Ebbe szerintem a játékosok minősége mellett más is benne van bőven. Egyszer az is, hogy ha visszanézel egy kétezer akárhányas csapatra, még az akkori fiatalokra is azt mondod most, hogy "
bakker, micsoda klasszisokkal volt tele a válogatott", mert a legjobb énjükre gondolsz akaratlanul is. Ma ha ránézel egy francia válogatottra, Mbappe, Dembélé, Umtiti, Pogba, stbstb, egyikre se mondod, hogy klasszisok, mert még nem azok. De 10 év múlva lehet már mindegyikük az lesz, akkor meg egész más szemmel tekintesz majd vissza arra a csapatra, ami most játszott. Itt jön képbe a nosztalgiafaktor szerintem, ezzel meg nem lehet mit kezdeni. Aztán van az is, hogy 10-14 évesen egészen máshogy tekintesz egy focistára, mint manapság. Akkor még egy-egy megmozdulás sokkal nagyobb csodálatot váltott ki ez emberből, mint ma. Nem értettem hogy lő Ronaldo gólt 25 m-ről pont a ficakba - a brazil -, el voltam ájulva attól, hogy a VB döntőben Rivaldo átlépte a lasztit R9-nek, és úgy lőttek gólt, ezt valami világi csodának tartottam..

Manapság meg már csak egy csettintés, és sokszor el is felejtem, annyi szépet láttam már. Meg jobban meg is érti az ember a játékot, jobban észreveszi a hibáit is a focistáknak, nincs akkora misztikum az egész körül.. Remélem érthető amit mondani akarok.
Az is igaz amúgy, hogy kevesebb a valóban klasszis játékos, bár most én úgy érzékelem, hogy nagyon sok tehetséges fiatal jön ki évről évre, de lehet ez mindig így volt, csak nem figyeltem annyira. De több válogatottnál is megfigyelhető, hogy egy jó kis generáció kezd összejönni, szimplán az is lehet, hogy csak egy gyengébb időszak volt az utóbbi években, és megint több klasszisjelölt lesz hamarosan.
visca el barca írta:régen az volt klasszis, aki évek óta magas szinten tejlesesített, most meg minden embert így próbálnak eladni akinek van 2 jó meccs és próbálják a világgal elhitetni, hogy mekkora játékos. ez főleg az angol vonalon figyelhető meg, walcottal meg a többi két filléres bohócal.
Ez igaz részben, de szerintem az is megfigyelhető, hogy az összességében magas szinten játszó játékosokat se feltétlen hívjuk manapság klasszisnak. Kane és Aubameyang pl a 14/15-ös szezon óta 30 gól körül termelnek egy szezonban, sokszor még többet is, aztán szerintem a többségnek nem ők jutnak eszükbe, ha klasszis támadóról beszélünk. Cavani meg főleg ez a kategória, a 09/10-es szezonban lőtt utoljára kevesebb mint 25 gólt egy szezonban, aztán csak röhögünk rajta sokszor..
Ezzel csak arra akarok célozni, hogy a klasszis jelzővel se dobálózunk annyira manapság, könnyebben aggatja az ember egy már visszavonult játékosra, mint egy aktívra. Én legalábbis ezt vettem észre, lehet tök hülyeség amiket írtam most..