A Pedris részt gondolom arra értette, hogy bármilyen fontos és kulcsjátékos, mennyit tett egy tegyük fel Bl-győzelemért, bajnokságért mindig "szürkébb" lesz egy támadónál, a statjaival sem fog kitűnni. Labdaszerzésekkel, helyzetkialakítással stb. nem foglalkoznak. Rodri egy kiugró eset volt, tőle nem lehetett elvitatni, hogy mekkora szerepe volt az EB-győzelemben, a spanyoloknál igazából ő volt az akit leginkább ki lehetett emelni, azt hiszem a torna MVP-je is ő lett.Troym írta: ↑2025.03.13. 21:48:50
Rodri után miért kizárt egy Pedri aranylabda, ezt a részt abszolút nem értem.
Szerintem a világ szégyene, hogy Iniesta sosem lett aranylabdás, még a "konkurensek" ismeretében is állítom. Messi és CR előtt szinte soha nem az legtöbb gólt lövő játékosok kapták az aranylabdát, szerintem Kaka, Nedved, Figo, Zidane, Sammer, de még Rivaldo, Ronaldinho győzelmekor is tuti voltak akik több gólt lőttek...
Miért nem kaphatja a díjat egy Pedri, Vitinha, Calhanoglu, Valverde, van valami pontozórendszer, ami alapon ez nem lehetséges?
Alapvetően nem érdekel, egyéni díj, csak zavar, hogy semmi logikát nem vélek felfedezni benne...
Én valahol egy sikeres csapat esetén adnám a hozzáadott érték alapján. Ez lehet top védekezés, játékszervezés, gólpontok, amire az adott csapat esetén a legnagyobb hatással volt. Félreértés elkerülése végett, nyerjünk BL-t, hajrá!!! és kapjon Raphinha aranylabdát, hurrá!!!, de Pedrinek sosem lesz 30 gólpontos szezonja, hogy lehet akkor mérni a hatásukat?
Az Ini-s résszel 100%-ig egyetértek, ami a klubcsapatot illeti a címekben viszont nem tudta überelni Messit, de az a VB ugyanakkor az övé volt. De az argentín tagadhatatlanul jobb játékos, szintekkel népszerűbb, még az is csoda, hogy meg tudta szorongatni Messit. Ahogy rengeteg olyan győztes is van, mint pl. Owen, Cannavaro, Shevcsenko stb. akiknél voltak sokkal jobb játékosok. Pl vicc, hogy egy Rivaldo csupán egyszer kapta meg.
De Dembéléhez visszatérve a francia és spanyol bajnokság között hatalmas szakadék van. Előbbieknél egy csapat van, aki a spanyoloknál még bele tudna szólni egy bajnoki címbe, hazájában viszont évek óta egyeduralkodó, még megközelíteni sem tudják. Idén 25 fordulót követően 15 pontot ver a másodikra, a harmadik előtt már majdnem 20-al megy. Ha a játékoskeretet nézzük a bajnokság top10-ében csak PSG játékos van, a top 20-ban 17!!. Egy Barca, Real, Atletico sokkal felette van a többi francia csapatnak, de ha a középmezőnyt vesszük sem hasonlítható össze. Az hogy most bejutott a Lille és Brest a 16-ba és volt egy-egy győzelem a nagyobbak ellen a csoportban pont azt bizonyítja, hogy sokkal gyengébbek, hatalmas meglepetés egy-egy ilyen. A lényegi részben mindkettőt helyrerakták. Ennyi erővel a portugálok is igen erősek, az összes csapatuk továbbjutott és csak két győzelemre esélyes csapat verte őket ki, sőt a Sporting gurított egy négyest a Citynek.
Summa summarum francia és spanyol címeket, statokat lehetetlen összehasonlítani. Ráadásul a brazilnak nem is a fő feladata a góllövés, van mellette olyan, akinek kifejezetten ez a profilja. A PSG-ben ellenben nem Barcolától vagy Kvarától várják a gólokat, ők olyan pozícióban játszanak mint itt Raphinha, náluk Dembélé inkább Lewy posztját fedi le. Ennek ellenére a Bl-ben 4 góllal többet lőtt a brazil, gólpontban nyolccal veri. Plusz Demélének valójában a Pool ellen volt igazán fontos találata. Nézzük meg Raphinha kik ellen, milyen meccseken lépett elő. Real 2x, Benfica 3x, Bayern tripla, BVB, Atalanta 2 assist stb.
Hogy a második helyen végezzen a Bl-ben a csapat vagy egyáltalán top8-ban valljuk be a brazilnak volt a legnagyobb szerepe míg Dembélével a PSG-nek sikerült play off-ba jutni. És akkor arról nem beszéltünk játékban mit tud adni vagy melyikük mennyire tud vezér lenni.
Igazából nem látok olyan aspektust, ami a franciát egyéni teljesítmény szempontjából Raphinha fölé emelné. Egy francia bajnoki cím lehet, amit nélküle is vakon behúznának (de ez még a brazilnak is összejöhet) és az ott elért gólok. Bár ha stat akkor az assistokat is elővehetjük.
De a válogatott szinten is megnézhetjük ott milyen szerepet töltenek be. A Bl-ben ha azonos szinten végeznének szerintem nem kérdés kit illetne meg a bogyó vagy egyáltalán ki az esélyesebb (és akkor arról nem beszéltem, hogy a személyisége kinek a szimpatikusabb, ha már azt is nézik, annak ellenére hogy már Dembélének sem vészes már)