Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Konkrétan a poszt és a szerepkör nem volt ugyanaz, de ugyanaz az ember kellett oda. Vagy hogy mondjam. Ha Raphinha ott volt, ő félig balszélső is volt, nem volt balszélső helyette, mellette. Ha Ferrán/Felix kijjebb ott volt, akkor Raphinha nem volt beljebb, mert le volt cserélve. Nem egy poszt, de egy... foglalt hely a felállásban, fogalmazzunk így.gránit írta: ↑2024.07.12. 00:26:18Nem egy poszt, a szerepük is teljesen más volt. Raphinha góltermése oké, ő gyakorlatilag középpályást játszott, a nagy meccsekre a BL-ben rendre felszívta magát. Tőle nagyon is jó 6-7 gól. Még ennyi Gündogantól, Fermín még nem alap kezdőként is hintett 8 gólt, minden sorozatot összevetve 11-et. Ez nagyon is jó. Egy támadótól nem jó a 7 gól.
Nem ezt írtam, ez max egy mellékzönge, és létezik ilyen is nyilván.Troym írta: ↑2024.07.11. 23:32:36Teljesen elszakad a valóságtól, aki azt hiszi több edző, több különböző klubnál (Simeone, Pep, Potter, Xavi) önmagával és csapatával kiszúrva 13-16 gólos szélsőket padoztat, legyen szó akár Felixről, Ferranról, vagy bontógolyó Raphinháról.
DE!
Tegyük fel, igazad van Bence.
Ők mindhárman 13-16 gólra képes játékosok.
Miért nem kellenek senkinek? Miért nem látja bennük ugyanezt a több európai top csapat adatelemzője? Ha igaz lenne, mindháromért sorban jönnének a 60-100 milliós ajánlatok, ilyen kaliber gondolom kéne minden BL résztvevőnek. Vagy mindenhol vakok ülnek, csak nálunk világosodtak meg?
Plusz egy provokatív kérdés:
Dembele, illetve Fati utolsó itteni szezonjaikban 1400 perc alatt 5 gólos, ill 7 gólos volt. Akkor szerinted ők is 10-15 gólos támadók? Ha igen minek kellett mondjuk Felix? Te magad is azt gondolod gyenge a mezőnymunkája és ezek szerint mindegyikük 10-15 gólos támadó.
Olyan érzésem van, mint amikor évtizedek óta olvasgatjuk magyar focistáktól, hogy "kikerültem külföldre, úgy éreztem jól megy a játék, de a mester pikkel rám" és hazaigazol az NB1-be.
A példa nagyon is objektív. Szó szerint semmire nem mész a második ötven méterrel az ötven méteres számban.
Hát ez elég szubjektív, egy gólra lefordított Felix esetében. Ez messze elmarad? 7 gól után 6-ot lőni plusz ugyanannyi idővel? Semmiképpen sem mondhatod az állításomra, hogy nem igaz, mikor a nem messze és a messze elég szubjektív jelzők.gránit írta: ↑2024.07.11. 22:59:48Igen, és nem is állja meg a helyét. A második 50 méter messze elmarad az elsőtől. A második 50 méterrel az 50 méteres versenyszámban semmire nem mész. Konkrétan semmire. Gyönyörű a példa, mert egy 7 gólos támadó góljait is hiába szorozzuk fel elméletben, az a gyakorlatban 7 marad. Semmire, szó szerint semmire nem megyünk a számok önámító bővülésével. Voltak olyan periódusai Felix-nek, hogy az volt az ember érzése, hogy ha 1000 percig játszanák a meccset, akkor sem lenne egy használható megmozdulása. Nincs értelme ennek a szorozgatásnak, már csak azért sem, mert nála termékenyebb támadóra van szükségünk, még akkor is, ha ki akarjuk búvészkedni, hogy valaki, aki 5 év alatt a spanyol és az angol bajnokságban egy bajnoki kiírásban soha nem lőtt többet 8 gólnál, ennél valamire többre lenne képest. Amire nem, de ha még igaz lenne, akkor sem mennénk vele semmire.
Igen, és nem is állja meg a helyét. A második 50 méter messze elmarad az elsőtől. A második 50 méterrel az 50 méteres versenyszámban semmire nem mész. Konkrétan semmire. Gyönyörű a példa, mert egy 7 gólos támadó góljait is hiába szorozzuk fel elméletben, az a gyakorlatban 7 marad. Semmire, szó szerint semmire nem megyünk a számok önámító bővülésével. Voltak olyan periódusai Felix-nek, hogy az volt az ember érzése, hogy ha 1000 percig játszanák a meccset, akkor sem lenne egy használható megmozdulása. Nincs értelme ennek a szorozgatásnak, már csak azért sem, mert nála termékenyebb támadóra van szükségünk, még akkor is, ha ki akarjuk búvészkedni, hogy valaki, aki 5 év alatt a spanyol és az angol bajnokságban egy bajnoki kiírásban soha nem lőtt többet 8 gólnál, ennél valamire többre lenne képest. Amire nem, de ha még igaz lenne, akkor sem mennénk vele semmire.
"100 métert nem x*2 perc alatt hozol le. De túl messze sem leszel tőle"gránit írta: ↑2024.07.11. 22:44:05Közben lecsekkoltam, mert biztos voltam abban, hogy nem igaz a lenti állítás. Az 50 méteres világrekord gyorsúszásban például 20,91 másodperc, 100 méteren 46,80. Tehát a második 50 méter lényegesen lassabb, mint az első. A második 50 méterrel az 50 méteres versenyszámban sehol nem lenne az illető.
Az arányosítás meg valóban nem működik. Ha valakinek nem megy, hiába szorozzuk fel kettővel a játékperceinek számát, a lőtt gólok száma nem nő arányosan, mert akkor sem lőne gólt ezeken a meccseken, ha végigjátszaná, vagy ha 120 percig tartana a meccs. De egyébként sem ebben a találati sávban kell gondolkodnunk.
Felix rendre csere volt (elsősorban tippre a morálja miatt, itt továbbra sem amellett érvelek, hogy Felix legyen kezdő!!! Hanem amellett, hogy nem igazságos, egy szezont stabil 90 perceként végigjátszó játékossal összehasonlítani a gólszámát és a gólerősségét, ezt erősen relativizálni kell.Troym írta: ↑2024.07.11. 22:03:10Felix miért 7 gólos támadó? Mert 2019 óta minden bajnokságot pont 6-8 góllal zár, ami a teljes felnőtt karrierje.
Raphinha miért 7 gólos támadó? Mert 2016 óta 2 évben lőtt több, mint 7 gólt.
Ferran miért 7 gólos támadó felfelé kerekítve? Mert sosem lőtt még több, mint 7 bajnoki gólt.
Mindhárman 24-28 évesek és konstans ugyanezt mutatják kisebb hullámhegyekkel, völgyekkel.
Yamalra is írhatnám, hogy ő meg "csak" 5 gólos támadó, ami egyrészt igaz, de a srác 2 éve ballagott az általánosból, így nem gondolom, hogy ez nála olyan probléma lenne, másrészt szerintem már a következő szezonra meglesz neki 10 bajnoki gól és ez szépen emelkedik remélhetőleg, míg a másik 3 embert nézve 3 év múlva is ezeket a számokat látjuk.
Felőlem nevezhetjük általános igazságnak. Nevezhetjük bárminek. Ha egy támadó 7 gólt szerez, évek óta, az egy 7 gólos támadó.
Erről van szó.Troym írta: ↑2024.07.11. 22:03:10Nincsen a világban úszó olimpiai bajnokok, akik a 200 méter úszás első 50 méterét nyerték, mert azzal a tempóval akár nyerhettek volna aranyat, nincsenek olyan kosárlabdázók, akik meccsenként 2 percet játszva 2 ponttal zárnak és mindenki elkönyveli őket 48 pontos játékosoknak.
Minden gólért, pontért eredményért meg kell dolgozni, harcolni, nem statisztikára adják.
Felix miért 7 gólos támadó? Mert 2019 óta minden bajnokságot pont 6-8 góllal zár, ami a teljes felnőtt karrierje.
Raphinha miért 7 gólos támadó? Mert 2016 óta 2 évben lőtt több, mint 7 gólt.
Nincsen a világban úszó olimpiai bajnokok, akik a 200 méter úszás első 50 méterét nyerték, mert azzal a tempóval akár nyerhettek volna aranyat, nincsenek olyan kosárlabdázók, akik meccsenként 2 percet játszva 2 ponttal zárnak és mindenki elkönyveli őket 48 pontos játékosoknak.
Azt most mellékesnek tartom a témában, hogy miért játszott kevesebbet. Volt nála jobb játékos, és ennek megfelelően nem érzem a relevanciáját, mert attól még lehet valaki - a hasamra ütök - 13 gólos, ha a másik arányosítva 16 lenne, illetve nyilván a brazil sokkal jobb volt a mezőnyben. De ugye nem ez a téma.Troym írta: ↑2024.07.11. 21:32:27Kicsit nézd végig az évet, gondolom találsz ehhez statokat, ha már annyira ebben hiszel.
Leigazoltuk, 2. meccsén már 60+ percet kapott gólt lőtt, utána szinte egész ősszel 75+ perceket volt pályán, de októbertől eltűntek a gólok, majd volt egy kisebb fellángolás december elején, de egész az új évig cca 75-80% játékpercet volt a pályán. Ez volt 2023.
Egyre ócskábban játszott, ezért az új évben kb 20-30 percet cserévé fokozta le Xavi.
Ehhez képest 2023ban 3 bajnoki gólja van ősszel, amikor 80%-ot játszott és 2024ben 4 gólja tavasszal, amikor 20-30%ot játszott.
Mégis mi az, amiből az jön ki, hogy lenne közel dupla annyi gólja? Ősszel ez nem sikerülhetett volna, mert nem volt dupla annyi játékperc, vagy azt állítod tavasszal maradt benne 6-8 gól?
De, 7 gólos szélső. Ha arra érdemes lenne, több játékidőt kapna. De nem kap, mert nem érdemes rá. Ezért 7 góllal lehet vele számolni.
Dehogynem. Jól is működött, és ha lett volna még ott egy rendes mélységi középpályás, és nem hol Robertóval, hol Pedrivel próbáltuk volna kitölteni azt a posztot, akkor szerintem esélyesek lettünk volna a BL-győzelemre. A bajnokságra is, mert két El Clásicót buktunk ennek hiánya miatt.
Mac Allistert el kellett volna hozni, amikor lehetett. Egy BL-győztes csapat kijönne azokból az arcokból, akiket elmulasztottunk leigazolni.
Kicsit nézd végig az évet, gondolom találsz ehhez statokat, ha már annyira ebben hiszel.
Persze, épp azért nincs értelme egyszerűen 7 gólos szélsőnek mondani bárkit, akár 1000 perc alatt, akár 3000 perc alatt hozta össze. Utóbbi tényleg 7 gólos szélső. Előbbi nem. És épp erről van szó, ha mondjuk összeadod Felix és Raphinha statjait (fogjuk rá, ők ketten fedték le azt az oldalt, nem teljesen, de kb), és perceit, akkor adnak ki ketten együtt egy teljes szezont és valami 16+16 körüli szezont csak a bajnokságot nézve. Így lehet összehasonlítani Leaoval, Sakával, Vinivel akik annyi percet játszottak, mint ők ketten együtt.gránit írta: ↑2024.07.11. 20:37:21A másik, ha valaki több játékidőt kap, akkor más meg kevesebbet fog. Nem vagyunk beljebb, csak minőséggel. Ahogy az sem működik, hogy arányosan következtetünk a játékidő és gólok függvényében. Attól, hogy Felix kétszer annyi játékidőt kap, nem fog kétszer annyi gólt lőni, mert voltak olyan meccsei, amikor azt se tudta, merre hány méter.
A legrosszabb szerintem az lesz, ha visszaállunk a két belső védős taktikára, a két szélen meg védekezni nem tudó emberek játszanak majd. A középpályán meg maradunk csenevészek. Igazából most sem a problémákra reagálunk, csak az embereknek most éppen Williams-re kaptak rá, úgyhogy Laportának meg kell szereznie, hogy jó pontokat szerezzen az újraválasztásánál.
Igen. De ott az 6 kupás szezont ért. Nekünk most azért nem az a cél. Amit mi szeretnénk, azt 10 góllal kevesebbel el lehet érni. Amúgy ha egyvalamiben vagyok biztos, az az, hogy Lewy sokkal jobbat fog menni, mint idén. Xavi borzasztóan használta, minden létező vonatkozásban. Mikor lecserélte végre párszor, már önmagában elég volt, hogy javuljon. A meccsek jó részénél meg birkózott a középpályán, és sosem volt esélye felérni a támadásokkal. Előbbit remélem, hogy Flick jól kezeli majd, utóbbiban meg biztos vagyok.gránit írta: ↑2024.06.28. 22:11:35Ez úgy volt lehetséges, hogy Lewandowski a 34 fordulós német bajnokságban szerzett 34 gólt, a BL-ben 10 meccs alatt 15-öt, a kupában 5 meccsen 6-ot.
A gólszegény szélső is lehet értékes egy csapatban, ha van ott legalább egy gólzsák, aki ipari mennyiségben termeli a gólokat. Ha ilyen nincs, akkor a gólszegény szélsők szétporladnak, mint nálunk Dembelé.
Ez úgy volt lehetséges, hogy Lewandowski a 34 fordulós német bajnokságban szerzett 34 gólt, a BL-ben 10 meccs alatt 15-öt, a kupában 5 meccsen 6-ot.
Extremitás. Igen, ezt írtam is. Még a mai fociban is van 2-3 ilyen, még ha annyira nyilván nem is (VIni, jó szezonjában Rashford, Mbappé), de számunka jelenleg teljesen esélytelen. Én is Mbappé-Haaland-Foden sort szeretnék, mögöttük Musialával, vagy valami hasonlót, mint mindenki, csak nem látom a realitását, így nem eszerint írok. Messihez hasonlítani meg egyenesen bűn bárkit is, szerintem kifejezetten ártalmas a játékosokra nézve. Meg magunkra is, ha azt várjuk el megint.
C. Ronaldo, Messi is szélsőként szerzett 30+- at...
Ebből két tanulság is leszűrhető. Egyrészt gólképes játékosokra van szükségünk, másrészt hiába bontogat a szélső, ha végül nincs, aki befejezze az akciót.
Váltótárssal is bőven meg lehet lőni a 20 gólt egy bajnokságban.
Ebben igazat kell adjak.bence0330 írta: ↑2024.06.26. 23:42:45Eto'o center volt. Írtam is, hogy centerként ez lehetséges. Arról nem is beszélve, hogy minden idők egyik legerősebb klubjában volt szerintem minden idők, de legalábbis Barcalona szinten a legerősebb támadótrió tagjaként, a már beérő Messi és Dinho között.
Szélsőként ez kb lehetetlen.
A szélsőknek nem ez a dolga, és nem ez a skillje. Ez is, tudnak gólt lőni (Raphinha, Ferrán, Felix, jövőre már tán Yamal is tud, nem is rosszul). Egy top szélső egyedül elérhet talán 20 gólt, de még ez is nagyon necces. Foden, Vini, ha szélsőt tol, Mbappé. Salah. Ha az idejük felét játszanák, vagy csak kétharmadát, nem lennének 20 gólosok, talán még minden sorozatban összesen sem lenne rá esélyük.
Ezekre nincs esélyünk.
Eto'o center volt. Írtam is, hogy centerként ez lehetséges. Arról nem is beszélve, hogy minden idők egyik legerősebb klubjában volt szerintem minden idők, de legalábbis Barcalona szinten a legerősebb támadótrió tagjaként, a már beérő Messi és Dinho között.