2025.10.01. 12:02:21
Sajnálattal látom, hogy még mindig sokan pusztán a megjelenő hírekre és nyilatkozatokra támaszkodnak. Mivel kerek egy éve húzódik az ügy, és azóta 100 különböző helyről 1000 különböző információ és nyilatkozat érkezett a visszaköltözéssel kapcsolatban, de vissza még mindig nem költöztünk, és a hatodik vagy hetedik időpontról megy már az értekezés... szóval szerintem jó lenne hátralépni megint csak kettőt, és józan paraszti eszünkre, meg a szabad szemmel látható dolgokra, és a már megtapasztalt történésekre támaszkodni inkább.
1. Aki megnézi a live streamet a stadion környezetéről, az láthatja, hogy nem lehet alkalmas semmilyen szinten a biztonságos megközelítésre többtízezer ember esetében. Persze ezen lehetne hamar segíteni, ami a látványos részeket illeti, de nyilván nem csak azokról van szó.
2. Tavaly az egyik indoklás az volt, mikor a második vagy harmadik beharangozott időpontot kellett elhalasztani, hogy az UEFA nem engedi a BL csoportkört vegyes stadionban rendezni. Erre a hírek szerint idén külön engedélyt kaptunk (persze kérdés hogy elhisszük-e, én konkrét doksit vagy magas rangu UEFA tisztviselő nyilatkozatot nem láttam, ha van is ilyen), de emlékeim szerint ezek a hírek is arról szóltak, hogy csak akkor, ha a PSG elleni első otthoni meccsig sikerül megoldani. Mostanra tudjuk, hogy nem sikerült.
3. Aki figyeli a klubot közelről, az tudhatja, hogy minden újabb halasztás előtt valamivel megjelentetnek csodás képalbumokat, hogy milyen jól is áll a stadion éppen. Hogy aztán egy hét múlva bejelentsék vagy a sajtóban elhintsék az újabb halasztást, persze a klubon teljesen kívülálló okokból. A képalbumok szerintem azért kellenek, hogy az aktuális indoklásban hihetőbb legyen, hogy nem Laportáékon múlik a dolog. Biztos emlékeztek - ilyenek voltak az első székek tavaly ősszel, sok hatásos kép... aztán komplett lelátó.. aztán a gyep amit már májusban vagy mikor leraktak, csak hogy aztán nyáron lehessen kikukázni és újat telepíteni. Nem kell elhinnetek, nyugodtan megnézhetitek a mundo archivban, vagy a klub facebookján pl.
A legutóbbi csoda képalbum szept 21, szóval 10 napos. Előbb utóbb persze egyszer az lesz, hogy mostmár tényleg költözünk és kiderül hogy nem lett igazam, de most megint esedékes ez alapján a halasztás híre. Valamikor besülök majd ezzel talán, de egyelőre 6/6, vagy 7/7?
Millió dolog van, aminek meg kell felelni akár a ligánál, akár az uefánál, akár a nemzeti hatóságoknál, akár a városi tanácsnál, katasztrófavédelemnél... és akkor még minden alapnak is stimmelni kell. Nem elég lefotózni egy kész lépcsősort és két kész fürdőszobát, az összesnek tökéletesen kell működnie. A stadion környezetét is legalább 30-50%ban teljesen el kell takarítani, ami kordonok, daruk, építési törmelék, munkagépek eltakarítását jelenti, gödrök és vasbeton födémek befejezése, buszmegállók, utak, járdák, talán metrómegállók(?) újranyitása... és biztos lehetne sorolni a végtelenségig. Nem tudjuk, hogy mennyire állun készen.
Szerintem nyugodtan számíthatunk rá, hogy februárig minimum a Montjuicban leszünk, de ne legyen igazam.
Szerintem egyébként a 27ezres Camp Nou több bevételt hoz mindent egybevetve, mint a 45ezres Montjuic. De ez csak tipp. Szponzorációs függőrészek, Spotify névadó deal, VIP jegyek, Megastore eladások, bérletek, sima jegyárak.. minden több vagy magasabb lesz, mint a Montjuicban / fő, csak az a kérdés, mennyivel. És egy csomó közvetett bevétel nincs is a hegyen, ami itt lehetne, ha valóban megnyitják egyszer.
TLDR: Szerintem tök felesleges bárkinek a nyilatkozataira vagy cikkeire vagy posztjaira támaszkodni. Tök értelmetlen szerintem találgatni, hogy mi van még függőben, mert lehet, hogy a tizedét se tudjuk. Tudtok és láttok, láttatok eleget már ahhoz nagy általánosságban, hogy be tudjátok lőni, reális-e a visszaköltözés adott pillanatban, nagy vonalakban. Legrosszabb esetben kellemesen csalódunk, nem igaz?
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila