Munkaasztal :)

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2005.06.21. 12:07:11

Valdés, a Liga Őre

A rendkívül sikeres bajnoki évad után végre hátradőlhetünk, s elmondhatjuk, hogy végre nincs kapuskérdés a csapatnál. Az előző 10 év során 11 portást kellett megvásárolni, majd elküldeni, mire “a hátsó udvarból” előkerült Víctor Valdés, aki megváltotta a világot. Először Radomir Antic rakta be a csapatba, miután az edzőpályán nagyon jól teljesített. Frank Rijkaard pedig megadta neki a szükséges lökést, s napjainkra már a legjobb spanyol kapusnak tekintheti magát, hiszen megkapta a Zamora díjat.

Milyen érzés, hogy megnyerted a Zamora díjat?

Büszkeséggel tölt el. Ez egy újabb lépés pályámon, de még közel se vagyok a végén. Az én koromban még nem érezhetem magma elégedettnek, nem kényelmesedhetek el. Nagyon ambíciózus vagyok, hogy ilyen fiatalon ilyen messzire jutottam, de még közel sem vagyok elégedett.

Mi a titka sikerednek?

A jó védelem.

És egy megfelelő kapus…

Nekem az a feladatom, hogy minden edzésen fejlődjek, ne eresszem el magam. Ha ezt megteszem, a mérkőzéseken is látszik az eredménye.

Az ellazulást említetted, ennek a veszélye mindenkinél fenn áll.

Igen, nagyon jól tudom, s ez nem történhet meg velem. Nagyon sokat dolgozok, saját magam számára is magasra teszem a mércét, ezért nem lazulhatok. Én vagyok saját magam legrosszabb kritikusa. Soha sem engedtem le a kezeimet, mivel ezt nem engedhetem meg magamnak. Az a feladatom, hogy minél jobban megértsem a futballt, s ezt nem lehet másképp csinálni.

Honnan tudod?

Mert nem érzem jól magam, ha nem dolgozok 100%-os intenzitással.

Ebben a szezonban nagyon jó teljesítményt nyújtottál, de természetesen voltak kritikusaid is. Hogyan kezeled őket?

Nem igazán olvasom az újságokat, de a kritikák segítenek abban, hogy még nagyobb elszántsággal készüljek.

És amikor elérkezik egy-egy ilyen trófea megnyerésének a pillanata, kikre emlékezel?

Sok minden eszembe jut, ami korábban megtörtént velem, fontos pillanatok, szeretteim, s barátaim, mint például Iniesta, akik nagyon fontosak az életemben.

És a családod hogy ünnepelt?

Kijöttek a Levante elleni mérkőzésre, s amikor vége lett a játéknak, egyből a sarokhoz rohantam, hogy velük ünnepeljek. Nemsokkal később, miután átöltöztem, felhívtam a bátyámat is.

És ki ordított jobban?

Természetesen én. Nagyon izgatott voltam. Eszembe jutott a nagyapám is, aki nagyon szerette volna átélni velem ezt az örömöt. Vele nőttem fel, hiszen a szüleim legtöbbször dolgoztak, s nagyon sokat köszönhetek neki.

Mi a legfontosabb a bajnoki cím eléréséhez?

A légkör, ami a csapaton belül uralkodik. Olyan erős, mint egy repeszgránát. A következő évben ugyanígy kell folytatni.

A legjobb kapusok olyan csapatokban vannak, amelyek címeket gyűjtenek. Magadat a világ 10 legjobbja között tartod számon?

Nekem teljesen mindegy, hogy a legjobb vagyok, vagy a legrosszabb. Ez a rangsorolás nem igazán érdekel engem. Csak a Barca érdekel, s a munka, hogy még több címet gyűjthessünk.

És mit vársz a következő szezontól?

Ez az idei nagyon fontos volt, hisz megszereztük első címünket. Az elsőt a sok közül. A következő évben megpróbáljuk megvédeni, s a BL serleget is elhódítani, de ez nagyon nehéz, hiszen minden évben más nyeri meg. A legfontosabb, hogy mindíg a következő feladatra koncentráljunk. A Milan is már majdnem révbe ért a szezon végén, aztán mégis…

Hogyan élted meg a nehéz pillanatokat, mint például a Chelsea elleni BL mérkőzést?

