Munkaasztal :)

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
grecki
Hí­rhozó-cikkíró

2007.07.11. 14:11:56

Rövidhírekhez mehetne...

Dani Pacheco a Liverpoolban folytatja

Cesc Fabregas és Fran Merida után újabb csiszolatlan gyémántot veszített el a Barcelona utánpótlása.
Az elmúlt évek kellemetlen hayományainak megfelelően ismét egy fiatal, saját nevelésű futballista Angliába igazolásáról szólnak a híradások. A mindössze 16 esztendős csatár három évre szóló kontraktust kötött a Mersey-parti együttessel, és a nyári felkészülést már a Vörösök nagycsapatával végzi. A juniorok Katalán Kupa döntőjében mesterhármast jegyző támadót korábban a Chelsea is megkörnyékezte, ám végül a Németh Krisztiánt és Simon Andrást is a soraiban tudó Liverpool lett a befutó.

Kép
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.07.10. 20:34:43

Fenn van, köszi a cikket!

Mindenki írhat többet is, Iván nincs vasárnapig, és én sem tudok éjjel-nappal itt lenni :)
Taibi
Hí­rhozó-cikkíró

2007.07.10. 17:23:37

lionelmessi19 írta:Az első nem vastag bekezdésben Saint Andrews! :)
Hoppá, Köszi! Javítottam! :)
Andris
Adminisztrátor

2007.07.10. 17:19:15

Az első nem vastag bekezdésben Saint Andrews! :)
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Taibi
Hí­rhozó-cikkíró

2007.07.10. 16:43:42

Skócia: ideális helyszín a nyári felkészülésre

Az FC Barcelona Skóciába, Saint Andrewsba fog utazni, hogy megkezdje a nyári felkészülését az új szezonra, illetve lejátssza az első két barátságos mérkőzését.

Július 23-án ülnek a csapat tagjai repülőgépre, hogy aztán 5 napot töltsenek el Skóciában, a történelméről is nevezetes városban, Saint Andrewsban. Két barátságos mérkőzés is van a programban, a Dundee United és a Hearst ellen. (Július 26, 21.00. és július 28, 17.00.)

Saint Andrews a golf otthonaként is ismert, a csapat az Old Course Hotelben fog megszállni, ami vendégül látja a British Opent és a Ryder Kupát is. A természetes báján, szépségén és a történelmi múltján kívül Saint Andrews kiváló lehetőséget nyújt, hogy megkezdjék a felkészülést a 2007/08-as szezonra.

Néhány héttel ezelőtt, a Barcelona képviseletében ellátogatott a hotelbe Carles Naval és Paco Seirullo erőnléti edző, hogy feltérképezzék a körülményeket. Elsősorban a szobák és tárgyalószobák kényelmére, felszereltségére és az edzők, gyúrok lehetőségeire voltak kíváncsiak. Elégedettek voltak azzal is, hogy a sportlétesítmények közel találhatók egymáshoz és a hotelhez.

A Barca az épület modern részében fog megszállni, ahol több mint 3 szintet fog kibérelni.

A csapat edzései a Saint Andrews Egyetem pályáján lesznek. Az egyetem területén krikett- és rögbipálya is található.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Taibi 2007.07.10. 17:22:48-kor.
Taibi
Hí­rhozó-cikkíró

2007.07.10. 16:01:40

Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.07.09. 15:42:22

Az első valami olyat kérdez, hogy megnézné-e a B csapat meccseit Peppel, amire aszondja igen, viszont a Saviolás részt én sem értem.

A második meg azzal a 10 pontos fegyelmezési hülyeséggel kapcsolatban kérdez, de nem érdekes szerintem egyik sem, nem baj, hogy kimarad.

Még 1-2 dolog:

cím: igazolsokról - igazolásokról
ha nem figyelek, majdnem felraktam volna így.. :)

ugyan olyan - ugyanolyan
Franciául, Hétfő - kisbetű
ugyan azt - ugyanazt

Amúgy jó lett, grat! :)
Andris
Adminisztrátor

2007.07.09. 14:36:32

Na csak elkészült... :)

Két kisebb kérdést sehogy nem értettem:
1.
Irá to see some party of Barça B of Pep Guardiola?

If I can, it would enchant to me. Him desire that goes to him very well, like a Saviola, plays where it plays, because first of all she is the person

2.
Internal Code of discipline or autogestión?

We are already mayorcitos to know what we must do.

A többi:

Iniesta az új igazolsokról

Iniesta a héten részt vett a Nike Camp 2007 elnevezésű rendezvényen, ahol is egy kisebb interjú keretében megkérdezték Őt az új csapattársakról, és a hátunk mögött lévő szezonról.

Nagyon lebarnult…

Igen, ez azért történhetett, mert pár napot már vakáción töltöttem. De most itt vagyok Hétfő óta a Nike Camp-ben.

Sok új játékos érkezett a Barcához. Mi a véleménye Henry érkezéséről?

Őszintén szólva az elmúlt hetekben próbáltam kikapcsolódni, és ilyenkor kevés információ jut el hozzám. Még nem sokat gondoltam az új igazolásokra, de mit mondhatnék Henryről? Remélem, hogy ugyan azt a remek játékot tudja nálunk is folytatni, amit az Arsenalban mutatott. Megtiszteltetés lesz vele egy csapatban játszani.

Fog kérni egy autogramot „Titi”-től?

Azt hiszem igen. Igazság szerint már nem ez lenne az első eset, hogy erre kérem egy játékostársamat, aki ilyen képességekkel rendelkezik…

Nem zavarja önt Thierry érkezése? Hiszen ez csökkentheti az ön pályára kerülési esélyeit…

Épp ellenkezőleg, mindig nagyon örülök ha ilyen fantasztikus játékos érkezik. Ez egy csapaton belüli „versengést” hoz létre, ami mindig pozitív: arra ösztönöz, hogy még többet, és állandóan a maximumot hozd ki magadból. Amióta csak felkerültem az első csapathoz, mindig nagyszerű játékosok voltak, és ez mindig jó hatással volt rám. Henry érkezése nagy segítség lehet, hogy a csapat ismét teljes legyen. Sok mindent rosszul csináltunk az elmúlt szezonban, és több hiányosságunk is volt. Ezeket a hiányosságokat kell az érkezőknek kitölteni, és velük együtt ismét címeket szerző csapat lehetünk.

Hogy gondolja, megváltozhat a Barca játékrendszere Henry érkezésével?

Igen, de ez nem probléma, hiszen több taktikai lehetőségünk lesz. Több ugyan olyan erős, mégis más felállásunk lesz, ami nagyszerű, hiszen a riválisok nem ismerhetik ki, nem készülhetnek fel rá.

Ha az „ütős négyes” egyszerre játszik, marad majd hely a többieknek?

Senkinek nem lesznek kiváltságai. Mindannyian harcolunk majd a pozíciónkért. Bárkinek esélye lesz arra, hogy padra kerüljön, épp ez az, ami 200%-os teljesítményt hoz ki mindenkiből. Nem lesz előre biztos helyünk, ezt csak folyamatos, kemény munkával érdemelhetjük ki. Én is keményen harcolni fogok a csapatba kerülésért.

A négy ásszal és Touréval a pályán már csak egy pozíció marad szabadon, és erre ott van Ön, Xavi és Deco is…

Mint mondtam, senkinek nem lesz bérelt helye. Mindig az edző fog dönteni, hogy ki kerül csapatba, és ezt a döntést a teljesítményünk alapján hozza majd. Így nem látok semmiféle problémát.

Úgy néz ki, meg kell tanulnia Franciául, hogy megértse új csapattársait…

Egy új nyelv ismerete sosem jön rosszul, azonban ők is meg fogják tanulni a mi nyelvünket.

Értékesnek érzi magát a klub szempontjából?

Minden tekintetben. Sokat játszhattam idén, minden versenysorozatban, és ilyen szempontból nagyszerű évem volt. Úgy érzem, hasznos vagyok a csapat számára. „Túl alacsony mindenhez?” Kétlem hogy ez probléma lenne. Mindig a legjobb formámat igyekszem nyújtani, és mindig tanulok. Megbecsülést kapok az edző, a társak, és a vezetőség részéről is, és ennek örülök.

Ha nem kapna elég lehetőséget, elképzelhető hogy befejezné Barcás pályafutását, és máshova igazolna?

A jövőmet illetően, az elképzeléseim minden tekintetben gránátvörös kékek. Szeretnék egész életemben ennek a klubnak a szolgálatában állni, az pedig nagyrészt tőlem függ, hány percet kaphatok. Amikor az ember jól érzi magát egy csapatban, nem is gondol eligazolásra. Madrid? A világ legjobb csapatának lehetek a tagja, és egyébként sem értesültem semmiféle érdeklődésről.

Mi a véleménye, Tourét és Abidalt a klub a magasságbeli hátrány kiküszöbölésére igazolta?

Nem hinném. Minden csapatban van szükség magas és alacsony, technikás vagy inkább „erőemberekre”.

Aggódhat a Barca a 07/08-as idény miatt?

Ezt előre nem lehet megmondani. Még az előszezon sem kezdődött el, és egyébként is mindig csak a végén van mitől tartani, hogyha valamit elveszthetünk, ami már a kezünkben van.

Nem érzi a veszélyét, hogy visszatérhet a „galaktikus” Madrid?

Nem. Remek játékosaik vannak, akik mindig képesek teljesíteni, és együtt mennek, küzdenek a célokért, és ilyenkor nincsenek egyéniségek, a csapat számít.

Eto’o és Ronaldinho rosszban vannak?

Amennyit én tudok, vagy látok, egyáltalán nem. A pályán nagyon fontos ez a dolog, és ahogy láttuk, nem volt probléma, mindig tisztelettel voltak egymás iránt, és jól megértették egymást.

A Madrid nyerte a ligát…

Ez nagyon rosszul érintett, nagyon dühös voltam. Nem a felkészülés hiánya volt a gond. Sorozatban követtünk el nagyobbnál nagyobb hibákat, de jövőre ki fogjuk javítani mindet.

Min kell javítani, azaz mi hozza majd meg a sikert?

Mind maximumot kell hogy nyújtsunk, teljes erőbedobással kell hogy dolgozzunk az elejétől a végéig.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.07.09. 10:56:36

Az van a hivataloson is, és legalább angolul:
http://www.fcbarcelona.com/web/english/ ... 01208.html
Andris
Adminisztrátor

2007.07.09. 02:55:31

Érdekes, pedig közvetlen a cikk linkjét raktam be. :?

Na mindegy :D Iniestás kisinterjú.
De lehet h csak reggel csinálom... :P
- József Attila
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.07.08. 22:37:46

lionelmessi19 írta:Ezt ne írjátok, foglalt :)
Melyik is? :)
Andris
Adminisztrátor

2007.07.08. 22:27:44

- József Attila
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.07.08. 13:06:21

Köszi Taibi!
Ivánt még megvárom vele, nézze át ő is, aztán menni fog fel.
Taibi
Hí­rhozó-cikkíró

2007.07.08. 12:21:15

Célkeresztben: Éric Abidal
Portré

Éric Abidal nem véletlen kapta a „Kenyai” becenevet, erős fizikumának és kiváló állóképességének köszönheti. Az ő feladata lesz betölteni a védelem baloldalán keletkezett űrt.

1999-ben kezdte pályafutását egy lyoni amatőrcsapatban, a francia ötödosztályban szereplő AS Lyon-Duchéreben. Nem kellett sokáig várni a felfedezésére, 2000 nyarán leigazolta őt az AS Monaco, majd 2000. szeptember 16-án, a Toulouse ellen, sor került a debütálására is a profik között. Nem sikerült állandó helyet kiharcolnia a kezdőcsapatban, két szezon alatt összesen 22 mérkőzésen szerepelt a bajnokságban.
Talán ezért is döntött úgy, hogy elfogadja Claude Puel hívását, akivel már a Monacóban is együtt dolgozott, és a Lillehez igazol. Csak úgy, mint a hercegségben, itt is 2 szezont töltött el, de itt alapembernek számított már, 62-szer húzhatta magára a Lille mezét.
Kiváló teljesítményével felhívta magára a bajnok Lyon figyelmét is, akik 5 millió eurót fizettek érte 2004-ben. Így Abidal visszakerülhetett abba a városba, ahol elkezdte pályafutását, de immár nem az ötödosztályú kiscsapatba, hanem az ország elsőszámú klubjába.
Ekkor már a liga legjobb balhátvédjei között tartották számon, ennek köszönthetően bekerült a francia válogatott keretébe is, ahol 2004. augusztus 18-án, Bosznia-Hercegovina ellen pályára is lépett.
Részt vett a 2006-os Világbajnokságon is, ahol drámai körülmények között, büntetőpárbajban veszítette el a döntőt a francia válogatott az olasszal szemben. (Abidal lőtte a franciák 3. tizenegyesét… belőtte)
A Lyonnal 3 év alatt 3-szor nyerte meg a bajnokságot, így újabb kihívás után nézett, és mivel a Barcelona is szerette volna őt megszerezni, így a Lyonnak nem sok választási lehetősége volt, megvált tőle 2007. június 30-án, 15 millió euróért cserében.
A Barcában együtt játszhat többek között a példaképével, Lilian Thurammal, és egy másik válogatottbeli társával, Thierry Henryval is.

Adatlap:

Név: Éric Abidal
Születési hely, idő: Lyon, 1979. július 11.
Magasság: 186 cm
Mezszám: 22
Klubjai: 1999-2000 – AS Lyon-Duchére
2000-2002 – AS Monaco (22 meccs 0 gól)
2002-2004 – Lille OSC (62/0)
2004-2007 – O. Lyon (43/1)
2007- FC Barcelona
Francia válogatott: 2004- (24/0) – (2007. július 7-ei adat.)
Eddigi sikeri:
- Francia bajnok (2005, 2006, 2007 – Lyon)
- Francia Szuperkupa-győztes (2005 - Lyon)
- Világbajnokság – ezüstérem (2006)

Érdekességek:

- Abidal szülei Martinique szigetéről származnak, ami a Karib-tengerben található, de jogilag Franciaország része.
- Felesége Hayet Abidal, két lányuk van: Méliana (2004-ban született) és Camélia (2006)
- 2004-ben egy közúti ellenőrzés során 200 gramm hasist találtak az autójában a francia rendőrök.

képanyag:
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Az infók nagyrészét a wikipedia angol, spanyol, francia oldalairól szedtem, a képeket pedig a google-ben kerestem.
Taibi
Hí­rhozó-cikkíró

2007.07.07. 11:43:42

Írok egy ilyet: Célkeresztben Abidal...
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2007.07.07. 11:02:40

Felrakom, amint megtudakoltam, hogy működik a megújult hírfelrakó rész... :)
grecki
Hí­rhozó-cikkíró

2007.07.06. 21:47:25

Miként a házat…

…úgy a Klubot is alulról kell elkezdeni építeni.

Mindössze néhány hét telt el Josep Guardiola kinevezése óta, de a Barca B fiatal szakvezetője máris gőzerővel dolgozik a negyedosztályba süllyedő gárda újbóli felemelkedésén. A B csapat utóbbi időben alaposan meggyengülő keretéhez az elmúlt néhány napban immáron a negyedik új játékos csatlakozott. Oier Olazabal és Eneko Fernandez után David Corcoles, valamint Victor Espasandin is gránátvörös-kékbe öltözhet a következő szezonban.

A 2006/07-es idényt mind a felnőtt, mind pedig az utánpótlás gárda szempontjából kudarcként könyvelte el a Joan Laporta-vezette katalán vezérkar. Ahogyan az első csapatnak az előre célként kitűzött hat trófeából egyet sem sikerült begyűjtenie, úgy a fiataloknak a bennmaradást jelentő pozíció kiharcolása sem járt sikerrel. Marad tehát a szomorú valóság: a Barcelona B jövőre a spanyol pontvadászat negyedik vonalában szerepel majd, amely a korábbi edző, Quique Álvarez Costas állásába került.

A Marshall-botot magához ragadó Guardiola nem is tétlenkedett, hiszen már az átigazolási időszak első hetében igyekezett betömni a tátongó lyukakat, hiszen sem védekezésben, sem támadásban nem remekeltek Krkicsék. Olyannyira nem, hogy a kapott gólok tekintetében holtversenyben a harmadik, a szerzett találatok kategóriájában pedig holtversenyben a negyedik legrosszabb statisztikai mutatókkal rendelkezett a Barcelona B. Nem is csoda tehát, ha mindkét csapatrész erősítésre szorul…

A mindössze 17 esztendős Olazabal a Real Union Irun együttesében nevelkedett, és a következő 5 esztendőre kötelezte el magát a katalán fővárosban. „Gyerekkori álmom vált valóra azzal, hogy Barcelonában szerepelhetek. Nagyon boldog vagyok, és már alig várom, hogy elkezdődjön az alapozás. Éjjel-nappal dolgozni fogok a klub sikereiért és azért, hogy egyszer az első csapat tagja lehessek” – lelkendezett a kitűnő fizikai adottságokkal (190 cm, 78 kg) rendelkező baszk hátvéd. A hírek szerint hatalmas potenciál rejtőzik a belső védőben, de nem szabad elfelejteni, hogy még rengeteget kell dolgoznia a La Masiában.

Ugyancsak a védelem megszilárdítása volt a cél David Corcoles, illetve Victor Espasandin leigazolásakor. Előbbi a védősor jobb, utóbbi a bal oldalán vethető be. A 22 éves Corcoles a Hercules Alicante saját nevelése, de 2003 óta a Valencia B csapatánál kergette a labdát. A jobbhátvéd két éves kontraktust írt alá, de az esetleges jó szereplése esetén az egyesület további egy évvel megtoldhatja a barcelonai tartózkodását. Az egykori legendás négyes a futballista gyorsaságát hangsúlyozta ki, míg maga az érintett inkább a jó értelemben vett agresszivitására, az elkötelezettségére és a küzdeni tudására hívta fel a figyelmet.

A 22 esztendős Espasandin rendkívüli technikai tudásáról tett tanúbizonyságot korábbi egyesületénél, a Ponferradina csapatánál. A remek fizikai felkészültségű balbekk szintén két éves szerződést kötött Katalóniában, miután minden fennakadás nélkül teljesítette az orvosi vizsgálatokat.

A támadó szekciót erősítendő érkezett a gárdához Eneko Fernandez a Zaragozától. A bal oldali középpályás 1+1 évre állapodott meg a Barca vezetőivel. „Azért jöttem, hogy tanuljak. Nem törődöm azzal, hogy csupán a negyedosztályban kell játszanom, mivel úgy gondolom, hogy az itteni szemlélet miatt többet sikerül majd elsajátítanom, mintha magasabb osztályú csapathoz szerződtem volna. Megtiszteltetés számomra, hogy egy korábbi példaképem lesz az edzőm.” Még inkább dicsérni lehet a barcelonai jövőjével kapcsolatos lelkesedését, mivel már nem egyszer az aragóniai egylet első csapatához is meghívót kapott!

A B csapat újjáépítése úgy tűnik jó úton halad, de még sok víznek le kell folynia a Dunán. A támadó posztok is alapos utánpótlásra szorulnak, főleg mivel a terhek, illetve a gólok oroszlánrészét magára vállaló Giovani Dos Santos, Bojan Krkics tandem jövőre már a nagyoknál fogja keresni a kenyerét… Reméljük Guardiola edzői karrierje is olyan sikeres lesz, mint játékos pályafutása, és jövő ilyenkor nem a kiesés miatti búslakodás, hanem sokkal inkább a feljutás okozta öröm lesz úrrá a katalán klubért szorítók szívében…

katt
katt
katt
Taibi
Hí­rhozó-cikkíró

2007.07.05. 11:19:36

Helló!

A jövőben próbálok majd én is írni egy-két cikket.
Minden kritikát szívesen fogadok, a segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv,
Taibi
PetI
Hí­rhozó-cikkíró

2007.07.01. 11:17:13

Maxi visszatérne

A Barcelona argentin csatára Maxi López visszatér a klubhoz, miután lejárt a kölcsönszerződése Mallorcán. A játékosra nem vár könnyű szezon, illetve túl sok játéklehetőség a katalán fővárosban, viszont ő maradni szeretne, és kitölteni 2009-ig tartó kontraktusát.

A szőke támadó, aki jelenleg szülőhazájában vakációzik, tegnap este nyilatkozott a különböző sajtóorgánumoknak, s pár mondatban elemezte helyzetét. „A jövő héten értékeljük a mesterrel és Txikivel, mi a legjobb nekem és a klubnak.” „A Barça játékosa vagyok. Itt szeretnék érvényesülni, mert ez az otthonom. Már sokan támogatásukról biztosítottak, s nekem a sportérdekeket kell szem előtt tartanom”, nyilatkozta Maxi a RAC1 rádió egyik műsorában. Elmondta még azt is, hogy először tisztázni kell, milyen lehetőségei vannak a jövőben a klubnál: „Az új igazolásokkal, akik Barcelonába érkeztek, sokkal nagyobb lesz a verseny, és ezzel együtt a csapat magasabb szintre is lép.” Majd így folytatta: „Mindenkinek az a célja, hogy demonstrálja a klubnak sikeréhségét. Ez magabiztosabbá tett, s ezt most be akarom bizonyítani. Tény, hogy 2009-ig van szerződésem, s ezt ki is akarom tölteni.” Majd hozzátette, hogy „Mallorcán sokat tanultam az előző idényben, értékes tapasztalatokat szereztem, így jobban megismertem a spanyol futballt.”
A játékos megemlékezett a Madrid elleni (a Barça számára sorsdöntő) bajnokiról az utolsó fordulóban. „A Bernabéuban jó meccset játszottunk. Jól kezdtünk, de felülkerekedtek rajtunk, hiszen pontosabban fejezték be a támadásaikat. Megpróbáltunk kitartani, és legalább egy döntetlent kiharcolni, de ez végül nem sikerült.”
Maxi López szimpatikus hozzáállása és nyilatkozata csak kevéssé növeli esélyeit a csapatba kerülésre. Tulajdonképpen ő is hasonló helyzetben van, mint Saviola, annyi különbséggel, hogy neki nem jár le a szerződése. Henry érkezésével valószínűleg Maxi távozni fog, még, ha csak kölcsönbe is. Így folytatódhat a Barça argentin „betegsége”, hiszen a csapatban sikeres dél-amerikaiak mellett mindig van olyan is, aki nem tudja megvetni lábát a Nou Campban – különböző okok miatt. Emlékezhetünk Riquelmére, vagy Saviola mellőzöttségére, s valószínűleg Maxi is hasonló sorsa jut…
PetI
Hí­rhozó-cikkíró

2007.07.01. 09:54:46

PetI
Hí­rhozó-cikkíró

2007.06.29. 18:26:35

Tovább erősödik a francia légió Katalóniában

Abidal megérkezett

Az FC Barcelona 2007-es nagybevásárlásának harmadik szerzeménye Eric Adibal, aki négy évre szerződött a Lyontól Barcelonába. Miután a játékos átesett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon és aláírta szerződését, örömmel nyilatkozott az újságíróknak, kiemelve, hogy mindig itt szeretett volna játszani.

„Nagy nap ez a mai számomra. Büszke vagyok arra, hogy itt lehetek”- mondta az új védő. Abidal egyébként tovább erősíti a jelenlegi francia „kontingenst” a Barçában, hiszen a korábban szerződtetett Henry mellett Giuly és Thuram is gall. A sajtókonferencián megerősítették azt is, hogy a Lyon vezetőit nem volt egyszerű meggyőzni, de a játékos nagyon örül a váltásnak: „Mindig az volt a célom, hogy a Barçában játszhassak, s most szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített, hogy ez megvalósulhasson.” A játékos megjegyezte, hogy közölte volt klubjának vezetőivel, hogy szeretne Katalóniába igazolni, de sztrájkot nem fontolgatott. Ezután a jövőjéről beszélt: „Sok vágyam van jelenleg. A legfontosabbak, hogy megismerjem a klubot és a várost, és természetesen, hogy győzelmeket arassak az új csapatommal. Nem csak a ligát akarjuk megnyerni, hanem minden sorozatot, amelyben indulunk.”
A játékos az erőt szimbolizálhatja majd a védelem bal oldalán, s a szurkolók remélik, a francia válogatott meg tud majd felelni az elvárásoknak. Gio távozásával szinte biztosan kezdőcsapat béli helyre számíthat, Sylvinho pedig a kispadon találja majd magát. Az új védő nagy nyereség lehet a klubnak, hiszen „keménykötésű”, gyors, s habár a támadásokban nem vesz sokszor részt, a kontráknál hasznára válhat a csapatnak.
A játékos szülei egyébként Martinique szigetén születtek, de fiuk már a francia válogatottban mutatkozott be, 2004 augusztusában. Eric Lyon külvárosában kezdte a focit, első profi szerződését azonban a Monaco csapatával írta alá. Claude Puel edzősége alatt 22 meccsen játszott, majd 2002 nyarán edzőjét követve átigazolt a Lille-hez. Ebben az időben ragadt rá gyorsasága révén a „Kenyai” becenév. Két év után visszautasíthatatlan ajánlatot kapott napjaink legjobb francia csapatától, a Lyontól, ahol Európa egyik legismertebb balhátvédjévé fejlődött.
A Barçánál Abidal a 22-es számú mezt kapta, ebben is futott ki a beszélgetés után a Nou Camp gyepére, ezen kívül bemutatták a focista BarçaToon figuráját is. A játékos kivásárlási árát kilencven millió euróban határozták meg. A ballábas bekk bemutatásán természetes részt vett a klubvezetés is: Joan Laporta és Txiki Begiristain képviselte az elnökséget. Laporta elmondta, hogy a védő szerződtetése 15 millió eurójába került a klubnak, melyet három részletben fizetnek. Ez további fél millió euróval növekedhet, ha a Barça a következő négy évben bármikor megnyeri a Bajnokok Ligáját. Ezután Begiristain vette át a szót, kiemelve, hogy „Abidal érkezésével minőségi játékos érkezett, aki növeli a csapat erejét. Végszükség esetén a védelem tengelyében is bevethető. Azért igazoltuk, hogy erős balszárnyunk legyen” – tisztázta a technikai vezető.
Szóba került Deco sorsa is, hiszen Touré és Henry érkezésével a közvélemény szerint megingott a portugál helye a kezdőcsapatban. Ezzel kapcsolatban Txiki leszögezte: a játékos nem eladó: „Deco mindig a legjobbját nyújtotta Barcelonában. Ő nem eladó. Eddig is nagyon jól játszott, s reméljük a teljesítményét még fokozza is. A technikai igazgató elmondta, hogy a jövőben Edmílsonnal és Sylvinhoval is számolnak a csapatnál.
Z. Iván
Adminisztrátor

2007.06.27. 18:50:10

Köszi Pepe, teszem föl :)
PetI
Hí­rhozó-cikkíró

2007.06.27. 17:26:38

ahh, elkészült végre, elég nagy munka volt, de megérte... :)

Henry: „Őrült fogadtatásban részesültem”
Mélyinterjú az új sztárral

Thierry Henry az fcbarcelona.cat és a Barça TV-nek adott exkluzív interjújában elmondta, mennyire le van nyűgözve attól a hihetetlen fogadtatástól, ami Barcelonába érkezésekor fogadta a hét elején. A francia válogatott csatár elmesélte azt is, miért döntött a Nou Camp mellett.

A riportban a játékos őszintén beszélt arról, milyen érzések kavarogtak benne, mikor kilépett a stadion gyepére, és harmincezer szurkoló várta. „Felejthetetlen nap volt” – mondta. Henry tulajdonképpen a Dream Teamen „nőtt fel”, így megemlítette múltbeli kedvenceit is.

- Mik voltak az első benyomásai arról a fogadtatásról, amit a Nou Campban kapott?

„Azt hiszem, erre a napra életem hátra lévő részében emlékezni fogok… Azt tudtam, hogy néhányan lesznek majd, de meglepődtem, mikor megláttam annyi embert, s mind nagyon izgatottak voltak. Kissé szégyenlős voltam, persze jó értelemben véve. Egyszerűen hihetetlen volt. Ez az esemény arra is jó volt, hogy megtapasztaljam: mekkora is ez a klub valójában.”

- Tapasztalt már valaha hasonlót a futballban?

„Hogy őszinte legyek, nem. Csak azért, mert új helyre érkeztem… Amikor más csapatoknál voltam, és nyertünk valamilyen trófeát, a szurkolók jöttek és kimutatták a támogatásukat felénk. De ez az üdvözlés, csak nekem, hatalmas megdöbbenés volt.”

- Felfogta már, hogy a szurkolóknak új példaképük van?

„Csak megpróbálom jól végezni a munkámat, ez pedig az, hogy futballozzak. Néha sikerül, néha nem, de ez benne van a játékban. Mikor bemutattak, hamar megértettem, mit várnak az emberek. Ez a köszöntés abszolút őrült volt. Mindig hálás leszek a Barcelona szurkolóinak, hogy eljöttek és megnézték a bemutatásomat. Azért jöttem ide, hogy megpróbáljam segíteni a Barçát abban, hogy trófeákat nyerjen, de sosem gondoltam magam idolnak. Pompás nap volt…”

- Azt mondta, az egyik ok, amiért ide igazolt, a csapat játékstílusa. Mióta csodálója az FC Barcelonának?

„Mióta az eszemet tudom! Rég volt, mikor először láttam játszani őket. Azt hiszem, a Barça az egyetlen csapat a világon, amely nem változtatja meg a játékfelfogását. Szemet gyönyörködtetően játszanak, mindig támadni akarnak, és megpróbálnak gólt szerezni… Ez az, amit a drukkerek látni akarnak. Ez az-az dolog, amit mindenki tud az FC Barcelonáról. Egyszerűen csodálatos ezt kívülről nézni, és én szerencsére most itt vagyok, hogy mindezt belülről is tapasztalhassam majd. Talán ez volt az egyik legfontosabb szempont nekem: a Barçát élvezet nézni.”

- Ki volt a kedvenc játékosa az FC Barcelonában?

„Nem tudom. Sok volt. Mondhatnám, hogy Cruyff vagy Maradona, de emlékszem, mikor 14 vagy 15 éves voltam, szerettem Hriszto Sztojcskovot vagy Romariot nézni. Arra a csapatra, amit akkor nézel, miközben felnősz, sokkal élénkebben emlékszel, mint a többire. Aztán, arra a szezonra (is szívesen emlékszik), amikor itt volt Ronaldo. Megaztán Luis Enrique, Guardiola, tényleg nagyon sok van…”

- A Barcelona támadósorában olyan sztárok játszanak, mint Samuel Eto’o, Ronaldinho, vagy Messi. Úgy érzi, keményen kell dolgoznia, hogy bekerüljön a csapatba?

„Mielőtt megérkeztem, tudtam nagyon jól, mire számíthatok, hogy mennek erre felé a dolgok. Normális, hogy egy olyan klubnak, mint az FC Barcelona, ilyen típusú játékosai vannak. Az edző feladata lesz eldönteni, melyik játékost küldi pályára. Az egyik legfontosabb cél az, hogy a klub előbbre jusson, tehát címeket szerezzünk. A szezon végén, természetesen majd emlékezni fognak egyes játékosokra, de a csapat győzelmeire még inkább. Ha nyersz, utána a szurkolók a focistákra emlékeznek. Azt hiszem, a legfontosabb dolog, hogy a Barça nyerjen, függetlenül attól, ki játszik.”

- Thuram azt mondta, nem lesz párja a földön a Barça támadósorának a következő idényben. Egyetért ezzel?

„Igen, egyetértek. Nincs még egy olyan nagyszerű érzés, mint, hogy elől fogok játszani. A legfontosabb dolog, hogy csapatként tudjunk majd együtt játszani. Ez minőségi játékhoz fog vezetni, azt hiszem, ehhez kétség sem férhet. Az is alapvető lesz, hogy aki elöl játszik, segítse a védelmet és a középpályát, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy megnyerhessük a meccseket. Nagyszerű érzés attraktív focit játszani, de meg kell könnyítenünk a csapat többi részének életét is. Mikor valaki meglátja a csapattagok neveit, beleértve most már az enyémet is, lesz oka félni.”

- Beszélt Lilian Thurammal érkezése óta? Mit mondott neki?

„Mióta megérkeztem még nem, de mielőtt megjöttem, beszéltem vele. Beszéltem még Ronaldinhoval és Gioval (Van Bronckhorst) is, és mindannyian ugyanazt mondták: Ha megvan a lehetőséged, hogy a Barçában játssz, ne gondolkozz, ragadd meg! Ha valaki ilyen szavakat mond, nem kell már sokat hozzáfűzni… Thuram az egyik legnagyobb játékos a keretben, már bizonyított az előző csapataiban is. Ő egy nagyon tapasztalt játékos, és ugyanezt mondta nekem.”

- Azt mondta, tanulni jön Barcelonába. Mit kell még Thierry Henrynak tanulni?

„Amit mondtam, megmutatja, hogy szeretnék élni itt. Most itt vagyok, és azt mondhatom, sokat tudok a klubról kívülállóként, – de nem ismerem még belülről. Azt hiszem, mikor valaki új klubhoz igazol, sokat kell figyelnie. 29 éves vagyok, nemsokára 30, és még nem tudok mindent a klubról. Beszélnem kell Carles Puyollal, a kapitánnyal, és Eto’oval, Ronaldinhoval, Oleguerrel, Iniestával és Xavival is – ők azok, akik már hosszú évek óta itt vannak. Ők a legalkalmasabbak arra, hogy megtanítsanak átvenni az egyszerűbb szokásokat. Az embernek sok időre van szüksége egy csapatnál, hogy tiszteljék. Ők azok, akikhez bármikor fordulhatok.”

- Gondolja, hogy Ön visszarepítheti a Barçát az első helyre?

„Úgy gondolom, mindenki tudja, mire vagyok képes, és mire nem. És most kérkedő lennék, ha elmondanám, mit tudok hozni a csapatnak, és mit nem. Az egyetlen, amit akarok, hogy 100%-ot nyújtsak, ez a legfontosabb számomra. Mint előbb mondtam, a legfontosabb, hogy a Barça nyerjen. Ez a legeslegfontosabb.”

- Kiemelte, hogy Arséne Wenger nagyon fontos az Ön karrierjében. Mit gondol Frank Rijkaardról?

„Mit mondhat az ember Frank Rijkaardról… Egy Bajnokok Ligája és két bajnoki cím. Ő egy nagyszerű edző, egy olyan ember, aki tényleg megérdemel minden tiszteletet. Nagyon várom már, hogy vele dolgozhassak. Az a fejlődés, amit a csapat az edzősége alatt mutatott, csodálatos.”

- Mennyiben játszik hasonlóan az Arsenal, mint a Barça? Könnyen fog beilleszkedni?

„Számomra most az a fontos, hogy megtanuljam a kasztíliai, vagy a katalán nyelvet, hogy kommunikálni tudjak, és ne csak az öltözőben. Meg akarom ismerni a kultúrát, a katalán embereket és a várost. Az emberek azt mondják, az Arsenal is szép focit játszik, de, mint mondtam, nekem most nem ezzel kell törődnöm. El vagyok ragadtatva, hogy itt játszhatok, és hogy egy ilyen közösség tagja lehetek.”

- Normális esetben a széleken játszik. Van olyan poszt, amelyen kivételesen szívesen focizik?

„Ott fogok játszani, ahová az edző helyez, mert mindig azt fogom tenni, ami a csapatnak a legjobb. Amikor egy olyan klubnál játszol, mint az FC Barcelona, senki sem fogja pontosan megmondani, hogy itt-, vagy ott futballozz. A csapatra kell gondolnod. Nem arra, hogy az egyes játékosok melyik poszton akarnak szerepelni. Az előző világbajnokságon az edző megkért, hogy játsszak egyedül elöl. Ez nem egy olyan dolog, amit nagyon szeretek csinálni, de megértettem, hogy ez hasznos a csapatnak, és ott fociztam. Nagyon fontos, hogy értsd szituációkat, és felismerd, mi a legjobb a csapatodnak.”
PetI
Hí­rhozó-cikkíró

2007.06.24. 06:58:49

Eztmegírom, meg majd a nap folyamán még mást is. Iván mondta, hogy nem lesz, úgyhogy megpróbálom feltenni is, Áki ha leszel, akkor esetleg majd javítsd ki...
Lezárt