Futballgazdasági kérdések

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
Theo
Jugador d'estrella

2008.01.06. 22:48:53

Homér írta:Nemzeti sportban nyilatkozták. Persze van mondjuk pontprémium meg ilyenek (MTKnál meg pár csapatnál abból van a pénz) de ahhoz játszani kell meg jól kell játszani.
Sok csapatnál úgy van, hogyha elérik mondjuk a 35 pontot, akkor több szponzorpénz van, s csak akkor kapják meg a bónuszokat.

Debrecenben biztos vannak nagyobb fizetések, főleg a légiósoknál, de ők különben nem jönnének el. Egy átlag csapat költségvetése mondjuk 200-300 millió forint, ha van két játékos havi 2 milla bruttóval, máris elment évente 50 millió. És a pálya bérlése, edzés, utaztatás, stb visz el 100-150-et.

Debrecen 800 milliós költségvetéséből sem hiszem, hogy évi 50-60 milliókat kapna 1 játékos, mert ugye azokat meg is kell venni (160 millát költöttek idén ilyenre), adózni is kell a bevételek után, stb.

Sokszor másodosztályban 1-1 játékos többet is kereshet, de főleg a bónuszokból.
NBIII-ban is lehet meccsenként 50.000-et keresni, de ott azért kevés a fizu meg ugye abból kell kajálni (eszméletlen mennyiséget megesznek egyszerre), cipőt venni havonta, ruhát mosatni ,stb.

Magasak a járulékos költségek is.
Kéziben van nagy pénz, a kötlségvetés akkora mint a focicsapatoknál, csak éppen kevesebb a költség, nem kell 25-30 játékos, csak 8-10 meg az ifik.
Unokatesóm játszott anno Pécsett NB1ben,NB1/B-ben[akkor még ez volt a neve], most kint játszik Ausztriában már 2 éve, tavalyelőtt, fix havi 1000eurós fizetése volt... 4. osztály azthiszem...prémiumokat nem vágom, kiestek, csökkentették az alapfizut eléggé, azthiszem 100ra, de prémium: 200 euro/pályára lépés, gólprémium is volt, kaptak cipőket[ legújabb adidast vagy pumát...], kajáltatták amíg ottvolt, szállás,stb... És csak péntek, szombaton volt ott, néha csütörtökön vagy vasárnap még...
Most elszerződött máshova, nemtudom jelenleg hogy vannak a pénzek ott ahol játszik. Kifogsz 1 jó csapatot Ausztriában és máris tele keresed magadat, amellett hétfő kedd szerda csüt még tudsz is dolgozni...
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2007.12.17. 15:58:35

Nemzeti sportban nyilatkozták. Persze van mondjuk pontprémium meg ilyenek (MTKnál meg pár csapatnál abból van a pénz) de ahhoz játszani kell meg jól kell játszani.
Sok csapatnál úgy van, hogyha elérik mondjuk a 35 pontot, akkor több szponzorpénz van, s csak akkor kapják meg a bónuszokat.

Debrecenben biztos vannak nagyobb fizetések, főleg a légiósoknál, de ők különben nem jönnének el. Egy átlag csapat költségvetése mondjuk 200-300 millió forint, ha van két játékos havi 2 milla bruttóval, máris elment évente 50 millió. És a pálya bérlése, edzés, utaztatás, stb visz el 100-150-et.

Debrecen 800 milliós költségvetéséből sem hiszem, hogy évi 50-60 milliókat kapna 1 játékos, mert ugye azokat meg is kell venni (160 millát költöttek idén ilyenre), adózni is kell a bevételek után, stb.

Sokszor másodosztályban 1-1 játékos többet is kereshet, de főleg a bónuszokból.
NBIII-ban is lehet meccsenként 50.000-et keresni, de ott azért kevés a fizu meg ugye abból kell kajálni (eszméletlen mennyiséget megesznek egyszerre), cipőt venni havonta, ruhát mosatni ,stb.

Magasak a járulékos költségek is.
Kéziben van nagy pénz, a kötlségvetés akkora mint a focicsapatoknál, csak éppen kevesebb a költség, nem kell 25-30 játékos, csak 8-10 meg az ifik.
Új projektem, olvassátok, lájkoljátok:
http://stadionturista.blog.nepsport.hu
Rhynnblog:
http://rhynn.blog.nepsport.hu
Vito
Llegenda del Barça

2007.12.17. 15:51:07

ez a 300ezer brutto, tuti? :shock: :shock: :shock:
ezt egyszerűen nem tudom elhinni... én milliós tételekben gondolkodtam eddig, főleg egy ilyen klubnál. tanulni simán tudnak (sőt még hátszelet is kapnak), annak ellenére, hogy főállású focizók :D

egy kis demagógiát egedjetek meg:

ha befejezik a futballt (na itt az első problémám, ugyanis ezt nem lehet futballnak nevezni, ha ilyen teljesítménnyel rukkolnának elő máshol, akkor annak csak egy dolog lehetne a vége: elbocsátás. tömeges), akkor ott a lehetőség, hogy ne a seggüket vakarásszák, hanem dolgozzanak.

túl vannak fizetve! nem azért, mert sajnálom tőlük, hanem mert nem dolgoznak meg érte. végigcsinálják a téli és a nyári alapozást, edzenek, játszanak. a magyar foci pedig egyre lejjebb csúszik. sokan cserélnének velük az tuti. persze ezen nem a játékosok fognak változtatni, az egész koncepció el lett cseszve 15-20 évvel ezelőtt.
néhány százan, ezren, ha kimennek egy-egy meccsre. mert gyengék, színvonaltalanok.

egyébként van egy belső infóm a szegedi kézis fizetésről: Krivokapics állítólag 2 milliót keres havonta. ha nekem nem mondtak igazat, akkor most én is kamuzok. na ennek tudatában írtam az első bekezdést
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2007.12.17. 15:31:52

Angol szöveg mehet? szivesen idéznék a diplomamunkámból, de nem akarok fordítgatni :D

Magyar focisták túlfizetettsége:
1. Egy átlag magyar focistának többet ígérnek, mint egy átlag magyar ember amit megkeres.
2. Egy átlag magyar futballista soha nem kapja meg azt a pénzt amit ígérnek neki. Belemegy a játékba, sokat kér, abból kap elegendőt
3. Pécsi kosárban, Veszprémi kéziben sokkal nagyobb pénzek vannak, mint a magyar első osztályban, leszámítva kb 15-20 játékost.
4. A játékos, ha nem sérül meg, 18 és 33 éves kora között keresi meg a pénzét gyakorlatilag egész életére. Én még egyetemista vagyok, de dolgozok mellette, kb. annyit keresek mint egy átlag magyar futballista, de nekem egyrészt nőni fog, akkor is ha "nem igazolok külföldre", s 68-70 éves koromig ebből fogok élni, folyamatosan egyre nagyobb pénzből.
5. Vannak kivételek, akik nevük miatt nagyon sokat keresnek. MTK-nál 300.000 bruttó a maximum fizetés, Végh kapja. + a bónuszok. Elmész gyakornoknak egy tanácsadó céghez vagy multihoz, 320 nettó simán leesik.
Ha megsérülsz, ugyanúgy keresed a pénzt.
Ha beteg vagy, tudsz dolgozni.
Ha te elmész belgiumba dolgozni, a céged nem kap a két-három év alatt kifizetett 10-15 millió forint fizetésedért cserébe 500 millió forintot. (Juhász Roland)
Persze, az átlag ember számára sokat keresnek ezek a sportolók, de nemzetközi szinten ez csak zsebpénz. Ha annyira sokat keresnének, lenne a bajnokságban 1-2 horvát, cseh, lengyel válogatott játékos, mert a pénzért eljönne. Nincsen.

Nem védem a focistákat, de azért az, hogy sokat keresnek, elég általános és relatív kijelentés.
(Kosaras ismerősöm 19 évesen havi 1 millát kapott saját bevallása szerint. Nem nevesítem...)

Vito:
Európai szintű fizetést számolj évi 80.000 euróval egy kezdő menedzsernél.
Magyarországon nicns sok olyan futballista, aki ennyit keresne
Rhynnblog:
Vito
Llegenda del Barça

2007.12.17. 14:11:20

grecki írta:
2. A magyar focisták még mindig iszonyatosan túl vannak fizetve. Elképesztő, hogy százezres alapfizetéseket plusz vaskos prémiumot követelnek maguknak a nem éppen kultúrált labdarúgásért cserébe. Ha a Fradi bajnok akar lenni, akkor nyilván (utánpótlás egyelőre legjobb tudomásom szerint nem olyan acélos) a legjobb, és egyben legdrágább magyar játékosokat kellene megvennie. Vagyis, valamilyen formában kordában kellene tartani a fizetési igényüket. Sokkal inkább a premizálást előtérbe helyezni, vagy ami még ésszerű lehet, hogy kevesebbet ígérni, de azt napra pontosan átutalni. Hány meg hány spíler és edző jelentette már fel a klubját, mert nem kapta meg a beígért hatalmas fizuját. Szóval kevesebbet, teljesítményarányosan és pontosan fizetni a játékosokat.
így van! Magyarországon talán ez az egyetlen ágazat, ahol európai szintű fizetést kapnak az 'alkalmazottak'. teljesítmény viszont messze nincs mögötte.
egy kicsit elkalandozva:
a szegedi sport főmecénása egy bizonyos Pistrui László, a SZEVIÉP tulajdonosa (már említettem).
nemrégiben lenyilatkozta, hogy a Pick Szegedet 3 éven belül BL döntőbe akarja juttatni. nyilván felmerült a kérdés, hogy miként tudja megtartani a szegedi ászokat. erre ő azt mondta, hogy ne higgye azt senki, hogy manapság nem éri meg (pénzügyileg) egy nívós, tőkeerős magyar csapatban játszani :!:
ezen azért ledöbbentem egy kicsit. és akkor még nemis a futballról beszéltünk, ahol köztudottan a legmagasabb fizetések vannak.

