gránit írta: ↑2020.12.12. 20:44:49
zsoltfree írta: ↑2020.12.12. 20:29:40
Nem erre gondoltam. Az első esetben "nem tudod elítélni Zidane reakcióját". Ami már nem verbális, hanem tettlegessegig fajult. A másik példában pedig a fórumozónál pedig pont azt ecseteled, mennyire rossz reakciót adott (pedig ez "csak" verbalis volt) egy sértésre....
Kapaszkodj meg, ha valakit azért csúfolnak, mert sovány, felőlem beverheti a másik pofáját. Nem tartom jó módszernek, de nem tudom elítélni sem. Zidane tette sem volt megfelelő, ráadásul saját magával és a csapatával tolt ki. De nem tudom elítélni sem. Ha bántanak, és visszaütsz, nem értek egyet a módszereddel, de el sem ítélem. Rád hagyom. Téged bántottak meg, a te dolgod, hogy ezt hogy intézed el az illetővel. Sőt, ha ebből vita lesz, és téged ezért később elővesznek, én melletted fogok állni, és el fogom mondani, hogy a másik mekkora egy gennyláda volt. Akkor viszont el foglak ítélni, ha te is elkezded ugyanazt csinálni, mint a másik. Mert akkor jobb nem leszel, csak ugyanolyan.
A másik felvetés, más, ha egy jelzőről nagy általánosságban írunk, meg megint más, ha valakihez odamegy valaki és a pofájába nyomja, vagy a jelenlétében így hivatkozik rá. Az emberek már csak ilyen sértődékenyek. Hogy ez jó vagy nem jó, azt nem tudom. De így van.
Tehát ha valaki odajön hozzám és azt mondja colos(193 cm vagyok), akkor:
- ha eltöröm ezért az orrát, akkor nem helyesled, de nem ítéled el.
- ha közlöm vele hogy te is colos vagy akkor ezt szintén nem helyesled, de viszont ezt már elítéled
Te érték rended, te dolgod.
Abban egyet értünk, hogy ha valaki egy másik embert sertget, akkor azt ugye megteheti, mert fene nagy szólás szabadság van, de utána ne kezdjen el sírni ha a másik ezért neki valami kellemetlenséget okoz... Tudom egybites dolgok az amolyan szólás mondások, de például az "amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten" ezt a jelenséget jól lefedi.
A rasszista hisztiben pont az a lényeg, hogy negatív jelzokent használják a szót, akkor az rasszizmus, de a mai rasszizmus inkább hasonlít a fekete-fehér-igen-nem játékra, csak fekete-fekete-fekete-fekete verzióban. Ha kimondod azt a szót, hogy fekete, akkor már nagy bajban vagy.
(azért megkerdeznem erről a blm dologról egy idős néger véleményét, aki fiatalkoraban születhetett volna Obamanak, Jordannak, Morgan Freemannek, akkor is csak egy melyszegenysegben elő néger lett volna, aki a colored wc-t használja... Szóval szerintem ezt a rasszizmus szót kár elkoptatni a mai túlérzékeny társadalom reakciójára.)