Szeretnék új kerékpárt venni, mert a régieket sikerült eléggé leélni.
A kerékpározás nálam kényszerből indult, előtte más sportokat űztem, de a visszatérő térdproblémák és több műtét után eleinte rehab céljából kezdtem el tekertni 2017 környékén, később aztán ez lett az új elsőszámú sportom. Egyre többet és egyre gyorsabban tekertem, és egy idő utána meglévő bringák kedztek kevesek lenni, + elkezdtek tönkremenni.
A problémám pedig az, hogy a technikai részéhez nem értek, nem tudom, milyen is a jó kerékpár és az alkatrészek. Ha nézegetem a neten a leírásokat, az adatok nagy része nekem nem mond semmit. Annyi, hogy van néhány márka, amiről már hallottam, gondolom, hogy azok jók, de azoknak az áruk is elég horror kategória.
Jelenleg van egy kb. 15 éves Dema országút kerékpárom, ez anno nem volt olcsó, de úgy gondolom jó üzlet volt. Sajnos viszont az idő és kilométerek nem kímélték, és elkezdtek előjönni a problémák. A legnagyobb baj, hogy hajtókar is már sérült, valamilyen szinten meg lett csinálva (igaz, nem szervízben), de már nem lett az igazi. Nyolcas van a lánc menetében, surlódik erősen a lánc a váltóval, amivel ugye energiát és sebességet vesztek. + gondolom emiatt is elkezdtek törni/elhajolni a pedáljaim, egy hátsó kerék is tönkrement, újabban pedig már rendesen meg is akad tekerés közben a lánc néha-néha. Nem tudom, hogy érdemes lenne-e még belefektetni a javításába. Ha rendbe lehetne hozni, szeretném megtartani második számú bringának az új mellé.
2017-ben vettem egy Kross márkújú kérékpárt, forintban kb. 120 ezer volt akciósan. Na, az abszolút bukta volt. Lassabb, mint a Dema, illetve nagyobb sebeségnél már nehezen volt kontrollálható, és hiába vastagabbak a kerekei, és hiába elméletileg terepre is jó elméletileg, még a rossz minőségű úton sem megy jobban, sőt! Pedálok tönkrementek itt is, hásókerékkel pedig miután többször voltak problémák, cserélve lett, de aztán nem sokkal uána ugyanúgy eltörött benne valami. A pedálok és a hátsókerek amúgy is vesszőparipáim. Ezzel azt tervezem, hogy rendberakatom, aztán vagy eladom valami apróért, vagy elajándékozom. Talán, aki nem hajtja annyira, annak nem lesz vele ennyi baja.
Meg vagy Kenzel márkájú kicsi, de annál nehezebb City bike-om.

A héten ezzel tekertem eddig 140 km-t. Az egyenesekben meglepően jól lehet vele menni, a kanyarok már húzósabbak, + gondolom nem erre tervezték, amire most használom, de eddig legalább bírja.
75-80 kiló között mozgok már egy ideje, szóval azt sem lehet mondani, hogy azért mennek tönkre a bringáim, mert túl nehéz lennénk.
Ami az újat illeti: országútiban gondolkozom. Ahogy nézegetem, elég meredek árak vannak ebben a kategóriában. Úton használnám, főleg kerékpárúton. Az elverás: legyen strapabíró, nem akarom havonta szervízbe vinni. És azért haladjon. Nem szeretem, mikor kerékpárúton leelőznek. Hál Istennek, ilyen ritkán fordul elő, de inkább 0-ra szeretném az ilyen eseteket redukálni.
Ha lehet szeretném max. 1000 euróból (kb. 350 ezer forint) megúszni. Mivel látom, hogy országúti kerékpároknál ez inkább az alsó árkategória, kicsit bizonytalan vagyok, hogy ennyiért kapok-e relative jó minőségűt. Nyilván jó/érték arányút szeretnék, nem akarok pusztán egy jobban hangzó márkájért lényegesen többet fizetni.
Ha valakinek lenne tippe, tanácsa, hogy hol és milyen márkákat érdemes nézegetni, azt megköszönném!