az előbbiekhez csatlakozva persze nem mindegy, hogy egy magyar, vagy egy európában is elismert elitbajnokság csapata kínálja a portékaként a magyar futballistákat. nem véletlen a 'Pool és az MTK közötti együttműködés, sőt
Orbán Viktorról tudjuk, hogy szereti a focit, de nyilván nem csupán keresztényi szeretetből indította útjára a felcsúti akadémiát.
ha visszaemlékszünk az évekkel ezelőtti felcsúti telekvásárlásokra, pályafejlesztésekre és a nemrég megnyílt akadémiéra, akkor nyilvánvaló az összefüggés és, hogy emögött elég nagy pénz lehet. (a Rhynn cikk olvasása előtt nem is gondoltam bele ilyen mélységig)

bocs a Viktorozásért, akár Gyurcsány is lehetett volna akár.
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2007.12.17. 13:37:23

Vito írta: bár, ha az MTK-akadémia példáját nézzük, akkor nekem még ez sem lenne elég érv az üzlethez. ott valóban profi munka folyik, nemcsak ötlet és fikció az egész, hanem egy jól működő 'cég'. a korosztályos válogatottak az innen kikerülő gyerekekkel vannak tele, ám a magyar klub és válogatott foci szégyenteljes produkciója miatt mégsem tudják versenyképes áron értékesítnei őket. amíg a magyar futball nem fejlődik, úgy en bloc, addig szvsz erre nincs is reális esély. ha a magyar foci egésze jobb lenne, akkor Hajnal, Huszti és Gera is nívósabb csapatban játszana, ebben biztos vagyok!
Azért az MTK ificsapata se egy mintagyerek :) kegyetlenül elcsábítják az ország összes tehetséges fiatalját, aki elég jó, az marad, a többiről meg tesznek magasra. Nem fizetnek az átigazolásért, csak igérgetnek (Sport pluszban cikkezgettek erről). Most már van 3-4 akadémia, így azért lesz konkurencia, s talán a vadkapitalizmusnak is vége lesz a játékosok tekintetében.
Nem mindegy, hogy az MTK akarja Juhászt eladni 2 millió euróért vagy utána az Anderlecht 4-5-ért.
Ha a fradi adja el a játékost, kevés pénz lesz belőle, de ha a Sheffield United átveszi, játszat velük 1-2 meccset a Ligában, ott jól játszanak, mindjárt megugrik az értékük. Lsd. Németh és Galaxy-Gulácsi is egyre jobban szem előtt van, ők már sokkal drágábbak lesznek majd, mint akár Gera vagy Hajnal.
megpendítetted a pláza-s dolgot is, illetve elvetetted.
nemtom nemtom, azért én ezt a vonalat sem zárnám ki teljesen. manapság hihetetlen pénzügyi és (üzleti)egzisztenciális értéke van egy ekkora ingatlannak, pláne egy ennyire frekventált helyen.
Úgy próbáltam meg leírni, hogy akárki veszi meg, a plázát külön fogja kezelni, max köt egy reklámszerződést, hülye lenne annak a profitját átküldeni a klubba. Plusz a tulajokat is nagyon zavarná, ha a ROI meg egyéb mutatók egy focicsapat miatt romlanának le. Marketing büdzsé X százaléka megy majd a Fradira és ennyi.
Rhynnblog:
grecki
Hí­rhozó-cikkíró

2007.12.17. 12:57:25

Ebben szerintem igenis lehet ráció. Csak néhány milliárd forintból nem lehet kihúzni a csapatot a csávából. Ehhez sokkal több pénz kellene. Mint ahogyan Várszegi buxája is vékonyka lett volna szerintem, ha a szurkolók nem kezdték volna ki az orra miatt...

Ahogy a cikk is összefoglalta, hatalmas összeget emésztene fel a tulajdonosoknak, hogy gatyába rázzák a Fradit. Nem akarom előről leírni, hogy mi mennyi hány méter, úgy is ott van már feketén fehéren. De jónéhány buktatója is van a dolognak szerintem.

1. Az első és legfontosabb, szerintem, hogy a megfelelő ember irányítása alá helyezzék a klubot - mert Magyarországon szerintem még mindig nem fogták fel, hogy a foci az nem sport már, nem szórakozás (persze az is), hanem kőkemény üzlet, milliárdokat megforgató iparág - aki képes arra, hogy kevesebbet költsön, mint amennyit bevételez. A Fradi kétszer is volt olyan hülye, hogy egy egykori TSZ elnök kezeibe adta a klub vezetését. Naná, hogy a szokásos zsebbe került összegen felül sikerült még egy csomó zsét elherdálni. Nem ártana, ha a pénzügyekben jártas, komoly közgazdász intézné a fiskális részét.

2. A magyar focisták még mindig iszonyatosan túl vannak fizetve. Elképesztő, hogy százezres alapfizetéseket plusz vaskos prémiumot követelnek maguknak a nem éppen kultúrált labdarúgásért cserébe. Ha a Fradi bajnok akar lenni, akkor nyilván (utánpótlás egyelőre legjobb tudomásom szerint nem olyan acélos) a legjobb, és egyben legdrágább magyar játékosokat kellene megvennie. Vagyis, valamilyen formában kordában kellene tartani a fizetési igényüket. Sokkal inkább a premizálást előtérbe helyezni, vagy ami még ésszerű lehet, hogy kevesebbet ígérni, de azt napra pontosan átutalni. Hány meg hány spíler és edző jelentette már fel a klubját, mert nem kapta meg a beígért hatalmas fizuját. Szóval kevesebbet, teljesítményarányosan és pontosan fizetni a játékosokat.

3. Szakembert a csapat élére. Nem a kluboknál évtizedek óta egymást váltogató edzőkre gondolok... Az NST írt erről a témáról egy hatalmas cikket. Aki nem olvasta volna, annak ajánlom, mert nagyon igaz, és közben iszonyat vicces.

Az egyértelmű, hogy nem két év alatt fog megtérülni a befektetés. De kérdem én, melyik szokott ennyi idő alatt kvirágozni? Tesómék például kijöttek az egyetemről 2000-ben, volt egy ötletük, megvolt hozzá az üzleti terv, a várakozások, a lehetőségek, felmérték a piacot, felmérték a vetélytársakat, elmentek befektetőkhöz és kaptak pénzt. Azóta már piacvezetők Magyarországon. 7 év kellett hozzá, kőkemény, áldozatos meló. Úgy bántak a céggel, mint egy hímestojással, folyamatosan azon gondolkodtak, miként lehetne javítani a helyzetükön. Azóta már Németországban is van leányvállalatuk. A lényeg az, hogy folyamatos, következetes gazdálkodással kell hátteret adni a klubnak, hogy a gyepen is maradandót alkodhassanak. A fizetett játékos elégedett, az elégedett játékos jobb teljesítményt nyújt.

Aztán ha a pályán is sikeresek lesznek, ismét meg fog telni az Üllői úti stadion. Nagyobb jegybevételek, nagyobb reklámérték, nagyobb cégérték.
Nagyobb profit, ami az egészet hajtja. Aztán jobb játékosok, aztán sikerülhetne a BL kiharcolása, ami újabb összegeket jelente. Azt okosan visszaforgatni és nem osztalékként kifizetni. Utánpótlásba, edzőközpontba, játékosra, edzőre, még jobb ügyvezetőre fektetni. Az egészben szerintem a folyamatosság a lényeg, szépen lépcsőről lépcsőre haladni, nagyot álmodni lehet, nagy lépésekkel haladni viszont nem annyira. Szerintem.
Vito
Llegenda del Barça

2007.12.17. 10:07:19

csak olvastam és olvastam.
a cikk jó és érdekes. ám befektetői szemmel értelmetlen túl hosszútávú és tervezhetetlen a befektetés...
...egészen az utolsó bekezdésig!
bár, ha az MTK-akadémia példáját nézzük, akkor nekem még ez sem lenne elég érv az üzlethez. ott valóban profi munka folyik, nemcsak ötlet és fikció az egész, hanem egy jól működő 'cég'. a korosztályos válogatottak az innen kikerülő gyerekekkel vannak tele, ám a magyar klub és válogatott foci szégyenteljes produkciója miatt mégsem tudják versenyképes áron értékesítnei őket. amíg a magyar futball nem fejlődik, úgy en bloc, addig szvsz erre nincs is reális esély. ha a magyar foci egésze jobb lenne, akkor Hajnal, Huszti és Gera is nívósabb csapatban játszana, ebben biztos vagyok!

megpendítetted a pláza-s dolgot is, illetve elvetetted.
nemtom nemtom, azért én ezt a vonalat sem zárnám ki teljesen. manapság hihetetlen pénzügyi és (üzleti)egzisztenciális értéke van egy ekkora ingatlannak, pláne egy ennyire frekventált helyen.

Szegeden éppen pénteken döntöttek stratégiai ingatlanok újrahasznosításáról (régi és új stadionok, bu, uszoda).
az egyik oldalon a város áll, a másik oldalon pedig a Szeviép Rt és annak tulajdonosa, aki viszi a szegedi kézi- és kosárlabdát, valamint nemrég a diósgyőri fociba is pénzt fektetett.
a régi ingatlanok helyén buszpályaudvar, stadion, lidl, kika, 'SYMA' csarnok és egyéb kutyaf.sza lesz.

majd megpróbálok keresni erről is egy cikket :wink:
Drigo
Eurobarca Staff

2007.12.17. 09:12:13

Homér írta:Ha januárban tényleg idehoznak 4-5 játékost, ahogy megigérték, ősszel már NB1-es lehet a fradi. Onnantól kezdve két év alatt minden gond nélkül lehet bajnokcsapatot csinálni Magyarországon.

...

Nem véletlen, hogy Dámosy mester is úgy hirdetett a FourFourTwo magazinban, hogy vegyék meg a fradit, egyszerűbb bejutni vele a BL-be, mint egy West Brommal.
Igazad van, én úgy emlékeztem, hogy sokkal jobban le van maradva a Fradi, de megnéztem és a négy pont tényleg nem tűnik behozhatatlannak ami ugye egy év plusszt jelentene, de én azt még úgy számoltam, hogy, akkor még másodosztályú lesz.

Viszont én továbbra sem érzem azt, hogy ilyen rövid távon bárminemű profitot is lehetne termelni ekkora befektetések mellett. Mivel nem lehet az utánpótlásra építeni, így új játékosok kellenek, ami megint csak kiadást von maga után, és egy esetleges BL indulás is szerintem maximum a veszteségeket mérsékelné, és akkor még nem is beszéltünk a magyar pénznyelő sajátosságokról...Ha már egyszer belevágnak ebbe az angolok, akkor remélem lesz türelmük, pénzük és idejük végigcsinálni az egészet.

De ez a hírdetés nagyon tetszett, azért nem hibába leleményes nép a magyar.
http://www.ZALNER.eu" target="_blank
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2007.12.17. 06:53:29

Ha januárban tényleg idehoznak 4-5 játékost, ahogy megigérték, ősszel már NB1-es lehet a fradi. Onnantól kezdve két év alatt minden gond nélkül lehet bajnokcsapatot csinálni Magyarországon.

Optimista a cikk, végülis arról szól, hogyha minden a legjobban alakulna (erre azért kicsi az esély), akkor is a bevétel maximum a kiadások szintjét érné el, tehát ROI, ROA, TAT, stb. mutatók elég alacsonyak lennének, minden könyvelő táblákkal tiltakozna a befektetés ellen.

40 millió euróért youth campet venni nagyon drága mulatság, de egy esetleges BL bejutás, ami jövőre már a magyar csapatnak se lesz lehetetlen, máris hatalmas reklámot generál a szponzoroknak / tulajoknak, s a bevétel egy része is visszajöhet.

Nem véletlen, hogy Dámosy mester is úgy hirdetett a FourFourTwo magazinban, hogy vegyék meg a fradit, egyszerűbb bejutni vele a BL-be, mint egy West Brommal.
Rhynnblog:
Drigo
Eurobarca Staff

2007.12.17. 00:08:30

Nagyon érdekes kis cikk. A Fradi Magyarországon mindig is közbeszéd tárgya volt, mindig is ott volt a középpontban. Magyarország legnépszerűbb futball klubja ez úgy gondolom nem vitás. Többek között bennem is Fradi-szív dobog, igaz az én esetemben ez kicsit abszurd, mert igaz, hogy a IX. kerületben születtem, de hogy Ferncváros drukker lennék, hát az erősen túlzás.

Ez a cikk nekem mégis kicist utópisztikusnak tűnik. Számomra az a feltétlen optimizmus sugárzik belőle, amit már jónéhány éve folyamatosan hallok a médiából.

De tudom, hogy ez nem erről szól. Nem kritikát akarok írni, mert ez a topic nem arról szól. Ez a topic elsősorban a futball gazdasái oldalát szeretné megfogni, ezért próbálom a cikket ez alapján értékelni, illetve észrevételezni.

Először is nekem nagyon tetszett, ahogy pontokban összeszedted a bevételi forrásokat, nagyon érdekes. Tény, hogy a Fradi reklámértéke nagyon is jelentős. Lenne..., ha ehhez nem egy ilyen szintű labdarúgó csapat tartozna. A cikkben többször is említed a 2010-es dátumot, ami szerintem kicist korai. Szerintem egy másodosztályú klubbot nem lehet két év alatt bajnoki címig vezetni (még itt Magyarországon sem). Ugyanakkor szívesen látnám ennek a megvalósítását, gondolom valami hasonló terv csücsülhet a kandidáló felek puttonyában is. Ugyanakkor, ahogy Te is kiemelted a befektetők nem holmi jószándékból szeretnék rehabilitálni a Fradit, ez kő kemény üzlet, és ha bármi jelét látni fogják annak, hogy ez számukra nem térülhet meg, abban a pillanatban dobbantani fognak (gondolm én, hogy azért nekik sem mindegy, hogy mennyit vesztenek), mégis ez a Fradi utolsó reménye, mert abból a helyzetbe amiben most van kilábalásra nem sok esély van, sőt, szerintem ez az utolsó reménysugár.

Mégis azt mondom, hogy ha csupán az üzletet nézzük, akkor egyáltalán nem tűnik lehetetlennek -szerintem legkorábban 2010es évek közepére- egy európai szinten is jegyzett csapat felépítése, minden csupán tőke kérdése.

Engem még az a kérdés foglalkoztat, hogy mi történne egy esetleges BL csoportkörbe való bejutás, és mondjuk egy Bratislavához hasonló "sikertörténet" esetén. Azt a csapatot 1-2 hónap leforgása alatt szétkapkodták európai klubbok, pdig volt ott is pénz, igaz nem egy PL csapat állt a háttérben, azért ez sokat változtat a dolgon. De valami mintha elindult volna Közép-Európában, gondolok itt a már említett szlovák Bratislavára, a cseh Slaviara, valamint az ukrán Donyeck-re, igaz az azért egy dimenzióval feljebb van, hihetetlen, hogy milyen pénzek mozognak arrafelé(de ezek származását most ne fírtassuk...)
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2007.12.16. 22:40:04

Feldobok egy cikket, hamarosan lehet, hogy kikerül az indexre is (NST-n már be van tördelve, de akkor megy ki, ha eredményes lesz a pályázat)

Angol befektetők: „Mentsük meg a Fradit”!

Jelen állás szerint rövidtávon megoldódhat a Ferencvárosi TC problémája, hiszen két cég is befizette a „beugrót”, a 400 millió forintnyi zsebpénzt. Zsebpénznek gondolom, hiszen ez a 400 millió forint nem tétel egyik ajánlattevőnek sem, játszhatnak arra is, hogy ha mégse nyer a másik, nem adják be az ajánlatot, s a következő, vélhetően még alacsonyabb küszöbáron kiírt tenderen majd beszámítják az árba. Félreértés ne essék, a korábbiakban is csak azért adták be a pályázatot, hogy legyen értelme újra kiírni a tendert, az előzőnél jutányosabb áron.
Zsebpénz azért is, mert ez az így megvásárolt „kisfiú” pillanatok alatt elveri, úgy, hogy ezáltal érezhető előnyhöz nem jutott. Becslésem szerint ez a pénz nagyjából a kifizetetlen mosodásokkal, vendéglátósokkal, biztonsági őrökkel, játékosokkal, takarítókkal, volt edzőkkel, játékosokkal és más klubokkal szemben felhalmozott tartozásokat enyhítené, talán meg se szűntetné teljesen.
A teljes tartozás fél-egy éve, még Dámosy regnálása alatt hivatalosan 1.8 milliárd forint volt, mára ez már csak a késedelmi kamatok miatt felmehetett 2-2.5 milliárd forintra.
Ha a negatív gondolatokat háttérbe szorítjuk, – ami sajnos jelen esetben elég nehezen kivitelezhető – tegyük fel, hogy a pályázat sikeres lesz, a győztes cég vezetői nem csak dörzsölik a kezeiket, de a Fradi összes tartozását kifizetik, új stadiont építenek a szálloda és bevásárlóközpont mellett, s ezek után is foglalkoznak majd a klubbal, ami szintén kérdéses.

Pár nappal a pályázat megnyerése után McCabe úr kikapcsolja a számítógépet, s élőben folytatja a futball menedzserséget, ami Magyar foci + külföldi klubmenedzser relációban sok jót nem jelent (Milan Mandaric, Vizer László, olasz befektetőcsoport), de természetesen bízunk őbenne is.

Ez a befektetés nagyon sokba fog kerülni a győztesnek, s a finanszírozásra két mód van. Az egyik, hogy McCabe úr zsebből kifizeti a tízmilliárdot, s megpróbálja rövid időn belül visszatermelni. Évi 200 millióval számolva ez kerek 50 év múlva történne meg, bár egy-két BL szerepléssel ez az idő 8-10 évre rövidülhetne.

A másik, hogy a vásárlás után a befektetett összeget hitel formájában felveszi, ahogy azt a Glazer család csinálta a Manchester esetében, s ezzel halálra ítéli a csapatot.

A példában szereplő 8-10 milliárd az nem a tender ára, hanem a Fradi megvétele és feltőkésítése (2.5 milliárd), a stadion bérleti jogának megváltása (1.5 milliárd forint) új stadion építése (2 milliárd), csapatépítés (1 milliárd), a merchandising jogok visszavásárlása (2.0 milliárd), kiszolgáló létesítmények, pl. edzőpálya építése. (1 milliárd).

A klub megvétele a legfrissebb hírek szerint ingyenes, de a tartozásokat ki kell fizetni. Ez a 2-2.5 milliárd forint elvileg tartalmazza a többi szakosztály tartozásait is, de ez ügyben is nagy a ködösítés. 1 milliárd pedig kell arra, hogy a csapat a következő egy-másfél évben gondtalanul működhessen.

Valahol olvastam, hogy az új stadion építésének költsége minimum 1.2 milliárd forint + áfa, a kérdés, hogy ebből mit lehet csinálni. Egy 22.000 fős Debreceni stadion építésének becsült költsége 5 milliárd forint lenne, ebből következik, hogy az 1.2 milliárd maximum csinosításra lenne elég. Ennek bérleti jogát is meg kellene váltani a Sportfolio KHT-től, ami további másfélmilliárd lenne.

Ezek után a csapatépítés már csak „aprópénz” lenne, pár év alatt nagyjából 1 milliárd forintból (€4.000.000) egy európai középcsapatot lehetne kialakítani. Ebbe beletartozna az ifi csapat visszavásárlása a jószándékú szurkolóktól, ennek feltöltése az MTK-hoz hasolnó módon ill egy csapatnyi minőség játékos összevásárlása. Ingyen játékosokból Dunát lehetne rekeszteni, Fradi szintűekből már nehezebb lenne.

A stadion mellett nem ártana egy modern edzőkomplexum, öltözők, médiaközpont, stb, s máris elszórtunk újabb egy milliárdot.

A legkényesebb pont a Várszegi Úrnál lévő marketingjogok visszavásárlása, melyek jelen állapotukban szinte semmit nem érnek, de egy megerősödött, jó Fradi létrehozása esetén már milliárdokat is érhetnek.

Összesen tehát a klub létrehozása tehát körülbelül 10 milliárdba kerülne, s így egy évi 6-800 millióból működő, Magyarországon sikeres, szerencsés sorsolással (ne feledjük, hogy a BL-be jutás jövő évtől lényegesen könnyebb lesz) akár az igazán nagy bevételek is elérhető közelségbe kerülhetnek.

Bevételek

2010-re lesz egy új stadion, ami remélhetőleg fedett lesz, legalább 20.000 férőhelyes, így a válogatott mérkőzéseket is meg lehet ott tartani, s ezzel tehermentesíthetjük a Puskás Stadiont. Ez persze jó lesz a tulajdonosoknak is, hiszen a pályabérlés a Magyarországon bevett gyakorlat szerint a jegybevétel 25%-a. (Ebből évente egy 20-25 milliót kaphatna a tulajdonos). /25 millió forint/

Mivel a terület elvileg a befektetőé, ezért a hazai meccsek után nem kell leadni a jutalékot a jegybevételekből, máris megnőtt a profit ezen a területen. Már csak a szekusokkal kell megegyezni, hogy ne vigyenek el még 25%-ot, s a 3600 forintos jegyekből 3000 forint a klubnál marad. (Korábban 1500-ból kb 5-600 forint maradt; a többi ÁFA). Azt ne gondolja senki, hogy az „angol szisztéma” nem jár együtt a jegyárak hiperinflációjával, a befektetett 8-10 milliárdot ki kell valahonnan termelni.
5000-es átlag nézőszámmal számolva mérkőzésenként 15 milliós nettó bevétellel lehet számolni, évente a kupamérkőzésekkel együtt majd’ negyedmilliárd állhat a házhoz. /250 millió forint, összesen 275 millió/

Újra lesz Fradi, s szinte garantált, hogy egy megerősödött Fradival már a magyar NB1 is jobban eladható, talán visszakerül a közvetítés az RTL-re. Ez szép bevétel-növekedést eredményez a IX. kerületi klubnak, bár a többi csapat nagyon nem élvezheti, hisz szinte biztosra vehető, hogy a 30 fordulóból 30 mérkőzést a Fradi kap. A jelenlegi helyzethez képest ez minimum 50 millió forintos növekedést jelenthet. /60 millió forint, összesen 335 millió/

A klubok bevételeinek a klasszikus elméletek szerint három ága van: mérkőzéshelyi bevételek, tévés díjak és merchandising. Előbbi kettő hagyományosan a bevétel legnagyobb részét jelenti, napjainkban azonban egyre inkább háttérbe szorul. (bár most a két spanyol óriásnál ill. az angoloknál nagyon elszálltak a közvetítési díjak, kétlem, hogy ezek az árak sokáig fenntarthatóak)

Ez az ág egy gyakorlatilag korlátlan bevételi forrást jelenthet az ügyes vállalkozónak. Várszegi Gábor elkezdte a Fradi sörrel, Fradi whiskey-vel, de ez egy idő után inkább lehúzás-szagú volt, mint sikeres termék. Nyugaton már szinte bármit lehet kapni a klub logójával ellátva, nálunk még gyerekcipőben jár a dolog.

A háromcsíkos sportszergyár marketing igazgatója egy konferencián elmondta, hogy nem éri meg Fradi mezt árulni, mert 10000 darab alatt drága legyártani, s azt 4-5 évig árulhatnák, mire sikerülne eladni. (Tudom, hogy más szponzorálja őket). Kreatív termékekkel még újabb szponzorokat is lehetne a csapat környékére csábítani. Évente ezen termékekből egy 50-60 millió forintot össze lehetne szedni, később esetleg még többet is. /60 millió, összesen 395 millió/

Apropó szponzorok. A csapat jelenlegi reklámértéke körülbelül 50-60 millió forint, már ami a szponzorhelyeket jelenti, a pontos érték nem tudható. Korábban a magenta cég évi 200 millióval támogatta a csapatot, ha ismét jól menne nekik, éves szinten 250 millió forint reális lehetne. /250 millió, összesen 645 millió/

Játékosok értékesítése az első pár évben jelentős összeg nem lehet, hiszen a közeljövőben inkább csapatépítésnek kellene következnie, persze az angolok ebbe is beleszólhatnak. 2010-re, két év múlva, már elképzelhető lenne 1-2 játékos angliai értékesítése, de őket pótolni kellene, így ezen az ágon bevétellel nem számolok.

Már csak egy bevételi forrás maradt, az pedig a díjazás ill. nemzetközi szereplés. Egy magyar bajnoki cím 2010-ben kb. 50 millió forintot hozhat a konyhára, a sikertelen BL szereplés pedig további 50 milliót. /100 millió forint, összesen 745 millió/

Ezek tehát a bevételi források, a 745 millió forintos bevétel nagyjából fedezi a kiadásokat, a teljes befektetésből azonban ezen állás szerint nem sikerült semmit törleszteni.

Egy esetleges BL szereplés alaphangon másfél milliárdot hozhat a konyhára, mely nagy összeg, de a befektetés megtérüléséhez így is 6-7 BL szezonra lenne szükség.

Miért érheti meg ez mégis az angoloknak? Egyértelmű, hogy 40 millió eurót nem véletlenül áldoznának a klubra. Azt, hogy a felépítendő plázának és hotelnek a bevételéből működtessék a klubot, nehezen hiszem.

A klubnak csak egyetlen erénye marad, ha azt vesszük, hogy a tervezhető bevételek a költségek kitermelésére elegendőek: a játékosok. Magyarországon rengeteg a tehetséges játékos, akiknek kinevelése nem túl drága, de ha évente 2-3 játékost tovább lehet passzolni a Sheffield Unitednek, az kétszeresen is hasznot hozhat. Az egyik, hogy az angolok áron alul megerősítik saját csapatukat, ami mondjuk 2 gyenge-közepes premier league játékos esetén majdnem egymilliárd forintba kerülne, ha nem többe. Ha öt-tíz év alatt csak 3 játékost tovább adnak valamelyik nagy klubnak, máris visszatermelték a teljes befektetést. És ez az igazán nagy üzlet.
Rhynnblog:
Drigo
Eurobarca Staff

2007.12.16. 21:47:54

Mivel az én kérésemre indult ez a topic (újra), így gondoltam, hogy úgy illik, hogy én kezdjem meg ( a remélem) végeláthatatlan hsz-ek sorát.

Előre leszögezem, hogy aki nem akar, annak nem kötelező sem olvasnia ezt a fórumot sem pedig írnia ide. Valamint úgy gondolom, hogy ebben a topicban nyugodtan lehet nélkülözni az egy szavas/mondatos/szmájlis értelmetlen hozzászólásokat. Még ha nehezen is, de valahogy majd csak megleszünk nélkülük. Valamint, ha másnak nem az a véleménye, mint Neked, akkor ő attól még nem hülye! És nem is szükséges ezt a fejéhez vágnod. Ha valami nem okés, akkor vedd a fáradtságot és írd le a véleményed korrekt formában úgyan úgy, ahogy az előtted szóló is tette.

Ja és attól, hogy én most ilyeneket írok semmivel nem vagyok különb, mint bármelyikőtök. Ebben a fórumban nem lesz hierarchia mindenki egyenlő. Attól, hogy nekem kellett pár nevet felsorolni, akikkel ezután együtt döntünk a további névsorról(akik majd ugyanúgy részt vesznek ezen a procedúrán) minden egyes tagnak belépése után ugyanannyi joga lesz megválogatni a topicba írókat (illetve első sorban nem írokat, én ugyanis azt mondom, hogy mindnekinek adjuk meg az esélyt, aki ebben a témában szeretné elmondani a véleményét, a többség gondolom úgyis képes lesz elfogadni a szabályokat és hszével növelni a színvonalat, de sajnos mindig vannak feketebárányok[és nem csak nálunk...] akiknek valami nem fog tetszeni bármit is csinálunk, na őket kell kiszűrni, mert semmi szükség a fölösleges feszültség keltésre), mint annak, aki már egy napja hete hónapja éve tagja ennek a népes tábornak. Remélem emiatt senki nem fog megsértődni.

Na ennyit az írott-íratlan szabályokról.

Szerintem csapjunk bele a lecsóba.

Engem már kiskorom óta foglalkoztat a futball(gondolom ezzel nem mondtam újat, előszőr az fogott meg, ami a zöld gyepen történik, de aztán ahogy nőttem szépen lassan elkezdett érdekelni az is, ami mögötte van. Az ugyanis, hogy hétről hétre ott láthatjuk szeretett(vagy éppen nem szeretett) csapatunkat játszani a zöld gyepen nagyon sok ember nagyon sok munkájának köszönhető.(most megint feltaláltam a spanyol viaszt)

Igazából nem is tudom, hogy hogy lenne a legjobb csinálni ezt az egészet, minden hétre feldobni egy témát, vagy csak szabadon írogatni, kit éppen mi foglalkoztat, estleg ha talál valaki valami érdekes anyagot, akkor azt kivesézni, mindenesetre várom az ötleteket.

A topicban bármi féle sporttal és pénzüggyel kapcsolatos észrevételt szívesen látunk. Legyen az egy klub költségvetését elemző, egyes bajnokságokat "számügyileg" összehasonlító, akár szponzorációs írás, vagy bármi más, amiről úgy érzed, hogy belefér a téma "rendkívűl szűk" keretei közé.

A napokban feldobom az első témát, csak először még kicsit rendbe szedem.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Drigo 2008.01.06. 23:20:07-kor.
Lezárt