2024.07.07. 20:21:21
A terhelés mértékének kérdése nyilván szoros összefüggésben áll a fizikai kontaktokkal, hiszen csak azzal együtt lehet mérlegelni a kettőt, anélkül olyan, mintha minden fizikai törvényt csak vákuumban szemlélnénk. Épp ezért nincs semmi értelme összehasonlítani a futókkal.
Ráadásul szerintem itt elbeszéltek egymás mellett, az utolsó mondataiddal írod, hogy szerinted sem kéne kölyköket felcipelni és szétjáratni. Szerintem erre utalt mindenki. Pedri 21 évesen még hagyján lenne, ha rendesen lett volna felhozva, kb most kéne alapkezdőnek lennie, vagy esetleg már tavaly. Na ő már 4 évvel ezelőtt az volt, és 3 edző közül nem akadt egy épeszű, aki ennek megálljt parancsolt volna.
Amúgy 3 sportot végeztem magas szintű amatőr/alacsonyabb szintű verseny szinten. De egy időben csak kettőt, maradjunk annál. Amatőr versenyszinten teniszeztem, ott a profikkal ellentétben idő hiján egy nap van nyilván az egész verseny. Ha a döntőbe jutottam, az 5 vagy 6 mérkőzés volt, kb 7-8 óra játékkal, ott a végét már nem bírtam, de addig azért igen. Ezt csak azért írom, hogy azért volt egy átlagnál jobb kondim. Teremfociztam, viszonylag jól. Ennek alapján leigazoltak, és még csak megye 1 volt, azt hittem, hogy na, sima liba, hiszen sportolok, dunsztom nem volt, mi az a nagypályás foci, azt hittem, ugyanaz, csak nagyobbat kell rúgni. 30-40 perc után kiköptem a tüdőm, se futni nem tudtam már, se egy egyeneset rúgni a labdába, 1-2 hónap alatt sem tudtam egy meccset lejátszani. Aztán úgy egy évvel ezen csúnya felsülés után hívtak valami nb2 u-valahányas csapatba, megintcsak futsal alapján, én meg mondtam, hogy felejtős, azt hittem, én vagyok a Jani, és kiderült, hogy még csak Jancsika sem. Fociban nincs pihenő, nincs regenerációs idő, mint kb minden sportban, ez rengeteget számít. Na, azóta sokkal több respektem van a focisták irányában ilyen téren.
Brutális játék a foci. És ez ugye még alacsony szint, nem támadunk le ezerrel egész meccsen. Már NBII-t se tudom elképzelni, milyen kemény lehet, nemhogy egy La Ligát, neadjisten PL-t, ahol telibe megy a hajtás egész meccsen.
És gránit, azt felejted itt még el, hogy mit kell csinálni 10 km futás után. Nem túlélni, hanem még finoman vezetni a labdát és eltalálni a kapu sarkát, ha helyzeted van, lecselezni valakit, sprintelni, ha elmennek melletted, stb. Nem lefutni kell 10 km-t, hanem a végén még mindig majdnem tökéletes állapotban lenni, hogy meg tudd csinálni, amit kell. És akkor még fejről nem is beszéltünk, nem véletlen, hogy még profi szinten is a védők pl. a végére el tudnak fáradni, hisz nekik megállás nélkül koncentrálni kell.
És az a 10 km nem egy egyenes vonalú mozgás, csupa irányváltás, sprintek, lassítás, gyorsítás, össze sem hasonlítható azzal, ha lefutsz random 10 km-t.
Nem végigfutni kell a meccset, hanem szép játékkal kiszolgálni a nézőket még a végén is.
Megy ugye az is irreleváns, hány csilliárdot keresnek, ettől még emberek maradnak, emberi szervezettel.
Egy sima, jó korú játékos esetén is bőven van től durva versenynaptár, csak ott nem azért, mert nem fogja bírni, hanem már nem fog tudni tökéletesen focizni sem fejben, sem finomabb mozgásokat tekintve. Korral ez nyilván felerősödik. Lewy tökéletes példa. Egy csataló az ember, bármelyik 90 perc után lefutná neked a maratont, és közben vicceket mesélne. De amíg túl volt tolva, már nem volt precíz, nem volt ott fejben. Mikor lecserélgették, újra éles volt.
Yamal-fiatal Pedri-Gavi féle túltolások meg teljesen más téma, ott abszolút konszenzus van edzői és orvosi területen is, hogy fejlődő szervezetet fokozatosan, óvatosan terheljük, nem azért, mert nem tudnák lefutni a 10 km-t - bár ott még ez is benne lehet - hanem a fokozott sérülésveszély miatt, aminek ráadásul nagyobb kihatása lehet a pályafutására, mint mondjuk 25 évesen ugyanazt elszenvedni. Mi persze kemény csávók vagyunk Barcelonában, és lazán felülírjuk ezt, aztán sajnálkozunk, hogy minden aranylabdásunk/várományosunk tropa. Nem véletlen, hogy Mbappéról 18 évesen kezdték el tudni, hogy létezik, korunk alighanem legjobb támadója, és akkor még párszáz percet kapott, csereként. Ez a normális. Mindenhol, kivéve nálunk.
Pedrin amúgy szerintem végig érződött, hogy jó formában van, de valami nem kóser, nem tudom, megfogalmazni, mi. Ahogy olvastam, többen is hasonlót éreztek. Gondolom ez se segített túlélni azt a mészárlást. Reméljük a legjobbakat, de szerintem ő már csak egy Fati lesz, vagy nála egy kicsit jobb és hasznosabb kiegészítőember.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy