, mivel még csak 11.es vagyok. :)
Aki holnaptól kezdi annak egy kalappal :D
Szintén így vagyok vele. Remélem 95% körül sikerül összességében, bár valszeg jövőre úgyis matek-angol duplát tolok, de nem akarom már itt elvágni magam a duplázás nélküli jó eredmény lehetőségétől.
Devid16
Jugador d'estrella

2009.05.04. 18:58:21

Hajrá érettségizők...a mai magyarom naon kentem a témát... :lol: de télleg igaz amit írtatok...sajna nem sokat kell tudni...itt simán lehet írni egy 3ast...egy kis makkolással még a 4es is meglehet szerintem...azonban nemtom másoknál hogy van de nálunk a magyartanár nagyon keménybe megmondta hogy a szóbelin cumma lesz :D remélem azért ő se gondolta komolyan :D amúgy szerintem a szövegértésben pár pontot hagytam...szövegalkotásnál pedig az érvelést választottam amit 2 irodalmi példával támasztottam alá...remélem elég lesz...írtam 3és fél oldalt azt kijöttem :) de most itt olvasgatok és volt olyan aki 8 :shock: oldalt írt...azé neki dobnék egy respektet :D holnap matek...csak az sikerüljön jól :?
na píísz
Andris
Adminisztrátor

2009.05.04. 18:54:57

Szerintem nagyon korrekt ez a rendszer.
Ugyan minek kellene nekem hetekig megállás nélkül például magyar irodalmat tanulnom, hogy elfogadható érettségit írjak ? Ha egyszer nem használom majd soha semmire, és nem kell a felvételimhez...

Sokkal jobban tetszik nekem ez a képesség alapú dolog. Életszerűbb, egyszerűbb, és lényegesen ésszerűbb sok szempontból.

Már nem azért, de inkább akkor végezze el az ember a középiskolát, ha el tud olvasni egy szöveget úgy, hogy megérti, hogy tud feladatot értelmezni, hogy tud részletekre koncentrálni, hogy tud értelmes, összeszedett szöveget és gondolatláncolatot alkotni, vagy inkább akkor, ha képes volt sokszáz oldalakat bevágni ?

Aki meg valamely tárgyat fontosnak tart, és úgy gondolja hogy tanulta eleget és komoly tárgyi megmérettetésre is vágyik belőle, és persze magasabb pontszámokért, annak ott az emelt.

Én nagyon ki vagyok ezzel békülve. Nemtom mit kezdtem volna magammal a magyaron ma, ha egy nyúlfakrnyit is konyítanom kéne a magyar irodalomhoz. Épp elég lesz majd szóbelire tanulgatni egy keveset.
Kalap1988 írta:
Varga Tamás írta:Ne haragudj Mihu!
A kőszívű ember fiai szerintem, nem bonyolult, végig követhető és nagyon izgalmas. Én egy nyári nap alatt végeztem vele, és nagy élvezettel olvastam 6. osztályos koromban.
Ez az én véleményem. Jókai egyik legsikerültebb történelmi témájú műve.
Teljesen igazad van Tamás, egyáltalán nem követhetetlen, sőt azt hiszem sokkal több ilyen "nehézségű" regényt kellene olvasnia a mai fiatalságnak, hogy ne csak az internet meg média koszos szókincsük legyen.
Éppen ezt is fejtegettem az érvelő esszémben, hogy nem véletlen a fiatalság körében a kevés olvasó. A kötelező művek jó része tartalmilag teljesen elavult, érdektelen, korszerűtlen, élvezhetetlen a mai fiatalság számára. Konkrétan a Kőszivű ember fiairól nem tudok nyilatkozni mert nem olvastam, de jókat nem hallottam róla.
- József Attila
Kalap1988
Director del Fútbol

2009.05.04. 18:53:11

Varga Tamás írta:Ne haragudj Mihu!
A kőszívű ember fiai szerintem, nem bonyolult, végig követhető és nagyon izgalmas. Én egy nyári nap alatt végeztem vele, és nagy élvezettel olvastam 6. osztályos koromban.
Teljesen igazad van Tamás, egyáltalán nem követhetetlen, sőt azt hiszem sokkal több ilyen "nehézségű" regényt kellene olvasnia a mai fiatalságnak, hogy ne csak az internet meg média koszos szókincsük legyen.
Varga Tamás
Az Eurobarca Anonymusa

2009.05.04. 18:50:28

Mihu írta:
lionelmessi19 írta:Mihu, a tanárok mondhatnak akármit, a szövegalkotáshoz nincs megoldókulcs. :)

Egyrészt nem kellett hozzá az amit írtál is, mert az olvasói tapasztalat és olvasmányélmény, amiket a feladat konkrétan így követelt meg, nem egyenlőek a nagy irodalmi háttértudással, egyébként pedig egy teljesen szubjektív érvelést írhattál.
Ezért nem is értettem hogy miért mondta egyből a magyartanárom mikor kijöttünk, hogy reméli legalább 3 irodalmi művel alátámasztottuk....mondom mit? Mit támasszak alá ezen? Azon kívül hogy beleírtam hogy a Kőszívű ember fiai rohadt bonyolult, felétől követhetetlen hogy ki kivel mikor hogyan, és a nyelvezete se egyszerű, tehát a pulya fogja és lerakja. Ellenpéldának meg írtam a Pál utcai fiúkat meg a Tanárúr kéremet, hogy azok sokkal közelebb állnak a fiatalokhoz és a nyelvezetük is egyszerű, a TK meg humoros is.

Ezt a témát hogy támasszam alá irodalmi művekkel? Azt mondja nem érdekli, de akkor is alá kellett volna támasztani 3 irodalmi művel, így elvesztettem kapásból 10 pontot. Mondom akkor bmeg......
Ne haragudj Mihu!
Kép
Lezárt