Ez egy olyan hiba volt, amiből tanulnunk kell. A csapatot ez azonban nem zavarta meg, jobban koncentráltunk a bajnokságra. S ez a végén meghozta gyümölcsét, hiszen bajnokok lettünk, azért, mert bíztunk magunkban. Sok nehéz pillanat volt a bajnokságban, de túltettük magunkat a problémákon, s a lényeg, hogy a végén minden jóra fordult.

A Bajnoki címmel és a Zamora díjjal…
Új projektem, olvassátok, lájkoljátok:
http://stadionturista.blog.nepsport.hu
Rhynnblog:
http://rhynn.blog.nepsport.hu
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2005.06.21. 10:57:38

Ronaldinho legalább 32 éves koráig maradhatna
Hamarosan megköthetik az új szerződést.

Ronaldinho egyre közelebb kerül ahhoz, hogy egész hátralévő pályafutását a Barcában töltse. Már csak hetek kérdése, s megszülethet a megállapodás. Ha minden a tervek szerint alakul, Ronaldinho 9 évre, azaz 32 éves koráig írhat alá.

Miután a csapat megkötötte az új megállapodásokat Xavival, Decoval, Eto’oval, Damiával és Rijkaarddal is, már csak a csapat két legfontosabb játékosának, Ronaldinhonak és Puyolnak hiányzik az új szerződése, hogy a csapat gerince együtt maradjon még hosszú időkre. A többi játékosnál természetesen nem siet ennyire a vezetőség, hisz ők nem nagyon szeretnének távozni, de az első lépéseket ajánlott időben megtenni, hogy később ne legyen gond. Jelenleg ugyanis a klub a jó szereplés miatt nagyon jó anyagi helyzetben van, így megteheti, hogy a kulcsjátékosoknak jelentősen megemeli a fizetését. Ráadásul az eddigi igazolások, Mark van Bommel és Ezquerro is ingyen érkezett a csapathoz, így erre se kellett súlyos milliókat áldozni.

Az egyik legfontosabb játékosa a csapatnak Ronaldinho. Igazából a brazil sztár eddig sem reklamált fizetésemelésért, hiszen az előző nyáron új szerződést kapott, nehogy a gazdag csapatok valamelyike elcsábítsa a Nou Campból. Az új szerződése aláírása után viszont arra is lehetőség lenne, hogy a csapat bebiztosítsa: Ronaldinho a Barcából vonuljon vissza.

Vajon tényleg lehetséges lehet ez? Természetesen nem vehető biztosra, hisz ha egy játékos menni szeretne, még a szerződése se nagyon állíthatja meg, ugyanakkor egy ilyenfajta kontrakutssal elérhetnék, hogy ne kelljen minden évben újra tárgyalni a szerződést. Ez megnyugtatná a vezetést, s természetesen Ronaldinhot is.

Mit is kell tennie ezért Laportáéknak? Először is a 2008-ban lejáró szerződést kitolnák 2010-ig. Ehhez a Barcelona megemeli a játékos alapfizetését, s a különböző sikerek esetén kiosztott bónusz mértékét is, természetesen ésszerű határok között, anélkül, hogy a vezetés igyekezetében őrült összegeket ajánlana. A szerződésbe belevennék, hogy ha 2010-ben még mindkét fél szeretné folytatni az együttműködést, a szerződés opciója automatán érvénybe lép, s meghosszabbodik 2012-ig.

Több játékos hasonló szerződést kapott. Edmilson például, ha a mérkőzések 60%-án pályára lép, a következő éve garantált egy magasabb fizetéssel. Természetesen meg kell egyezni, hogy ezek a záradékok akkor is érvénybe lépnek, ha a játékos sérülés miatt csak kevesebbet játszik.

Figyelembe kell venni azt is, hogyha ezt a szerződést aláírják, Ronaldinho 32 éves lesz annak lejártakor. Így összesen 9 évet tölthetne el Barcelonában, ami manapság már nagyon ritkának számít.

Ez pedig legbelül mindkét fél részéről hatalmas elkötelezettséget jelent. Már nem a pénzről, kivásárlási záradékokról, a piaci viszonyokról, vagy más klubok fenyegetéséről tárgyalnak, hanem arról, hogy a két fél közösen képzeli el jövőjét. Ezt mutatja az is, hogy a kivásárlási záradékot megnövelik, vagy kiveszik belőle azt a részt, hogy minden évben csökken a játékos ára.

Roberto Assis, a játékos bátyja és ügynöke ezen a héten Europába utazik. Először is Németországba utazik, hogy megnézze a Brazil válogatottat, majd Barcelonába, hogy tárgyaljon a vezetőkkel.
Rhynnblog:
rhynn
A Stadionturista
Kapcsolat:

2005.06.16. 11:54:02

Iván felrakja, most rohanok dolgozni.

Iván!
Rakd ki a két cikket főhírnek. megjelöltem őket hogy átigazolási körkép 1-2. Asszem játék három nyereményért, a másik meg Baptista jön, Eto vagy Márquez megy.

Ma már nem hiszem, hogy írok többet, ez is jó sok :) Van mit olvasni.
Rhynnblog:
PetI
Hí­rhozó-cikkíró

2005.06.16. 09:20:10

Messi győzelemre vezette az argentinokat

Leo Messi főszerepet játszott az argentinok Egyiptom felett aratott győzelmében.

Az U 20-as világbajnokságon Argentína 2-0-ra legyőzte az afrikai válogatottat. A Barca fiatal tehetsége az első gólt szerezte, s így segített a talpra állásban csapatának, amely az előző fordulóban meglepetésszerű vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól.
Messi az első meccset a kispadon kezdte, de az Egyiptom elleni produkciója megmutatta, milyen fontos része lehet a dél-amerikai válogatott további menetelésében. A csapatnak még van esélye a továbbjutásra, ha az utolsó csoportmeccsen legyőzi Németországot. A németek erős válogatottal érkeztek Hollandiába; vezetik csoportjukat, 4-4 ponttal, holtversenyben az USA-val.
PetI
Hí­rhozó-cikkíró

2005.06.16. 09:05:41

Z. Iván
Adminisztrátor

2005.06.15. 01:57:13

Z. Iván
Adminisztrátor

2005.06.14. 15:06:00

Nagyon kösziii :D
Jó lett, ez igen fontos darabja a bemutatásoknak. Hamarosan betesszük a többi közé.
PetI
Hí­rhozó-cikkíró

2005.06.13. 20:51:26

Célkeresztben: Ronaldinho Gaucho

Varázslók ma is léteznek. A középkori mágusokkal ellentétben Barca zsenije, Ronaldinho azonban nem varázspálcával, bűbájos italokkal, hanem a labdával bemutatott trükkjeivel, játékával kápráztat el minket.

A kivételes tehetségű brazil fiú 1980-ban látta meg a napvilágot, Porto Alegre-ben. Édesapja, és bátyja is focizott, így nem is volt kérdés, hogy ő is labdarúgó lesz. Mindössze hat éves volt, amikor a Grémio futballiskolájába került. Kilenc évesen már megmutatkozott káprázatos tehetsége: egy ifi meccsen 24 gólt szerzett egymaga, ebből hármat érintés nélküli szögletből! A család szegénységben élt, míg bátyja profi focista nem lett. Ekkor már nem kellett nélkülözniük, s vettek egy medencés házat szülővárosában. A család nyugodt életét azonban egy tragédia árnyékolta be: Joao, az édesapa belefulladt a medencébe.
Ronaldinho csapatában 18 évesen bemutatkozhatott a felnőttek között. Négy éven keresztül focizott a Grémioban, s ezalatt megannyi felejthetetlen pillanatot szerzett a brazil szurkolóknak. Rio Grande do Sul állam bajnoka és gólkirálya lett 1999-ben és ugyanebben az évben a Copa du Sul-t, valamint a válogatottal a Copa Americát is megnyerte. Egészen 2001-ig maradt Brazíliában. A sikeres évek után nem volt kérdéses, hogy Európába igazol, azonban pályára lépése elhúzódott.
A francia Paris Saint Germain-hoz írt alá, újdonsült csapatánál lejárt szerződésű játékosként kezelték, de nevelőegyesülete pénzt szeretett volna kasszírozni eladásából. Januárban kötötte meg ötéves szerződését Franciaországban, de csak augusztusban léphetett pályára. Az átigazolása körüli huzavona megviselte őt, s a kezdeti időszakban nem csillogott. Azonban beilleszkedett a PSG-be, ezt mutatja, hogy két bajnoki szezon alatt 17 gólt ért el a bajnokságban. Jelentős trófeát nem gyűjtött be, az Intertotó Kupát sikerült egyedül megszereznie. A 2002-es világbajnokságon a kezdőcsapatban számítottak az ifjú játékosra. Legemlékezetesebb mérkőzése minden bizonnyal az Anglia-Brazília negyeddöntő volt, amin Seaman-nek rúgott káprázatos szabadrúgásgóljával az egész világon ismertté vált. A sorozat végén Ronaldinho és válogatottja világbajnoki címet ünnepelhetett. Klubjához visszatérve egyre gyakoribbak lettek összezördülései edzőjével, Luis Fernandez-zel, s távozni akart. Ez persze kapóra jött több európai élcsapatnak is, melyek soraikban akarták tudni a friss világbajnokot. A Manchester United, és a Real Madrid „viaskodott” egymással Dinhoért, de a nevető harmadik mégis a Barcelona lett. Utólag mondhatjuk, választását Ronaldinho biztosan nem bánta meg.
Már első szezonjában főszereplővé vált az átalakuló Barcában, és a kezdeti sikertelenségek után ezüstérmet szerzett, megelőzve például másik kérőjét, a Realt. Valósággal szárnyalt a brazil, már második meccsén gólt jegyzett a Sevilla ellen. Emellett házi gólkirály lett. Frank Rijkaard abban a szezonban egyértelműen rá építette az együttest.
Az idei bajnokságban a jelentősen megerősödött csapatban sem lehetett kérdés állandó csapattagsága, vezető szerepe. Bár az évad közepén kissé fáradtnak tűnt, szinte minden mérkőzésen láthattunk tőle világklasszis megoldásokat. Ki ne emlékezne a Madrid elleni hazai mérkőzésen (is) bemutatott „reklám-cselére” és góljára, vagy az Albacete elleni, „becsapós” mozdulatára a 16-oson belül, esetleg a Chelsea ellen szerzett átemelős és tizenegyes góljaira? Hihetetlen technikai képzettsége nem hasonlítható más játékosokéhoz, ösztönből cselekszik a pályán. Megérdemelten alapembere a 2004-2005-ös spanyol bajnok FC Barcelonának. A középpályán a szervező, támadó feladatokat látja el, s minden védő izgulhat, ha Ronnie-val kerül szembe, mivel lehetetlen megmondani, mit csinál a következő pillanatban. Néha még társainál is gyorsabban gondolkozik a pályán. Ő az, aki talán a legjobban élvezi a focit, mindig mosolyog a gyepen, és azon kívül is. A Barcelona mellett természetesen napijaink brazil válogatottjának is nélkülözhetetlen tagja.
Fontos góljai mellett cseleire, passzaira is méltán lehet büszke, mind Ronaldinho, mind az összes Barcelona szurkoló. Érthető okokból a Klub vezetősége minél hosszabb időre próbálja magához kötni a játékost, akinek reklámereje is hatalmas. Sandro Rosell távozásával sokak megijedtek, hogy a brazil „kontingensből” esetleg Ronnie távozik, de maga Rosell nyugtatott meg mindenkit, hogy a játékos Katalóniában folytatja.
Ronaldinho pillanatnyilag a világ legjobb focistái között van, hozzáállása, tudása minden futballista számára példaértékű lehet. Reméljük, gránátvörös-kék mezben még nagyon sok éven át kápráztat el minket, és az összes labdarúgást szerető embert egyedülálló játékával.

Néhány nyilatkozat Ronaldinho Gauchó-ról:

„-Miért szeretjük őt? Nemcsak gyönyörű góljai miatt, hanem, mert szambázik is, miközben ezt csinálja!”

„Utasítások? Nem adok neki utasításokat, csak teljes szabadságot, hogy tegye, amit akar.” – Frank Rijkaard

„Egyszerűen a világ legjobb futballistája.” – Diego Maradona

Adatlap

Teljes neve
: Ronaldo de Assis Moreira
Születési hely: Porto Alegre (Brazília)
Születési idő: 1980. március 21.
Magasság: 181 cm
Testsúly: 80 kg
Eddigi klubjai: Grémio (1989-2001) Paris Saint Germain (2001-2003) FC Barcelona (2003-tól)
1. meccse a Barcában: 2003. augusztus 30. Athletic Bilbao-Barcelona (0:1)
Bajnoki mérkőzések / gólok: 67 / 24
Válogatott mérkőzések / gólok: 42 / 15
Sikerei: FC Barcelonával: Spanyol Bajnok 2004-2005
Brazil válogatottal: 1996-1997 U-17-es Világbajnok
1999 Copa America-győztes
2002 Világbajnok
Egyéni elismerés: 2003-2004 A Világ Legjobb Játékosa a FIFA szavazásán
PetI
Hí­rhozó-cikkíró

2005.06.13. 20:47:49

Pénteken utazunk Katalóniába, úgyhogy egy pár napig nem hallotok majd rólam... :P Mielőtt (végleg) elmegyek :lol: írtam még egy cikket Ronaldinho-ról, remélem tetszik (Esztinek is, mivel ő a legnagyobb Ronnie fan) :!:
Z. Iván
Adminisztrátor

2005.06.07. 16:38:14

Z. Iván
Adminisztrátor

2005.06.06. 18:29:54

Fűűű bocs Peti, hogy nem raktam föl a cikked, de észre se vettem. Az utóbbi időben csak ritkán van mit föltenni innét.
Azért most a Maxis hírt ne írjátok a hivatalosról mert kiadtam
PetI
Hí­rhozó-cikkíró

2005.06.02. 15:42:54

Rosell lemondott!

Korábban a volt sportigazgató azt nyilatkozta, hogy a Barca vezetőségének „függetlenség, átláthatóság, és demokrácia” kell, most megvádolta Laporta elnököt, hogy „gyengíti ezt a projektet”. Rosell mellett Josep Maria Bartomeu is elhagyja a klubot.

Sandro Rosell lemondott mind alelnöki, mind a Barcelona Football Club-ban betöltött elnökségi pozíciójáról is. 24 órával ezelőtt, a másik négy alelnök sajtótájékoztatót hívott össze, melyen a lehetséges elbocsátásokról is szó esett. Bartomeu is elvesztette Laporta bizalmát, mióta a nyilvánosság előtt vitába keveredett az elnökkel.
Mindkettőjüknek hasonló okai voltak. Az ex-alelnök azt hozta fel fő indokként, hogy „a tervünket az elmúlt két évben gyengítették. Nem volt függetlenség, átláthatóság, demokrácia a vezetőségben.” Rosell megemlítette, hogy fenntartja „divergenciáját az elnökkel”, s azt is mondta: „Én vagyok a vesztes, de ha elmegyek az elnök sokkal nyugodtabb lesz. Nem akarok szembe szállni vele, ezért felmondtam.”
„Ezek az utolsó órák abban a projektben, melyet az elnök gyengíteni akart.” Később Sandro üzent Laportának: „Joan, sosem fogod elfelejteni a társaidat, ők azok, akik ki voltak választva neked.”
Arra a felvetésre, mely szerint Frank Rijkaard kritizálta őt, ezt válaszolta: „Ez nem bűn. Oroszlánok elé vetették.” Mint régebben Johan Cruyff, most ő is azt említette, hogy a legjobb dolog, amit tenni tud most, hogy nem befolyásolja a Barcát.
-Valaki azt említette, hogy egyszer elnökként tér vissza.
- Nem akarok elnök lenni, de ahogy mondják: Soha ne mondd, hogy soha.
Ronaldinhoval kapcsolatban megnyugtatta a Barca szurkolókat, mondván: Ronaldinho a Barcelonáé.
Bartomeu is ugyanezen okokat tekinti távozása okának. Az átláthatóság hiánya és, –hangsúlyozta – Laporta elnök támogatottságának hiánya bizonyos esetekben –késztette távozásra őt.
PetI
Hí­rhozó-cikkíró

2005.06.02. 14:13:04

Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2005.06.01. 21:44:19

Szeptemberben indul a BL hadjárat

Az UEFA kihirdette a következő évadra vonatkozó Bajnokok Ligája menetrendet, miszerint a Barca szeptember 13-án, vagy 14-én fog először pályára lépni a csoportkörben. A sorsolást augusztus végén tartják majd.

A Barca spanyol bajnokként egyből a csoportkörbe kerül kiemeltként, tehát kihagyja majd a júliusi és augusztusi selejtező köröket, melyben, mellesleg olyan nagyágyúknak is részt kell venniük, mint a Manchester, az Inter vagy akár az Ajax, és persze a spanyol bajnokság harmadik és negyedik helyezettjének, név szerint a Villarrealnak és a Betisnek. A sorsolást augusztus 25-én, csütörtökön fogják tartani a szokásos helyen, Monacóban.

A döntőre majd május 17-én kerül sor a párizsi Stade de France stadionban.

A teljes BL naptár:
A csoportkör 1. játéknapja: Szeptember 13-14.
A csoportkör 2. játéknapja: Szeptember 27-28.
A csoportkör 3. játéknapja: Október 18-19.
A csoportkör 4. játéknapja: November 1-2.
A csoportkör 5. játéknapja: November 22-23.
A csoportkör 6. játéknapja: December 6-7.
Nyolcaddöntő, első mérkőzések: 2006. február 21-22.
Nyolcaddöntő, második mérkőzések: 2006. március 7-8.
Negyeddöntő, első mérkőzések: 2006. március 28-29.
Negyeddöntő, második mérkőzések: 2006. április 4-5.
Elődöntő első mérkőzések: 2006. április 18-19.
Elődöntő második mérkőzések: 2006. április 25-26.
Döntő: 2006. május 17.

A Barca június 11-én érkezik Japánba

A katalán gárda június 11-én, szombaton fog megérkezni a japán fővárosba, Tokióba, hogy részt vegyen egy röpke túrán a szigetországban.

A Barca június 15-ig marad Japánban, ezalatt 2 mérkőzést fog játszani. Az első meccs a Yokohama Marinos csapata ellen lesz június 12-én, a Nissan Stadionban, a második mérkőzés pedig a Urawa Red Diamonds ellen június 15-én, a Saitama Stadiumban.

A túrára Rijkaard majdnem az összes játékosát el tudja vinni, azonban akad majd egy-két nagy hiányzó, többek között Ronaldinho is, akit a brazil kapitány, Carlos Alberto Parreira behívott a Konföderációs Kupára készülő válogatottba.

Joan Laporta, a Barca elnöke boldog, hogy a csapat visszatérhet Japánba, mégha Ronaldinho hiányozni is fog az útról. Erről a következőket mondta: „Nagyon sajnálom, hogy nem lehet velünk Ronaldinho, meglepetésként ért minket a Brazil Szövetség behívója a Konföderációs Kupára, meglehetősen csalódottak vagyunk miatta. Ennek ellenére természetesen a legjobbjainkkal fogunk pályára lépni, mint friss a spanyol bajnok, és a lehető legszebb játékunkat akarjuk majd mutatni.”

Ronaldinhot is megkérdezték a túrával kapcsolatban, aki elmondta, hogy remekül érezte magát a tavalyi, hasonló túrán, és nagyon sajnálja, hogy nem vehet részt rajta ismét. „Sajnálom az összes japán drukkert, hogy nem láthatnak majd. Remek élményekkel gazdagodtunk tavaly, ezért akartam a csapattal idén is ott lenni. Ez sajnos nem lehetséges válogatottbeli kötelezettségeim miatt, mivel el kell mennem a Konföderációs Kupára. Büszke vagyok, hogy hazám zászlaja alatt szerepelhetek, másrészről viszont tényleg sajnálom, hogy le kell mondanom miatta a japán túráról.”

Végezetül, íme az utazó keret:

Victor Valdes, Rubén, Jorquera, Puyol, Van Bronckhorst, Edmilson, Fernando Navarro, Oleguer, Damiá, Motta, Xavi, Gabri, Deco, Gerard, Iniesta, Albertini, Larsson, Giuly.

Eto’o részvétele még kérdéses, mivel neki is válogatott kötelezettségei vannak.
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2005.05.31. 22:58:51

Exkluzív interjú Ronaldinhoval

Világklasszis. Fenomenális. Zseniális. Hihetetlen. Kiszámíthatatlan. Ezeket a jelzőket hallva mindenkinek csak egy név ugorhat be – ez a név pedig nem lehet más, mint Ronaldinho Gaúcho.

Nagy reményekkel érkezett Barcelonába majd’ két évvel ezelőtt Ronaldinho, hisz tőle várták a szurkolók, hogy szeretett csapatukat, az F.C. Barcelonát végre trófeákhoz segíti. Az első szezonjában azonban a csapatbeli címek elmaradtak - egy borzasztó őszt követően, egy hatalmas tavaszi hajrát kivágva, végül a dobogó második fokára vezette a Barcát -, azonban egyéni szinten begyűjtötte az Év Játékosa címet, melyből már sejteni lehetett, hogy a második év merőben más lesz, mint az első. Szerencsére a jóslatok igaznak bizonyultak, mivel Ronnie végre a csapattal is nyert valamit, méghozzá a spanyol bajnoki címet, de biztosak lehetünk benne, hogy a sokak által egyszerűen ’A világ legjobbja’ -ként emlegetett brazil srác nem fog ennyivel megelégedni, és tovább fogja halmozni a címeit, kupáit – mind egyéni, mind csapat szinten.

A következő exkluzív interjút az Fcbarcelona.com és a Canal Barca készítették a friss spanyol bajnokkal.

Véget ért végül ez a hosszú szezon – miként értékelnéd saját, illetve a csapatod teljesítményét?

„Nehéz megítélni a saját produkciómat, nem is szeretek magamról beszélni. Sokkal jobban szeretek a csapatról, ugyanis a foci egy csapatjáték, és én a csapatért játszom, mindig.
Azt hiszem nincs jobb érzés annál, mint amikor bajnok vagy. A csapatot pedig egy tízes skálán 10-esre értékelném – ahogy játszottunk egész évben, ahogy küzdöttünk a sikerért, és persze egymásért, és természetesen a bajnoki cím miatt is.”

Van valami különleges pillanat, ami megmaradt benned az ünneplésről?

„Számomra minden különleges, minden fantasztikus volt. Elmondták nekünk miután megnyertük a Ligát, hogy a reptéren rengeteg szurkoló vár majd ránk, de azt kell, hogy mondjam, soha nem gondoltam volna, hogy ennyi ember lesz ott, és ilyen csodálatos élményben lehet majd részem. Sokan voltunk a csapatban idáig, akik nem tudták milyen érzés bajnoknak lenni, de a levantei meccs vége óta, minden pillanat felejthetetlen emlék marad. Ráadásul aludni sem tudtunk sokat, hiszen várt ránk egy következő buli, majd felvonulás a városban… Teljesen egyedülálló volt az egész.”

A csapat az egész szezon során egyenletes teljesítményt nyújtott. Ez lehetett a siker kulcsa?

