Chino írta: ↑2021.07.08. 11:37:46
A tizenhatoson belüli szabálytalanság szerintem jelenleg nagyon rosszul működik. Be lehetne vezetni, hogy konkrétan akadályozta-e a támadót vagy sem, ezt azért meg lehetne objektíven ítélni. Ebből lesz a sok homorítás, amikor esélye nincs a támadónak a labdát megjátszani, de egy leheletnyi kontakt volt így elvileg "jogos" a tizenegyes. Nyilván ott is lenne szubjektív nézőpont, de sok minden elkerülhető lenne, az ilyen "dobálások" is megszünhetnének.
Az egyértelműen látszik, hogy mindenben az objektív megítélés irányába tartanak, csak baromi lassan teszik mindezt. Van évente 1-1 szabálymódosítás, valamelyik befürdik, valamelyik nem, de mindenképp csigalépésekben haladunk. A kezetést is ha megnézzük, ez a hónalj alatti téma nevetséges lett, mitől lett egyértelműbb, mint a váll? De a kezetésnél a támaszkodás, leszorított kéz, természetes testtartás, fej felett lévő kéz pl. sztem korrekt, bár ezzel is visszakanyarodunk kicsit a régi "vétlen" irányba - amivel szerintem amúgy sok gond nincs.
Ezekkel a kontaktokkal nem tudom, mit lehetne tenni, nagyon necces. Viszont legalább kézzelfogható. Megy lendületből, eltalálják - 11-es. Lehet cáfolgatni jobbról-balról, meg mondani hogy nem volt elég az eséshez, meg ilyesmi, de akkor is kézzelfogható fizikai tény. Szerintem ha átmennénk olyan irányba, hogy meg kell mondani, hogy a csatár elérte-e volna alabdát, vagy elesett-e volna kontakt nélkül, az pl jóval kevésbé lenne kézzelfogható, és tán még szubjektívebb lenne. Ezeket szerintem sosem fogják tudni kiküszöbölni.
Azt tartanám érdekesnek, hogy a szubjektív döntést minél jobb irányba tereljük, több ember döntene komolyabb versenysorozatokban, neccesebb eseteknél. Lehetne egy nagyobb, páratlan számú ember - hívjuk döntőbíróknak - akik a képanyag áttanulmányozása után, mondjuk a VAR-szobában szavazással eldöntik. Mondjuk 9, vagy 11 ember - van elég lóvé a fociban. Tudom, hogy ez elég utópisztikus, sok pénzbe kerülne ennyi ember, meg minden, de szerintem több ember megítélésével jobb irányba dőlnének el a necces esetek.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy