Kalap1988 írta:...
Akkor sarkítsuk le a dolgot.
Valaki azt mondja, hogy ő neki van igaza veled szemben, és te vagy megvezetve. Most akkor ki dönti el, hogy kinek van igaza? - erről beszélek én.
Tehát mi van akkor, ha valakinek teljesen más a véleménye, mint Neked, de ő is legalább annyira igaznak véli a saját elméletét??!!
A közéleti emberek is hazudnak, ahogy mi magunk is hazudunk a hétköznapokban. Én még nem találkoztam 100%-osan őszinte emberrel, mindenkiről kiderül előbb-utóbb, hogy füllentett egy-egy esetben (természetesen vannak mértékek...). Ezért ezt legjobb, ha mindenki bevallja magának, mert ez elől felesleges menekülni. [Az is hazugság, ha pl. a barátnődnek azt mondod, hogy egy jó haveroddal mentél sörözni, csak azt "elfelejted" említeni, hogy a haver az pl. egy lány is lehet. De azért nem mondod el a barátnődnek, hogy ne legyen féltékeny, és ne legyen ez egy boncolgatott téma. - itt tegyük fel, hogy a barátnő erősen féltékeny típus, és ennek érdekében nem mondod el. - (Én nem csináltam ilyet, de ezt most csak úgy felhoztam, mint lehetőség.)]
Abban egyetértek, hogy a bűn az bűn. Ez nem kérdés...számunkra!!!, akik egy (vagy hasonló) kultúrában nevelkedtünk.
De...más vallás/kultúra mást tart bűnnek. Miért gondolod te, vagy bárki más, hogy egyetlen egy előírás/eszme alapján lehet csak megítélni bűnt, hazugságot, igazságot?
Persze nem fontos elrugaszkodnunk vallásokig, meg nagy eszmékig...gondolkozzunk csak a hétköznapi ember szintjén. Miért érzed úgy, hogy csak Neked lehet igazad egy adott dologban? (Itt most például az igazság-hazugság kérdésében).
Jó, még konkrétabbra veszem (kevésbé filozófikusan): miért gondolod, hogy te mindent tudsz egy dologról, ami alapján jogod van eldönteni kétséget kizáróan, hogy az igaz, vagy hamis?
Biztos eleget tudsz te arról a dologról??? Vagy csak te is (mint amúgy mindenki) egy bizonyos sajtó által értesülsz egy-egy hírről, vagy véleményről, és azt gondolod igaznak? Az mitől lenne "igazabb"?
Ugyanazt a hírt százféleképpen lehet közölni, és az újságíróknak ez a mestersége, és ezt művelik nap, mint nap. Melyik újságnak van igaza? - költői kérdés.