bence0330 írta: ↑2025.04.10. 12:58:08
Lewy védekezésével kapcsolatos kritikákat sosem értettem.
Átlagosan 2 km-el fut többet (10), mint Mbappé (8) egy meccsen, ami egészen döbbenetes 10 év korkülönbséggel, 0,5 km-el többet, mint Yamal, 1 km-el kevesebbet, mint Raphinha, annyit, mint Kane és Haaland, akik kb a stabilan top3 centerek vele együtt az elmúlt évekből, ráadásul hasonló stílusú, magas letámadásra alapozó klubokból, szóval velük érdemes leginkább összehasonlítani, de Mbappé is center idén.
https://www.reddit.com/r/soccer/comment ... _ucl_2425/
Szerintem nem csak a korához képest támad le és védekezik nagyon jól, hanem még amúgy is bőőven átlag feletti. Ha meg a korát is odaveszem, egészen elképesztő, példamutató, amit művel, a hozzáállása szerintem a leggyengébb hónapjaiban is csillagos ötös volt, megy, letámad, védekezik.
És pluszban ami nem feltétlen hozzáállásbeli dolog, de az ellenfél szögleteinél valahogy nagyon sokszor ő fejeli ki a labdát.
Nekem úgy novembertől 2-3(?) hónapig komoly gondom volt azzal, hogy alig-alig tudott akcióból gólt lőni, hónapokig agyonverte Ferrán minden statban, iszonyat mennyiségű helyzetet rontott, és emellé még kifejezetten gyenge volt mezőnyben, legalább az egyiknek magas szintűnek kell lennie egy támadónál. Kicsit olyan volt, mint tavaly az év második felében. De akkor is top3 centernek tartottam, aki rosszul van használva ebben a korban, és fáradt. Azelőtt meg azóta megint top3 centernek tartom, szimplán góllövésben alighanem top1 vagy 2. De a védekezése akkor is remek. Nem mondom, hogy 1-2 meccsen nagyon hullán nem gyengébb kicsit, de ez mindenkire igaz.
Flick a hetekben mintha jobban megtalálta volna az egyensúlyt, amit még épp bír ebben a korban. A válogatott szünet óta meg kifejezetten bombaformában van, gólokban, meg játékban is.
Annyira szerintem sem a védekezésével van gond, amikor a játékát kritizáljuk, mert letámadásban például kifejezetten jó, ami a taktikánk sarkalatos pontja. Inkább az szokott a gond lenni, hogy sokszor kivonja magát a játékból, sok technikai hibát vét, keveset mozog. Ha kritika merül fel olykor szerintem ezek, amik felróhatók neki, de ez sem a tipikusan jellemző kategória, csak amíg az olyan játékosok, mint mondjuk Pedri, Raphinha, De Jong, Inigo stb. egyenletesen, meccsről meccsre magas szinten teljesítenek feltűnőbb. A brazilnak is volt amikor néha 1-2 mérkőzés egymás után gyengébbre sikerült, már nagyon szembeötlő volt. Viszont amíg ilyen számokat hoz addig nem lehet rá panasz.
Emlékezzünk Suarezre mennyit csetlett-botlott, egy cselt nem volt képes megcsinálni, ennek ellenére sokszor erőltette (pl. Lewandowski tudja magáról,, hogy ez nem az erőssége ezért nem is igazán forszírozza), mégis -jogosan- az egyik legjobb, leggyilkosabb támadónként emlékszünk rá. Ehhez kapcsolódóancsak zárójelben: az MSN időszakban, prime Messi és Neymar mellett 3 szezon alatt az urunak 105 gól/perces átlaga volt, míg Lewaandowskinak a Barcás pályafutását tekintve szinte ugyanennyi meccsel ez a szám 113. Azért ez szerintem nem akkora különbség, főleg, hogy itt azért nem ilyen társakkal van körülvéve, nem annyira erős csapatban, mint az akkori.
De úgy en bloc szerintem csapatszinten a védekezéssel, kapott gólokkal sincs baj. Lehet, hogy unalmasak már a statok, inkább csak éredekességképpen hozom fel, de ha megnézzük a top bajnokságok vezetőit, a Poolnak 1,033, a PSG-nek 1,077, a Bayernnek 1,037, az Internek 1,033 a kapott gólok átlaga meccsekre lebontva a saját -többnyire gyengébb- bajnokságaikban, míg nekünk 0, 967. Mindezt amellett, hogy irdatlan sok, a másik 76 csapatnál több gólt lövünk, szóval nem értem, hogy sokan miért hozzák fel ezt ennyire negatív kritikaként.