Barca vs. Real

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
MichaaBee
Llegenda del Barça

2008.08.15. 13:11:11

10Giga10 írta:köszönöm szépen culinho!!!erre voltam kiváncsi!!de pár ember itt csak osztja az észt azt semmit se tud!!!Mégecccccccccccer is köszi szépen!!!
mintha az imént említettem olna, h nem osztjuk az észt, hanem van fogalmunk arról, h miről beszélünk! csak nem írjuk le neked 100-akárhány oldalnyi könyveket ide a fórumba. amit culinho írt, teljesen igaz, de ez csak egy összefoglalás, ide még sokkal több minden tartozik! mondtuk többen is, hogy vedd meg az erről szóló könyveket. am meg ha aránylag régen vagy Barca szurkoló, akkor 1, ezt tudnok kellene, vagy 2, ahogy vale írta, már itána kellett volna nézned :wink: a helyesírást már nem is mndom, az csak mellékes.
H a t t r i c k
NBA Fantasy: EuroBarca League 2013: #1
EuroBarca Keeper League 2014, 2018, 2020: #2
Andris
Adminisztrátor

2008.08.15. 12:56:46

Elég legyen már!
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
culinho
Capitá del Barça

2008.08.15. 12:49:20

Engem a jelenlegi helyzetben olyasmi bosszant, h a Real büntetlenül szorhatja a pénzt, növelheti az adósságát, mivel az adott kormányok hagyományosan mögöttük állnak. Még a Chelsea is jobban megfontolja az igazolásokat, a többi klubnál meg végképp érvényelünek a piaci hatások, ha rengeteg pénzt kiszornak az ablakon középszerű játékosokra, akkor a következő évben csődközelbe juthatnak, esetleg el kell adniuk a sztárjaikat.
Mennyivel szimpatikasabb az a Barca, amely kitermel egy Xavit, Iniestát, Messit, Krkicset, mint az a Madrid, amelyik máshol kinevelt Huntelaart, V.D.Vaartot vesz és semmi egyedi jellege nincs a csapatuknak. Nálunk még a stadion felújításra is úgy jut pénz, hogy a klub területeket ad el a városban.
noname
Llegenda del Barça

2008.08.15. 12:36:40

culinho írta:Ha már az ősi gyűlölködés került szóba, akkor írnék egy kicsit a háttérről.Mint tudjátok Katalónia Spanyolország északkeleti részét foglalja el, részei: Katalónia, Aragónia, a Baleári-szigetek, Andorra és Roussillon. Autonómiai közösségei: a katalán, a valenciai és a Baleári-szigeteki. Ezen különböző területek saját nyelvi, politikai és kulturális státusszal bírnak. Katalónia autonómiájáról az 1978-as spanyol Alkotmány külön rendelkezik.

A katalán nemzet és államépítés a XII. századra nyúlik vissza, a Katalán és Aragón Királyság megalapításáig. 1492-ben Kasztíliai Izabella és II. Aragóniai Ferdinánd egyesítette Kasztíliát és Aragóniát, ezzel megalapítva Spanyolországot. Ahogy erősödtek a kasztíliai központosító törekvések, úgy nyirbálták meg a katalán autonóm intézmények jogköreit. A központosító törekvések következő lépéseként a XVIII. században megszüntették a katalán cortez-t és a generalitat-ot, így Katalónia elveszítette politikai és igazgatási autonómiáját. A katalán helyett a kasztíliai lett a hivatalos nyelv. Erőteljes spanyolosítás vette kezdetét, amely magával hozta a katalán nemzeti mozgalom megerősödését. Az első köztársaság idején, 1873-ban elfogadott Alkotmány a spanyol nemzet alkotóelemeként 17 államot sorolt fel, s régióként említette a [auto_cenzúra] provinciákat és Katalóniát. Az Alaptörvény minden régiót államként értelmezett, s spanyol államot pedig föderatív alapon kívánta felépíteni.

A törekvéseket megakasztotta az 1923-ban hatalomra került Primo de Rivera tábornok, aki megszüntette a katalán intézményrendszereket. Az 1936-ban kirobbant spanyol polgárháborúban Katalónia és Valencia a köztársaságpárti oldalhoz csatlakozott a Francisco Franco vezette jobboldali nacionalista erőkkel szemben. A polgárháború végkimenetele közismert, mely megpecsételte Katalónia sorsát (is). A világháború kirobbanásának évében Franco csapatai elfoglalták Barcelonát. A katalán kormány külföldre menekült. Betiltották a katalán nyelv, a jelképek, zászlók használatát. A rezsim nem volt hajlandó elismerni az országot alkotó kisebbségeket. A hivatalos nyelv a kasztíliai lett és még az egyházi szertartásokat is spanyolul tartották. Persze a katalánok a szigorú tiltások ellenére is használták saját nyelvüket családon belül. Az értelmiség a Franco-rendszer politikájával szemben a kulturális ellenállást választották.
Alapvetően ezekre az okokra vezethető vissza a katalán öntudat és a Franco kedvence, Real Madriddal szembeni ősi gyűlölet.
Kösz az infót!Félig meddig ismertem a sztorit, de ez betöltötte a lyukakat. :wink:
A Fifa egy szégyen
10Giga10
Barça B

2008.08.15. 12:32:29

culinho írta:Ha már az ősi gyűlölködés került szóba, akkor írnék egy kicsit a háttérről.Mint tudjátok Katalónia Spanyolország északkeleti részét foglalja el, részei: Katalónia, Aragónia, a Baleári-szigetek, Andorra és Roussillon. Autonómiai közösségei: a katalán, a valenciai és a Baleári-szigeteki. Ezen különböző területek saját nyelvi, politikai és kulturális státusszal bírnak. Katalónia autonómiájáról az 1978-as spanyol Alkotmány külön rendelkezik.

A katalán nemzet és államépítés a XII. századra nyúlik vissza, a Katalán és Aragón Királyság megalapításáig. 1492-ben Kasztíliai Izabella és II. Aragóniai Ferdinánd egyesítette Kasztíliát és Aragóniát, ezzel megalapítva Spanyolországot. Ahogy erősödtek a kasztíliai központosító törekvések, úgy nyirbálták meg a katalán autonóm intézmények jogköreit. A központosító törekvések következő lépéseként a XVIII. században megszüntették a katalán cortez-t és a generalitat-ot, így Katalónia elveszítette politikai és igazgatási autonómiáját. A katalán helyett a kasztíliai lett a hivatalos nyelv. Erőteljes spanyolosítás vette kezdetét, amely magával hozta a katalán nemzeti mozgalom megerősödését. Az első köztársaság idején, 1873-ban elfogadott Alkotmány a spanyol nemzet alkotóelemeként 17 államot sorolt fel, s régióként említette a [auto_cenzúra] provinciákat és Katalóniát. Az Alaptörvény minden régiót államként értelmezett, s spanyol államot pedig föderatív alapon kívánta felépíteni.

A törekvéseket megakasztotta az 1923-ban hatalomra került Primo de Rivera tábornok, aki megszüntette a katalán intézményrendszereket. Az 1936-ban kirobbant spanyol polgárháborúban Katalónia és Valencia a köztársaságpárti oldalhoz csatlakozott a Francisco Franco vezette jobboldali nacionalista erőkkel szemben. A polgárháború végkimenetele közismert, mely megpecsételte Katalónia sorsát (is). A világháború kirobbanásának évében Franco csapatai elfoglalták Barcelonát. A katalán kormány külföldre menekült. Betiltották a katalán nyelv, a jelképek, zászlók használatát. A rezsim nem volt hajlandó elismerni az országot alkotó kisebbségeket. A hivatalos nyelv a kasztíliai lett és még az egyházi szertartásokat is spanyolul tartották. Persze a katalánok a szigorú tiltások ellenére is használták saját nyelvüket családon belül. Az értelmiség a Franco-rendszer politikájával szemben a kulturális ellenállást választották.
Alapvetően ezekre az okokra vezethető vissza a katalán öntudat és a Franco kedvence, Real Madriddal szembeni ősi gyűlölet.
köszönöm szépen culinho!!!erre voltam kiváncsi!!de pár ember itt csak osztja az észt azt semmit se tud!!!Mégecccccccccccer is köszi szépen!!!
socio66

2008.08.15. 12:27:56

10Giga10 írta:
na akkor mesélj!! mér van a 2klubb közötti gyűlölet??!!!Megsugom neked hogy már Barcas voltam amikor DInho jött!!kiváncsian várom a 2klubb közötti gyűlölet kialakulásáról szoló történeted!!!
már ne is haragudj,de ha (aránylag) régen szurkolsz a csapatnak,akkor lehetne egy kis fogalmad arról hogy miért is Barcelona a Barcelona. Hogy miért több mint egy klub,hogy ezt ki mondta,hogy mit jelent..hogy annak idején az embereknek ünnep volt a Barca meccs,mert csak a stadionban beszélhettek katalánul.Hogy Katalónia mindig is demokratikus "ország" volt, Spanyolország pedig diktatórikus...stb,stb. na mindegy.
vedd meg: http://www.arena2000.hu/termekek/213.html
culinho
Capitá del Barça

2008.08.15. 12:21:24

Ha már az ősi gyűlölködés került szóba, akkor írnék egy kicsit a háttérről.Mint tudjátok Katalónia Spanyolország északkeleti részét foglalja el, részei: Katalónia, Aragónia, a Baleári-szigetek, Andorra és Roussillon. Autonómiai közösségei: a katalán, a valenciai és a Baleári-szigeteki. Ezen különböző területek saját nyelvi, politikai és kulturális státusszal bírnak. Katalónia autonómiájáról az 1978-as spanyol Alkotmány külön rendelkezik.

A katalán nemzet és államépítés a XII. századra nyúlik vissza, a Katalán és Aragón Királyság megalapításáig. 1492-ben Kasztíliai Izabella és II. Aragóniai Ferdinánd egyesítette Kasztíliát és Aragóniát, ezzel megalapítva Spanyolországot. Ahogy erősödtek a kasztíliai központosító törekvések, úgy nyirbálták meg a katalán autonóm intézmények jogköreit. A központosító törekvések következő lépéseként a XVIII. században megszüntették a katalán cortez-t és a generalitat-ot, így Katalónia elveszítette politikai és igazgatási autonómiáját. A katalán helyett a kasztíliai lett a hivatalos nyelv. Erőteljes spanyolosítás vette kezdetét, amely magával hozta a katalán nemzeti mozgalom megerősödését. Az első köztársaság idején, 1873-ban elfogadott Alkotmány a spanyol nemzet alkotóelemeként 17 államot sorolt fel, s régióként említette a baszk provinciákat és Katalóniát. Az Alaptörvény minden régiót államként értelmezett, s spanyol államot pedig föderatív alapon kívánta felépíteni.

vale
Capitá del Barça

2008.08.15. 12:14:26

10Giga10 írta:Annyit tudok hogy Barcelona is not Spain Barcelona=Catalunya!!Ja MSN szleng :lol: !!amúgy 20 vagyok!!
De nekem úgy tűnik hogy tise tudtok többet annál hogy Catalunya!!Majd a VéTét megkérdezem ő biztos szívesen mesél nekem!!
Amúgy 15 vagyok , de mivel szeretem ezt a klubot mindent tudni akartam róla és ezért elolvastam róla szóló könyveket , ennek már egy ideje. És azért nem válaszoltam a hszedre mert nem egy rövid történet az.
Gondolom ha valaki ígazán a magáénak érzi a barcát akkor ennek utána jár... jóval előbb mint hogy betöltené a 15-öt.
Kép
Vito
Llegenda del Barça

2008.08.15. 12:11:24

személyeskedés OFF
pistinho
Barça B

2008.08.15. 12:10:37

10Giga10 írta:Annyit tudok hogy Barcelona is not Spain Barcelona=Catalunya!!Ja MSN szleng :lol: !!amúgy 20 vagyok!!
De nekem úgy tűnik hogy tise tudtok többet annál hogy Catalunya!!Majd a VéTét megkérdezem ő biztos szívesen mesél nekem!!

vannak erre külön klubtörténeti könyvek is. ott kb 20 oldalon keresztül írja le h mit csinált a real (politikai úton szerzett meg ingyen, kulcsjátékosokat a barcából; azért mert katalánoknak tartották magukat a Barcelónaiak, és nem akarták a "királyi címert" felvenni, ezért folyamatosan keresztbe tettek a reálosok.), és ezek után ha elolvasod, akkor majd megérted h miért van gyűlölet a két csapat között. Mert tudod van a Barca és van a Real. És a Real-nak szerintem csak azért szurkolnak annyian, mert ott van pénz ott mindig felvásárolják a sztárokat. lásd Zidane, Beckham..., vagy éppenséggel Figo és Ronaldo, aki egy időben meghatározó embere volt a barcelonának, és csak úgy átigazoltak a rivális klubbhoz. Ronaldo mentségére szóljon h nem közvetlenül igazolt oda.

A Barca drukker és szerintem a vérbeli drukker az, aki tisztában van a klub történelmével, és utánna szíve joga eldönteni hogy gyűlöli a rivális csapatot, vagy nem. Bár ha elolvasod majd a könyvet, akkor szerintem másként fogod látni a dolgokat, és benned is kialakul a gyűlölet.

És ami a legfontosabb, rájössz, hogy mit is jelent az, hogy "a Barca több mint egy klubb!!!"
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára pistinho 2008.08.15. 12:14:12-kor.
MichaaBee
Llegenda del Barça

2008.08.15. 12:04:36

javaslom neked a "Barcelona" c. könyvet, Kormanik Zsolttól és Moncz Attilától. már ne haragudj, de sokkal többet tudok annál, h "Catalunya"! olvasd el a könyvet, és meglátod, h nem csak okoskodunk, hanem tudjuk is, h miről beszélünk. ja am 20 évesen még gázabb leugatszot két C-vel írni :lol:
H a t t r i c k
Nastradamus
Jugador del Barça

2008.08.15. 12:04:33

Lehet hogy kéne ennek inkább egy külön topic - lehet h van -!
Amúgy meg ne oltsátok a srácot valahogyan mindenkinek informálódnia kell, de ez a téma tényleg nem egy üzenetnyi!
Amúgy tanulj meg helyesen írni :twisted: :twisted: :twisted:
Kép
10Giga10
Barça B

2008.08.15. 12:02:04

Zozzy 5 írta:Az ellentéteknek politikai okai voltak/vannak, amik már elég bonyolultak, ezért nem mennék bele. Meg hát ha belegondolsz, akkor nyilvánvaló: Madrid a spanyol főváros, a katalánoknak meg "Catalunya is not spain" nevű kis 'szlogenjük' van...
köszi zozzy.Ha valaki tud egy címet ahol erről részletesebben írnak az lécci linkelje be!!Köszi
Zozzy 5
Llegenda del Barça

2008.08.15. 11:57:28

Az ellentéteknek politikai okai voltak/vannak, amik már elég bonyolultak, ezért nem mennék bele. Meg hát ha belegondolsz, akkor nyilvánvaló: Madrid a spanyol főváros, a katalánoknak meg "Catalunya is not spain" nevű kis 'szlogenjük' van...
Vito
Llegenda del Barça

2008.08.15. 11:48:15

attól még nem leszel nagyfiú, hogy parasztozol és majmozol mindenkit.
másrészt pedig ezeket még törlöm, a következőnél viszont ban :wink:
10Giga10
Barça B

2008.08.15. 11:43:17

Annyit tudok hogy Barcelona is not Spain Barcelona=Catalunya!!Ja MSN szleng :lol: !!amúgy 20 vagyok!!
MichaaBee
Llegenda del Barça

2008.08.15. 11:32:16

10Giga10 írta:Attól méghogy ezt nem tudom hogy mér van a gyűlölet a 2klubb között lehet engem jobban érdekel a Barca mint téged..mer nem az számít hogy tudode mér van a gyűlölet a két kulbb között hanem az hogy mit érzel pl ha barca gólt rúg vagy gólt kap!!!!!!mer nálam ha a barca gólt rúg akkor nálam boldogabb ember nincs akkor eltűnik az élet minden gondja, ha a barca játszik az élet kivirúl, ha gólt kapp akkor meg a szívem összeszorul és sírni tudnék!!!Csak annyit szerettem volna megtudni hogy mér van a két klubb közötti gyűlölet/csak szimplán a 2legjobb rivalizálása??politikai okokból??/!!
Te meg jösz azt leugacc hogy annyit tudok hogy Ronaldinho meg 2006 BL!!
ez az egyik legalapvetőbb dolog a klub történetében. illene legalább annyit tudnia mindenkinek, h Katalónia vs Spanyolország, ha már a részleteket nem is, de ez alapvető. a másik, h az a természetes, h mindenki itt a Barcának örül (kivéve a amdridistákat)! mindenki aki Barca drukker, úgy éli meg a meccseket, mint te. de azért a háttérről is jó többet tudni :wink:

nem tudom hányéves vagy, de gondolom, h fiatalkorod (itt kb. 10-re gondolok) miatt nem tudsz annyit a klubról. ezt onnan gondolom, h "legatsz"-ot két C-vel írtad :lol:
H a t t r i c k
10Giga10
Barça B

2008.08.15. 11:23:22

Attól méghogy ezt nem tudom hogy mér van a gyűlölet a 2klubb között lehet engem jobban érdekel a Barca mint téged..mer nem az számít hogy tudode mér van a gyűlölet a két kulbb között hanem az hogy mit érzel pl ha barca gólt rúg vagy gólt kap!!!!!!mer nálam ha a barca gólt rúg akkor nálam boldogabb ember nincs akkor eltűnik az élet minden gondja, ha a barca játszik az élet kivirúl, ha gólt kapp akkor meg a szívem összeszorul és sírni tudnék!!!Csak annyit szerettem volna megtudni hogy mér van a két klubb közötti gyűlölet/csak szimplán a 2legjobb rivalizálása??politikai okokból??/!!
Te meg jösz azt leugacc hogy annyit tudok hogy Ronaldinho meg 2006 BL!!
MessiFan
Llegenda del Barça

2008.08.15. 11:15:09

vale írta:Szeretem az ilyen szurkolókat , anyit tudnak a klubról hogy Ronaldinho , vagy hogy BL cím és mindent bele.
Ezekszerint énis ezek közé tartozom? nem tudok annyit a klubrol. ezért szeretném megrendelni a barca köteteket.
10Giga10
Barça B

2008.08.15. 11:11:44

vale írta:
10Giga10 írta:Sziasztok!!valaki elmondaná nekem hogy mér van ez a gyűlölet a 2klubb között???hogyan kezdődött és mikor és mér???egy cikk jó lenne erről!!!
Szeretem az ilyen szurkolókat , anyit tudnak a klubról hogy Ronaldinho , vagy hogy BL cím és mindent bele.
na akkor mesélj!! mér van a 2klubb közötti gyűlölet??!!!Megsugom neked hogy már Barcas voltam amikor DInho jött!!kiváncsian várom a 2klubb közötti gyűlölet kialakulásáról szoló történeted!!!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára 10Giga10 2008.08.15. 11:30:14-kor.
vale
Capitá del Barça

2008.08.15. 11:07:34

10Giga10 írta:Sziasztok!!valaki elmondaná nekem hogy mér van ez a gyűlölet a 2klubb között???hogyan kezdődött és mikor és mér???egy cikk jó lenne erről!!!
Szeretem az ilyen szurkolókat , anyit tudnak a klubról hogy Ronaldinho , vagy hogy BL cím és mindent bele.
Kép
10Giga10
Barça B

2008.08.15. 10:59:47

Sziasztok!!valaki elmondaná nekem hogy mér van ez a gyűlölet a 2klubb között???hogyan kezdődött és mikor és mér???egy cikk jó lenne erről!!!
András
Barça C

2008.08.14. 16:23:01

és fabregas??
Ha gondosan elolvasnád oda van írva, hogy Fabregas, Marchen és Palop sérülés miatt hiányoznak a listáról! :wink:
nemtom99
Jugador d'estrella

2008.08.14. 16:20:53

Varga Tamás írta:http://www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=194663&

Pedig most az egyik legnagyobb madridista a szövetségi kapitány. Raúl továbbra is körön kívül, a Barcából meg négyen vannak ott a keretben.
és fabregas?? :shock:
soadroli
Llegenda del Barça

2008.08.14. 16:15:29

Majd Bojan bizonyít!:D
Ezt is cak neten lehet majd nézni? :evil: :evil:
Lezárt