Utazás Barcelonába
- csababarca
- Az Év Fórumozója - 2021
Nézegetem a tavaszi Valencia elleni meccset, de ide mindig ilyen piszok drágák a belépők?
Hosszú oldalt néztem, de fel a fenébe is 85 euró. Tudom stadion,és látni mindent, de ha már végre rászánom magam, akkor jobb helyen ülnék, mondjuk a második karéjban. oda 110ről indul.
Kint is ennyi,vagy van különbség?
Hosszú oldalt néztem, de fel a fenébe is 85 euró. Tudom stadion,és látni mindent, de ha már végre rászánom magam, akkor jobb helyen ülnék, mondjuk a második karéjban. oda 110ről indul.
Kint is ennyi,vagy van különbség?
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
- geridoss
- Director del Fútbol
Rajmó írta:Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy májusban megyünk Barcelonába, megnézzük az Espanyol elleni városi derbit.![]()
Tudnátok esetleg valami jó, bevált szállást mondani, ami nektek tetszett és nem volt brutálisan drága?
Bármiféle tippet szívesen fogadok, akár a meccsel kapcsolatban is, mivel sose voltam még Barca meccsen![]()
Köszönöm előre is a válaszotokat!
Hali, én most jöttem haza szerdán. Öt napot voltunk kint, én a Hostal Elkano nevezetű szállón foglaltam szállást, 3an voltunk. összesen 128 € volt hármunknak a négy éjszaka.

Booking.com-on foglaltam. Nem mondom, hogy egy szálloda színvonalával vetekszik, de arra, hogy aludjunk, tökéletesen megfelelt. Háromágyas szobák vannak, a személyzet nagyon kedves, bár kicsit töri az angolt, de semmi probléma nem volt, legalább tanultam egy kicsit spanyolul.

Baráti társaságnak, akiknek nem az a lényeg, hogy egész nap a szálláson legyenek, szerintem tökéletes... Három ágyas szobában voltunk, az ágy több, mint kényelmes volt, fűtés is volt. Ellátás nélkül kértük, mert nem akartunk időre lemenni reggelizni stb... A belváros nagyon közel van, a központi tér 20 perc séta, metrómegálló 1 perc séta, a környéken van egy nagy és az ottani körülményekhez képest egészen olcsó bolt is.
Ha van valami kérdések, írj nyugodtan privátot.
Utólag is köszönöm mindenkinek a segítséget, óriási élmény volt, főleg a 6-1-et élőben látni!

"Látta a Real Madrid Villareal elleni 6-2-es győzelmét?" " Nem láttam, viszont emlékszek egy 6-2-re a Bernabeuból..." /Joan Laporta/
Visca el Barca!
Visca el Barca!
- diagonal
- Jugador d'estrella
Residencia Universitaria Torre Girona. Én aludtam ott kétszer is, tulajdonképpen egyetemi szállás, ösztöndíjasok is laknak ott részben, a szobákban van kis konyhasarok is, tiszta, jó hely. Előnye: olcsó általában, kb. 50€/szoba elég sok dátumra ami Barcelonában sajnos olcsónak számít és ebben benne van a reggeli is. Stadionhoz közel van, 15 perc gyalog, meccs után csak haza kell sétálni.Rajmó írta:Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy májusban megyünk Barcelonába, megnézzük az Espanyol elleni városi derbit.![]()
Tudnátok esetleg valami jó, bevált szállást mondani, ami nektek tetszett és nem volt brutálisan drága?
Bármiféle tippet szívesen fogadok, akár a meccsel kapcsolatban is, mivel sose voltam még Barca meccsen![]()
Hátránya: egy elegáns lakónegyedben van, a közelben a világon semmi nincs, se bolt, se semmi, központtól távol van, de metró 10 perc gyalog, azzal mindenhova el lehet jutni.
- diagonal
- Jugador d'estrella
Ma Black Friday a Barcánál is, ha valaki a Real Sociedad vagy a Deportivo ellen akarna menni meglehetősen olcsón tud rá most jegyet venni, be kell írni a promo kódos ablakba jegyvásárlásnál, hogy BLACKFRIDAY.
http://www.fcbarcelona.com/info-tickets ... mulari_eng
http://www.fcbarcelona.com/info-tickets ... mulari_eng
- geridoss
- Director del Fútbol
jozsoka írta:Sziasztok! Ha ticketmasteren keresztül veszek jegyet ugyanúgy elküldik emailbe a jegyet és le lehet tölteni az oldalukról?
Szia!
Egy biztos, nekem e-mailben kiküldték, és onnan le tudod tölteni.

