Nem tudtam, Ferránhoz, vagy hozzá írjam, mert kettejükről akartam írni egy olyat, amivel még az átlagnál is kevésbé leszek népszerűbb.

Illetve még 1-2 közelmúltbéli szélsőre-támadóra is rá lehetne aggatni, csak most, jelenleg kettejükre vonatkozik, de általánosságban az érkező támadókra, kiváltképp a szélsőkre. Végül ideírtam, mert jobban kedvelem és emiatt jobban érdekel.
Mindkettőt a fél fórum elzavarná, hogy nem érdemlik meg, hogy itt játszanak. Szerintem totál fordítva van, mi nem érdemeljük meg őket.
Először is: TM, statok, elmúlt 2-3 év alapján mindkettő kérdés nélkül top10 a jobbszélső poszton. Raphinha talán top5 is. Statokban, keresettségben, értékben, mindenben.
Torressel kezdem, mert az ő része itt off: A Cityben Mahrez, Sterling, Jesus(!) előtt a legjobb gólpont stattal rendelkezett az első évében. A spanyol válogatott elsőszámú góllövője lett, átlagosan minden második meccsen talált be. Idejött, nyomott lábtörés után 21 évesen óriási nyomás (BL indulás) egy nagyon-nagyon erős kezdést. 6/6-os stattal. A Barca-drukkerek reakciója erre az volt, hogy "dehátkihagyhelyzeteket". Amik nagy részét amúgy pont ő kreálta. Senkit nem érdekelt, mennyit segít a meccseken, mennyi gólt lő és mennyi gólpasszt ad, bénázva, ekézve, falábúzva lett már akkor is, mikor ment neki. Aztán egyszer csak tényleg nem ment neki, ne csodálkozzunk. Iszonyat mostohán tudunk bánni a játékosainkkal, ő talán konkrétan depressziós is lett.
Aztán megjött Raphinha. Szerencsétlen elfelejtett lőni az előszezon után, tény, de 1-2 hónapos beilleszkedési periódus után november eleje óta kb. minden második meccsünket ő döntötte el, ai szenzációs egy friss játékostól, akiben senki nem bízik. 23-ban még durvább a szitu a 10 gólpontjával 1,5 hónap alatt. Hogy ne kelljen túl messze menni, ő tartott minket gólokban lélegeztetőn egy héttel ezelőtt a MU ellen is, de hát az már régen volt. Mindezek mellett állítom, hogy még Gavinál is jobban kapar minden meccsen. '23-ban top3 támadó európában számokban, és asszem még mindig a legjobb spanyolban.
De nekünk ez nem elég. Senki nem emlékszik a gólpont értelemben vett egy héttel ezelőtti duplájára, a két héttel azelőtti, a három és a négy héttel ezelőtti duplájára. November óta 6/8-nál jár utolsó perces döntő gólokkal és passzokkal, senkit nem érdekel, ő flop és kész, és ha jön végre egy ilyen rossz meccse, mint a tegnapi, akkor meg igazolva is van a vélemény, és már mehet is világgá.
Xavi is hibás, semennyire nem támogatja, ami akkor is gázos lenne, ha tényleg flop lenne. Dembéléről minden sajtótájékoztatón hozzsánákat zeng akkor is, ha sérült, vagy ha nem kérdezik, róla szót sem ejt. Szerintem a brazil dühkitörése azért történt meg, mert nem értette, mi a jó istent kéne még csinálnia azon túl, hogy megállás nélkül meccsdöntő faktor régóta, Salah, Mahrez, Saka szintjén hozza a pontokat. Az marad meg, hogy "de nem olyan jó 1v1-ben, meg hibázgat". És ezt láttam rajta most a visszavágón ezt a teljes kétségbeesést, hogy "nektek nem elég, hogy folyamatosan helyzeteket kreálok, döntöm el a meccseket, és én küzdök talán a legjobban az egész csapatból? Ha Gavi küzd így, akkor mindenki élteti. Akkor bammeg most úgy fogok játszani, mint Messi, mert ezt várjátok tőlem", és mindent egyedül akart megoldani. És spoiler, ő nem Messi. Senki sem az. Az ő skilljeit kellene kiaknázni, arra kéne koncentrálni, mert van neki bőven az 1v1-en kívül. Remélem nem Xavi mondta neki, hogy 1v1-ezzen.
Mikor a MU odavágón dührohama volt, és lejött a pályáról, volt pár másodperc, mikor egyszer csak kitisztult kicsit, és megszeppenve felnézett, mert nem értette, mi történik, a Camp Nou a nevét skandálta és tapsviharral kisérte le. Kb az első nyilvános elismerése volt bárkitől, bárhonnan.
És ja, lehet mondani, hogy nem minden meccsen meccsdöntő faktor, vagy játszik egyáltalán jól, és hektikus, de ő egy szélső, nem fog tudni minden meccsen két gólt lőni. Minden tiszteletem Arujoé és DJ-é, mert alighanem a két legjobb játékosunk idén stabilitásban is, de összehasonlíthatatlan a poszt, mutasson nekem valaki egyetlen szélsőt, aki meccsről-meccsre dönti el a meccseket és brillírozik. Talán Mbappé a túloldalon, és idén egyelőre Rashford. Messit mindig kiveszem a képletből, külön kategória.
Couval is hasonló volt. Nekünk semmi nem elég, ha nem olyan jó, mint Messi. Ha egy Mbappé-Haaland-Leo hármas állna össze nyárra 400 misiért plusz még 200 évenkénti fizuért, akkor azt mondanánk, hogy egye fene, ez már Barca-szint. Valaki nemrég beírta, mikor Mahrez egy tényleg zseniáis, 3 gólpontos meccset hozott, hogy "ő ezt várja a mieinktől is". Ja, ezen kívül meg volt kb 2 gólja Mahreznek idén meg ugyananyi gólpoassza, és Raphinha alatt hozza a számokat. Remek példája a mostoha viselkedésünknek. Érdemes megnézni az elitnek tartott Mahrez-Saká-Salah meccseket, hány meccsen szerepelnek jól, és hány meccsen döntő faktorok.
És ez a post-messi förmedvény látványosan erősen befolyásolja sajnos a támadó játékosainkat, simán tönkretesszük őket, és akkor jöhet az "énmegmondtamhogynemidevaló".
És ez az egész akkor is állna, ha Raphinha TÉNYLEG nem lenne idevaló. Ha valaki így gondolja, legyen, megértem. Akkor azért kéne megbecsülni, amit tud, a relatív kreativitásáért, a sok gólpontjáért, és a szenzációs labda nélküli mezőnymunkájáért. Torres ugyanez, csak nem akarok offolni. Tőlünk kezdve Xaviig bezárólag mindenkinek a felelőssége ez. Dembélét azért nem említettem meg, mert egyrészt ő az edző feltétlen bizalmát élvezi legalább, meg ő szerintem nem pejoratív érteleben, de annyira egyszerűnek tűnik nekem, hogy ez az egész lelki vonulat szerintem alig vonaktozik rá, bár bizalommal ő is jobban játszik. Illetve nekem ő egy fokkal unszimpatikusabb, mint a többiek, mert ez a hajtás nélküli sétálgatás engem max Messitől nem zavart, és érthetetlenül állok előtte, hogy egy Barcelonában, a mi stílusunkban csapat top fizuért ezt hogy teheti meg egy játékos, ezért őt annyira nem akarom védeni, mint a többieket.
És ja, létezhet olyan "letojom" típusú támadó, aki idejön, és nem roppan meg (Auba), de jó lenne, ha nem ezen múlna, hanem a támadóink szép nyugodtan be tudnának épülni, anélkül, hogy Leo lenne az összehasonlítási alap, és 30/20-as szezont várnánk tőlük hibátlan cselmutatókkal.
Bocs, próbálok mostanában figyelni hogy ne/nagyon ritkán írjak rettenet hosszúkat, csak kikívánkozott.

Nagyon zavar ez a toxikus hozzáállás. Nem feltétlenül csak itt a fórumon, úgy en bloc a Barcát körülvevő környezetben. A saját kölykeinknél nincs annyira így, hol jogoan, hol nem, de aki kintről jön, annak jajj.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy