FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
Zoldbela
Jugador del Barça

2025.02.01. 23:50:53

Andrsika írta:
2025.02.01. 23:47:57
Hogy parancsolsz? Ezt remélem nem gondoltad komolyan, h jobb mint Stegen? Még Penanál talán legyen( de nekem nála sem jobb) lehet, h bravúr kapus( vagy csak volt) hideg kiráz a palitól annyira esetlen a mi “focinkhoz”! És ez a rengeteg potyát én nem fognám a hosszú kihagyásra egyszerűen nem fekszik neki
Lehetséges, hogy neked van igazad, én csak a saját véleményemet írtam le! :)
Andrsika
Jugador d'estrella

2025.02.01. 23:47:57

Zoldbela írta:
2025.02.01. 23:32:15
Tek-et a kapott gólokkal együtt is jobb kapusnak látom mint ter Stegen vagy Pena.

Nem tudom, hogy ki lenne az az átigazolható kapus, aki Tek-nél jobb választásnak bizonyulna!
Amíg nincs ilyen (és Stegen sérült), addig valószínűleg Tek lesz az első számú kapus a Barcában.

A kapott gólokért nem mindig a kapus a felelős, gyakran a góllövők ügyességén múlik, hogy gól vagy nem gól.
Hogy parancsolsz? Ezt remélem nem gondoltad komolyan, h jobb mint Stegen? Még Penanál talán legyen( de nekem nála sem jobb) lehet, h bravúr kapus( vagy csak volt) hideg kiráz a palitól annyira esetlen a mi “focinkhoz”! És ez a rengeteg potyát én nem fognám a hosszú kihagyásra egyszerűen nem fekszik neki
Zoldbela
Jugador del Barça

2025.02.01. 23:32:15

Tek-et a kapott gólokkal együtt is jobb kapusnak látom mint ter Stegen vagy Pena.

Nem tudom, hogy ki lenne az az átigazolható kapus, aki Tek-nél jobb választásnak bizonyulna!
Amíg nincs ilyen (és Stegen sérült), addig valószínűleg Tek lesz az első számú kapus a Barcában.

A kapott gólokért nem mindig a kapus a felelős, gyakran a góllövők ügyességén múlik, hogy gól vagy nem gól.
gránit
Director del Fútbol

2025.02.01. 22:12:30

Peter írta:
2025.02.01. 16:42:32
gránit írta:
2025.01.31. 11:43:29
Szerintem a támadójátékunknak nincs sok köze a rengeteg kapott gólhoz.
Ismét egy olyan hozzászólásod, amellyel teljesen egyetértek. Elemezzük darabonként.
Peter írta:
Naívság vagy talán egyéb hiányosságok szőnyeg alá söprése ezt gondolni - még akkor is -, ha a csapatvédekezés a támadóharmadban kezdődik szlogen a sláger.
Ez a slágerszlogen az egyik legnagyobb hazugság, amivel áltatjuk magunkat, és ami miatt véleményem szerint elképesztően alulnyertük magunkat a 2010-es években. Úgy nagyjából 6 BL-címet dobtunk ki az ablakon (2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2019). Mert a védelemmel foglalkozni nekünk snassz. Mert mi támadó klub vagyunk, nekünk a védelemmel foglalkozni derogál. Azt gondolom, tudat alatt már direkt gyűjtjük a lúzer kapusokat, mert úgyis lövünk hetet, akkor meg nyugodtan kaphatunk akár hatot is. Ez a hozzáállás leginkább az oka annak, hogy alulnyerjük magunkat, és hogy nem mi vagyunk a legeredményesebb klub. Nekünk a védelem smafu. Úgyis lövünk majd ötöt, hetet, kit érdekel a védelem meg a cserekapus? Ezt csináljuk már időtlen idők óta.

Aztán ha mégse lövünk ötöt, hetet, akkor jönnek a bajok.

Ilyenkor pedig nekiállunk a támadókra mutogatni. Miért nem akadályozta meg Lewandowski, hogy Szczesny lábai között csigalassúsággal átpattoghasson a labda. Miért nem védte ki Messi a Bayern mind a nyolc gólját (vagy legalább hetet). Miért nem védekezik Suarez, neki kellene a nyakunkba kapott kontráknál visszasprintelve utolérnie az ellenfél támadóját. A támadóktól mindig elvárjuk a védekezést, de a védelmi szekciótól soha.

Egy naiv álomvilágban élve (lövünk hetet, kaphatunk hatot) söpörjük a szőnyeg alá a problémákat, hogy régóta nincs rendes szűrőnk, vagy hogy Cilessen óta nem foglalkozunk a cserekapuskérdéssel. Tavaly nyáron ez lett volna a legfontosabb. Most isszuk a levét az arroganciánknak. Persze a kapusok soha nincsenek elővéve. Miért nem védte ki Lewandowski. Takarodjon Eto'o, miért nem akadályozta meg a gólokat. Bezzeg majd az Ibra, milyen szilaj legény, ő majd fog védekezni. Ööööö, nem a védőknek kéne, meg a kapusnak? Neeeeeeeem. Nekik nem kell. Még a végén elkezdenénk a védelemmel foglalkozni. Azt mi nem tehetjük. Úgyis lövünk majd hetet, akkor kaphatunk hatot. Ja, hogy hetet lőni nem fogunk? Nem baj, Messi a hibás, mert nem jött vissza védekezni. Rúgott két gólt? Kit érdekel. Miért nem lőtt négyet. Miatta meg a sétái miatt kaptunk ki. Ha lőtt volna négyet, nem kaptunk volna ki. Meg ha visszajött volna védekezni. A védőknek meg a kapusnak nem kell.
Peter írta:
Nem beszélve arról, hogy a buszt betoló csapatok ellen ugyanúgy nyeljük a gólokat, miközben azt a néhány kontrájukat kivéve az egész meccs az ellenfél támadóharmadában zajlik, ráadásul nincs szükség letámadásra sem.
Erről van szó, és ez dühít a leginkább. Hogy semmi dolguk egész meccsen, 850%-ban birtokoljuk a labdát, az ellenfélnek pillanatai sincsenek, aztán kapunk két gólt, úgy, hogy az ellenfél a térfelünket alig látta. Én most a védőkre sem mutogatnék, mert kevés lövésen tartjuk az ellenfeleinket. Csakhogy ami kapura megy, az szinte mind gól. Négy lövésből két bekapott gólt. Két lövésből egy bekapott gól. Ez a tendencia. És megint az történik, hogy egyesek felé irreális elvárásokat támasztunk (legyen 100% a labdabirtoklás, minden labdát szerezzünk meg, támadjunk mindig le, a támadók védekezzenek, egy lövést se engedjük az ellenfélnek), mások felé meg semmilyet. Miért nem jött vissza védekezni Yamal, de Szczesny milyen jópofa, hogy három lövésből csak kettőt kapott be.
Peter írta:
Ritmusváltásokra már annál inkább szükség lenne, hogy változtasson a csapat a meccs képén illetve az ellenfél védekezésének lazításán, de az más téma és ismét visszakanyarodás középpályához.
Ehhez el kellene felejteni a de Jong-Busquets-féle tohonya, megalszikatejaszájában-típusú középpályásokat. Tavaly Christensennel feljavultunk, pedig alig volt játékban, de adott egy rég nem látott stabilitást. Ha lennének olyan játékosaink, akik ezt tudják, és még progresszív passzokat is, nem nagyon lehetne minket megállítani. A hosszú labdabirtoklásos altatások utáni hirtelen ritmusváltások a védjegyei voltak a klubnak.
Peter írta:
Ha már előjött más példákban, a kevés benyelt gólok ellenére az MSN nem a védekezéséről maradt emlékezetes.
Ki is dobtunk az ablakon két BL-címet, mert nem voltunk hajlandók köréjük csapatot építeni. De tőlük mindent elvártunk. Mindent is. Védekezzen Messi. Pique-nek nem kell. 2013-ban kapott szerintem a klub egy olyan üzenetet, amikor a Bayern 0-7-tel kipofozott minket a BL-ből, hogy nem jó az irány. A korábban lehengerlő támadójáték már nem volt meg, azt elvárni irreális, olyan egyszer van egy évszázadban. El kellett volna kezdeni stabilizálni a csapatot, de nem tettük meg. Neymar érkezésével megint visszaerősödött a támadóarzenálunk, bizonyítottuk, hogy felmelegítve nem csak a töltött káposzta jó, de egy BL-nél többre nem futotta, pedig futnia kellett volna egy kicsit is összeszedettebb háttéralakulattal mögöttük.
Peter
Director del Fútbol

FcBarcelona1 írta:
2025.01.31. 08:44:46
Casado is nagyon visszaesett, és egyre gyakrabban van megbontva a Pedri-Casado kettős, valamint Gavi és De Jong sem hozza a tavalyi formáját.
Casado kivételével évek óta együtt vannak, de együtt is lesznek.
Sokminden változott a korábbi időszakokhoz képest a csapat egészét tekintve pozitív irányba, de a nyomás alatti labdatartás és labdakihozatal éppen az, amin (még?) nem látható változás és egyelőre kevésbé látható, hogy mitől változna. A jelenlegi játékosállománnyal ez bármelyik fenti kettőstől olyan változást igényelne, ami nehezen elképzelhető.

Óriási jelentőséggel bírna és hatalmas előrelépési lehetőség lenne a csapat számára megoldást találni a középpálya nyomástűrő és labdakihozatali képességének megtalálása. (a korábban már említett fénykorai "Kimmich-Goretzka" hatás)
Kis túlzással nem lenne ellenfele a csapatnak!

Gyors átmenet a középpályánk nélkül lehet alkalmi ellenszer a nyomás átjátszására, de aki nyomás alatt tartja a Barcát, annak többnyire lesz lehetősége visszajönni a meccsbe is és akár fordításra is képes lehet.
Ennyi erővel lehetne a középpálya helyett - hasra ütve - még egy védő és két futó előre.... :D
gránit írta:
Döntően biztosan nincs. Persze a kivétel erősítheti a szabályt (váratlan labdavesztés, ügyetlenül eladott labda), de döntően sok köze nincs hozzá.

Naívság vagy talán egyéb hiányosságok szőnyeg alá söprése ezt gondolni - még akkor is -, ha a csapatvédekezés a támadóharmadban kezdődik szlogen a sláger.
Nem beszélve arról, hogy a buszt betoló csapatok ellen ugyanúgy nyeljük a gólokat, miközben azt a néhány kontrájukat kivéve az egész meccs az ellenfél támadóharmadában zajlik, ráadásul nincs szükség letámadásra sem.
Ritmusváltásokra már annál inkább szükség lenne, hogy változtasson a csapat a meccs képén illetve az ellenfél védekezésének lazításán, de az más téma és ismét visszakanyarodás középpályához.

Ha már előjött más példákban, a kevés benyelt gólok ellenére az MSN nem a védekezéséről maradt emlékezetes. (apropó, kicsit más szerkezetű és főleg más profilú volt az akkori középpálya)
Cseri
Entrenador del Barça

2025.01.31. 13:26:54

ocsike83 írta:
2025.01.31. 11:49:34
Bár ez az igazolás témához menne, de témában idevág.

Számomra ezért is lenne fontos, hogy legyen a középpályán a védők előtt egy Yaya Toure féle "állat". Talán több támadást akasztana meg, mint a többiek.
Piacon talán most Partey az aki elérhető lenne. Kérdés, milyen állapotban van.
A dataMB szerint a lesajnált Casado több akciót állít meg, mint Partey, aki ráadásul 10 évvel idősebb is. Amiben Partey sokkal jobb, az a progresszív labdacipelések száma, de az nálunk elősorban nem is Casado dolga.
„Az egyik oldalon van egy csapat. A másik oldalon is van egy csapat, amiben ott van Lionel Messi. Az úgy egy teljesen más történet. Amikor az emberek különböző csapatokat elemeznek, emlékeztetniük kell magukat arra, hogy ez az egy ember mindent megváltoztat. Vele másképp néz ki egy csapat.”
gránit
Director del Fútbol

2025.01.31. 13:04:27

menczel írta:
2025.01.31. 12:49:55
gránit írta:
Ezt te sem gondolhatod komolyan.
De, komolyan gondolom. Semmi köze a támadószekciónak ahhoz, hogy Szczesny letarolja a saját csapattársát, átpattog a lábai között a labda stb. Kapusigazolás lett volna talán a legfontosabb az előző nyáron, sajnos elmulasztottuk, és most is el fogjuk. Ez akkora terhet rak a támadókra, hogy a mindkét sorozatban toronymagasan legtöbb szerzett gólt is keveselljük, mert két lőtt gól sem elég a győzelemhez. És minden meccsen bénázik valamelyik kapusunk. Nincs könnyű helyzetben Flick, mert mindkettő béna. Szinte hihetetlen, hogy ezt kell írnom, de talán Pena a kevésbé szerencsétlen.

A védőkre sem mutogatnék, mert kevés lövésen tartjuk az ellenfeleket. 2-4 kaput eltaláló lövést kapunk meccsenként. Kevés lehetőséget adnak az ellenfeleknek, csak hát üres a kapu.

Olyan kevés dolga van a kapusainknak, hogy felesleges másokra mutogatni. Alig kell védeniük meccsenként, de szinte mindent beengednek. Irreális elvárás azt várni a többiektől, hogy 0 kapunkat eltaláló lövéssel hozzuk le a meccseket, és szerezzenek meg minden labdát az ellenfelek lövései előtt. Annak nincs sok értelme, hogy a többiektől mindent elvárunk, de a kapusainktól semmit.
menczel
Entrenador del Barça

2025.01.31. 12:49:55

gránit írta:
Ezt te sem gondolhatod komolyan. Nem csak ez van rá hatással, de ez masszív hatással van az fix!
A legtöbb támadóharmadban szerzett labda stb...

MessiNeymarSuarez:

Egyetértünk a 14-15 ös példáddal, pont én is ezt mondtam h a történelemben is ritka, h egy csapat ilyen támadójáték mellett ennél kevesebb gólt kapjon.

És én még akkor is a mostani játékot preferálom Xavi 1-0-hoz képest, ha már rögtön a következő körben kiesünk és valószínű hogy a Liga nem lesz meg, amely pont a kiegyensúlyozottságot jeleníti meg. Mert Xavi csapatával még esély se volt BL győzelemre, meg olyan katartikus pillanatokra, amiből idén már rengeteg volt számunkra.
Madrid alázások, patinás csapatok térdeltetése, legnagyobb idegenbeli comeback BL történelemben stb...
Peter
Director del Fútbol

2025.01.31. 11:58:46

menczel írta:
2025.01.31. 11:22:16
Persze értem te a habitusról beszéltél, de szerintem Gavi, Fermín, Casado habitusa mind olyan.
Persze, értem én is, de ma még csak remény mindegyik, mert azért jelenleg egyikük sem közelíti meg azt a szintet.
Egyszerűbb lenne nyilván, ha Flick varázsolna egy kicsit velük.... :D

Tavasszal okosabbak leszünk.
ocsike83
Jugador d'estrella

2025.01.31. 11:49:34

Bár ez az igazolás témához menne, de témában idevág.

Számomra ezért is lenne fontos, hogy legyen a középpályán a védők előtt egy Yaya Toure féle "állat". Talán több támadást akasztana meg, mint a többiek.
Piacon talán most Partey az aki elérhető lenne. Kérdés, milyen állapotban van.
Més que un club :P
gránit
Director del Fútbol

Szerintem a támadójátékunknak nincs sok köze a rengeteg kapott gólhoz. Elképesztő bénázások történnek hátul. Szczesny 2 BL-meccsen kapott 6 gólt. Ez nagyon sok. Fura ezt írnom, mert Penát is kitenném, de Szczesny-t főleg nem kellene erőltetni, mert tényleg rámehet erre a trófea. Nem hiába írtam nyáron, hogy cserekapusigazolás kötelező. Olmónál is fontosabb lett volna.
MessiNeymarSuarez
Presidente del Barça

2025.01.31. 11:39:51

menczel írta:
2025.01.31. 10:29:21
Szerintem mindnenki döntse el magában, hogy a Xavi 1. évének 1-0 -ás eredményeit szerené látni, vagy jobb neki ez a sok gólos érzelemi vasút amin idén ülünk. Xavié high floor, low ceiling, Flick low floor high ceiling.
Nekem személy szerint az idei jobban tetszik, mert a világon mindenkit meg tudunk verni, és ki tudunk ejteni oda-vissza vágón is. Persze ki is fogunk kapni liga-nincstelenektől meg ki tudunk esni egy Bresttől is.

Álmodozni lehet, hogy tartsunk ugyanúgy 102 gólnál, de kapjunk feleannyit mint most, csak akkor jön a bili. Maroknyi csapat volt képes arra valaha a történelemben.
Ez majd a szezon végén derül ki, ha végig verünk mindenkit BL-ben 4-2-s eredményekkel akkor az úthenger és senkit sem fog érdekelni a 2 bekapott gól, ha viszont jön egy Inter-Atalanta és nem tudunk gólt lőni nekik, cserébe bekapunk 1-2 Benny Hill-es gólt akkor erősen savanyú lesz a szőlő.

Az tény hogy sok a bekapott gólok száma, de cserébe nemigazán van olyan csapat akik 3-4-5-öt vágnak a Bayern-RM-Dortmund egyikének, de a Benfica sem sokszor kap 4-5 gólt otthon.
Flicknek meg kell találnia az arany középutat, egy említett jól védekező csapat ellen nem lehet úgy kimenni mint egy Bayern-RM-Dortmund ellen akik ellen bőven van javítási lehetőség.

Csak összehasonlításképp, az MSN-féle csapat 2014-15-ben 110 gólt lőtt és 21-et kapott a bajnokságban, mi most tartunk 59-nél, viszont már most bekaptunk 24-et.
Bl-ben 14-15-ben kaptunk 5-öt(abból 4 a PSG ellen), míg lőttünk 15-öt, ez +10-es gólarány. Mivel az Apoel-akkori Ajaxot nem lehet a mostani ellenfelek szintjéhez hasonlítani, így csak a PSG elleni eredményt célszerű nézni ami 3-2-es vereség, és 3-1-es győzelem---> 4-3-mas gólarány nekünk.
Utána City ellen: 1-2 és 1-0, összesítve 3-1
PSG ellen: 1-3, 2-0 összesítve 5-1
Bayern ellen: 3-0, 3-2, összesítve 5-3
Juventus ellen 3-1 nekünk.

Stegen a bajnokságban a legutóbbi bajnoki győzelmünkkor elkényeztetett minket, mivel rengeteg olyan extra védése volt amik nélkül a sok 1-0-s győzelem nem jött volna létre, aminek a szintjét a kapuban jelenleg se Pena se TEK meg sem közelíti.(BL más, ott ő neki is tele volt a gatya)

Konklúzió:
Jelenlegi formában a bajnokságra aligha van esélyünk, a BL-ben viszont ha játszósabb csapatokat fogunk ki akkor sokáig mehetünk, de ahhoz az is kell hogy kulcsmomentumokban a védelem ne szilveszteri paródiát játsszon, olyan gólokat nem ajándékozhatunk az ellenfélnek mint amit tettünk a Dortmund, Benfica és most Atalanta ellen.
Ha azt nézzük hogy a Bayern-RM ellen viszont stabilan helyt állt a védelem akkor lehet keresnivalónk.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.01.31. 11:25:11

Troym írta:
2025.01.31. 10:54:47
Az, hogy nem 1-0ra hozzuk a meccseket nyilván jó, sokkal szórakoztatóbb a meccseinket nézni, de ugye nem az a két érték lehetséges, hogy magyar nb3 szintű gólokat kapunk, vagy 1-0 lehetséges csak eredményként annyira beton a védelem, de lenullázzuk a támadójátékot.
Biztos csak ez a kettő van?
Nincs fejlődési lehetőség a védelemben a támadójáték megtartása mellett?
Ha mondjuk összeállna a bajnokságot nyert hátsó sor
Stegen
Kounde-Araujo-Christensen-Balde
Előttük egy

Pedri-Casado
Olmo
Yamal-Lewy-Raphinha
Kipihent, formában lévő sorral.
Erre idén és a jövőben szerintem semmi esély.
Lewy túl idős, Christensen sérülékeny, Casado helyett egy jó vkp-s. Stegen nagy kérdés, kevés a minőségi csere.
Szóval szerintem maradnának az igazolások.
?/Stegen
Kounde-Araujo-?/Cubarsi-Balde/?
Pedri-?/Casado
Olmo/Raphinha
Yamal-?-Raphinha/?
menczel
Entrenador del Barça

2025.01.31. 11:22:16

Peter írta:
2025.01.31. 11:12:17
Troym írta:
Már, hogy ne lenne.
A szereplők személyétől teljesen függetlenül egy fénykorát jellemző "Kimmich-Goretzka" habitusú középpálya.

Persze én nagyon jól tudom, hogy az Atalanta ellen is a védők és a támadók voltak a hunyók.
Ezt olyan naívnak érzem sokszor (persze én is csináltam már),hogy veszünk egy más csapatban lévő embert és automatikusan azt gondoljuk, hogy a maximumát tudja nyújtani, ha átrakjuk a mi csapatunkba. Kismillió érvet tudnék mondani ez hol csúszhat el. Nem beszélve az előző kommentemben említett körülményekről (vezetőség, gazdaság), ami miatt a realitása, hogy ők jönnek, csekély.

Persze értem te a habitusról beszéltél, de szerintem Gavi, Fermín, Casado habitusa mind olyan. A testük nem. :)
menczel
Entrenador del Barça

2025.01.31. 11:15:05

Troym írta:
Az, hogy nem 1-0ra hozzuk a meccseket nyilván jó, sokkal szórakoztatóbb a meccseinket nézni, de ugye nem az a két érték lehetséges, hogy magyar nb3 szintű gólokat kapunk, vagy 1-0 lehetséges csak eredményként annyira beton a védelem, de lenullázzuk a támadójátékot.
Törekedni lehet és kell is rá, reálisan nézve nincs rá esély. Hány csapat volt képes rá valaha?

Ahhoz már olyan dolgok kellenek, mint szerencse (nem sérül le a kezdőkapus), jobb személyzeti döntések (tehát jobb vezetőség), jobb gazdasági körülmény (nincs megkötve igazolásoknál a kezünk).

Reménykedjünk mint szurkolók úgyis csak ezt tehetjük
Peter
Director del Fútbol

2025.01.31. 11:12:17

Troym írta:
Már, hogy ne lenne.
A szereplők személyétől teljesen függetlenül egy fénykorát jellemző "Kimmich-Goretzka" habitusú középpálya.

Persze én nagyon jól tudom, hogy az Atalanta ellen is a védők és a támadók voltak a hunyók.
Troym
Director del Fútbol

menczel
Entrenador del Barça

2025.01.31. 10:29:21

Szerintem mindnenki döntse el magában, hogy a Xavi 1. évének 1-0 -ás eredményeit szerené látni, vagy jobb neki ez a sok gólos érzelemi vasút amin idén ülünk. Xavié high floor, low ceiling, Flick low floor high ceiling.
Nekem személy szerint az idei jobban tetszik, mert a világon mindenkit meg tudunk verni, és ki tudunk ejteni oda-vissza vágón is. Persze ki is fogunk kapni liga-nincstelenektől meg ki tudunk esni egy Bresttől is.

Álmodozni lehet, hogy tartsunk ugyanúgy 102 gólnál, de kapjunk feleannyit mint most, csak akkor jön a bili. Maroknyi csapat volt képes arra valaha a történelemben.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.01.31. 08:44:46

Szerintem:
Ott van a vita alatt, hogy idén már 102 gólt lőttünk.
Egyértelműen sokkal támadóbb focit játszunk, így értelemszerűen több gólt is kapunk.

Egyéneket nem emelnék (nagyon) ki, de szerintem Inigo, Cubarsi, Casado, Balde nem olyan rossz, mint ahogy egyesek látják, Araujo pedig nem annyira jó.
Szerintem első négyet nem kell magyarázni, Araujot azért emelném ki, mert szerintem sokat látunk bele. Kiemelkedő egyéni képességű játékos, de csapatban lehet stabilabb volt a Cubarsi Inigo páros. Azt mondta valaki, ha már szerelned kell, akkor rosszul helyezkedtél, vagy taktikai hibát vétettél. Emellé a labda kihozatalában, támadásépítésben (emlékezhetünk Inigo, Cubarsi felpasszaira, hosszú labdáira, amivel kompenzálták a támadásépítés hiányosságait), és lestaktikában kell még fejlődnie.
Fog is fejlődni, alkalmazkodni a taktikához, most jött vissza sérülésből, lesz még jobb, csak fejben kapja össze magát, mert nincs a bajnoki szezon szintjén koncentrációban. Ahogy Kounde sem, igaz ő túl sokat játszik. Eleve ők ketten a védelemben, akik sok hibát ejtenek a koncentráció hiánya miatt.

Stegen kiesésével, ezzel a védelemmel nagyon sokszor van problémánk a kapu előtt az ellenfél letámadásánál. Ebben Balde kiemelkedő, talán az egyetlen olyan játékos hátul, aki fel tudja vinni a labdát, és sajnos Lewy sem tudja megtartani a fellőtt labdákat, pedig egy "erőcsatártól" szerintem elvárható lenne.

Ehhez hozzájön, hogy Yamal, Lewy védekezése visszaesett, nincs olyan letámadásunk, és Flick sem alkalmazza olyan mértékben a lestaktikát, mint szezon elején.
Casado is nagyon visszaesett, és egyre gyakrabban van megbontva a Pedri-Casado kettős, valamint Gavi és De Jong sem hozza a tavalyi formáját.

Ha hozzáveszem a meccsterhelést, rövid keretet, Szeschny és Pena bizonytalanságát, akikben nem látom, hogy irányítani tudnák a védelmet, szerintem meg is kapjuk a választ, és még a jelenlegi teljesítmény is egy csoda, ami nem kis részben az edzői stábnak köszönhető.

Kérdés, ami átigazolási topicba való, hogy kinek az érkezése lenne prioritás.
Szerintem szélső (lehet szélső-csatár egyben), szélső hátvéd, csatár, kp-s, hátvéd, kapus (Stegentől függ) sorrendben.
Raphinha, Yamal, Balde kiesésével óriási problémánk adódna. Kp-n, védelemben, kapuban darabra megvagyunk, ha nem is BL esélyes a 3 játékos nélkül, de egy BL indulás, BL 16 szint.
Összetett szerintem ilyen formában a probléma, és Péterrel értek ebben egyet, hogy túl sok a hasonló profilú kp-sunk, és emellé hozzáteszem, hogy Lewy 37, és nyomokban még klasszist tartalmaz.
Igazolások nélkül ezért nehéznek érzem akármilyen cím megszerzését, talán egy kupára jók lehetünk, és nyáron jó lenne erősíteni a keretet.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.01.31. 00:45:32

Troym írta:
2025.01.30. 23:48:52
bence0330 írta:
2025.01.30. 22:41:16
Plusz a kapusok, ahogy most közben Gránit írta, ez azért tényező a gólok számában. Állítom, hogy Penával jobbak voltunk a BL-ben, mint TS-el lettünk volna (ez nem egy hajmeresztő kijelentés 0/1 vs 6/7-es stattal), TS-t én a bajnokikon tolnám, Penát a BL-ben. TS a nagy meccseken rosszabb tud lenni bárkinél, lásd egyetlen elvesztett meccsünk vele történt, ráadásul a hibájából. Akkora ki nem kényszerített baklövéseket tud elkövetni, amit egy Pena sosem tenne. Cserében viszont a kisebb meccseken pokoli stabil, a bajnoki címhez is létkérdés volt, most is az lenne.
TS helyett Pena? Kb a szerződésbontáson kéne gondolkodni nála is, Tek-nél is. Kb 0 magabiztosság és random lövésből gólt kapunk mind a kettőnél.
Most elcserélném őket a 35 éves Cillessenre.
Egyetértek, egyik sem elég jó, viszont TS annyira ramaty fejben évek óta, hogy rendre alulmúl bárkit egy ilyenen, ezt folyamatosan bizonyította sajna. Elpasszolja a labdát full feleslegesen, nyomás nélkül is, kap a röviden egy potyát, amit a bajnokikon csukott szemmel védene, meg hasonlók. Pena bizonyos dolgokban kimagaslóan jó, védeni is egyre jobban tudott, az utolsó meccsein rendre szedett ki ziccereket. Van plafonja, de amit tud, azt ő stabilan hozza, sőt, mintha a nagyobb meccseken kifejezetten még javulna is. TS kétszer olyan jó kapus alapvetően, de ezzel semmire nem megyünk, ha remegő lábakkal potyázik, bakizik minden komolyabb BL meccsen (aztán lehet Flick kiverné ezt belőle, de nem tudom, tartom, hogy az a 2-8 messze őt viselte meg a legjobban, borzalmas, amit műveltünk vele). Nem véletlen, hogy a Monaco meccsen védett egyedül, és buktuk. Elkövetett egy förtelmes hülyeséget, de pont olyat, amit évek óta rendre elkövet, nem egyszeri eset. Pena a büdös életben nem csinált volna ilyet és ezt bizonyította is, sorra hoztuk le vele stabilan a nagy meccseket, egyetlen hülyeséget sem csinált. És azért Mbappé ziccereket védett mindkét meccsen, stb. A védési mutatója alighanem ezekkel együtt is átlag alatti lehetett, de kijövetelekben mesteri, és nem csinál hülyeséget, úgy viselkedik, mint egy kapus, TS meg néha sajnos úgy, mint Iniesta. Viszont bajnokságot alighanem csak vele (vagy más top kapussal) nyerhetnénk, nyilván hosszú mintában sokkal jobb a védési mutatója, egyszerűen jobb kapus, de a hajunkra kenhetjük ezt a hülyeségeivel, amit mutat, amikor nagyon nem kéne.

Amúgy már a 2-8 előtt is jellemző volt rá az, hogy a BL-ben semmit nem mutat kb, de azóta az ilyen meccseken kb lehet látni ahogy reszket.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Director del Fútbol

2025.01.30. 23:48:52

Deluigi írta:
2025.01.30. 22:58:24
2 Egyre gyengebben NEM jatszo Inigo, ugyanis serult, serules elott pedig kitunot hozott vegig...
Akkor még egyszer, mert nem ment át.
Inigo 16 meccsen játszott az utolsó 19-ből és szintén kb 4-szer volt jó.
Utolsó 5 meccsén az értékelései, direkt megnéztem azt a "kituno" teljesitmenyt:
6,65 - 6,27 - 6,1 - 6,3 - 7,4 (whoscored)

Ha ezt annak érezzük, akkor ne csodálkozzunk se a 3. helyünkön, sem a 27 gólon, amit kaptunk.
bence0330 írta:
Plusz a kapusok, ahogy most közben Gránit írta, ez azért tényező a gólok számában. Állítom, hogy Penával jobbak voltunk a BL-ben, mint TS-el lettünk volna (ez nem egy hajmeresztő kijelentés 0/1 vs 6/7-es stattal), TS-t én a bajnokikon tolnám, Penát a BL-ben. TS a nagy meccseken rosszabb tud lenni bárkinél, lásd egyetlen elvesztett meccsünk vele történt, ráadásul a hibájából. Akkora ki nem kényszerített baklövéseket tud elkövetni, amit egy Pena sosem tenne. Cserében viszont a kisebb meccseken pokoli stabil, a bajnoki címhez is létkérdés volt, most is az lenne.
TS helyett Pena? Kb a szerződésbontáson kéne gondolkodni nála is, Tek-nél is. Kb 0 magabiztosság és random lövésből gólt kapunk mind a kettőnél.
Most elcserélném őket a 35 éves Cillessenre.
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.01.30. 22:58:24

Troym írta:
2025.01.30. 21:49:39
1 Az Atalanta meccsen is nem tudom mi alapján fújták vissza az Atalanta gólt, mert EG adta a gólpasszt.
2 miért hosszabbítunk az egyre gyengébben játszó Inigoval?
1 EG elrugta es az Atalanta tamadoja tovabbitotta (beleert), igy lett les

Pont mint multkor De Jongnal is...

2 Egyre gyengebben NEM jatszo Inigo, ugyanis serult, serules elott pedig kitunot hozott vegig...
gránit
Director del Fútbol

2025.01.30. 22:52:26

Troym írta:
Végül a kapuskérdés:
Hajmeresztő Tek 7 meccsen 8 gólt kapott, szörnyű hibákkal, de Pena a 19 meccsből 14en védett és kapott 19 gólt, az mitől jobb?
Ez tipikusan az egyik 19, a másik egy híján 20.
Mindkettőt páros lábbal kell kirúgni a nyáron. Szczesny-t könnyű lesz, mert csak erre a szezonra szerződtettük.

Szerintem ők a leggyengébb láncszemek. Azt nem lehet elvárni egy védelemtől sem, hogy 0 kaput eltaláló lövést engedjen az ellenfeleknek. A kiesőjelöltek is fognak lőni. Annak meg nincs értelme, hogy 4 kaput eltaláló lövésből bekapunk 2-t, 2 kaput eltalálóból 2-t, aztán mutogatunk a hátvédekre. Miért, mit várunk tőlük? Hogy 0 kaput eltaláló lövést engedjenek? Ilyen kevés kapott lövésből a kapusainknak le kellene hozniuk a meccseket clean sheettel. Ez az egyik gyengepontunk, még mindig, Cilessen óta.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

Troym írta:
Kicsit a kapott gólokról, lehet csak engem zavar.
...pár hete felépült Araujo kapcsán merülne fel, hanem előkerülne, hogy mi folyik Cubarsival hetek óta, miért esett szét a lestaktika november óta, miért hosszabbítunk az egyre gyengébben játszó Inigoval?
Szerintem igazad van abban, hogy egyik sem jobb igazából, mint a másik. Az értékeléseket nem tudom, honnan írtad pontosan, szerintem nagyságrendekkel jobb arányban volt jó a két védőnk. A játékrendszerünkből adódik, hogy kapunk gólokat, nem igazán belőlük. Ők ketten nagyon komolya húzkodták a vonalakat (Cubarsi elfáradt, igen, még szép...). De nyilván 1-1 hiba ebben benne van. Náluk ritkán volt, Aránál eddig gyakran, ő viszont egyénileg jobb védő (habár az idei Inigónál az eddig még nem top formában lévő uru szerintem nem erősebb 1v1-ben, az öreg nagyon stabilan tolta idén).

Plusz a két gyengébb védőkhöz hozzájön a labdás készségük. Az lényegesen jobb mindkettőnél, mint amivel Ara rendelkezik. Márpedig amikor az a taktika, hogy kapunk 1-2-t, de rúgunk hetet, ráadásul kb mindegy, milyen védő áll ott, a stílusunk ilyen, akkor ez elég jelentős tényező.

Én Arára pl. mikor azt mondom, hogy egyelőre nemigen érzi, nem feltétlen a két másikhoz viszonyítom, bár náluk azért értelemszerűen kevésbé, ami nem csoda, alig volt rá ideje. Ő nálam a világ legjobb védője, egy league of his own, így kb messiásként várok rá, és ehhez képest eddig azért nem az igazi. Eddig nem jobb, mint Inigo, vagy Cubarsi (a nem fáradt verzió). Remélem megtalálja a maga betonfalas-gyorsvonatos önmagát, és a lestaktikát is jobban fogja érezni (nem látom, miért ne lenne így), ezen rengeteg minden múlhat tavasszal. Azt az Arát szeretném látni, aki kb egyszemélyben hozta hátul a bajnoki címünket, mert képtelenség volt átmenni rajta, és ha mégis, mindenkit lefutott.

Mondjuk pontrúgásoknál elöl már most is életveszély, szerencsére. Van kit megtalálni a szöglettel végre, mert eddig nem nagyon volt, sok törpe, meg Lewy, aki azért nem támadja túl agresszíven a területet és az érkező labdát.

Ha Messire azt mondja az ember, hogy nincsenek túl jó meccsei, azzal sem Antonyhoz hasonlítja, hanem az önmaga elképesztő magasságaihoz.

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára bence0330 2025.01.30. 22:59:11-kor.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Director del Fútbol

Kicsit a kapott gólokról, lehet csak engem zavar.

Araujo kritika: "nem érzi a Flick-féle lestaktikát."

Őszintén, van a csapatban, aki még érzi?
Mára felváltva ragadnak be a védőink, mindegy kik vannak a pályán, Kounde is ragad be, Balde is, a khv poszton játszók is.
Nem működik.
Sem nemzetközileg, sem otthon.
Az Atalanta meccsen is nem tudom mi alapján fújták vissza az Atalanta gólt, mert EG adta a gólpasszt.

Ott tartunk, hogy november 1 óta 19 meccsen 3-szor nem kaptunk gólt, ebből egyszer egy negyedosztályú csapat ellen.
Ezután bármelyik védőnkre azt mondani, hogy "na ő jó", de a másik nem, elég fura.
Az értékelések alapján is látszik, hogy Cubarsi kb 4 meccsen volt jó 19ből, Inigo 16 meccsen játszott a 19ből és szintén kb 4szer,
Araujo 6 meccsen játszott, 3szor jónak értékelték, Baldenak is kb 4-5 jó meccse volt 19ből, Casadonak szintén.

27 gólt kaptunk 19 meccsen.
Még csak nem is lenne különösebben érdekes, ha mellette a legtöbb kritika nem a 29 gólos Lewa és a pár hete felépült Araujo kapcsán merülne fel, hanem előkerülne, hogy mi folyik Cubarsival hetek óta, miért esett szét a lestaktika november óta, miért hosszabbítunk az egyre gyengébben játszó Inigoval?

Végül a kapuskérdés:
Hajmeresztő Tek 7 meccsen 8 gólt kapott, szörnyű hibákkal, de Pena a 19 meccsből 14en védett és kapott 19 gólt, az mitől jobb?
Ez tipikusan az egyik 19, a másik egy híján 20.
Válasz küldése