Mivel még senki nem írt ide, azért bedobom, hogy a gólja világklasszis befejezés volt.
Egyébként jól mozgatta a csapatot, de van amit nem értek a pályán betöltött szerepével kapcsolatban, amit talán képpel jobban tudnék szemléltetni, mint írásban, de most csak ezért nem keresem vissza a megfelelő képkockákat. Két eshetőséget hoznék fel, de a végkimenetel mindig ugyanaz. Vagyis nemlétező passzopció és a második hullám üressége.
A szituáció az, amikor bal oldalon nála van a labda klasszikus irányító szerepkörben inkább a félpályához közelebb, mint az alapvonalhoz. A védelem még kábé rendezetlen. Több döntési lehetőség, de a mögötte felfutó Alba a legjobb opció, amit szerencsére észrevesz és meg is játssza. Ezután két választási lehetősége van:
- Az első az, hogy második hullámba mozog, ezzel egyedüli passzopciót létrehozva hátrébb és ezzel garantálva a lehetőséget a biztos labdatartásra, lövésre vagy kulcspasszra. Utóbbira azért van ilyenkor esély, mert a védelem megbomlik és nem mindig sikerül jól elosztani az embereket. Ilyenkor a centerről és a jobbszélsőről is gyakran rosszul lépnek el, ami ordító passzért kíván. Másrészről belülről kihúzna egy embert a sűrűjéből, vagy legalábbis megosztaná a figyelmet, ami szintén jó az érkezőknek. Szerintem nagy általánosságban ez lenne a helyes megmozdulás, amit egyébként Iniesta tökéletesen megcsinál (és ezért hiányzik nagyon a spanyol, ha nem lehet a pályán).
- A második, hogy lepasszolja a hiperaktív örökmozgónak vagy bárkinek hátrébb és (szerintem) indokolatlanul bemozog az első vonalba.
Ha hátsónak passzolja, rengetegszer a vonal felé pozícionálja magát Suárez vonalába, ami általában öngól, mert labdát így nem kap, de embert sem húz el. Nyilván nem megy felé passz jobblábasként, miközben jobbról balra fut. A bal lábára jönne ki a szituáció. Így viszont nem teremt sem helyet, sem lehetőséget a kapu direkt támadására. Utóbbira pedig lenne esély, ha nem ezt csinálná, hanem befelé várná a labdát és Alba futna fel a szélen.
Ha a hiperaktív örökmozgó kapja meg a labdát, akkor pláne nem értem, hogy mi a célja a nyílegyenes vonalba futásával. Passzopciót nem teremt, de egy védőt bevisz a sűrűjébe zavarni, másrészről saját magát is elzárja a játéktól. Ráadásul csak ő lehetne egy sorral hátrébb, így Alba nem tehet mást, mint nyilvánvalóan beadja középre. Amiből ilyen helyzetben szerintem még egyszer sem született gól, csak labdavesztés és kontra.
Néha a balhátvédünk mögé is behelyezkedik, amivel szintén nem segíti elő a biztos dominanciát.
Érdemes azt is megemlíteni, amikor Alba hozza fel a labdát és ahelyett, hogy a pálya közepén várná azt, elfut előtte keresztbe a szélére. Emberváltással ezt baromi könnyű levédekezni, viszont az eredmény biztosan a visszafelé passz. Amennyiben középen várna a passzt, a pálya túloldala is megnyílhatna opcióként vagy egy kényszerítő. Ráadásul ő is visszatehetné a középhátvédek vagy Busi felé, ha nincs opció. Nyilván van amikor az a legjobb megoldás, amit csinál, de csak akkor lenne indokolt, ha valaki bemozogna a helyére. Így csak kivonja magát a játékból
Ez nyilván csak egy aspektusa a játékának, mert a támadó harmadban például remekül helyezkedik a második sorban és jól teszi-veszi kicsiben. Sokszor jól érzi meg a súlypont váltás szükségességét is. A középső harmadban is jól segít be a labdakihozatalba és a labdatartásban is elévülhetetlen érdemei vannak. Remekül tartja meg a labdát is a pálya bármely pontján. A problémám vele szemben egyedül a fent taglaltak, amikor hirtelen szeretné a csapat kierőszakolni a helyzetet. Jó iránynak gondolom a gyors ritmusváltást, de ez a módszer egyelőre hatalmas zsákutca, amiben szerintem nem csak Coutinho, hanem Valverde a hibás. Legalábbis az edző bármikor kérhetne tőle mást.
Eddig meg vagyok vele elégedve, de a labda nélküli mozgásban ilyen tekintetben szerintem még fejlődnie kell. Ez az, amiben a Don igazán mindenki fölé emelkedik a posztján, mert nem csak a személyével, hanem a pályán betöltött pozíciójával is veszélyt teremt. Nagyon várom, hogy ez legyen az elvárás a brazilunk felé is, mert akkor nagyon büntetni fog.