"Látta a Real Madrid Villareal elleni 6-2-es győzelmét?" " Nem láttam, viszont emlékszek egy 6-2-re a Bernabeuból..." /Joan Laporta/
Visca el Barca!
Visca el Barca!
Sziasztok! Ha ticketmasteren keresztül veszek jegyet ugyanúgy elküldik emailbe a jegyet és le lehet tölteni az oldalukról?
- Rajmó
- Capitá del Barça
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy májusban megyünk Barcelonába, megnézzük az Espanyol elleni városi derbit.
Bármiféle tippet szívesen fogadok, akár a meccsel kapcsolatban is, mivel sose voltam még Barca meccsen
Úgy néz ki, hogy májusban megyünk Barcelonába, megnézzük az Espanyol elleni városi derbit.

Bármiféle tippet szívesen fogadok, akár a meccsel kapcsolatban is, mivel sose voltam még Barca meccsen

Igen jó idő van. Épp most vagyok kint Barcelonában. Pulóvert nem is hoztam magammal. Jelenleg napközben 17-20 fok van. Csak a meccs vége felé kellett felvennem a bőrcsekit.geridoss írta: 4) November közepe - vége felé még jó idő van kint? Mert most látom, hogy pl. a mai meccsen rövid ujjú pólóban vannak a szurkolók![]()
A Real Madrid legyőzéséhez nem kell pluszmotiváció. Főleg nem egy barcelonai játékosnak!
"Lionel Messi"
"Lionel Messi"
- geridoss
- Director del Fútbol
Köszi nektek! 
A madridi látogatás csak egy ilyen elméleti síkon mozog még, mondván HA lesz sok szabad időnk (valószínűleg nem lesz
), akkor átmennénk.
A 10 alkalmas bérletet majd beszerezzük akkor fejenként, az már nem oszt nem szoroz.
Bliccelni nem szeretnék, mert úgy járok, hogy 10 évig élhetek az utcán ott én is, mint egy svájci fószer.

A madridi látogatás csak egy ilyen elméleti síkon mozog még, mondván HA lesz sok szabad időnk (valószínűleg nem lesz

A 10 alkalmas bérletet majd beszerezzük akkor fejenként, az már nem oszt nem szoroz.

Bliccelni nem szeretnék, mert úgy járok, hogy 10 évig élhetek az utcán ott én is, mint egy svájci fószer.

Visca el Barca!
Visca el Barca!
Én nyáron voltam kint egy hetet, a Gamper kupa idején. T-10 a tömbjegy neve, ami 10 euro és annyiszor húzod le, ahányan utazni szeretnétek.MQuCsabi írta:) 5. 10 alkalmas tömbjegy van, amivel csak 1 ember utazhat tudomásom szerint. ugxyan igy mukodik, mint itt, csak egy bérletszerű kártyán van a tiz alkalom. Lehuzogatod, majd, ha elfogy, már nem enged át a metron a kapun. Buszon, villamoson végeredményben ott is tudsz lógni, ha nagyon akarsz, csak egyszer kapnak el, az nagyon drága lesz

- MQuCsabi
- Llegenda del Barça
3. Hááát, ha a templomokat, muzeumokat kihagyod, szerintem akkor sem elég az 5 nap , de legalább így tutira visszamész még. (mondjuk biztos vagyok benne, hogy egyébként is.)
Költői kérdés, hogy minek menne az ember Madridba, ha már egyszer ott van Barcelonában?
5. 10 alkalmas tömbjegy van, amivel csak 1 ember utazhat tudomásom szerint. ugxyan igy mukodik, mint itt, csak egy bérletszerű kártyán van a tiz alkalom. Lehuzogatod, majd, ha elfogy, már nem enged át a metron a kapun. Buszon, villamoson végeredményben ott is tudsz lógni, ha nagyon akarsz, csak egyszer kapnak el, az nagyon drága lesz
Költői kérdés, hogy minek menne az ember Madridba, ha már egyszer ott van Barcelonában?

5. 10 alkalmas tömbjegy van, amivel csak 1 ember utazhat tudomásom szerint. ugxyan igy mukodik, mint itt, csak egy bérletszerű kártyán van a tiz alkalom. Lehuzogatod, majd, ha elfogy, már nem enged át a metron a kapun. Buszon, villamoson végeredményben ott is tudsz lógni, ha nagyon akarsz, csak egyszer kapnak el, az nagyon drága lesz

A Sagrada Familiahiába templom annyira más mint az átlag, hogy érdemes megnézni már ha nincs kilóméteres sor a bejáratnál. A Güell Parkot is érdemes megnézni. Meg Gaudihoz köthető épületek azok amiket érdemes megnézni. Ramblán is érdemes végigmenni.2) Mit érdemes megnézni a városban? (Templomok és múzeumok annyira nem érdekelnek)
A tenger miatt sokkal jobb, ha jól tudom télen sincs nagyon 8 fok alatt a hőmérséklet szóval pulcsi meg egy vékonyabb dzseki megteszi.4) November közepe - vége felé még jó idő van kint? Mert most látom, hogy pl. a mai meccsen rövid ujjú pólóban vannak a szurkolók
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára defender3 2015.11.08. 20:57:33-kor.
- geridoss
- Director del Fútbol
Végülis a Roma elleni BL meccsre megyünk a cimborákkal hárman. 
A Hostel Elkanoban fogunk megszállni, nagyon olcsón találtam ott szállást, Ryanair-rel lefoglaltam a repjegyet már július elején, szóval azt is egész olcsón megjártuk szerencsére.
Öt napot leszünk ott, és ebben tervezek egy stadiontúrát, meccsnézést, városnézést, stb...
Lenne néhány kérdésem azokhoz, akik már jártak kint.
1) Volt-e már valaki ezen a szállón? a Las Navas tér mellet található közvetlen.
2) Mit érdemes megnézni a városban? (Templomok és múzeumok annyira nem érdekelnek
)
3) Ha sok időnk maradna, lehet egyik nap átnéznénk Madridba is. Úgy láttam kb 620 km-re található Barcelonától, vonattal ez egy szolid 2 és fél órás menetidő (hát nem egy MÁV, az biztos..
), utazott már valaki vonattal Spanyolországban? Jegyárakról mit lehet tudni?
4) November közepe - vége felé még jó idő van kint? Mert most látom, hogy pl. a mai meccsen rövid ujjú pólóban vannak a szurkolók
5) Az - eddigi - utolsó kérdésem az lenne, hogy a helyi közlekedést megéri-e a 10 alkalmas bérlettel véghezvinni Barcelonában? És hogy ez hogy működik? 3-an mennénk, de jól értelmeztem, hogy egy alkalommal többen is utazhatunk?
Esetleg valami tanács, mivel először megyünk ki, mire érdemes figyelni?
Köszi előre is!

A Hostel Elkanoban fogunk megszállni, nagyon olcsón találtam ott szállást, Ryanair-rel lefoglaltam a repjegyet már július elején, szóval azt is egész olcsón megjártuk szerencsére.

Öt napot leszünk ott, és ebben tervezek egy stadiontúrát, meccsnézést, városnézést, stb...
Lenne néhány kérdésem azokhoz, akik már jártak kint.
1) Volt-e már valaki ezen a szállón? a Las Navas tér mellet található közvetlen.
2) Mit érdemes megnézni a városban? (Templomok és múzeumok annyira nem érdekelnek

3) Ha sok időnk maradna, lehet egyik nap átnéznénk Madridba is. Úgy láttam kb 620 km-re található Barcelonától, vonattal ez egy szolid 2 és fél órás menetidő (hát nem egy MÁV, az biztos..

4) November közepe - vége felé még jó idő van kint? Mert most látom, hogy pl. a mai meccsen rövid ujjú pólóban vannak a szurkolók

5) Az - eddigi - utolsó kérdésem az lenne, hogy a helyi közlekedést megéri-e a 10 alkalmas bérlettel véghezvinni Barcelonában? És hogy ez hogy működik? 3-an mennénk, de jól értelmeztem, hogy egy alkalommal többen is utazhatunk?
Esetleg valami tanács, mivel először megyünk ki, mire érdemes figyelni?

Köszi előre is!
Visca el Barca!
Visca el Barca!
- Ronal.10
- Entrenador del Barça
Wizz airnél vásároltam a jegyet. Igy hogy Barca tartalékos csapata várható Rayo ellen, nincs sok kedvem elmenni. Kérdés repülőjegyet lelehet mondani? Láttam a Wizz flex szolgáltatást azzal módosítható az utazás időpontja de már kifizettem a repülő jegyet, igaz, az utasfelvételt még nem csináltam meg. Valami megoldás nincs erre?

- diagonal
- Jugador d'estrella
Hát, sok okosat én nem tudok. Megpróbálhatod eladni a neten, de a Nou Camp bazi nagy és azon a meccsen minden lesz csak teltház nem szóval nem sok remény van mert lesz sok jegy rá utolsó napokban is. Esetleg ha adsz belőle engedményt, de én még úgy sem annyira látom esélyét.ratsrigh írta:Sziasztok!
Augusztus 7-én vettem a Ticketmasteren jeggyet a Barca- Villareal meccsre ami 2015,11,01-ére volt meghirdetve. A jegyet meg is kaptam és kinyomtattam. Szállás lefoglalva.Tegnap vettem észre hogy a meccs 11,08-án lessz.
Ilyenkor mi a teendő tud e valaki okosat mondani.
Előre is köszönöm.
Sanyi
Szállás nem visszamondható gondolom.
Hát, őszintén, ha a repjegyet még nem vetted meg én szimplán benyelném a szálláson veszített pénzt és foglalnék szállást újra másik napra. Esetleg szállással felveheted a kapcsolatot, én ott több reményt látok mint hogy a meccsjegy árát neked ticketmaster visszautalja mert az aligha történik meg.
Sziasztok!
Augusztus 7-én vettem a Ticketmasteren jeggyet a Barca- Villareal meccsre ami 2015,11,01-ére volt meghirdetve. A jegyet meg is kaptam és kinyomtattam. Szállás lefoglalva.Tegnap vettem észre hogy a meccs 11,08-án lessz.
Előre is köszönöm.
Sanyi
Előre is köszönöm.
Sanyi
- Ronal.10
- Entrenador del Barça
Levante bajnokit jegyeket nézem.. Még igy 1 héttel elötte sincs (Mes que un club felirat szektorokba) csak 5-6 szabad hely, sornyi különbségekkel. Várom a hétvége jegy állását, kiváncsi vagyok 

- Mihu
- Director del Fútbol
A jegyvásárlás és Botiga témához:
Itt van a Leverkusen elleni meccs jelenlegi állása. 572 szabad hely van. Majd pár nappal a meccs előtt berakom az akkori állapotot. Ezrével, sőt...megkockáztatom, hogy tízezrével lesznek jegyek...Úgyhogy nem kell félni, főleg egy Rayo elleni bajnoki előtt nem
http://www.kephost.com/images/2015/09/1 ... _09_14.jpg" target="_blank
Botiga:
A nyomtatást nem kell előre jelezni. Odamész a nyomtatós pulthoz, kivárod a sorodat, mert elég hosszú a sor, de amúgy gyorsan halad, mert asszem 3an vagy 4-en kezelik a rendeléseket. Aztán a pult jobb végéhez állsz, ahova fogják vinni az elkészült mezeket. Felveszed azt, amit Te rendeltél és kész. Asszem egyébként valahol 20 juró környékén van a feliratozás, szóval nem óccó...de mondjuk én nem tudtam volna hazajönni úgy, hogy nincs egy névre szóló mezem, a hivatalos boltból
Sportszárat is úgy szeretek venni, hogy az a Botiga-ból van. Ez lehet sznobság, de én azt úgy szeretem, hogy ha a szentélyből van az, ami rajtam van 
Itt van a Leverkusen elleni meccs jelenlegi állása. 572 szabad hely van. Majd pár nappal a meccs előtt berakom az akkori állapotot. Ezrével, sőt...megkockáztatom, hogy tízezrével lesznek jegyek...Úgyhogy nem kell félni, főleg egy Rayo elleni bajnoki előtt nem

http://www.kephost.com/images/2015/09/1 ... _09_14.jpg" target="_blank
Botiga:
A nyomtatást nem kell előre jelezni. Odamész a nyomtatós pulthoz, kivárod a sorodat, mert elég hosszú a sor, de amúgy gyorsan halad, mert asszem 3an vagy 4-en kezelik a rendeléseket. Aztán a pult jobb végéhez állsz, ahova fogják vinni az elkészült mezeket. Felveszed azt, amit Te rendeltél és kész. Asszem egyébként valahol 20 juró környékén van a feliratozás, szóval nem óccó...de mondjuk én nem tudtam volna hazajönni úgy, hogy nincs egy névre szóló mezem, a hivatalos boltból

- MQuCsabi
- Llegenda del Barça
Erdekesseg: mi ugye a bajnoki zaron voltunk, szinte telthaz. Egymashoz kozel vettunk 3 jegyet, sorkulonbseggel.
A masodik felidore pedig arrebbcsuszott a sor es be tudtunk ulni egymas melle harman. Nagyon aranyosak voltak ott az idös Culek
A masodik felidore pedig arrebbcsuszott a sor es be tudtunk ulni egymas melle harman. Nagyon aranyosak voltak ott az idös Culek

-
- Capitá del Barça
Ne foglalkozzatok vele. Pár nappal meccs előtt majd a bérletesek szép sorban majd visszamondják és meccs előtt bárhova megfogjátok tudni venni a jegyeket. 2011-ben Barca-Espanyol előtt mi is kétségbe voltunk esve és a meccs napján délelőtt megtudtuk venni. Az pedig rangadó volt. Rayo ellen simán bejuttok.Ronal.10 írta:Kimegyünk 4 en Barca-Rayo okt.18. bajnokira. Szállás, repcsi lefoglalva. Most nézem a meccs jegyeket hivatalos honlapon minden szektorba kb 3-8 jegy szabad de egyik se szol egymás mellé. Mennyire szigorú az ülés rend? Nem tudom hogy tényleg megtelik e a stadion azon része, tudnánk e legalább 2-2 ülni egymás mellett.
- Ronal.10
- Entrenador del Barça
Kimegyünk 4 en Barca-Rayo okt.18. bajnokira. Szállás, repcsi lefoglalva. Most nézem a meccs jegyeket hivatalos honlapon minden szektorba kb 3-8 jegy szabad de egyik se szol egymás mellé. Mennyire szigorú az ülés rend? Nem tudom hogy tényleg megtelik e a stadion azon része, tudnánk e legalább 2-2 ülni egymás mellett. 

KösziZBarca írta: Először is szeretném leszögezni, hogy még sohasem voltam Barcelonában, ezért bármilyen tévedésért/hülyeségért amit írok nem vállalok felelősséget.![]()
1: Ha jól tudom a 120 eurós olyan mez, amilyet a játékosok viselnek, szóval mindenféle extra dolog van benne.Pl.: dri-fit technológia (erről majd lentebb írok). De érdemes elolvasni ezt a cikket, ebben valószínüleg minden benne van, amit tudni szeretnél.
2: Sajnos ezt nem tudom.
3: A Botiga a Barca hivatalos boltja, ahol eredeti Nike mezek vannak, - (ha esetleg érdekelne, hogy hogyan lehet megkülönböztetni egy hamis mezt egy igazitól, akkor ajánlom ezt a cikket) - ezért ezek jó minőségűek, és ha ez fontos neked, az ár pedig nem számít, akkor ajánlom.
Egyszer én is szeretnék majd egy Botigából vásárolt Barca mezt.![]()
Nekem van egy idei - szerintem replika/Stadium - Barca mezem, természetesen Messi felirattal és 10-es számmal a hátán. Az OLX-ről vettem, van rajta Nike logó, abban viszont nem vagyok biztos, hogy eredeti-e a cikkben említett jelek miatt. Ez viszont engem nem érdekel, számomra az a legfontosabb, hogy meg van a kedvenc csapatom garnitúrája. Mindenesetre van benne dri-fit technológia, ami szerintem nem igazán használ, viszont számomra érezhető a különbség sportolás közben a mez között és mondjuk egy "zárt" póló között.
Ha bármilyen kérdésed van még, akkor nyugodtan tedd fel és igyekszem válaszolni.

