Visszaolvastam 2 oldalt, s ehhez szólnék hozzá.
1. Megy itt a vita a fizetés és az elvégzett munka arányairól (magyar focista, sportoló, munkás ember, stb). Itt jegyezném meg, hogy van olyan diplomás is, aki
órabérben dolgozik
15-18e HUF-ért (bruttó)
sőt, ismerek olyat, akinek 45-50e ez az összeg, de ez most lényegtelen.. Az ő tacit tudásuk sem ér ennyit, csak ők a háttérben vannak, nem beszél róluk senki. Szemben a szórakoztató iparnak megfeleltethető élsporttal. De dolgoznak olyan emberek havi 250e HUF-ért, akik egész nap a számítógép előtt ülnek, és neteznek egész munkaidőben, mert csak szezonális munkájuk van. Nekik jár ennyi pénz?!
A sportolónak 35 éves korában véget ér pályafutása, új életet kell kezdenie. Na, nem sajnálom én többségüket, mert addigra van elegendő tőkéjük bármilyen vállalkozás elindításához, a többi meg már rajtuk múlik..
Amióta világ a világ, mindig is a kisember dolgozott a legtöbbet legkevesebbért, és ez így is lesz, amíg lesz emberiség.
Az meg, hogy miért vállal szerencsétlen ember 3 gyereket? Mondjuk, mert más öröme nincs az életében..
2. Azok az élsportolók, akik az országot képviselik bármilyen sportrendezvényen, igen is megérdemlik a pénzüket. Pl. a kézisek a 2004-es olimpián - óriási meglepetésre - negyedikek lettek, ha a csapatsportról beszélünk, és direkt nem a vízilabdát hoztam fel.
De az nem felháborító, hogy aki Pekinkgben érmet szerez, ugyanannyit kap, mint amit Athénban kaptak a kiválóságaink?! Vagy hogy a magyar kosárlabda ott tart válogatott szinten, ahol?! Hogy nem tud kiállni a csapat meccsre, hogy meg kell szüntetni az utánpótlás szakosztályokat, stbststb..
3. Én csak kézis alapozásokat csináltam végig kapusként, de mondhatom, mindig jókat tudtam aludni utána. A fociban lehet hozni érveket pro és kontra, de tényleg ott is minden a fejekben dől el. Tény, hogy ennyi pénzt nem érdemelnek meg, de abba tényleg bele kell gondolni, hogy egy igazi sportember az év 365 napján úgy kell viselkedni tizenéves korától kezdve, hogy ő a testéből él (kérdés persze, mennyire tartják azt be.. pl. Dárdai ilyen)
Hogy konkrét véleményt is alkossak: a fizetéseket nem az elvégzett munka, elért teljesítmény határozza meg, hanem a sportág reklámértéke és szórakoztató-képessége. Vegyük az úszókat: Cseh Laci, Risztov Évi, Hosszú Katinka és a többiek annyit keresnek, amennyit. DE! Tud nekem mondani bárki is itt hosszútáv úszót? Pedig ő is ugyanannyit edz, ugyanúgy hajnali 4-kor kel, ők is érnek el eredményeket, csak a kutyát nem érdekli a 10, 15 km-es verseny, mert nem lehet közvetíteni. (ELNÉZÉST, ha bárkit is megsértettem most ezzel személyes kötődése vagy bármi más miatt, de sajnos ez így van).
Mindent összevetve igen is sokat keresnek a magyar focisták, ha figyelembe vesszük azt a reklám- és szórakoztatóértéket, amit képviselnek! Nekem 19-20 évesen ne flangáljon 6-8 milliós autóval. Majd, ha letett valamit az asztalra, és azt a (nemzetközi) szintet huzamos ideig tudja hozni -> kedves egészségére a kényelmes sportautó. De addig..
Sry, hogy hosszú lett, de csak írtam, írtam és írtam..