sansz írta: ↑2020.11.25. 19:55:08
Xavier Hernandez írta: ↑2020.11.24. 22:09:16
Rob888 írta: ↑2020.11.24. 20:39:23
Tisztelt Xavier Hernandez! Ez az a hozzászólás, ami igazán elismerést érdemel! Maximálisan egyetértek minden sorával, kiválóan foglaltad össze Messi helyzetét [...]
Köszönöm

.
Igen, a fanatikus szurkoló különös állatfaj.
Én sosem a címerért, a mezért, a klub nevéért lelkesedtem - sokkal inkább azért a játékért, amit az újító edzők és a legendás játékosok képviseltek a Barcánál. Itt a fórumon Messi mellett sokan fikázzák Piquét, Busquetset, korábban a zseniális Suárezt is [...]
Én sem mezért, meg címerért meg nem tudom miért szurkolok, hanem "azért a játékért, amit az újító edzők és a legendás játékosok képvisel"-NEK a Barcánál [...]
Én nem így látom , már leírtam lejjebb, hogy hogyan.
A fociban a mentális tényezők rengeteget számítanak, Messi jelenlegi motiválatlanságának okait próbáltam körülírni, a történet "emberi oldalát" megvilágítani. Messi is ember, a klub körüli káosz, a csődközeli helyzet, az évek óta tartó (sportszakmai) koncepciótlanság + a covid miatt üres lelátók komoly hatással vannak a pályán mutatott teljesítményére, nem ragozom, leírtam már, úgyhogy én elfogadom, hogy nem viszi már a hátán a klubot.
Az utánpótlásképzés elsorvasztásáról - valóban, nem teremnek minden bokorban Iniesták, Xavik, Puyolok, stb, de a Barca épp attól lett sikeres, minden futballszerető ember által csodált klub, hogy van egy meghatározó, egyedi stílusa, saját klubfilozófiája, melynek alapjait Cruijff rakta le, és Guardiola vitte tökélyre.
Pl. a Reálnál nincs ilyen, csak és kizárólag rájuk jellemző játékstílus, ott minden posztra megveszik a piacon legértékesebb, legjobb játékosokat, aztán hajrá. Itt a Barcánál teljesen más (volt) az alapkoncepció, és ehhez a kissráckoruktól kezdve ebben a játékrendszerben nevelkedett játékosok adják az alapot, kiegészítve néhány, a játékrendszerbe illeszthető, adott posztra történő igazolással.
Az elmúlt években ez változott meg, jó ideje már nem az utánpótlásra építkeznek, hanem ugyanúgy a piacról vesznek játékosokat, mint más, nagy pénzekből gazdálkodó klubok (többnyire rosszul választva, méregdrágán és extra magas fizetéssel). Ez is lehet egy út, igen, csak akkor felejtsük el azt a típusú focit, ami naggyá tette a Barcelonát, hisz ezek a játékosok nem ebben a játékrendszerben nőttek fel, nem szívták magukba tíz- tizenkét éves koruktól kezdve ezt a játékfilozófiát, az ütempasszokat, üres területre futásokat, stb. Elfogadom akár azt is, hogy efölött eljárt már az idő, hisz a foci változik, a tempó nő, a pályákon egyre több az afrikai, atletikus testalkatú játékos, akik simán átszaladnak a 170 centis, technikás labdaművészeken... de én ezt a szép, technikás, okos focit szerettem meg, ezért vagyok Barca szurkoló, ezért nézem a La Liga meccseket, és nem a PL-t bámulom

.
Abban viszont egyetértünk, hogy óriási hiba minden újonnan érkező játékosban Messit, Iniestát keresni, ez nyilván bénítólag hat a pályán mutatott játékukra, meg kell előlegezni a bizalmat a fiataloknak, esélyt kell adni, hogy kibontakozzanak - még ha ez pár sikertelenebb szezont is jelent a csapatnak. Óriásiak az elvárások, ezeknek nagyon nehéz megfelelni, és nem csak a csapaton, az edzőkön is óriási a mentális terhelés.