Subinho írta: ↑2023.03.03. 06:48:54
Tegnap pontosan olyan meccset játszottunk, mint amit a Madrid játszott ellenünk évekig. Rossz volt nézni. Két sorban a saját 16-osunk előtt. Ez a Barca játéka? Ezt találta ki Xavi egy classicora??? Ennyire megcsapta a társaságot az EL kiesés? Ez nem a Barca! De legalább kontrázni tudnánk... De nem.tudunk. Egyszerűen ha Rafinha elindult üresbe és tudott volna futni, utolérték. Ha ugyanez lesz Barcelonában is a forgatókönyv elegendő lesz másnap elolvasni az eredményt. Nyertünk, jól védekeztünk, de nekem ez csalódás volt.
De miért lenne ugyanez a forgatókönyv?
Nagyjából 3 játékosunk van, aki képes gólokat szerezni idén, és mindhárom sérült. A visszavágón már, ha minden jól megy, nem lesznek sérültek.
Ennek a játéknak se híre, se hamva nem volt eddig, úgyhogy nem értem se a feltételezésedet, se a csalódottságot. És szerintem nem csak hogy nem értem, hanem NULLA megalapozottsága van. Legalábbis a feltételezésnek. A csalódottságot persze érezheted, szíved joga, de arról meg bővebben:
Ha rövid a pad, ha gyenge a helyettesítő játékosok minősége, ha sérültek a legjobb támadóink, akkor nem értem, miért kéne ragaszkodni bármiféle játékfelfogáshoz is. Oké, mondom, a te álláspontod a tiéd, de fogalmazzuk meg korrekten, kimondva a valóságot: te nem bánod, ha teljesen nyilvánvalóan, előre látható módon tátott szájjal szaladnánk be abba a bizonyos erdőbe, csak hogy olyanok legyünk, mint a te definíciód szerinti Barca, és attól még véletlenül se térhessünk el.
Én is, és biztos vagyok benne, hogy Xavi is úgy képzeli el a jövő hét, a jövő év, és a jövő évtized Barcáját is, hogy offenzív, labdabirtoklós, játék kontrollálós dominanciát próbálnak megvalósítani. De ez nem jelenti azt, hogy 1-1 meccsre, amikor nyilvánvalóan nem áll rendelkezésre ehhez az eszköztár, ne játszhatnánk mást. A csapat építéséhez elengedhetetlen dolog az, hogy minden elérhető sötét sarokból összekaparjuk az önbizalmunkat, a nyertes mentalitás csíráit. Ez talán még fontosabb tényező a szintlépéshez, mint az erőnlét, vagy a játékoskeret további javítása (hiszen a keret alappillérek azért megvannak már). Mondanám, hogy le kell hajolni az apróért is, de tegnap egy el clasicot nyertünk meg. Szerintem bravúrosan alkalmazkodva a körülményekhez, amik csak pillanatnyiak. És ugyanilyen pillanatnyi a játékfelfogás is.
Szerintem kifejezetten Xavi edzői
potenciálját jelzi az, hogy ennyire és ilyen végrehajtási minőségben képes volt ő és a csapat kilépni a komfortzónából. Lehet, hogy ez csak 10ből 5ször sikerülne, de az a lényeg most, hogy a zöldfülű edzőnk újabb jó húzásokat, újabb eredményt, és meglepő mértékű repertoárbeli flexibilitást mutatott. Az én bizalmam Xavi irányába részben azon nyugszik, amit eddig elért, de részben meg azon, hogy emlékszem milyen fajta játékos is volt ő. Azt feltételezem, hogy aki ennyire értette a játékot belülről, annak minden alapja megvan, hogy a legnagyobb edzők közé kerülhessen egyszer majd.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila