Mivel kedvellek titeket,ezért megosztom veletek a hosszú élet titkát!
Talán kevesen tudjátok de Izlandon az átlag életkor 79 év annak ellenére(vagy esetleg pont ezért) hogy sokat fogyasztanak a fekete halálból. A fekete halál egy burgonyából készülő, köményes égetett szesz (brennivín). Házi készítéshez 40-50 fokos szeszt veszünk, belekeverünk 3-4 dkg barnacukrot és 4 dkg köménymagot. Három hét elteltével kávéfilteren átszűrjük, megisszuk.
Önmagában az ital persze nem elég,van még egy titok:A rothasztott hal!
Ehhez a halat kibelezik, nagyobb darabokra vágják. Lakóhelyüktől távol árkot ásnak, ebbe teszik az enyhén sózott haldarabokat. Kaviccsal befedik. (Megbízható források szerint a gödörre kerülő vizelet javítja a technológiát.) Körülbelül két hónap múlva, amikor már velőig hatoló ammóniás szag lengi körül a gödröt, kiássák.
A büdös hal egyébként konzervben is kapható . A hering megfelelő előérlelés után a dobozban továbbérik, a keletkező szén-dioxidtól a konzerv felpuffad. Mindenképpen szabad ég alatt kell kinyitni, mert fröcsköl, és nagyon erős ecetes záptojás szaga van. Ezzel együtt a világ egyik legjobb halkonzervje. Hagyományos körítése: főtt burgonya, friss hagyma, kenyér, nagyon sok erős szesz és sör (antialkoholisták tejjel fogyasztják).
Egyetek & igyatok,és éljetek sokáig!! (e.n.k.)
