Aranylabda - FIFA év játékosa

Foci a Barçán kívül
Chino
Llegenda del Barça

2025.03.14. 11:27:35

Troym írta:
2025.03.13. 21:48:50

Rodri után miért kizárt egy Pedri aranylabda, ezt a részt abszolút nem értem.
Szerintem a világ szégyene, hogy Iniesta sosem lett aranylabdás, még a "konkurensek" ismeretében is állítom. Messi és CR előtt szinte soha nem az legtöbb gólt lövő játékosok kapták az aranylabdát, szerintem Kaka, Nedved, Figo, Zidane, Sammer, de még Rivaldo, Ronaldinho győzelmekor is tuti voltak akik több gólt lőttek...
Miért nem kaphatja a díjat egy Pedri, Vitinha, Calhanoglu, Valverde, van valami pontozórendszer, ami alapon ez nem lehetséges?
Alapvetően nem érdekel, egyéni díj, csak zavar, hogy semmi logikát nem vélek felfedezni benne...

Én valahol egy sikeres csapat esetén adnám a hozzáadott érték alapján. Ez lehet top védekezés, játékszervezés, gólpontok, amire az adott csapat esetén a legnagyobb hatással volt. Félreértés elkerülése végett, nyerjünk BL-t, hajrá!!! és kapjon Raphinha aranylabdát, hurrá!!!, de Pedrinek sosem lesz 30 gólpontos szezonja, hogy lehet akkor mérni a hatásukat?
A Pedris részt gondolom arra értette, hogy bármilyen fontos és kulcsjátékos, mennyit tett egy tegyük fel Bl-győzelemért, bajnokságért mindig "szürkébb" lesz egy támadónál, a statjaival sem fog kitűnni. Labdaszerzésekkel, helyzetkialakítással stb. nem foglalkoznak. Rodri egy kiugró eset volt, tőle nem lehetett elvitatni, hogy mekkora szerepe volt az EB-győzelemben, a spanyoloknál igazából ő volt az akit leginkább ki lehetett emelni, azt hiszem a torna MVP-je is ő lett.
Az Ini-s résszel 100%-ig egyetértek, ami a klubcsapatot illeti a címekben viszont nem tudta überelni Messit, de az a VB ugyanakkor az övé volt. De az argentín tagadhatatlanul jobb játékos, szintekkel népszerűbb, még az is csoda, hogy meg tudta szorongatni Messit. Ahogy rengeteg olyan győztes is van, mint pl. Owen, Cannavaro, Shevcsenko stb. akiknél voltak sokkal jobb játékosok. Pl vicc, hogy egy Rivaldo csupán egyszer kapta meg.

De Dembéléhez visszatérve a francia és spanyol bajnokság között hatalmas szakadék van. Előbbieknél egy csapat van, aki a spanyoloknál még bele tudna szólni egy bajnoki címbe, hazájában viszont évek óta egyeduralkodó, még megközelíteni sem tudják. Idén 25 fordulót követően 15 pontot ver a másodikra, a harmadik előtt már majdnem 20-al megy. Ha a játékoskeretet nézzük a bajnokság top10-ében csak PSG játékos van, a top 20-ban 17!!. Egy Barca, Real, Atletico sokkal felette van a többi francia csapatnak, de ha a középmezőnyt vesszük sem hasonlítható össze. Az hogy most bejutott a Lille és Brest a 16-ba és volt egy-egy győzelem a nagyobbak ellen a csoportban pont azt bizonyítja, hogy sokkal gyengébbek, hatalmas meglepetés egy-egy ilyen. A lényegi részben mindkettőt helyrerakták. Ennyi erővel a portugálok is igen erősek, az összes csapatuk továbbjutott és csak két győzelemre esélyes csapat verte őket ki, sőt a Sporting gurított egy négyest a Citynek.

Summa summarum francia és spanyol címeket, statokat lehetetlen összehasonlítani. Ráadásul a brazilnak nem is a fő feladata a góllövés, van mellette olyan, akinek kifejezetten ez a profilja. A PSG-ben ellenben nem Barcolától vagy Kvarától várják a gólokat, ők olyan pozícióban játszanak mint itt Raphinha, náluk Dembélé inkább Lewy posztját fedi le. Ennek ellenére a Bl-ben 4 góllal többet lőtt a brazil, gólpontban nyolccal veri. Plusz Demélének valójában a Pool ellen volt igazán fontos találata. Nézzük meg Raphinha kik ellen, milyen meccseken lépett elő. Real 2x, Benfica 3x, Bayern tripla, BVB, Atalanta 2 assist stb.
Hogy a második helyen végezzen a Bl-ben a csapat vagy egyáltalán top8-ban valljuk be a brazilnak volt a legnagyobb szerepe míg Dembélével a PSG-nek sikerült play off-ba jutni. És akkor arról nem beszéltünk játékban mit tud adni vagy melyikük mennyire tud vezér lenni.
Igazából nem látok olyan aspektust, ami a franciát egyéni teljesítmény szempontjából Raphinha fölé emelné. Egy francia bajnoki cím lehet, amit nélküle is vakon behúznának (de ez még a brazilnak is összejöhet) és az ott elért gólok. Bár ha stat akkor az assistokat is elővehetjük.
De a válogatott szinten is megnézhetjük ott milyen szerepet töltenek be. A Bl-ben ha azonos szinten végeznének szerintem nem kérdés kit illetne meg a bogyó vagy egyáltalán ki az esélyesebb (és akkor arról nem beszéltem, hogy a személyisége kinek a szimpatikusabb, ha már azt is nézik, annak ellenére hogy már Dembélének sem vészes már)
Forca Barca!!!!
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.03.14. 10:18:09

Az a bajom az aranylabdával, hogy szereptévesztésben van, kevés kivételtől eltekintve nem a legjobb játékosokat, hanem a legjobb támadókat díjazzák. Amire elvileg ott lenne az aranycipő, csak túl sokszor megtörtént, hogy azt névtelen kelet-európai góllövők happolták el 40 közeli vagy afölötti gólokkal (ezért hoztak egy olyan szabályt, hogy a kiemelkedő, nyilván nyugat-európai klubokban elért gólok többet érnek, ami vicces, de komoly).
A brazil Ronaldo például nemcsak góllövő volt, ő saját magának teremtett gólszerzési lehetőségeket, klub- és válogatott szinten is kiemelkedően a legjobb volt, megérdemelten nyert.
De mivel érdemelte ki Benzema, Sevcsenko, Blohin vagy Paolo Rossi, fel nem foghatom, Rossi például jogerősen el volt ítélve bundázásért, még jelölni sem lett volna szabad.
Jobban figyelembe kellene venni a kiemelkedően játszó hátvédeknek, védekező középpályásoknak, irányítóknak a csapatokra gyakorolt hatását, csak őket nem lehet annyira sztárolni, eladni, mint a góllövőket.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2025.03.14. 09:52:36

Ha BL-t nyerne a PSG és ezeket a számokat termeli továbbra is (a BL-ben is!!) akkor valid név az aranylabdaesélyesek között.
Pusztán számokkal, ligue 1-al nem lesz esélyes.

Felesleges megint a szájtépés, igenis az a szint amin most játszik, a blben is hozza magát, aranylabda esélyes szint.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
gránit
Director del Fútbol

2025.03.14. 08:41:01

Troym írta:
a Laliga vs Ligue1 parttalan vitába meg nem mennék bele, hogy hol nagyobb eredmény gólpontokat hozni, de azért nem annyira egyértelmű a Laliga erőssége
Ne vicceljünk, a Ligának 4 csapata van még versenyben a nemzetközi színtéren, ami a legtöbb a mezőnyben. A franciáknak ezzel szemben csak két csapatuk áll még, a PSG és a Lyon. Sokat dob a latba, hogy egy gyengébb bajnokságban szórja a gólokat. A francia bajnokságból mindössze kétszer nyert eddig játékos Aranylabdát... Kétszer... Alig többször, mint a magyar bajnokságból...
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.03.13. 22:19:55

Troym írta:
bence0330 írta:
2025.03.13. 21:15:12
Szerintem a világ szégyene, hogy Iniesta sosem lett aranylabdás, még a "konkurensek" ismeretében is állítom. Messi és CR előtt szinte soha nem az legtöbb gólt lövő játékosok kapták az aranylabdát, szerintem Kaka, Nedved, Figo, Zidane, Sammer, de még Rivaldo, Ronaldinho győzelmekor is tuti voltak akik több gólt lőttek...
Miért nem kaphatja a díjat egy Pedri, Vitinha, Calhanoglu, Valverde, van valami pontozórendszer, ami alapon ez nem lehetséges?
Alapvetően nem érdekel, egyéni díj, csak zavar, hogy semmi logikát nem vélek felfedezni benne...

Én valahol egy sikeres csapat esetén adnám a hozzáadott érték alapján. Ez lehet top védekezés, játékszervezés, gólpontok, amire az adott csapat esetén a legnagyobb hatással volt. Félreértés elkerülése végett, nyerjünk BL-t, hajrá!!! és kapjon Raphinha aranylabdát, hurrá!!!, de Pedrinek sosem lesz 30 gólpontos szezonja, hogy lehet akkor mérni a hatásukat?
Kösz, hogy áthoztad, teljesen elfelejtettem, hogy van egy ilyen topik.

Szerintem mindegy, mennyivel erősebb a La Liga, a szavazatok szempontjából szerintem óriási a különbség van a kettő között. Senkit nem érdekel a PSG bajnoki aranya, nincs ellenfelük, és szerintem az ott szerzett gólok is jóval kevesebbet érnek az újságírók szemében. Ez most nem feltétlen az én véleményem, hanem hogy szerintem az ő véleményük mi lehet.

Én azért gondolom ezt, mert az emberekre jellemző a ciklikus gondolkodás. Egy Rodri után, aki (full jogosan) középpályás létére megkapta, szerintem vért akar a nép, és vér alatt gólvágót értek.

Amúgy egyetértek a csapatra gyakorolt ráhatással, Pedrinek, Ininek arra semmi esélye, hogy gólpontokkal nyerjen. Mondjuk Rodrinál az is igaz, hogy azt is hozott hozzá egész szépen pluszba, és nagyon clutch gólokkal, ez pl. nincs meg Pedriben, és nagyon ritkán volt Iniestában. Meglátjuk, lehet, hogy a CR-Messi éra után visszatérnek majd az ilyen típusú aranylabdák, de én úgy érzem, hogy ha nagy szezont megy, a támadó lesz lépéselőnyben. Rapha meg ugye óriási szezont megy aranylabda szempontból, tényleg az összes létező nagy meccsen hozza a gólokat, ez talán a legfontosabb. Egy Haaland pl. akármennyit rúgott, nem volt igazi fő esélyes a BL győzelemnél sem. Nem volt clutch. Ha nincsenek a asztalon ilyen kimagasló támadók, akiknél az eredmény is stimmel, tippre akkor jönnek a középpályások. Én így érzem.

Amúgy persze, nem lehet összehasonlítani, de pont te mondtad többször, hogy a focit gólra játsszák. Ők lesznek mindig a nagyobb sztárok. Ettől még védelem és középpálya nélkül nem menne, de ha egyszer ez a játék célja... de azért az igazi maestrók valóban kaptak onnan is párszor. Amúgy jelenleg ezt EB-VB szezonban esélyesebbnek érzem, pont Rodri esetéből kiindulva, ott sok esetben nyer valaki, ahol nincs klubszinten nagy gólvágó, és akkor odaadhatják az ilyen közös metszeteknek, mint Rodri.

Jó lenne, ha nem egy aranylabda létezne, hanem a 4 posztra 1-1 azonos értékű. Na az komolyabb díj lehetne. Persze kiosztják ezt az év középpályása, stb címen, de arra a kutya sem emlékszik. Annyira én sem tartom sokra az egészet, Rodrinak pont nagyon örültem, de eleve szerintem a legjobb játékos nem feltétlen lesz BL meg EB győztes, nem szimpi a rendszer. Én két ok miatt szurkolok, egyrészt végre Barca-játékos kapná (aki nem Messi), ez nyilván egy óriási szezont jelente, Raphának meg érthető okokból, klasszikus magyar népmesei történet lenne, és baromi vicces a megbecsül(etlen)sége után. :D Nem véletlen, hogy minden sportcsatornán minden meccs után szóba kerül az ő potenciális aranylasztija, akkora az egész sztori, amúgy nem szoktak ekkora feneket keríteni neki de most a csapból is ez folyik mindenhol a sok összemontázsolt átvevős képpel.

Pedrinek kb 1%-al kevésbé örülnék, de gyakorlatilag ugyanannyira, de tényleg nem látom bele, és nem azért, mert ne érdemelné meg, részemről érdemre full 50-50 eddig a kettő. Ha egy támadó rekordokat döntögetve megy végig egy szezonon, és még a BL-t is behúzzák, akkor ő fogja kapni. Ha meg neadjisten megdöntené/beállítané CR egy szezonbeli BL gólrekordját (azért nem valószínű), akkor pláne szó sem lehetne másról.

Én jelenleg annak örülök a legjobban, hogy ott vagyunk a legjobbak között csapatként, és egyénileg is, és erről lehet egyáltalán beszélni, akármi is valakinek a véleménye. Évek óta szó sem lehetett ilyesmiről, egyik játékosunk sem volt atom, csapatként meg meh. Ettől még kieshetünk a Dortmund ellen, és akkor el is szállt a dolog, van rá esély, de akkor is a világ legmagasabb szintű játékosai közül 2,5-öt mi adunk.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Director del Fútbol

bence0330 írta:
2025.03.13. 21:15:12
Igaz, elsőre a belföldi kupákat kihagytam, nem tudom azt nézik-e egyáltalán, de spanyolkupával, szuperkupával értem a 46-t, amit írsz.
Gondolom összehasonlítani főleg BL és bajnoki számokat tudnak, elsőre azt néztem, előbbiben nyilván sokkal jobb Raphinha, a Laliga vs Ligue1 parttalan vitába meg nem mennék bele, hogy hol nagyobb eredmény gólpontokat hozni, de azért nem annyira egyértelmű a Laliga erőssége, emlékeim szerint minket elkapott a Monaco, PSG az elmúlt 1 évben, a Realt és Atleticot a Lille.

gránit
Director del Fútbol

2024.11.29. 14:51:55

Nem azt mondta, hogy Vinicius-nak járt volna. Azt mondta, hogy a Real Madrid egyik játékosának járt volna. Ezzel lehet egyet nem érteni. Én sem értek vele egyet, mert nem volt egy olyan szinten kiemelkedő játékosuk, aki megérdemelte volna. Vinicius csatárként 15 gólt lőtt a bajnokságban, ez nem érdemel Aranylabdát. Lewandowskinak már most a 14. fordulóban van ennyi. Bellingham megérdemelte volna, ha tavaszra is átmentette volna az őszi formáját. Akkor ő megérdemelte volna, de nem mentette át.

Nem értek vele egyet, de véleménye lehet. Ahogy joga van egy klubnak a bojkotthoz is, amivel szintén nem kötelező egyetérteni.
Chino
Llegenda del Barça

2024.11.29. 13:22:38

gránit írta:
2024.11.29. 12:05:04
Elmondta a véleményét, ennyi. Az valószínűleg rontott az esélyeiken, hogy a játékosaik között megoszlottak a szavazatok, így Rodri nevető harmadikként vagy negyedikként győztesen jött ki abból, hogy a madridiak között szétszóródtak a voksok. Éppen ezért érdemes egy második kört is tartani, amelyben már csak az első fordulóban az első két helyen végzett jelöltre lehet szavazni. Ez sokkal tisztábbá teszi a képet. Különben előfordulhat, hogy ha nagyon szóródnak a szavazatok, akkor az első körben valaki 10%-kal megnyeri az egész szavazást, miközben a másik 90%-ból kevesen szavaznának rá, míg egy másik jelölt 9%-kal nem nyer, miközben lehetséges, hogy összességében sokkal többen választanák őt.

Semmi olyat nem mondott, hogy Afrika szavazatai kevesebbet érnének. Megnevezte azokat az országokat, amelyekből a delegált nem adott pontot Vinicius-nak, két európai országot is beleértve. Semmi olyasmit nem mondott, hogy Afrikában kevésbé értenek a labdarúgáshoz. Semmi európai felsőbbrendűség nem volt a szavaiban, még arra is kitért, hogy Indiából nem volt delegált, miközben kb másfél milliárdan laknak ebben az országban. Emellett nem Vinicius-ra hegyezte ki a dolgot, hanem arra, hogy nem tőlük került ki a győztes egy roppant sikeres szezon után. Persze nem kötelező a legsikeresebb csapatból kiválasztani a győztest, ez egyéni díj, ami nem feltétlenül esik egybe a kollektív sikerekkel. De véleménye neki is lehet. A távolmaradás nem volt sportszerű, a trófeák nem automatikusan járnak, olyasmit viszont felesleges belemagyarázni a szavaiba, amit nem mondott.
Ebben a formában nem volt egy korrekt vélemény. Egy klub elnökének erre azt kell mondani, hogy gratulál a győztesnek és ennyi (nevesíteni embereket/országokat bármilyen összefüggésben undorító dolog), sőt egy"vesztestől" is ezt várná el az ember. És ne legyünk naivak, nem hiszem, hogy a játékosok találták ki, hogy akkor ők fogják magukat és nem mennek el.
Engem ami leginkább zavar, hogy ezt úgy akarják beállítani, hogy csalás, mert egyértelműen Viniciusnak járt volna a bogyó. Kérdem én mi alapján?!

A szempontok szabály szerint:
-Kimagasló egyéni teljesítmény
-Csapattal elért eredmények, megszerzett trófeák száma
-A játékos példamutató magatartása, sportszerű viselkedése

Ott vannak a címek. Mindketten bajnokságot nyertek, Rodri ráadásul egy bőven erősebbet. A brazil egy Szuperkupát, a spanyol egy világkupát. Vinicius egy Bl-t, Rodri egy 4 évente rendezendő kontinensviadalt, ahol a torna MVP-je volt, míg Vinicius folyamatosan leszerepel a válogatottban, már egy ideje saját szurkolói fütyülik.
A posztjukon szerintem egyikőjük sem meghatározóbb a másiknál, sőt Rodri (is) ott a világ talán legjobbja.
Ha fair playt is figyelembe veszik, brazil nem csak a szóban forgó szezonban, de évek óta az egyik legellenszenvesebb játékos a világon, aki rendre sportolóhoz nem méltóan viselkedik a pályán..

Ezt most nem azért mondom, mert olyan érzéseim vannak iránta amilyenek és a Realban játszik, de a fenti szempontok alapján szerintem megfelelnek a valóságnak. És ez egy olyan díj amiben valamilyen szinten a szavazóknak benne van a saját, szubjektív véleményük is, mindig is így volt. Például ki melyik tornát tartja súlyozottabnak, mennyit számít a magatartás (és hiába mondják, hogy mostantól számít, mindig benne volt), melyik poszton betöltött játék befolyásolja jobban a szavazatát stb.

Nyilvánvaló volt, hogy ez a két játékos lesz, akik között eldől és szoros lesz. Ennek megfelelően történt. Mi az a szempont, ami miatt annyira a brazilnak járt volna az Aranylabda, hogy ekkora botrányt, sértődöttséget frusztráltságot váltson ki a másodikból és a klub elnökéből? Vagy a Realnak alanyi jogon jár?
Forca Barca!!!!
gránit
Director del Fútbol

2024.11.29. 12:05:04

Elmondta a véleményét, ennyi. Az valószínűleg rontott az esélyeiken, hogy a játékosaik között megoszlottak a szavazatok, így Rodri nevető harmadikként vagy negyedikként győztesen jött ki abból, hogy a madridiak között szétszóródtak a voksok. Éppen ezért érdemes egy második kört is tartani, amelyben már csak az első fordulóban az első két helyen végzett jelöltre lehet szavazni. Ez sokkal tisztábbá teszi a képet. Különben előfordulhat, hogy ha nagyon szóródnak a szavazatok, akkor az első körben valaki 10%-kal megnyeri az egész szavazást, miközben a másik 90%-ból kevesen szavaznának rá, míg egy másik jelölt 9%-kal nem nyer, miközben lehetséges, hogy összességében sokkal többen választanák őt.

Semmi olyat nem mondott, hogy Afrika szavazatai kevesebbet érnének. Megnevezte azokat az országokat, amelyekből a delegált nem adott pontot Vinicius-nak, két európai országot is beleértve. Semmi olyasmit nem mondott, hogy Afrikában kevésbé értenek a labdarúgáshoz. Semmi európai felsőbbrendűség nem volt a szavaiban, még arra is kitért, hogy Indiából nem volt delegált, miközben kb másfél milliárdan laknak ebben az országban. Emellett nem Vinicius-ra hegyezte ki a dolgot, hanem arra, hogy nem tőlük került ki a győztes egy roppant sikeres szezon után. Persze nem kötelező a legsikeresebb csapatból kiválasztani a győztest, ez egyéni díj, ami nem feltétlenül esik egybe a kollektív sikerekkel. De véleménye neki is lehet. A távolmaradás nem volt sportszerű, a trófeák nem automatikusan járnak, olyasmit viszont felesleges belemagyarázni a szavaiba, amit nem mondott.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2024.11.29. 10:00:25

brazilfan írta:
2024.11.29. 09:56:01
Ha viszont Perez már a következő évi szavazás miatt fontoskodik, mint valami maffiafilmben, az a döntéshozók befolyásolására tett kísérlet.
Ha valaki jövőre erre emlékezni fog, akkor lehet, hogy sikerrel tette a befolyásolást, és akkor sem kapja meg madridi, ha 3 kupás szezont hoznak és mondjuk Vini lő 50 gólt. :D
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
brazilfan
Entrenador del Barça

2024.11.29. 09:56:01

LG írta:
2024.11.28. 18:29:21
brazilfan írta:
2024.11.27. 16:49:57
Nem tudom, hogy le van-e fektetve a szabályzatban, hogy mik az alkalmasság és a komolyság kritériumai. Például le van-e írva, hogy egy Európán kívüli újságíró szavazata kevesebbet ér, mint egy franciáé vagy portugálé.
Amíg ez nincs tisztázva, addig Perez legyen kedves ne akarja megszabni, hogy ki szavazhat és ki nem.
Ha meg így vesszük, akkor ennyi erővel bárki szavazhatna. Akkor meg már többet érne egy közönségszavazás. Azt átlag kanapészurkoló is ért annyit hozzá, mint ezek közül egy-két arc.
Rengeteg fórumon van közönségszavazás, például itt is, de az Aranylabda egy sportújság alapította díj, logikus, hogy a sportújság dönti el, hogy kik vehetnek részt rajta. Az, hogy Perez szerint ki hozzáértő újságíró és ki nem az, rám nincs hatással. Jobban érdekelne, hogy miért nem tudja elengedni a témát, ezt az Aranylabdát már úgysem fogják visszavenni Rodritól. Ha viszont Perez már a következő évi szavazás miatt fontoskodik, mint valami maffiafilmben, az a döntéshozók befolyásolására tett kísérlet. Mondjuk mit várhatnék egy olyan klubelnöktől, aki Figo leigazolásával lépett be a futballvilágba.

