Csapatmunka a javából!
Sound On! 🔊🔊 pic.twitter.com/5eF2QUDuOt
— FC Barcelona (@FCBarcelona) October 26, 2024
Persze, lehetne. Bár kicsit újkeletű Xavi alatt, hogy ennyire lekontráznak, tavaly a 4 védőzés előtt sem voltunk ilyen magasan fent, alig-alig emlékszem ilyen esetre, mikor szétfutottak minket hátul üresen. Nekem mostanság olyan érzésem van, mintha Xaviban az lenne, hogy pár meccse nem rúgunk elég jól, és akkor most húdehűha módon megmutatjuk, hogy mi pedig a Barca vagyunk és a torokra megyünk, aztán kopp. Bár már év elején is voltak néha ilyen gondok, csak mostanság még jobban. Egy kicsit tényleg jobb balanszot kéne találni, főleg, hogy nincs vkp a pályán. Vagy ha ott van szegény Romeu, az még rosszabb.Nagybarcelona írta: ↑2023.11.16. 12:36:11...Hátrèbb kellene vonni a csapatot, kp-ról, lendületből èpítkezni, kiemeltem 2 időszakot. Nekem ezzel van a fő bajom a "Barca stílussal", hogy ez nem a Barca stílusa. Erre írtam, hogy "elspanyolosított" Cruyffi, holland foci. Pl. Valverde, de del Bosque, Enrique a válogatottban dettó.
Persze azt èrzem Xavinál mèg egy lapáttal rátesz ez a türelem, pozíciós játèk, nem indítunk, nincs kockázatvállalás...
Ezekben igazad van, de elbeszèlünk egymás mellett. Az első bekezdèsed szerintem a lènyeg. Hátrèbb kellene vonni a csapatot, kp-ról, lendületből èpítkezni, kiemeltem 2 időszakot. Nekem ezzel van a fő bajom a "Barca stílussal", hogy ez nem a Barca stílusa. Erre írtam, hogy "elspanyolosított" Cruyffi, holland foci. Pl. Valverde, de del Bosque, Enrique a válogatottban dettó.bence0330 írta: ↑2023.11.16. 12:05:10Persze, nem mondom hogy nem lehetne hátrébb állni, szerintem két dolog akadályozza ezt.
1: Régen nem voltak ilyen okosak és szervezettek a kisebb csapatok, támadóbbak voltak. Ráadásul volt egy sikerszériánk, amiből mindenki levonta a következtetést: bunker.
Megnézném, mi történne, ha hátul passzolgatnánk. Szerintem semmi, néha jönne zavarni 1 csatár, a faluk még feljebb jönne 1 méterrel.
2. A támadóink közül kb senki nem alkalmas kontrára, talán Ferrán kivétel. Kp meg pláne, ügyesek, de onnan csak DJ fog tudni átrohanni a pályán.
https://onefootball.com/en/news/xavi-to ... a-34096044
Na ezért voltál az év fórumozója, nagyon korrekt komment.bence0330 írta: ↑2023.11.15. 22:26:40Annyira mostanság nem nézegettem, de van valami új xG, csak nem emlékszem a másik betűre. Ami már magát a veszélyt mutatja, nem csak a lövést.
Az meg oké, hogy egy "a legsutább ócska sípcsonttal elkövetett vakvezetőkutyás lövés a szomszéd megyéből indítva" beleszámít az xG-be, csak kb 0,01-es lehet, vagy még annyi sem, semmi kimutatható jelentése nincs még egy adott meccsen sem, nemhogy egy évben.
Én amúgy az fbrefet nézegettem, bár mostanság annyira nem.
...
understat.com nem tudom mennyire megbízható, ritkán nézek ilyen statisztikákat. Annyi hogy ezekben az adatokban nincsenek benne a tizik, pontrugasok stb, csak az "open play", amiből szerintem jobban kiderül az, amire én akartam rávilágítani.Andris írta: ↑2023.11.15. 17:48:47Ezeket honnan hoztad? Mert délután én is megnéztem valamilyen oldalon, és ott egészen más számokat láttam. pl 38-42es xGA értékek az elmúlt szezonokban.dinnyesz írta: ↑2023.11.15. 17:47:38Én sem vagyok az xg szerelmese, csak szerintem tavaly a szokásosnál is többet mákoltunk, ami számokban kicsit torzítja pozitív irányba a tavalyi vedelmünk teljesítményét.
Most már kivancsisagbol utána néztem az előző szezonok statisztikáinak, hátha érdekel valakit, csak az akció gólokat vettem figyelembe.
