Azonban az országban az emberek,(nem a politikusok!) párbeszéde lebutult a rossz fajta futball szurkoló kultúrájához. Már csapatoknak szurkolunk, nem érveknek, ideológiáknak. Csürhézzük, és ostobázzuk a másik felet, olyan mély gyűlölettel, amit talán egy UTE-Fradi meccsen nem lát az ember. Amit a pártom, a csapatom tesz, az szent, és sérthetetlen. Totális kettős mérce: mint amikor felrúgják a kedvencedet, és kivagy akadva, ha nem kap lapot, ellenkező esetben természetesen színészkedik, és egy féreg.
Ezzel maximálisan egyet értek, annyival kiegészítve, hogy ez nem csak erre az országra igaz, az egész emberiség (vagy legalábbis a globális világhoz tartozó államok lakossága) süllyed morálisan. És ez a folyamat szerintem visszafordíthatatlan, hiszen nem tudunk megtanítani olyan dolgokat a következő generációnak, amelyeket mi magunk sem tudunk. Én pl. sokat gondolkozok rajta, hogy érdemes-e gyereket vállalni ebben a világban. Nekem pl. ha egyszer lesz, akkor azokat az értékeket fogom neki átadni, amikben én is hiszek, de ezzel kb. bárányként küldöm farkasok, hiénák közé. Már ha tudom egyáltalán kontrolálni a személyiségfejlődését, mert ha bekerül a közoktatásba, ott bajok lesznek... ha meg nem kerül be, az sem jó, mert teljesen elszigetelni sem lehet a világtól. Szóval nem tudom, nehéz dolgok ezek...
A politikusainkat, akár a fideszeseket, akár az ellenzéket, köpködhetjük, nem is alaptalanul. De ugye a demokrácia a lényege, hogy a nép saját maga közül választ képviselőket. És ha azt vesszük, így nézve jól teszik, amit csinálnak, hiszen abszolút képviselik a magyar mentalitást: az emberek 80 százaléka ugyanolyan pökhendi, hazug, hatalom- és pénzéhes, mint ez a bagázs. Sokan csak irigységből gyűlölik őket, de ha odakerülnének ők is a zsírosbödönhöz, ugyanezt csinálnák. Egy morálisan erős tárdadalom rég nem tűrne meg ilyen hatalmat, sőt, nem is kerültek volna hatalomra, illetve nem is ilyen lenne a politika elit. De nyugaton sem jobb a helyzet. Gondoljunk csak trump, clinton, macron, merkel stb. félékre.