Az is röhej, hogy ha nem Vinicius kapja, akkor Bellinghamnek kell kapnia vagy (az EB-n kiállított) Carvajalnak, még jó hogy nem Nachónak, ő is BL- és EB-győztes.
Chino
Llegenda del Barça

2024.11.29. 01:41:55

LG írta:
brazilfan írta:
Nem tudom, hogy le van-e fektetve a szabályzatban, hogy mik az alkalmasság és a komolyság kritériumai. Például le van-e írva, hogy egy Európán kívüli újságíró szavazata kevesebbet ér, mint egy franciáé vagy portugálé.
Amíg ez nincs tisztázva, addig Perez legyen kedves ne akarja megszabni, hogy ki szavazhat és ki nem.
Ha meg így vesszük, akkor ennyi erővel bárki szavazhatna. Akkor meg már többet érne egy közönségszavazás. Azt átlag kanapészurkoló is ért annyit hozzá, mint ezek közül egy-két arc.
Az miért törvényszerű, hogy egy afrikai újságíró kevésbé ért a focihoz, mint mondjuk egy szlovén vagy magyar? Az aranylabda sosem volt egy olyan díj amit kizárólag objektív szempontok alapján lehet osztogatni. De nekem amúgy komolyan furcsa, hogy miért ekkora meglepetés Rodri aranylabdája. Mindenki tudta, hogy ez a két játékos között fog eldőlni, az, hogy kinél mi nyom többet a latba (pl. egy Bl vagy EB, cím vagy egyéni teljesítmény, látvány vagy játékra gyakorolt hatás stb.) már teljesen más dolog.

De amíg mondjuk valaki így viselkedik a pályán ne is kapjon, mert egy ilyen ember nem sportoló.

https://www.youtube.com/shorts/1rRy-0GKr4Y
Forca Barca!!!!
LG
Az Év fórumozója 2016

brazilfan írta:
brazilfan
Entrenador del Barça

LG írta:
2024.11.27. 16:04:17
brazilfan írta:
2024.11.26. 19:30:23
Aki alkalmatlan rá, attól miért ne vegyék el? néhány szavazón látszik, hogy teljesen komolytalan.
Barcaman1993
Director del Fútbol

2024.11.27. 16:13:13

LG írta:
Aki alkalmatlan rá, attól miért ne vegyék el? Azt pedig megismétlem, nem az eredménnyel van bajom, én aztán nem sírok Vini Aranylabdájáért, és nem sajnálom Rodritól. Ugyanakkor (és nemcsak ebben az évben) néhány szavazón látszik, hogy teljesen komolytalan.
A korábbi években is ugyanúgy voltak komolytalan szavazók akármilyen rendszerben volt lebonyolítva. Teszem hozzá, hogy a komolytalan szavazókkal csak addig van probléma, ameddig nem Real játékos kapja a díjat. Ugyanezeket a köröket akkor is lefutottuk, amikor Messi kapta a díjakat.
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
LG
Az Év fórumozója 2016

brazilfan írta:
Perez semmivel sem különb, mint az UEFA és a FIFA, csak most nem pénzért vásárol szavazatokat, hanem nyomást gyakorolva akarja elérni a szavazati jog elvételét. Mekkora egója lehet.
Aki alkalmatlan rá, attól miért ne vegyék el? Azt pedig megismétlem, nem az eredménnyel van bajom, én aztán nem sírok Vini Aranylabdájáért, és nem sajnálom Rodritól. Ugyanakkor (és nemcsak ebben az évben) néhány szavazón látszik, hogy teljesen komolytalan.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.11.27. 13:43:39

El Sie7e írta:
2024.11.27. 13:02:06
Idén volt először hogy az uefa is benne volt a díjban. Rögtön vita is lett. Igen az uefa fifa páros az arabok mellett a mai foci rákfenéje.
Én sem szeretem az UEFA-t, FIFA-t, az arab pénzeket, de Barca szurkolóként nem velük van a legnagyobb bajom. :)

Az UEFA és FIFA monopóliumával példálóztak.
https://www.nemzetisport.hu/minden-mas- ... ios-joggal
Tebas FFP-je???
El Sie7e
Jugador d'estrella

2024.11.27. 13:02:06

FcBarcelona1 írta:
2024.11.27. 12:19:38
A Sport szerint ma Yamal megkapja a Golden Boy díjat (ha az UEFA vagy a FIFA közbe nem szól :) )
Utóbbi 4 évből ezzel 3* Barcás nyeri.
Kár, hogy Casado és Gerard Martin már betöltötte a 21-et :)
Idén volt először hogy az uefa is benne volt a díjban. Rögtön vita is lett. Igen az uefa fifa páros az arabok mellett a mai foci rákfenéje.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.11.27. 12:19:38

A Sport szerint ma Yamal megkapja a Golden Boy díjat (ha az UEFA vagy a FIFA közbe nem szól :) )
Utóbbi 4 évből ezzel 3* Barcás nyeri.
Kár, hogy Casado és Gerard Martin már betöltötte a 21-et :)
brazilfan
Entrenador del Barça

Perez semmivel sem különb, mint az UEFA és a FIFA, csak most nem pénzért vásárol szavazatokat, hanem nyomást gyakorolva akarja elérni a szavazati jog elvételét. Mekkora egója lehet.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.11.26. 19:13:33

Chino írta:
2024.11.26. 18:21:30
Az Uefának, Fifának ehhez nincs köze, az az év játékosa díj, nem kell mindenbe Antikrisztusként belekeverni őket vagy bármi történik, ami egy adott ember számára negatív összeesküvés elméleteket gyártani és őket belekeverni.

Viniciusnak kellene valamit válogatott szinten is alkotnia, mert amit eddig letesz az kevesebb mint a nulla, már a szurkolók is fütyülik és kikövetelik a csapatból. Rodri ezzel szemben EB-t nyert, ahol MVP lett. Mindketten bajnokok lettek, előbbi egy kétcsapatos bajnokságban. (az egyéb kupákat nem számolom ide) Vinicius Bl-t nyert. Azt, hogy melyikük teljesítménye tesz hozzá többet a csapat játékához/eredményeihez szerintem nem dől a brazil felé. Meglátszott tavaly is. 3 veresége volt a Citynek, Rodri mindegyiken hiányzott. A sportszerűséget meg hagyjuk, abban kb. a legutolsó a brazil.

Olyan nagy igazságtalanság objektíven nem hiszem, hogy történt volna, inkább túlságosan el lett már könyvelve Viniciusnak (bár nem tudom ezt mi indokolta) és ezért tűnhet olyan meglepőnek. Majd megkapja az Év játékosa díjat és annyi.
Amúgy igen, írtam is pár hete, hogy ez a France Football aranylabdája. Mi köze van ehhez az UEFA-nak vagy a FIFA-nak.
Az UEFA év játékosa díjat majd megkapja a BL-ért, jogosan.
Chino
Llegenda del Barça

2024.11.26. 18:21:30

LG írta:
2024.11.26. 17:06:07

De bármelyik lehetőség is igaz, az tény, hogy egy elvileg (de pont ezek miatt egyre kevésbé) rangos díjról olyanok szavaznak, akikről kijelenthető, hogy teljesen alkalmatlanok rá. Aztán meg tiszteletet követelnek? Mire fel? Azt nem érdemlik meg, csak a futballközösösség megvetését. Pereznek pedig igaza van, a FIFA-t, UEFA-t és az ilyen csicskásokat ütni-vágni kell, mert jelenleg ezek a labdarúgás legnagyobb rákfenéi.
Az Uefának, Fifának ehhez nincs köze, az az év játékosa díj, nem kell mindenbe Antikrisztusként belekeverni őket vagy bármi történik, ami egy adott ember számára negatív összeesküvés elméleteket gyártani és őket belekeverni.

Viniciusnak kellene valamit válogatott szinten is alkotnia, mert amit eddig letesz az kevesebb mint a nulla, már a szurkolók is fütyülik és kikövetelik a csapatból. Rodri ezzel szemben EB-t nyert, ahol MVP lett. Mindketten bajnokok lettek, előbbi egy kétcsapatos bajnokságban. (az egyéb kupákat nem számolom ide) Vinicius Bl-t nyert. Azt, hogy melyikük teljesítménye tesz hozzá többet a csapat játékához/eredményeihez szerintem nem dől a brazil felé. Meglátszott tavaly is. 3 veresége volt a Citynek, Rodri mindegyiken hiányzott. A sportszerűséget meg hagyjuk, abban kb. a legutolsó a brazil.

