2008.06.28. 19:06:17
Mivel Főnökasszony rákérdezett, válaszolnék Neki, és mindenkinek, akit érdekel, és elolvassa!
Olaszország csodálatos, gyönyörű, és Rómától Északra rendezett, a világ egyik legcsodálatosabb helye. Délre más a mentalitás, Nápoly pl. undorító, szemét-szemét hátán, elmaradott vidék, nagy munkanélküliség, balkáninak tűnő állapotok.
Szandi!
Nem a fürdőzés miatt mentem, engen nem érdekel az ilyesmi. Kétszer fürödtem a tengerben, összesen 2 órát. Viszont Firenzéban voltam a Santa Crocéban, ahol láttam Michelangelo, Galilei, Macchiavelli és Rossini sírját. Sétáltam a Palazzo Vecchión, gyönyörködtem a Signoria épületében. Pisában tanúja voltam a világ egyik csodájának, felmentem a Ferde Torony tetejébe, 463 lépcsőn, és onnan néztem le a világra. Rómában elémtárult a Vatikán csodája, Isten halhatatlansága, Michelangelo és Raffaello zsenialitása. Lépkedtem azokon a köveken, amelyeket 2000 éve érintett Augustus, Tiberius saruja, ahol gladiátorjátékokkal szórakoztatták a népet. Elsétáltam Titus és Nagy Constantinus diadalíve alatt, gyönyörködtem a Haza Oltárában. Hatalmas benyomást tett rám a Pantheon, melynek előterét 16 db egyenként 60 tonnás monolit, gránitoszlop tart, és fejet hajthattam a legnagyobb olasz király, Viktor Emmánuel, ill. Raffaello sírja előtt. Saját szememmel, élőben láttam Michelangelo Mózes szobrát, a Laokón-szoborcsoportot a Vatikáni Múzeumban. Felsétáltam a Szent Péter Bazilika kupolájába, és rádöbbentem a valóra: mi, emberek csak egy kis senkik vagyunk. Porszemek a nagy gépezetben. És a ami ember, a mai tudománnyal elbújhat az ókor és a reneszánsz nagyjai között. SENKIK VAGYUNK! Nem vagyunk méltók arra, hogy ugyanazt a Földet tapossuk, amelyen a NAGYOK jártak. Ki vagyok én Michelangelo Buonarrotihoz, leonardo da Vincihez, Raffaello Santihoz, Donatellóhoz, Augustus Caesarhoz képest! Senki és semmi.
Láttam Capri szigetét, a Kék-barlangot. Jártam Pompeji romjai között, a Vezúvon, a kráter szélén üldögéltem.
Egyszóval: CSODÁLATOS VOLT! Eldöntöttem, hogy Rómába, Firenzébe még visszamegyek. A legszebb városok a Földön. Az emberek kedvesek, nyugodtak, tisztességesek. Embertársaikra emberként tekintenek, nem eltiprandó férgekként. Előzékenyek és barátságosak. Rohanásnak, idegeskedésnek nyoma sincs. A hatalmas tömeget türelemmel viselik, és feltűnő szervezettséggel kezelik.
Nagyon jó volt4 És boldog voltam, hogy egy hétre elmehettem a nihil, a kicsinyesség, az irigység hazájából, ahol mindennel foglalkoznak, csak egy dologgal nem: az ÉLETTEL. Ez az egy hét jó ideig elég lesz számomra, ha a sok hülyeséget hallom a médiában, és a mindennapokban, akkor feltöltődjem, és jó kedvre derüljek.
Olaszország csodálatos! Mindenkinek ajánlom!
Fürödni itthon is lehet, meg napozni is.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára
Varga Tamás 2008.06.29. 11:59:07-kor.