gránit írta: ↑2025.09.28. 19:27:21
A ronaldinhós "példádat" is köszönöm, az is szépen alátámasztja, amit írok. Úgy játszott 3600 percet 2004-2005-ben, hogy a Copa del Rey-ben egyáltalán nem játszott abban a szezonban. Egyetlen percet sem. Ha végigjátszotta volna a kupát, amelynek meccszámát azóta jócskán csökkentették, teszem hozzá, semmivel nem játszott volna kevesebbet, mint kb 4500 játékperc. 2005-2006-ban úgy játszott 3900 percet, hogy 120 percre állt be a kupában. A meccszám nem nagyon változott, a kupameccsek számát csökkentették is azóta. Akkoriban több volt a rotáció, és kevesebb volt a kontakt. Ennyi. Most is megtehetnénk azt, hogy elengedjük a kupát. Nem a szövetségi kapitány dönt erről, ahogy a meccsek többségéről sem.
PR42 írta: ↑2025.09.28. 18:44:49
Azt viszont sose fogod megmagyarázni hogy miért utolsóként cseréli le a 75. perc után valaki a fájdalomcsillapítóval játszó 18 évest egy szétnyert meccsen.
Nem is akarom "megmagyarázni". Én nem a szövetségi kapitányok oldalán állok. Csak tudok a fejükkel gondolkodni. Van, aki nem. Nyilván az is egy lehetőség, hogy az illető a saját, begubózott véleményét ismételgeti, csak semmi értelme. Klubmeccsből több van, mint válogatottmeccsből. Ha csúcsra vannak járatva a játékosok, abban a klubedzőknek nagyobb a felelősségük.
De az sem ment át neked, hogy én nem a szövetségi kapitányok és nem a válogatottak oldalán állok. A válogatottmeccsek nem is nagyon érdekelnek. De amikor véleményt mondok, igyekszek minden tényezőt figyelembe venni, azt is, ami nekem nem tetszik. És nem kezdek el elfogultan a szövetségi kapitányokra mutogatni.
Te teljesen szétestél.
Nagy kár érte, mert sokszor érdekeseket mondasz.
1. specifikusan a De La Fuente - Lamine esetben hiába forgatod a dolgot sosem lesz igazad. Általánosíthatsz és absztraktálhatsz akármennyit, akkor se lesz igazad.
Én tudok a szövetségi kapitány fejével gondolkodni. Nézzünk pár példát:
hm, Lamine csak 18, figyelni kéne rá mert nincs mögötte se tapasztalat se elég edzésben töltött év hogy kellő ellenállóságot produkáljon. Asszem először őt és valami veteránt hozok le.
hm, Lamine fájdalomcsillapítóval játszik, asszem lehozom.
hm, van egy csomó keményen edző játékosom akiket egy megnyert meccsen könnyen lehetne percekkel jutalmazni. Lehet hogy behozok valakit. Szokják csak a válogatott mez súlyát.
hm, kéne készülni arra az eshetőségre, hogy mi van ha a válogatott legjobb játékosai közül valaki kiesik, asszem kipróbáljuk a csapatot nélkülük, lássunk új variációkat, most lehet büntetlenül próbálgatni.
hm, áh ez mind hülyeség, fussanak csak, bírják!
Ami a legviccessebb a kétségbe esett De La Fuenta mentegetésedben, hogy amúgy a pali cserélt azelőtt hogy Yamalt lehozta volna. Tehát bele mert ő nyúlni a meccsbe, csak nem tartotta elég fontosnak lehozni Yamalt. Hm. Mintha ezért valahol jogos lenne a kritika...
A klub edzőknek ehhez mi köze van? Talán Flick is úgy játszatta Yamalt hogy fájdalomcsillapítózva volt, és nálunk sérült le?

Szerintem elég sűrűn ki vannak használva a csere lehetőségek de pl amikor nincsenek akkor Flick is elő van véve, és Xavi is elő volt és mindenki más is.
2. nem mutogatok általánosságban a szövetségi kapitányokra. De La Fuentére most igen, jogosan, mert előbb is cserélhetett volna, és védhetetlen hogy nem tette, de általánosságban nem mutogatok én se rájuk, és szerintem az egész fórumon senki. A versenynaptárra mutogatunk, hogy túl sok a meccs és túl sűrűn vannak. Ezt nem értetted meg még most sem.
Persze hogy nyerni akarnak stb de ez nem menti fel őket ha felelőtlenséget csinálnak.
Ki írt olyat hogy ők tehetnek a túl sok meccsről?
3. A Ronaldinho-s példában csak az a vicces hogy most feltételezed hogy akkor ő nem játszott végig minden meccset, de ha végig játszott volna, akkor lett volna annyi meccse mint a maiaknak, de közben nem feltételezed hogy a maiak ugyanúgy nem játszottak tavaly végig minden meccset....
Ettől függetlenül valóban megtévesztő a stat amit írtam, mert a Transfermarkt azon a fülön nem írta ki a válogatott meccseket.
Szóval most helyesen:
https://footystats.org/players/france/kylian-mbappe
Teknőc: 65 meccs, 5149 perc!!!!!
Minden együtt, egy szezonban. Ronaldinhoról nem találtam stattot, gyanítom hogy neki is megvolt a kb 55 meccs minimum, kupával lett volna 60 is, igen.
De a Teknőc pl egyáltalán nem játszott a franciáknál a selejtezőkben mert ott megmondták hogy ő csak fontos meccsekre megy. Klub VB-n is hagyott ki meccseket. Neki ha mindent végig tol lehett volna 75 meccse vagy több.
Ha valamiért lehet ütni Laportát hát itt van ez. Miért nem csináljuk ezt meg mi is, ha már van rá máshol precedens? Miért engedjük el a játékosainkat tét nélküli meccsekre?
Elismerem, a példám rossz volt. A logikám viszont nem az.
Tények:
Nemzetek ligája, barátságos meccsek, felvizetett EB, felvizetett VB, felvizetett klub VB, felvizezett BL.
Elnyújtott versenynaptár, kevesebb downtime.
Minden nyáron van nagy esemény, sőt, van, hogy egy nyáron több is van!
Válogatott meccsek, rengeteg utazással 1-2 havonta a szezon folyamán beékelve a játékosok eleve sűrű és megterhelő naptárjába, kizökkentve őket a megszokott edzés módszerektől és közegből.
Nagyon szépen összefoglaltad fifástól és szponzorostól hogy miért van így, pénz pénz pénz, de az hogy értjük nem jelenti azt hogy elfogadjuk és szeretjük, és nem panaszkodhatunk.
Ezt nem írja felül az hogy régen oda-vissza vágós volt a kupa.
Nem hiszem hogy régen többet rotáltak. Egy edző ráadásul annyit rotál amennyit megengedhet magának. Ha szorosabb a mezőny (szerintem ma az) akkor eleve kevesebbet engedhet meg magának, illetve az FFP szorításában eleve kevesebb a merítési lehetőség. Ebben sincs teljesen igazad.
4. már összefoglaltam több logikai bakit is a részedről, ellentmodásokat és inkonzisztenciákat. Nem fogom őket még egyszer másolni, de mielőtt újabb érveket írsz, inkább azokat kellene felülvizsgálnod és azokra kéne reflektálnod.