davi10 írta: ↑2020.11.02. 10:47:26
Azt senki nem említi, hogy a kelleténél jóval több debil vicceskedés volt bennük.
Szerintem ez egyáltalán nem igaz. A "szentéssérthetetlenviláglegjobbja" Birodalom visszavág pont ugyanilyen. Érdekes, annak ezt senki nem rójja fel
Hogy a 8. részben órákig az a sztori, hogy megy egy hajó, mögötte jön egy másik és merül az akksi, miközben a független, erős lilahajú női karakter nem mondja el a tervet a legénységnek.
A Star Wars sosem volt híres a pengeéles logikájáról, de ebben az aspektusban pont, hogy ez logikus. Egy katonai hierarchia így működik ugyanis a valóságban is. A vezető mindenkinek csak annyit mond el, amennyit jogosult tudni. Főleg akkor, ha esetleg az árulás gyanúja is felmerülhet. Poe meg örülhet, hogy nem került utólag hadbíróság elé.
Egyébként meg a "szentéssérthetetlenviláglegjobbja" Birodalom visszavág-ban nem olyasmi a sztori órákig, hogy megy egy hajó, mögötte meg a másik? Az nem uncsi?
Hogy a 9. résznek konkrétan semmi értelme nem volt
És ez miben merül ki, hogy semmi értelme nincs?
A plot hoke-okat meg betömködték olyan baromságokkal, hogy Rey áll a domboldalon, egyből eltalálja a jó helyet, és a tőr megmutatja, hogy a roncsokba hova kell mennie
Mint írtam a Star Wars sosem a pengeéles logikájáról volt híres. Azért na, egy kalandfilmről beszélünk, aminek a kikapcsolódás és a szórakoztatás a célja, nem az, hogy tűéles logikája legyen. A kalandfilmekben meg előfordulnak ilyen blődségek. A Star Wars nem az a top tier film, ahol ezeket minden esetben el kéne kerülni. Sosem volt top tier film, csak túl van misztifikálva a régi.
Nem kötözködésből, de milyen szintet hozott nálad a ST? Mi az amit szerettél a korábbi filmekben és itt viszontláttad? Meg mit vársz te egy SW filmtől?
Én azokat a dolgokat szeretem az új filmekben, amiket egyáltalán nem láttam viszont a korábbiakban. Nevezetesen például az univerzum és az Erő misztikumának a bővítését. Én korábbi filmekben nem láttam ezt ilyen mértékben jelen, egyedül a TCW és a Rebels volt képes ezt a szintet megütni. Sokszor olyan érzésem volt, hogy a 8. és 9. rész Erővel kapcsolatos ügyes bajos dolgait Dave Filoni írta. És azóta már az is kiderült, hogy jól éreztem: Filoni és Rian Johnson például kooperáltak a TLJ készítése közben, az Ahch-To nem véletlenül hasonlít sok aspektusban a Mortisra. Filoni egyébként hatalmas tisztelője RJ-nek és imádja a TLJ-t.
amikor a TLJ-ben Rey az Ach-To-n belenyúl az Erőbe és ráhangolódik az ottani élővilágra, nagyon hasonlóakat mond, mint az Atya a Mortis trilógiában: "Itt egyensúlyban vannak; a világos és a sötét, nappal és éj, teremtés a pusztítás helyett." (Az eredeti verzióban azt mondja, hogy "a teremtés felváltván a pusztítást", csak magyarul kicsit félrefordították.)
Luke: Mond, mit látsz?
Rey: A szigetet. Életet, halált és pusztulást, ami új életet teremt. Melegséget, hideget, békét, erőszakot.
Luke: És mindezek között?
Rey: Egyensúlyt és energiát... egy Erőt.
Nem lepne meg, ha ez szándékos párhuzam lenne, mert Rian megnézte a Mortis trilógiát, a TLJ-re való felkészülése részeként. A TLJ Visual Dictionary-ben pedig le van írva, hogy az Ach-To a Mortishoz hasonló misztikus bolygó, ahol az idő nem úgy telik, mint máshol a galaxisban és a világos meg a sötét oldal is erőteljesen jelen van, mint azt láthatjuk a filmben. Mindkét bolygó önmagában testesíti meg az Erő kettősségét és az élet körforgását, ami azzal kapcsolatban áll.
Egy másik párhuzam (ennek mondjuk nincs köze Ahch-To-hoz):
Amikor a Mortison Anakinnak megjelenik Shmi, azt mondja neki: "A világon semmi sem hal meg teljesen, fiam."
Amikor a TLJ végén megjelenik Luke, azt mondja Leiának: "Senki sem tűnik el végleg."
Továbbá nagyon tetszik még, hogy a TLJ kicsit a háborúnak a galaxis polgáraira való hatását is felhozta, ami megint csak párhuzam a TCW-vel és előtte a filmek még nem foglalkoztak ezzel a témával.
Ezek után mindig hangosan kacagok az olyanokon, akik szerint "RJ nem érti a Star Wars-t", vagy "RJ nem készült fel SW-ból". Akik ezen a véleményen vannak, azokan azt üzenem: RJ-nek a kisujjában több SW-tudás van, mint a fejetekben összesen.
Na de kicsit elkalandoztam, csak be akartam mutatni a TLJ-n keresztül (amit a legjobb SW filmnek tartok a III, az V, és a Zsivány mellett) azt a fajta misztikumbővítést, amit imádok az új trilógiában (kivéve a 7. rész, ott nem találkoztam ilyesmivel), és korábban soha semmilyen SW filmben nem tapasztaltam.
Továbbá, amit szintén nagyon szeretek, hogy sokkal jobb és változatosabb karakterekkel operál, mint pl. az eredeti trilógia. Utóbbiban csak Han volt igazán kiemelkedő számomra a főbb karakterek (Luke, Leia, Vader, Han) közül, az új trilógiában Poe, Rey, Kylo mind remek karakterek, és Luke-ot is érdekessé tették. Rey-t én se tartottam sokra a 9. rész előtt, de az utolsó részben levetkőzte minden Mary Sue-ságát. Amúgy itt pl. nagyon jól össze van szedve, hogy Rey miért nem Mary Sue, és miért használják sokan helytelenül a kifejezést:
https://www.instagram.com/p/CDg9-mxgnx5/
Azt viszont meg kell hagyni, hogy karakterek terén a prequel viszi a prímet, onnan Jar-Jar-on kívül nem igazán lóg ki senki sem lefelé.
Azokban az apsektusokban, amelyekben hasonlóak az új filmek, azokban kb. ugyanott vannak, mint az eddigiek. Látvány, idegen lények, űrcsaták stb... egytől egyig mind megüti az eddigi szintet. Egyedül a helyszínek azok, amik miatt húzom kicsit a szám, azok nem voltak igazán ötletesek, ebben is csak a 8. rész kiemelkedő, meg a 9. részben Exegol (meg talán a tükörbolygó, de azt csak 5 másodpercig láttuk). És igen, a fénykardharcok sem közelítik meg a PT-t, de in-universe így volt értelme. Az a tudás, amivel a régi Jedi Rend rendelkezett, az Order 66-el, meg a Birodalmi időkkel majdnem teljesen eltűnt, szóval eléggé logikátlan lett volna, ha most megint mindenki ugrabugrál a fénykarddal. Az ep6 után Luke az egyetlen a galaxisban, aki tud fénykardozni, és ő sem volt egy hű de jó vívó, meg sem közelíti a régieket. Ilyen alapokkal elég röhejes lett volna, ha most mindenki megint úgy vív, mint régen

szóval az egy piros pont, hogy ebben az eredeti trilógiát vették alapul.
miro: A hozzá nem értésedet már szépen megmutattad swsaga.hu-n, tőled sem néznék meg egy SW filmet, bocsi

Amúgy mik azok a nagy ziccerek? Remélem nem az, hogy Snoke-nak Plagueisnek kellett volna lennie. Mert bár elsőre jól hangzik, csak közben csúnyán lerombolja Palpi renoméját.