Olyan nagy igazságtalanság objektíven nem hiszem, hogy történt volna, inkább túlságosan el lett már könyvelve Viniciusnak (bár nem tudom ezt mi indokolta) és ezért tűnhet olyan meglepőnek. Majd megkapja az Év játékosa díjat és annyi.
Forca Barca!!!!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.11.26. 17:29:51

LG írta:
https://www.nemzetisport.hu/minden-mas- ... -viniciust
A három kritérium. Valamelyik elmondta, hogy nincs Vinicus a 10-ben sportszerűség szempontjából, ezért nem tette bele összességében sem.
Valószínűleg ha nem lenne ilyen a viselkedése, akkor nagyobb teret nyernének a képességei a megítélése szempontjából.
Amúgy pedig mindig is szubjektív lesz a megítélése.
Adják oda Whoscored értékelés alapján, már objektívebb, kapusoknak, védőknek így is úgy is kevesebb az esélye.
Poén, hogy bajnoki szereplés alapján a Vkp-s Rodri magasabb számokat kapott whoscored-on, mint Vinicius :)

Nincs is ezekkel semmi baj, de azzal szerintem nagyon is, hogy egy klub vezetője kikéri magának.
A probléma az, hogy más megítélés alá sorolja magukat és az elvárások is ilyenek, gyakran nem csak a klubjuk, de a szurkolóik részéről is.

Szerk: az meg, hogy Uganda vagy Finnország sportújságírója kevésbé látja jól, mint egy brazil, spanyol (spanyol spanyol :) ) vagy akár egy magyar egyéb kérdéseket is felvet.
LG
Az Év fórumozója 2016

bence0330 írta:
2024.11.24. 21:58:17
LG írta:
2024.11.24. 20:10:10
Eredménytől is szimpátiától függetlenül igaza van Pereznek. Uganda, Namíbia, Üzbegisztán? Nem bántásból, de sok közük nincs ezeknek az országoknak a top futballhoz. Miért is szavaznak ők az európai Aranylabdáról? Nem is csodálkozom, hogy évekig csak Messi vagy CR kaphatta meg, szerintem rajtuk kívül más játékosról nem is hallott egy-két szavazó. :lol:
Mondjuk a TV-ben mindegyik ugyanazt látja szerintem. :)
Úgy tűnik mégsem... az is lehet, hogy egy-kettő vak is van köztük az alapján, ahogy szavaznak. Vagy nagyon durván elfogultak. Ugyan valamilyen szinten szubjektív ez a szavazás, de amikor valaki az egyik favoritot ltáványos hátrasorolja, ott még az objektivitásra törekvés látszata sincs meg. A hamradik lehetőség, amit én sajnos el tudok képzelni, hogy ezek az emberek azért szavaztak így, mert valaki megmondta nekik, hogy tegyenek így. A finn újságírónál is inkább ezt sejtem az igazi oknak, Valószínűleg megérte neki így is, hogy feláldozta a karrierjét érte.

De bármelyik lehetőség is igaz, az tény, hogy egy elvileg (de pont ezek miatt egyre kevésbé) rangos díjról olyanok szavaznak, akikről kijelenthető, hogy teljesen alkalmatlanok rá. Aztán meg tiszteletet követelnek? Mire fel? Azt nem érdemlik meg, csak a futballközösösség megvetését. Pereznek pedig igaza van, a FIFA-t, UEFA-t és az ilyen csicskásokat ütni-vágni kell, mert jelenleg ezek a labdarúgás legnagyobb rákfenéi.
Chino
Llegenda del Barça

2024.11.26. 09:10:13

bence0330 írta:
2024.11.24. 21:58:17
LG írta:
2024.11.24. 20:10:10
Eredménytől is szimpátiától függetlenül igaza van Pereznek. Uganda, Namíbia, Üzbegisztán? Nem bántásból, de sok közük nincs ezeknek az országoknak a top futballhoz. Miért is szavaznak ők az európai Aranylabdáról? Nem is csodálkozom, hogy évekig csak Messi vagy CR kaphatta meg, szerintem rajtuk kívül más játékosról nem is hallott egy-két szavazó. :lol:
Mondjuk a TV-ben mindegyik ugyanazt látja szerintem. :)

De ettől még nevetséges az egész, válogatott nyár súlyozott, Vini meg ne süllyedjen megye egyes játékos szintre a válogatottjában, és akkor lett volna esélye. Meg tanuljon meg viselkedni, mert még megye egyes válogatottbeli teljesítménnyel is lett volna esélye, ha nem a legvisszataszítóbb jelenség lenne a top játékosok között.
Mondjuk én tartom, hogy a top30-ba sem szabadott volna nevezni. Azért legyen már valamiféle tartása a sportágnak, egy bizonyos szintet üssön meg a nevezett játékos emberileg.

Ha Bellinghamet reklamálják, arra azt mondom, értem, de Rodri jobb játékos, mint ő, és kész. De ő legalább megérdemelte volna tényleg.
Az egyik említett újságíró nem sokat késett a válasszal. A Cadena Sernek nyilatkozott, kitért a tisztelet hiányára (ami szerintem jogos) és azt mondta, hogy ezek egy frusztrált ember szavai, ha egy másik nemzetből származna, kiváncsi lenne mi volna az érve.
Forca Barca!!!!
Válasz küldése