Az ide szezon : 21 lőtt gól, 23 xg / 12 kapott, 12 xg
21/22es szezon: 55 lőtt, 56 xg / 25 kapott, 26xg
20/21es szezon: 71 lőtt, 70 xg/ 26 kapott, 32 xg
19/20 szezon: 67 lőtt, 60xg / 26 kapott, 26xg
Egyébként jobb ebből is nem a szezonszintűt, mert különbözhetnek a lejátszott meccsek számai. A teljes szezonra nézett meccsenkénti átlag a legjobb mutató talán, ha már xGA.
Egyáltalán mi a klubfoci statoknak a legmegbízhatóbb forrása? Ezt mindenkihez címzem, aki esetleg képben lehet.
Ezeket honnan hoztad? Mert délután én is megnéztem valamilyen oldalon, és ott egészen más számokat láttam. pl 38-42es xGA értékek az elmúlt szezonokban.dinnyesz írta: ↑2023.11.15. 17:47:38Én sem vagyok az xg szerelmese, csak szerintem tavaly a szokásosnál is többet mákoltunk, ami számokban kicsit torzítja pozitív irányba a tavalyi vedelmünk teljesítményét.
Most már kivancsisagbol utána néztem az előző szezonok statisztikáinak, hátha érdekel valakit, csak az akció gólokat vettem figyelembe.
Az ide szezon : 21 lőtt gól, 23 xg / 12 kapott, 12 xg
21/22es szezon: 55 lőtt, 56 xg / 25 kapott, 26xg
20/21es szezon: 71 lőtt, 70 xg/ 26 kapott, 32 xg
19/20 szezon: 67 lőtt, 60xg / 26 kapott, 26xg
Szerencsével bárki nyerhet BLt
Itt az xG-nél mindig van egy hatalmas alapvető tévedés, amit senki nem vesz valamiért figyelembe. A számolása alapja egy átlagos csapat átlagos játékosa, mivel egy teljesen átlagolt statisztikai adat. Pl xy középcsatár a Las Palmasból nyilván kisebb eséllyel fog értékesíteni egy pontosan ugyanolyan helyzetet, mint Lewy. Méginkább konkretizált példa, a büntető xG-je ha jól rémlik, 0,76, statisztikailag (fogalmam sincs, mekkora adatbázisból merítve) ennyi büntetőt rúgnak be 1-re vetítve, a top büntetőrúgók ennél valamennyivel feljebb teljesítenek.dinnyesz írta: ↑2023.11.15. 14:46:28Megnéztem most a statisztika mit mond erről. Csak az akció gólokat tekintve 15 gólt kaptunk, ez kerekítve 30as xgből jött össze. Mi 63 akció gólt lőttünk nagyjából 70es xgből. Szerintem a 30as xg nem utal olyan beton védelemre, de igazad van, hogy mindenhez kell a szerencse is.
A kollégák többsége már tudja, mi a véleményem az xG-ről és a teljes rokonságáról.dinnyesz írta: ↑2023.11.15. 14:46:28
Megnéztem most a statisztika mit mond erről. Csak az akció gólokat tekintve 15 gólt kaptunk, ez kerekítve 30as xgből jött össze. Mi 63 akció gólt lőttünk nagyjából 70es xgből. Szerintem a 30as xg nem utal olyan beton védelemre, de igazad van, hogy mindenhez kell a szerencse is.
Megnéztem most a statisztika mit mond erről. Csak az akció gólokat tekintve 15 gólt kaptunk, ez kerekítve 30as xgből jött össze. Mi 63 akció gólt lőttünk nagyjából 70es xgből. Szerintem a 30as xg nem utal olyan beton védelemre, de igazad van, hogy mindenhez kell a szerencse is.Andris írta: ↑2023.11.15. 14:08:41Bár kicsit magam ellen beszélek most, de szerintem azért nem annyira csalóka. Minden évben rengeteg bravúrja van TSnek, és más csapatoknál is van ez így. Hogy messzebbre ne menjünk, Oblak meg Courtois több szezonban is kivédte a szemét majdnem minden ellenfélnek.
És szerintem annyira szokatlanul(!) sok ordító ziccer se volt ellenünk, csak mivel sok 1gólos különbségen kellett izgulnunk, ezek az emlékek élesebbek, felnagyítódnak.
Biztos volt több valamennyivel, az ilyen sokévtizedes rekordokhoz az extra szerencse is kell, mindennek össze kell állnia. De nem kell eltúlozni sem
Bár kicsit magam ellen beszélek most, de szerintem azért nem annyira csalóka. Minden évben rengeteg bravúrja van TSnek, és más csapatoknál is van ez így. Hogy messzebbre ne menjünk, Oblak meg Courtois több szezonban is kivédte a szemét majdnem minden ellenfélnek.
Jó, mondjuk az első meccsen amikor szankció nélkül 5 percenként kaptunk egy könyököst a gyomrunkba, mikor a laszti még csak nem is volt a közelben én is síkideg lettem volna. Az egy merő pankráció volt, kb az egész csapatot vissza kéne sorolni egy osztállyal utólag egy ilyen után, hogy gondolkodjanak már el.Troym írta: ↑2023.11.15. 10:22:49A hozzáállást mondom, nem a taktikát, azt hosszú oldalakon keresztül feszegetitek sokan.
Az első meccsen kiállították! Őt is, Raphinhát is. Friss bajnokként is sík ideg volt már az első meccsen 5 perccel a nyári szünet után. Ez átragad mindenkire. Látszik is, azóta is.
Kicsit magukat kergették bele ebbe a nyomásba, főleg Xavi, mert nyáron olyanokat nyilatkozott, hogy szerencsével akár BL győzelemig juthatunk, ami lehet akár igaz is, csak épp teljesen felesleges plusz teher mindenkire. Ha ilyen himihumi nyári megszólalásokon csak annyit "vállalna", hogy szerencsével és sok szorgalommal bárkivel felvesszük a versenyt, akkor nem nyomná őket a teher. Ezt gondolnám az egyik fő fejlődési területnek. Nem kell többet vállalni, mint szükséges. Kétszer kiestünk a csoportkörben, annyit ha vállal, hogy "Először jussunk tovább a csoportból, ami komoly kihívás és majd meglátjuk" elég lenne. Nem kéne naponta Gavi, Pedri, Balde kvalitásait kiemelni, hogy mennyire kivételesek, hanem néha hűteni a kedélyeket, hogy még kölykök, bőven lesznek gyenge meccseik is stb.
A hozzáállást mondom, nem a taktikát, azt hosszú oldalakon keresztül feszegetitek sokan.bence0330 írta: ↑2023.11.14. 23:27:31Idén azért alapvetően jóval bátrabb lett. A pragmatikusabb felállásokat kb elfelejtette, szerintem kb egyszer volt 4-4-2 még az elején, és most besült 1-2-szer ez a... 3 védős valami.
Ehelyett 4-3-3 volt nagyrészt, illetve jópárszor voltunk 4-2-3-1-ben a legjobb focink idején, mikor pont nagy formában voltak elöl a játékosaink.
Idén végre észrevette, hogy van Masia, meg fiatalok, használja is őket, Yamallal szerintem még nagy túlzásba is esett, ez is bátrabb dolog. Megint feljebb toltuk a védelmet.
Sokkal több rúgott (és kapott) góllal játszottunk 1,5 hónapig, mint tavaly. Az elmúlt 3 meccs nulla játéka nem igazán bátorság hiánya szerintem, egyszerűn nem tudja átadni a taktikát, gondolatait(?), elfáradt a sérültekkel teletűzdelt keret(?) vagy valami ilyesmi, nem pragmatikus, vagy messze nem annyira, mint tavaly, "csak" nem megy. Én bízom benne, hogy ez átmeneti és visszatérünk az első 1-1,5 hónap játékához, az tetszett, nem volt még abszolút csúcs foci, de nagyon jó irány volt.
Konkrétan önfeledt játékot azért nehéz kérni ezen a szinten, és még nehezebb megcsinálni, ehhez bajnokként is túl nagy a nyomás.
Idén azért alapvetően jóval bátrabb lett. A pragmatikusabb felállásokat kb elfelejtette, szerintem kb egyszer volt 4-4-2 még az elején, és most besült 1-2-szer ez a... 3 védős valami.Troym írta: ↑2023.11.14. 21:58:16Az hogy 4-5 év után azt mondta, hogy bármi áron, de legyen meg a bajnoki arany, azt mondom valahol logikus. De pont itt hibádzik a dolog. Friss bajnok edző miért nem tudja az önfeledt játékot kérni és elvárni? Az eredmények megvannak, innentől a türelem is több vele szemben. Ha idén ezzel a valamivel nem lesz arany és BL-ben nem jutunk messze, pont ő lesz még ennél is konzervatívabb.