Chino írta:
Nem ez a két véglet van amit te felvázoltál. Az meg, hogy a posztján Messi szintű tehetségnek kell lennie kb. bezárhatnánk a Masia-t. Meg lehet bőven találni az optimális középutat a saját nevelésű játékosok és a légiósok között. Azt meg ne felejtsük, hogy a Messi-Busquets-Iniesta-Xavi-Puyol stb. játékosok sem egy korosztály. Az, hogy pár éven keresztül együtt játszottak már más kérdés. Ez kb. olyan mintha mondja Samper és a Juvenil B-ből meg a Cadete-ből valakik játszana majd együtt.
Arra gondoltam, hogy ha ilyen a csapat, hogy pl. Messi-Suarez-Neymar van elől, kapuban ott van Bravo-MAtS, védelemben Alba-Pique-Masch-Alves amilyen formában játszottak a szezon nagyrészében, kp-n Busi-Ini-Rakitic, akkor Messi szintű tehetségnek kell jönnie, hogy kirobbantsa valamelyiket a kezdőből, máskülönben, ha top 10-es vagy top5-ös játékosok vannak a posztjukon hogyan tudná kiszorítani a kezdőből egy ifista? Mi mással tudná kiharcolni fokozatosan az egyre több játéklehetőséget és nagyobb meccseken való szereplést, a top játékos kárára, ha nem bődületes nagy tehetségével?
És azt mondtam, hogy Puyol-Xavi-Ini amikor csúcson voltak, de idevehetem Valdest is, amikor csúcson voltak akkor Messi-Pique-Busi-Pedro stb.. korosztály nagyon jó korban voltak! nem azt mondtam, hogy egy korosztály (bár tudom, hogy Xavi és Ini csúcsa között egy kis átfedésen túl volt egy-két szezon különbség, de mindkettő világklasszis teljesítményt nyújtott évekig, és azt is tudom, hogy VV-Ini és Puyol-Xavi között is van különbség, mielőtt kiforgatjátok a szavaimat

)
Chino írta:De leginkább az edzőn múlik, hogy bekerülnek-e a felnőttekhez fiatalok, illetve mennyit játszanak. Most az az igazi gond, hogy azokon a posztokon, ahol a legtehetségesebb fiatalok játszanak, kirobbanthatatlan emberek vannak. Adama -Messi (Suarez), Munir - Suarez, Grimaldo -Alba, Samper - Busquets/Masch (SR). Halilovic-nak nem is igazán van pozíciója, esetleg Ini helyén, de Messivel kioltják egymást.
Erről beszélek... Mostanában váltogatták egymást az edzők évenként, ezért minden új embernek a padon villantania kellett az eredményeket. LE-nél is amikor rosszabb széria volt, mindenki kikezdte így ha nem lett volna Suarez eltiltása akkor Munir-Sandro kettős ennyit se játszott volna, és Bartra helyett is ezért választotta sokszor Pique-Mascheranot a kezdőbe (hiszen formájukkal kiérdemelték) és Mathieu-t rutinja miatt 3. számú kh-ként.
Ha olyan kaliberű tehetség lett volna valaki a saját posztján ebben a szezonban, mint pl. Bojan vagy GdS (és most azért hoztam őket példának, mert látom Messi példától nem sikerült elvonatkoztatni, és ne hozzátok fel az ő pályájukat, mert azzal is tisztában vagyok

)volt anno akkor biztos, hogy idővel kiharcolta volna magának a perceket, de azontúl hogy imádom Bartra elegáns játékát, teljesen megértem LE döntését.
Laportan amúgy látható valami fejlődés, most nem nagy nevekkel próbál szavazatokat nyerni magának, mert tudja ő is, hogy nem sztár kell most a csapatba, hanem a kirakóst kell kiegészíteni, és tudja azt is, hogy mik az érzékeny pontok a socióknál is (bírósági ügyek,masia), tehát nyilván evvel kampányol. Qatarral kapcsolatban hatalmas pénzektől eshetünk el, ha tényleg el akarja őket kergetni, a többi dolgát amúgy támogatom. Valószínűleg a programjából nem fog minden teljesülni, de ha jól fókuszál a fő feladatra (első csapat esetleges gondjai) és emellett jut ideje, energiája és tőkéje a kisebb dolgokat is rendbe tenni, akkor ismét sikeres korszak elé nézhet. Szerintem tisztában van vele ő is, hogy más eszközök kellenek, hiszen a helyzet is más, mint akkor amikor átvette a klubot, de először meg is kell, hogy válasszák, utána lehet beszélgetni a jövőről.