Közeleg a visszatérés…
Not a bad view, right? pic.twitter.com/uTpLDhaxy9
— FC Barcelona (@FCBarcelona) November 7, 2025
Őszintén szólva szerintem igenis barokkos túlzás. "roszul vagyok" Én értem és tiszteletben tartom a véleményed, de az egy dolog. Az egy tök másik (és ne haragudj, hogy ilyet feltételezek), hogy szinte biztos vagyok benne, hogy nem öklendeztél éveken keresztül minden héten a tv előtt ülve, csak mert Marc vagy Ronald viselte a szalagot (többnyire valamelyikük mindig pályán volt az utóbbi években, kivéve az elmúlt tizenpár hónapot, amikor meg azért nem lehettél rosszul, mert legtöbbször nem ők viselték, kevésszer voltak pályán. De mindegy, kár ezen lovagolni, csak legyen tiszta: nem a tartalommal volt gondom, hanem a (szerintem) indokolatlanul hatásvadász, és eléggé rosszindulatúan hangzó megfogalmazással. No offense, de képzeld el milyen ezt valakinek olvasni, aki esetleg nagyra becsüli ezeket a játékosokat, például TS-t aki kb egy évtizeden keresztül húzóembere volt a csapatnak, még ha idősebb korára meg is kopott az egészsége és formája. Vagy Frenkie-t, aki (mikor játszik) többnyire kulcsembernek bizonyul, és ráadásul minden meccset lógó nyelvvel nyom végig.Stalkyard írta: ↑2025.12.03. 12:00:56
Ez nem barokkos túlzás hanem a személyes véleményem, akár tetszik neked, akár nem.
Szerintem az, hogy a lelkét kitette nem teszi önmagában alkalmassá egyik játékost sem a csapatkapitányi posztra. Egyébként sem kérdőjeleztem meg ezt egyi kjátékosnál sem tudtommal, tehát nincs szükségem kioktatásra.
Ezzel a részével alapvetően egyetértek, elsőként azzal, hogy a csapatnak kell megválasztania a kapitányokat. Az ő választásuk valószínűleg mérvadóbb, mint az én véleményem, és ez így is van jól, ettől függetlenül az én véleményem ugyanaz.
Egyetértek azzal is, hogy a vezérség és a csapatkapitányság nem feltétlenül kell, hogy egybeessen, és lehet valaki a pályán és azon kívül is vezér attól függetlenül, hogy nem ő a CSK. Ennek ellenére én azt gondolom, hogy a mindenkori csapatkapitánynak kell egy bizonyos fokú mentális erővel rendelkeznie és ezt tudnia kell a pályán is sugároznia a többiek felé. Én elég sok alkalommal tapasztaltam már fontos kiélezett meccseken hogy a három megnevezett úriember ennek sajnos híján van. Araujo, aki a jogos kritikák hatására mentálisan összeomlik épp és nem edz. Kíváncsi lennék, ha a felét megkapná annak, mint mondjuk Maguire nemrég. Ott kezdődik a mentális erő. Mint ember sajnálom őt, de mint élsportoló, nem alkalmas erre a szintre, ha ennyi kritikától képtelen konkrétan végeznie a munkáját.
Szerintem nem lehet összehasonlítani, hogy ki hiányzott jobban. Annyira különböző aspektusát adják a játéknak, hogy eldönthetetlen. Az pedig szintén nem döntő tényező,hogy kivel milyenek voltak az eredmények, mert amikor Raphinha nem volt, akkor játszottuk a szezon két legnehezebb meccsét. A PSG és Real ellen nem tudom hogy más lett volna-e a meccsek kimenetele, ha Pedri sérült és a brazil kezd. Ahogy az sem mindegy ki volt még mellettük hiányzó. Ugyanakkor Raphinhát könnyebb "pótolni", mint Pedrit. Még nem is tudja azt a szintet hozni, de Rashford egyáltalán nem hoz rossz szezont, az kétségtelen hogy annyit nem tud beletenni a játékba. Pedri szerepét viszont nincs aki megközelítse. Eljátszogat ott Olmo vagy Frenkie, de a stabilitást, a játék ütemének diktálását, ladabiztosságot, meglátásait nem képesek megközelíteni. Nálam ezért van előrébb Pedri.bence0330 írta: ↑2025.12.03. 10:30:52Pedri majdnem az egész szezonban volt, nemrég esett ki. Ugyanúgy szenvedtünk. Nyeregettünk, mert jók vagyunk, de közünk nem volt a tavalyi csapathoz. Rapha jelenléte kiemelkedő statisztikailag is, hogy vele és néllküle mi van, amikor kezdett, pl. nem kaptunk még ki úgy.Andris írta: ↑2025.12.03. 09:37:37Halkan megjegyezném, hogy szerintem Raphánál nagyobb tényező Pedri visszatérte, ami a csapat stabilitását illeti. Ez a stabilitás adja meg azt, ami egyaránt kell védekezésben és támadásban is, a meccseinknek mindenestől, minden játékhelyzetben.
A vezér pedig, aki példával jár elől pályán és azon kívül, aki bíztatja a társakat, aki mindenhol ott van... az egy másik dolog, és bárkiből lehet ilyen, karszalag nélkül. Semmit nem vesz el se az érdemeiből, se a hatékonyságából, hogy nem rajta van a szalag esetleg.
Amikor Rapha kezdett: 8GY 1D 0V
Amikor Pedri kezdett: 10GY 1D 3V
Szemre is drasztikusabb a változás a brazil visszatérésével szerintem, nem sokkal kicsit.
A kontroll fontos, és szerintem is Pedri ebben is top2 a világon. Viszont két dolgot nem tud megtenni, ami nagyon befolyásolja a játékot és az eredményt IS - és ez nem a szintje miatt van így nyilván, szerintem is több dologban top2, Vitinha miatt nem mondok csak világ legjobbját.
Ez nem barokkos túlzás hanem a személyes véleményem, akár tetszik neked, akár nem.
Szerintem az, hogy a lelkét kitette nem teszi önmagában alkalmassá egyik játékost sem a csapatkapitányi posztra. Egyébként sem kérdőjeleztem meg ezt egyi kjátékosnál sem tudtommal, tehát nincs szükségem kioktatásra.Amúgy meg két dolog:
1.
Szerintem az említett három úriember MINDEGYIKE lelkét kitette a sok-sok itt töltött éve alatt a csapatért, pályán és azon kívül egyaránt. Lehet egyet nem érteni, de aki nem így látja, az valami nagyon más mozit nézett, mint én. Vagy bántóan nagy hatással van rá az a sajtóhadjárat, amit a szerződések körüli machinációk miatt többnyire vélhetően a Laporta féle vezetőség ereszt rá időnként egy-egy játékosra.
Ezzel a részével alapvetően egyetértek, elsőként azzal, hogy a csapatnak kell megválasztania a kapitányokat. Az ő választásuk valószínűleg mérvadóbb, mint az én véleményem, és ez így is van jól, ettől függetlenül az én véleményem ugyanaz.2.
Ne keverjük a szezont a fazonnal. A csapatkapitány formálisan két dologhoz kötődik:
....
Persze, azért is írtam, hogy nem szint, hanem a poszt-feladatkör okán gondolom így, amit kiemel Flick rendszere, ahol a támadóknak összetett a szerepköre, gyakorlatilag a legfontosabb védők is a pályán. Ha natúran képességek alapján kéne választanom, Pedri jobb játékos egy picivel (megintcsak nehéz összehasonlítani, inkább azt mondanám, tehetségesebb), de itt, ebben a rendszerben szerintem egy ilyen extrém kiemelkedő munkabírású, és emellett extrém kiemelkedő gólpontgyáros a fontosabb. Én őszintén nem tudom, hogy ez a két tulajdonság valaha megvolt-e egyszerre egy top támadóban. 60 gólpont körüli szezont hozni úgy, hogy a legjobban védekező, legtöbb sprintet produkáló, legintenzívebb játékos egész Európában. Én merem állítani, hogy ilyen még sosem volt, de hogy amióta én focit nézek, nem, az biztos. És ebben a rendszerben ez nagyon kijön. Szóval ő egyszerre munkásember és gólgyáros, és emellé még csk, nálam ez így felé billenti a fontosságát, de tényleg csak kicsivel. Meccsfüggő is, rögtön eszembe jut a Newcastle meccs, ahol hátrébb álltunk, és Pedri dominálta a középpályát top középpályások ellen, emiatt nyertünk, ott nem is volt fontos Rapha jelenléte annyira, látszik, hogy mennyire függ a stílustól, nem támadtunk le magasan, nem is volt túl hasznos a brazil.kanty írta: ↑2025.12.03. 11:02:311. Letámadás szempontjából azért nem feltétlen kell egy középpályást és egy támadót összehasonlítani. Értem, amit mondasz és egyet is értek a nagy részével, az nem kérdés, hogy Raphinha nagyon fontos tagja ennek a csapatnak. Ő azonban egy a legjobb értelemben vett és legnagyobb tisztelettel mondott munkásember. Rendkívüli munkabírású, nagyon jó személyiségű srác, aki nyilván technikailag és kiemelkedő, de közel sem ez a legnagyobb erőssége.
2. Igen, de nyilván nem csak ez az egyetlen mód. A brazil mindig pörög, dumál, rászól a többiekre, valóban extra magas energiaszinten pörög. Motiválni, felemelni másokat azonban nem csak így lehet, sőt. A legjobb futballisták a teljesítményükkel emelik fel a csapatot, azzal hogy jobbá teszik a körülöttük levőket. Megint nem összehasonlítani akarom a két játékost, de ebben Pedri kiemelkedő.
1. Letámadás szempontjából azért nem feltétlen kell egy középpályást és egy támadót összehasonlítani. Értem, amit mondasz és egyet is értek a nagy részével, az nem kérdés, hogy Raphinha nagyon fontos tagja ennek a csapatnak. Ő azonban egy a legjobb értelemben vett és legnagyobb tisztelettel mondott munkásember. Rendkívüli munkabírású, nagyon jó személyiségű srác, aki nyilván technikailag és kiemelkedő, de közel sem ez a legnagyobb erőssége.bence0330 írta: ↑2025.12.03. 10:30:52
A kontroll fontos, és szerintem is Pedri ebben is top2 a világon. Viszont két dolgot nem tud megtenni, ami nagyon befolyásolja a játékot és az eredményt IS - és ez nem a szintje miatt van így nyilván, szerintem is több dologban top2, Vitinha miatt nem mondok csak világ legjobbját.
1: letámadás, főleg ebben az extrémen erre alapozó rendszerben. Nyilván részt vesz benne, de láthatjuk, mi a különbség, ha fent van Rapha. Nem tudják átjátszani az első vonalakat, rémülten rúgják fel a labdát, ahogy a megszállott ember és az általa felspannolt csapattársak rájuk rontanak, és akkor onnan megszerzi valaki nálunk a labdát, és kijöhet Pedri zsenije pl. a labdakihozataloknál, meg egyáltalán megvan a lehetőség kontrollálni a meccset. Ha a brazil nincs ott, kipasszolnak minket, és mehet is a kiugratás, Pedrinek kb esélye nincs közbeavatkozni, akármilyen jó, aztán vagy les vagy nem. Szóval szerintem Pedri zsenijének kibontakozásához nélkülözhetetlenebb a Rapha-féle elit letámadás, fordítva meg nem annyira. Ha csak Pedri van ott, akkor benne van, hogy vezetnek 8-10 kontrát akár egy meccsen, ha a brazil, akkor nemigen, ez is egy fajta kontrollvesztés ami a mi rendszerünkben nagyon felnagyítottan jelenik meg az extrém stílus miatt.
2: a többiekre való ráhatás. Rapha magával húz az akaratával elöl vagy 2-3 embert, úgy, hogy már eleve olyan, mintha kettő lenne belőle a pályán. Ez megintcsak a letámadást óriási mértékben javítja, a gólszerzési lehetőségeket is, egyeáltalán az egész olyan, mintha egy kemény edző szaladgálna a pályán. Szerintem ezzel billen át felé a mérleg nyelve, amit a statisztikai is kiad, hogy az ő hiányzása a legmeghatározóbb, ebben a Flick rendszerben.
Mindenesetre abban meg lehet egyezni, hogy ők ketten adják a focink lényegét, sava-borsát (Yamal meg a tejszínhab a tornán, ami sok esetben ugyanolyan fontos,, vannak meccsek, mikor még fontosabb egy zseni villanása, de pusztán a focink kinézete szemponjából a fenti két játékos magasan a mérvadó).
Amit a csk-vezérszerepről írsz, tetszik, tényleg nem kell ugyanannak lennie a kettőnek, viszont szerintem jó a morálnak, ha az kapja meg, aki erre legjobban rászolgált, az meg egyértelmű, hogy kicsoda. Jelzésértékű, hogy igen, a klubnál ezt díjazzák. Araujónál egyetértek, hogy amúgy kitette a lelkét a csapatért, szerintem ez igaz, ő majdnem csk és vezér alapanyag (volt), de ami az elmúlt 3 évben történt vele, az sajna nem teszi azzá. DJ-nál viszont nem értek egyet, szerintem ő megy, csinálja, de sosem éreztem azt, hogy kiteszi a szívét-lelkét, hanem hogy úgy hozza a kötelezőt.
De igen, a vezér lehet karszalag nélkül is vezér. Tavaly két ilyenünk volt, idénre Inigo távozásával sajna csak egy maradt, így a kiesésével nem maradt ilyen a pályán. Ebből a szempontból Lewyben csalódtam, titkon reménykedtem abban, hogy ha romlik is a teljesítménye, ehhez felnő, de nem. Rapha kidőlésével szerintem akármilyen fura, amikor volt ereje, meg kb egészséges volt, lehet Yamal állt a legközelebb ehhez a szerephez, még ha ő is messze volt, de legalább néha leteremtett 1-2 embert, hergelte a közönséget, próbálta néha emelni a hangulatot.
Nálam továbbra is prioritás lenne egy robosztus VKP igazolása. Nem kellene állandó, stabil kezdőnek lenni, mert ha játszik a csapat, nincs rá akkora szükség. De ha lemegy a csapat 1-2 esze, elfogyunk és átrohannak rajtunk. Nincs középpálya, teljesen szétszakad a csapat. Ilyenkor kellene valaki a védősor elé, aki kicsit tompít ezeken a rohamokon. Nem megbántva a 3 fiatal, saját nevelésünket, de szerintem sem Casado, sem Bernal, sem EG nem alkalmas erre a pozícióra.
Teljesen egyetértek Veled. TS és FDJ arcán is folymat azt látni egy kapott gólnál, mintha egy iskolai, tét nélküli foci lenne. Hmm...ok kaptunk egyet, menjünk fel a középkezdéshez. Nálam mindkettő langyos ehhez.bence0330 írta: ↑2025.12.03. 10:30:52DJ-nál viszont nem értek egyet, szerintem ő megy, csinálja, de sosem éreztem azt, hogy kiteszi a szívét-lelkét, hanem hogy úgy hozza a kötelezőt.
De igen, a vezér lehet karszalag nélkül is vezér. Tavaly két ilyenünk volt, idénre Inigo távozásával sajna csak egy maradt, így a kiesésével nem maradt ilyen a pályán.
Pedri majdnem az egész szezonban volt, nemrég esett ki. Ugyanúgy szenvedtünk. Nyeregettünk, mert jók vagyunk, de közünk nem volt a tavalyi csapathoz. Rapha jelenléte kiemelkedő statisztikailag is, hogy vele és néllküle mi van, amikor kezdett, pl. nem kaptunk még ki úgy.Andris írta: ↑2025.12.03. 09:37:37Halkan megjegyezném, hogy szerintem Raphánál nagyobb tényező Pedri visszatérte, ami a csapat stabilitását illeti. Ez a stabilitás adja meg azt, ami egyaránt kell védekezésben és támadásban is, a meccseinknek mindenestől, minden játékhelyzetben.
A vezér pedig, aki példával jár elől pályán és azon kívül, aki bíztatja a társakat, aki mindenhol ott van... az egy másik dolog, és bárkiből lehet ilyen, karszalag nélkül. Semmit nem vesz el se az érdemeiből, se a hatékonyságából, hogy nem rajta van a szalag esetleg.
Azért ilyen barokkos túlzásokba ne essünk, főleg ha ilyen rosszindulatú gondolatokról van szó.
Óriási +1. Rosszul vagyok mikor akár TS-en, akár Araujo-n vagy De Jongon meglátom a karszalagot. Egyértelműen Raphinhának kell lennie az elsőszámúnak. Utána meg előbb adnám bárkinek mint az említetteknek.ocsike83 írta: ↑2025.12.03. 06:57:22
2) Találj egy igazi CSK-t. Megtaláltuk. Amíg a pályán van, le ne vegyük róla a szalagot. Ez az ember erre született. A hideg kiráz, amikor rátesszük a fagyos, unott képű FDJ-re.
Ahogy visszajött Raphinha, olyan érzésem van, mintha berúgta volna az ajtót az öltözőben, majd ráordított mindenkire, hogy na itt aztán most vége a lazsálásnak. Kounde látványosan feljavult, de Yamal és Olmo teljesítményét is magával húzta.