2022.08.28. 10:59:45
Otthon elérhető Netflixen az új, Figo Realba igazolásáról szóló dokumentumfilm (The Figo Affair: The Transfer that Changed Football)? Látta valaki? Én megnéztem, és nem volt rossz.
Tudván azt, hogy nem áll távol a Netflixtől hogy túldramatizáljon bizonyos sporteseményeket, illetve egy bizonyos narratívára irányítsa a figyelmet (lásd Drive to Survive), nekem ez a majdnem két órás doksi kicsit új megvilágításba helyezte a dolgokat.
A film alapján nagyon az jön le, hogy Figo ügynöke volt az aki igazán erőltette az átigazolást, nem hiába, hiszen neki is vaskos összeg ütötte a markát. A narratíva azt sugallja, Figo legszívesebben maradt volna, még ha valóban csábító is volt számára a Real által ajánlott fizu. Az ügynöke, a sajtó, meg Florentino viszont addig nyomasztották, amíg úgy nem érezte, hogy nincs választása (miközben a nálunk az elnöki posztot átvenni készülő Gaspartot pedig látszólag annyira nem izgatta a történet).
Ugyanakkor a portugál sincs túl jó színben beállítva. Annak ellenére hogy ő a főszereplő, és ő beszél a legtöbbet, nagyon egyszerű, már-már buta és könnyen befolyásolható karakter jellegét sugallja a film több ponton. Figo maga próbál a film közben többször is magyarázatot adni a váltásra, ilyen focistákra jellemző közhelyes mondatokkal, hogy nem érezte magát megbecsülve ($$$), stb. stb., miközben tisztán látható rajta, hogy a mai napig nem tudta magában eltenni a sztorit. Félreértés ne essék, nem arra utalok, hogy azt bánná, hogy a Realba igazolt, inkább azt, hogy így engdte magát egy ilyen nagy jelentőségű döntésben befolyásolni.
Akármekkora is az igazságatartalma a filmben elhangzottaknak, szerintem érdemes egyszer ránézni, ha másért nem, a sok akkori felvétel, illetve a megszólalók (Figo, Pep, Florentino, Gaspart...) miatt.
(u.i.: kicsit vacilláltam, hogy ide, vagy a sorozatok témába passzolna ez jobban, de végül emellett döntöttem, mivel a hozzászólásom nagy része egy egykori játékosról szól)