hajnesz írta: ↑2021.04.16. 10:41:42
Igen, de ehhez az is hozzátartozik, hogy nézd meg, hogy a kulcsposztokon kik játszanak az adott csapatokban. 1-1 játékost általában be tudsz építeni egy már működő rendszerbe, és elhitetni vele, hogy ő az atyaúristen, de ez csak akkor működik, ha van egy szilárd mag, aki viszi előre a csapatot. Psg-nél Marquinhos, Realnál a CKM, nálunk mi van? Busquets és Messi, mindkettő nagyon jó focista, de egyik sem az az igazi vezéregyéniség, aki majd beosztja a fiataloknak, hogy merre hány méter. Nagyon fiatal csapatunk van, ha nem idióták ülnek az elnökségben, és hagyják dolgozni a hollandot, akkor 1-2 év múlva nálunk is kialakulhat egy olyan mag, akik akkor is nyernek, amikor nem játszunk jól, mert ott lesz a tapasztalat.
Persze, egyetértek.
De azért az edzőn is nagyon sok múlik.
Illetve nem is feltétlen az edző szakmaiságán hanem azon, hogy mennyire állnak be mögé a játékosok.
Zidaneért a kútba ugranának a játékosai, Pocchettinoért is, bayern az élő példa, ugyanaz a csapat szenvedett Kovaccal, majd Flick mögé beálltak, és elkezdtek focizni.
Vagy most pl Pep kitalálta Fodent, látszik a gyereken hogy istenként tekint Pepre, nem véletlen szaladt ki hozzá a góljánál is.
Pep is ilyen volt, egy Pedro is elhitte, hogy ő az atyaúristen, pedig nem volt egy korszakos tehetség. De megkapta a bizalmat, építettek rá, számoltak vele, és az egyik leghasznosabb emberré vált, akire mindig lehetett számítani, pláne az éles meccseken.
Szerintem edzőn ilyen szempontból több múlik, mint a vezéregyéniségeken. Persze ők is fontosak. De nekem a realnál sem tűnik csak Ramos olyannak, mint Puyol volt, aki mögé oda lehet állni. A CKM magas szinten focizik, de kb meccseken hangtalanul, ott Zidane az alfa-omega, minden tekintetben.
Igazából arra akarta célozni, hogy jöhet ide MBappé, meg Haaland, akárki, a mentalitáson kellene változtatni.
Ezért se hiszek abban, hogy Messi eladása lenne ehhez a kulcs. Ahhoz hogy gyökeres változás legyen az összes havert is ki kellene dobni, akik részt vettek a leépülésben. Mert ezek a játékosok magukban hordozzák a negativizmust, leszegett fej egy egy bekapott gól után árulkodó. Ezek a játékosok már félnek, rettegnek egy bekapott gól után, hogy itt jön a ruházás újból. Komolyan annyira tipikus a testbeszédük is meccs közben, hogy ez átragad ránk is.
Szerintem mentálisan egészségtelen a közeg, szervezet, hívjuk ahogy akarjuk. Ezen segíthet Laporta, ez a legfontosabb most szerintem.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."