Már van egy mezem a Botigaból csak a bátyám megy ki Barcelonába és nem tudom eldönteni , hogy áldozzak egy kicsit több pénzt rá és akkor már lesz 2 eredeti Barca mezem vagy inkább vegyem meg itthon. Plusz nagyon menő lenne egy saját névre szóló mez

FOOTBALL AND HANDBALL

TITO ETERN

TITO ETERN
Először is szeretném leszögezni, hogy még sohasem voltam Barcelonában, ezért bármilyen tévedésért/hülyeségért amit írok nem vállalok felelősséget.Alfa írta:Lenne pár kérdésem azoktól akik már voltak kint Barcelonában. Igazából csak a store-ral kapcsolatban.
-A neten néztem , hogy van 120 és 85 eurós mez . Mi a különbség?
-A kinti boltban saját névre való nyomtatást előre kell jelezni vagy elég ott ?
-Illetve mennyire éri meg ott mezt venni ?

1: Ha jól tudom a 120 eurós olyan mez, amilyet a játékosok viselnek, szóval mindenféle extra dolog van benne.

2: Sajnos ezt nem tudom.
3: A Botiga a Barca hivatalos boltja, ahol eredeti Nike mezek vannak, - (ha esetleg érdekelne, hogy hogyan lehet megkülönböztetni egy hamis mezt egy igazitól, akkor ajánlom ezt a cikket) - ezért ezek jó minőségűek, és ha ez fontos neked, az ár pedig nem számít, akkor ajánlom.
Egyszer én is szeretnék majd egy Botigából vásárolt Barca mezt.

Nekem van egy idei - szerintem replika/Stadium - Barca mezem, természetesen Messi felirattal és 10-es számmal a hátán. Az OLX-ről vettem, van rajta Nike logó, abban viszont nem vagyok biztos, hogy eredeti-e a cikkben említett jelek miatt. Ez viszont engem nem érdekel, számomra az a legfontosabb, hogy meg van a kedvenc csapatom garnitúrája. Mindenesetre van benne dri-fit technológia, ami szerintem nem igazán használ, viszont számomra érezhető a különbség sportolás közben a mez között és mondjuk egy "zárt" póló között.
Ha bármilyen kérdésed van még, akkor nyugodtan tedd fel és igyekszem válaszolni.

A szállásokat szerintem nézd meg bookingon vagy a trivagon. Sorba tudod rakni, hogy a legolcsóbbtól menjenek az árak, és akkor át tudod nézni azokat, amik érdekelnek. Én kétszer voltam eddig Barcelonában, és mind a kétszer a Holiday Inn hotelben voltam. Modern szobák, zuhanyzó, wc, tv, minden ami kell. És bőséges reggeli is van, továbbá internetért elméletileg fizetni kell, de nekünk adott ingyen.(ha fizeted akkor sem sok). LLacuna metrómegállótól kb 5 percre van, nagyon közel tehát, a távolságok a városban meg kicsik, tehát a Sagrada Familiához is nagyon hamar el tudsz jutni. Egyébként ahol a hotel van szép környék, nem túl forgalmas, nincs messze a tengerparthoz sem.david0311 írta:Sziasztok!!!
Segítséget szeretnék kérni!
Október 11-14ig baráti társasággal utazunk Barcelonába, csak egy ilyen gyors városnézésre.
Összesen 5-en lennénk.
Kérdésem az, hogy tudtok valami olcsó szállást???
Igényeink nem nagyok, persze nem egy istállóban szeretnénk lenni.
Igazából az a lényeg, hogy este tudjunk aludni, legyen fürdő/wc és mondjuk valami hideg reggeli.
Válaszotok előre köszönjük!
Üdv,
Dávid
p.s. mindenképp ajánlanám, hogy ha teheted iktass be egy meccsnézést, hatalmas élmény!
Üdv.
”A bajnokságban nagyon nehéz dolgunk lesz, mert a Madrid nagyon jó állapotban van. De nyerjék meg ők maguknak, mi nem fogjuk még meg is lökni őket a cél felé.”