brazilfan írta: ↑2024.01.19. 15:28:48
A tömegek nemcsak a jó és eredményes foci mögé sorakoznak fel, hanem a celebritások mögé is, C. Ronaldo mögé például, nem számít, hogy a Realban játszik vagy Szaúd-Arábiában, de már Pelét és Beckenbauert is ezért vitték a New York Cosmos nevű, európai vagy dél-amerikai szemmel szerény képességű csapathoz.
Nem a legjobb példa, de a tömegek mesterségesen összerakott tinizenekarok mögé is képesek felsorakozni.
Én nem vagyok otthon az angol futballban, fogalmam sincs a szurkolók számának alakulásáról, de lehetségesnek tartom, hogy az Arsenalt követni kezdők nem új érdeklődők, akik csak ma kezdtek el focit nézni, talán nem is londoniak, nem is angolok, hanem olyanok, akik csalódtak a korábban követett csapatukban, akár angolban, akár spanyolban, portugálban stb., de mivel focit akarnak nézni, és nagyjából mindegy, hogy piros mezben játszanak vagy zöldben, hát nézik az Arsenalt. Jövőre meg a Newcastle-t vagy a Bayernt.
Ők a billegők.
Nyilván sokféle szurkoló van, nem biztos, hogy generációfüggő, de rám eléggé igaz, hogy az átlagosnál jobban ragaszkodom a megkedvelt edzőkhöz és játékosokhoz, nem szívesen csereberélem le őket az átigazolási szezonban egy kb. ugyanolyan képességűre, és nem szokásom februárban azt találgatni, hogy kinek kellene majd érkeznie júliusban. Lehetséges, hogy ez egy életképtelen szurkolói attitűd és eljárt felette az idő, de ez nem választás kérdése, ez van és kész.
Ez azzal is jár, hogy nem akarózik más csapatokat követni, belenézek meccsekbe, de akkor sem cserélném el őket az én választott csapatomra, ha jobbak.
Egyszer majd kiderül, hogy mik voltak a visszaesés okai, mármint az ismert okokon kívül. Én nem tudom, hogy a játékosok másvalakit szeretnének, semmi ilyenről nem olvasok.
Persze, a celebritás egy tök más kérdés, de soha nem fogják (vagy legalábbis jó sokáig nem) felannyian sem nézni CR csapatát, mint egy Arsenalt, de akár egy épp szép játékot játszó Leverkusent. De azért ez sem alaptalan dolog, mert CR finoman szólva sem gyenge játékos, még ma sem. Én nem kedvelem, de top2 góllövő volt 15 évig, nem csoda, hogy ennyien követik. Most is jó még nagyon. Ha már nem tudna gúlt rúgni, nem néznék, csak a rajongói mag.
Itt most az a kérdés, mit veszünk annak, hogy a néző megtartása. Ha elkezdi xy nézni a Gironát, mert jól fociznak, akkor örökre ez nem sűrűn fog fennmaradni, igen, ha elkezd hanyatlani a csapat. Egyfelől magas ma az ingerküszöb, másfelől a top klubok több tíz éve ugyanazok (+1-2 újgazdag angol-francia) az örök szerelem már gyerekkorban eldől. Ez a Barca, Mu, Arsenal, BM, Milan, Juve, mittudoménmi lesz. Mindig lesz egy hatalmas mag, akik a Barcának fognak szurkolni. Én a megtartás alatt egy más réteget értek, a "billegőket". Őket vagy jó focival lehet megtartani, vagy jó eredményekkel, szerintem.

De messze fontosabb a jó foci, mert azért szeret meg valaki egy klubot, még ha nem is örök hűséget esküdve. A mára egyre magasabbá vált ingerküszöb ennek az oka alighanem. Mikor Xavi alatt mészároltunk mindenkit, az egész világ figyelme ránk fordult, rengetegen kezdtél el nézni a meccseinket. Kár, hogy aztán annak vége lett.
Én pl. ilyen billegő vagyok a PL-ben. Szerintem ott méginkább megvan ez a jelenség, mert sokkal jobb általánosságban a foci a mai elvárások szerint, és ott is megvannak ugyan a nagy magok, de olyan iszonyatos tömegeket vonzott be, hogy felteszem, a nagy részük nem vérbeli xy csapat drukker, hanem pusztán élvezi a meccseket. Barca (én kétlaki vagyok, szóval még Milan) meccseket azért nézek, mert gyerekkorom óta szurkolok nekik, és kész, sosem fog megváltozni, a mag része vagyok. PL-t meg azért nézek, mert élvezetes focit akarok látni. A saját csapataim meccsét az izgalmi faktor miatt jobban várom sokkal, de pusztán a foci sajna feleolyan jó sincs itt, mint Angliában. Idén a Tottenham játssza a legszebb focit, őket mindig megnézem, hihetetlen jó az összes meccsük. Tavaly télen pl a MU nagyon jó volt CR kirúgása után, élmény volt őket nézni, akkor főleg az ő meccseiket néztem, mert jók voltak. Vagy ha épp a Pool, pl 2 éve, mikor remek játékkal hoztak majdnem egy 4 kupás szezont, akkor őket. Az Arsenalt már stabilan 2 éve. Stb.
Ezeket a nem ősmag drukkereket is, mint én a PL-ben meg lehet tartani, de adni kell nekik valamit. És talán a foci még fontosabb is, mint az eredmények, mert egy rossz focival elért 1-0-ának a szurkoló örülhet, egy semlegesebb, vagy a csapatot frissen kedvelő néző nem. Én addig fogom nézni a Tham meccseket, amí látványosak. Ha már hosszabb távon nem lesznek azon, nem fogom.
Ezt a valamit ebben a szezonban mi nem adjuk meg a népnek. Az egész La Liga évek óta alig adja meg, ezért nem nézi a kutya sem semleges nézőként a ligát. Az a szerencse, hogy a két (3) nagynak akkora az igazi rajongói bázisa, hogy még így is hatalmas a nézettségünk.
A végét nem úgy értettem, hogy a játékosok nem akarják már Xavit, pláne nem úgy, hogy ki akarják toloncolni. De én azt érzem a képernyő előtt, hogy nagy a tanácstalanság és a tehetetlenség, és ezt azért már érzik kicsit a játékosok is, és megfáradt már kicsit a kapcsolat. Példa erre szerintem az, amikor 1-2 hónapja már felsétálunk rendre elég lélektelenül az első félidőre. Xavi meg ott fortyog az oldalvonalnál, nyilván nem így küldte őket fel, nyilván volt valami buzdító beszéd, de nem volt elég jó, nem ment át, stb. Azt is láttuk, hogy az Al Saddnál egy Pep szintű foci ment - még ha lassított felvételen, gyenge védelmek ellen is. Szóval elvileg nem lehet rossz edző, és át tudta adni a pozíciós játékot pár random arab meg levedlett európai arcnak. Itt meg egyre kevésbé tudja. Szerintem nincs már meg az a kapcsolat, ami volt egy darabig. Kicsit azt érzem, hogy a játékosok még úgy ragaszkodnak, de nem akkora tűzzel, és ennek a ragaszkodásnak már vannak szentimentális okai is (a szurkolókban is amúgy), Xavi személyére irányulóak. Xavival senkinek semmi baja, korrekt ember, stb, az ilyennel nehezebb "szakítani". Kicsit sajnáljuk is, mert szükségben jött idő előtt, jó volt másfél évig, de megrekedt. Koeman esete jóval könnyebb volt, mindent megtett, hogy utálják a játékosok, és már nyíltan kérjék a kirúgását. Megjegyzem, ha holnap kirúgják Xavit, én nem fogom sikertelen edzőként elkönyvelni.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy