Troym írta: ↑2025.03.06. 14:52:44
Amúgy tényleg van ilyen leírás a szabálykönyvben, vagy csak te gondolod?
Egyszerűen nem hiszem el, hogy nem léphet rá valamire valaki véletlenül piros lap nélkül, ezt másold már be.
Szó szerint le van írva, hogy ha akár véletlen rálépsz egy fekvő játékosra, az automatikus piroslap?
Ne már, a 90+ százaléka mindig "szakmai" vita egy meccs után, közben, ki milyen jó(volt), miket húzott Flick, mi volt taktikailag, ésatöbbi. Ettől még ha a bíró is hibázik, szerintem meg lehet említeni, sajna a játék része. Néha elég komoly része. Kb bármire ugyanolyan elv alapján mondhatnám, mint te, hogy felesleges beszélni róla az életben, vagy a fociban.
Hú, nem találom most a részletes szabályzatot. Valahogy úgy volt, mikor utoljára olvastam, annál a résznél, hogy "serious foul play", és ott ugye nincs semmi részletesen leírva, hanem valami olyan alapján (guideline?), amit "irányelvnek" lehetne fordítani volt, és hangoztatják mindig a bírók, szakértő exbírók is, hogy boka fölé talpalás, az piros. Ezt folyamat minden értékelésnél mindegyik mindig elmondja az összes összefoglalónál. Régen én is utánanéztem, de dunsztom nincs, hogy találom meg, mert legtöbb helyen csak a fő 3-4 piros verzió van fent, helyzet megakadályozása, serious foul play, spit, második sárga. A részletezőt most nem találom, de akkora energiákat nem fektetek bele, mert vagy minden egyes elemző exbíró hülye a világon, akit valaha hallottam az elmúlt évekből, vagy igaz.

Ha előbbi, akkor meg nem szégyen, hogy engem is bekebelezett egy fura Mandela-hatás, ha minden szakit is bekebelezett sportcsatornáknál küldöldön, de még itthon is, 1-2 évvel ezelőtt még néztem magyar nyelvű összefoglalókat is, pont a Bede miatt, aki ezt precízen, részletesen elemezte idézve minden egyes alkalommal. Tényleg nem tudom, hányszázszor, ezerszer mondhatta el, hogy boka fölött talpalás automatikus piros. De mivel korrelál ez a látottakkal is, gondolom, hogy igaz, nem sűrűn láttam az években ilyenre nem pirosat adni. Nem is csoda, ezzel tényleg bármi törhetett vagy szakadhatott volna.
Amúgy arról nem is beszélve, hogy a fő szabályzatban, minden specifikáció nélkül is ott van a:
"Major foul that endangers the safety of the opponent with a risk of serious injury"
Hát, nem sok ennél veszélyesebb jelenetet lát az ember. Van, de nem sok. Nem tudom, mi illik ebbe bele még konkretizálás nélkül is, ha egy ilyen nem. Védjük már meg a játékosokat, amennyire lehet, ne lehessen teli talppal figyelmetlenül teljes súllyal rálépni az ellen sípcsontjára. Ehhez szerintem külön szabály sem kéne.
Tök jó lenne, ha legalább csak vitás esetek lennének tényleg, ilyen "elég nagyot lökött-e", alig szólalnék meg ilyen miatt, abban soha senkinek nem lenne igaza. De tök jó lenne, ha evidens tévedések a videó korszakban nem lennének, de amíg van, beszélni kéne róla. Nyilván nem tőlünk lesz a megoldás, de képzeld el, hogy minden hülye hibát csak úgy csendben nézne mindenki. Nem csak fociban, mindenhol. Javítani kell ezen, de óriásit. A jelenlegi rendszer nem számon kérhető, átláthatatlan, ennélfogva tévedésre, lezserségre (szándékosságot most kihagyom, szerintem ritkán történhet ilyen, de elméletben nyilván arra is) hajlamos.
Amúgy az előző vonalra: szerintem is nehéz megtartani a mostani focival a mai ember figyelmét. Ennyi meccsel lehetne rövidebb a két félidő, akkor is, ha nem lenne tiszta játékidő. De támogatom azt is, bár fogalmam sincs, mi lenne az ideális. Gondolom vonnának valami átlagot egy nagy mintából. 35 perc talán?
Snookert is azért nem nézünk már az ismerősi körömmel, akikkel régen tettük, mert ma már nem bírjuk azt ki, hogy 1,5 percet gondolkodik valaki. Gyerekkoromban még okés volt, 2025-ben már necces. Ott shotclockokkal próbálkoznak. Itt is valóban gyorsítani kéne kicsit a játékot. A nyáron bevezetendő szabály sajna a futballt ismerve kb az, aminek tapsolni lehet, hogy legalább történt valami tessék-lássék dolog, de legalább a jó irányban. Kövesse sok hasonló.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy