Abban a spanyol válogatottban rengeteg jó focista volt (2008-1012), csapatként voltak erősek, nem emelkedett ki látványosan Iniesta, azt a gólt kivéve nem kellett hátára venni a csapatot, egyszerűen nem volt rá szükség, amikor kellett, csapatként nagyon odatették magukat, ha nem, akkor jött a mák vagy egy kósza gól.
A VB különleges, ha van egy-egy sztárja, az meg nagyon különlegessé teszi azt az embert...Maradona, Zidane, Ronaldo, ma inkább csapat van, mint egyéniség, egy ember nem tud nyerni semmit, régebben sokkal inkább esélye volt rá. Abban viszont végképp nem értek egyet, h Maradonanak nehezebb volt, mert keményebb védők voltak...és? Ma meg sokkal okosabb védők vannak, meg olyan csapaszintű védekezés, taktika, h lehet labdát se kapna. Sokkal nehezebb most egyéniségnek lenni, mint 20-30 éve. 30 éve végigszlalomozik Izlandon, ma ezt megnézném. Világi marhaság, h neki nehezebb volt, mint pl Messinek. Könnyebb volt.
Első részhez: Iniestának megvan az a képessége, hogy az egész csapat teljesítményét fel tudja húzni. Ez már nagyon korán kiderül, mikor Rijkaard annno rendszeresen becserélte, és mindig érezhetően dobott a játékunkon. De ez ugyanúgy ma is megy neki, sőt, még talán jobban, lásd pl. legutóbb a Celta ellen. Nélküle nem lett volna olyan komoly csapat az a spanyol válogatott.
Második részhez: persze, fel lehet hozni, hogy mennyit fejlődött a sport, de ettől még a régi nagyok nem lesznek rosszabb játékosok! Más sportokban, pl. futásban számokban mérhető a teljesítmény. Lehet, hogy ma az 5. helyezett jobban fut az Olimpián, mint anno az első, de ettől még nem lesz jobb sportoló, hisz tudjuk, hogy a sporttudomány fejlődése is kell hozzá, hogy a maik eredményei jobbak legyenek. Így van ez a labdarúgásban is. Persze, itt még hozzájön a taktika fejlődése is, de azt sem mondanám, hogy ez hátránya lenne a maiaknak. CR és Messi is azért tudtak irdatlan mennyiségű gólt termelni, mert rájuk épült a csapat egész stratégiája. (Messi esetében most már, de kb. 2010-2014 között elég látványosan igen). Ne mondjuk azt, hogy Maradónáéknak nehezebb volt, de azt sem, hogy könnyebb, egyezzünk ki ezzel. Minden kornak megvannak a maga kihívásai.
Én azért megnéztem volna Messit és Maradonát egy csapatban, centerben Pelével.
Én már annak örültem volna, hogy R10 pár évvel tovább húzza magas szinten, ketten Messivel komoly focit toltak volna.