„Valószínűleg igen. Végig egyenletesen kell teljesítened, soha nem lehetnek szélsőségek egy olyan csapatnál, amelyik a bajnoki cím egyik várományosa. A saját utunkat jártuk, ezáltal meg tudtuk nyerni a bajnokságot. A másik, hogy mikor nem ment a játék, nem tudtunk úgy játszani, ahogy kellett volna, egyből kerestük a megoldást, próbáltunk változtatni rajta. Vagy mikor nem ment a gólszerzés szinte senkinek, akkor is volt még valaki, aki átlendített minket a holtponton. Szerencsére mindenki nagyon kiegyensúlyozott volt egész évben.”

Sajnos voltak nehéz pillanatai a szezonnak, különösen a pályán kívül – gondolok itt a sérülésekre…

„A sérülések a legrosszabb dolgok, amik elérhetnek egy játékost. A vereségek is fájóak, de azokat rövid időn belül ki lehet heverni, kielemezni miért történtek. Több súlyos sérülés is sújtott minket, ami nem normális egy azon csapaton belül, de az egész gárda igyekezett mindannyiukat támogatni. Nagyszerű érzés volt megnyerni számukra a Ligát és később velük együtt ünnepelni a sikert.”

Miként éltétek meg ezeket a kényes időszakokat?

„Valóban nehéz idők voltak, de a csapat sérültjei mindig velünk voltak, nem tűntek el hónapokra. Beszéltek velünk, elmondták mit, s hogyan tegyünk, és hogy folyamatosan győznünk kell, mert így jövőre ismét a Bajnokok Ligájában szerepelhetünk, valamint mert ők is részesei szeretnének lenni a végső sikernek, ha pályára lépnek majd az utolsó néhány meccsen. Fontos volt az is, hogy a csapat többi játékosa ugyanúgy gondolkodott, mindenki a közös célért harcolt, és ugyanaz cél lebegett mindannyiunk előtt – senki nem egyénieskedett, vagy lógott ki a sorból. Ez is egy kulcsfontosságú tényező volt.”

A szezon elején szerzett bokasérülésed sokáig visszafogta a teljesítményedet, legalábbis kívülről így tűnt.

„Egy ilyen probléma a lehető legrosszabb, hiszen nem sokat lehet vele tenni. Én ráadásul rengeteget változtatom a pályán a helyem, a sebességem, a ritmust, ezért egy ilyen fajta sérülés akár boka, akár izomsérülés legyen, nagyban képes befolyásolni a teljesítményem. Hála Istennek, a szezon vége felé már teljesen elmúlt a fájdalom, és segíteni tudtam a csapatot.”

Az első, avagy a második itt töltött éved volt a könnyebb illetve nehezebb?

„Azt hiszem, mind a kettő bonyolult volt, de talán az első nehezebb volt, mivel meg kellett mutatnom, mire vagyok képes, hogy alkalmas vagyok a Barca mezét viselni. A másodikban már sokkal nyugodtabban tudtam játszani emiatt. Emellett érkezett néhány remek képességű játékos is, így még könnyebb jó játékot produkálni.”

Mi olyat mondanál a Barca tagjainak és támogatóinak, amit eddig még nem?

„Szerintem egy óriási köszönöm mindent elmond. Remélem, még sok-sok évig itt lehetek, és remélhetőleg rengeteg örömet tudok majd szerezni a szurkolóknak még.”
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2005.05.31. 21:28:47

Z. Iván
Adminisztrátor

2005.05.31. 12:05:32

Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2005.05.26. 12:44:58

Oleguer játéka bizonytalan

Oleguer Presas elképzelhető, hogy nem fog játszani a hétvégi Real Sociedad elleni szezonzáró mérkőzésen, mivel vádli-sérülést szedett össze a legutóbbi mérkőzésen a Villarreal ellen.

Sérülése miatt ki is hagyta a szerdai edzést és jelentkezett az orvosi stábnál, hogy kiderüljön hadra fogható-e a baszkok ellen. Az orvosok egyelőre nem tudták eldönteni, hogy játszhat-e szombaton, de valószínűleg még a hét folyamán ki fog derülni miként döntöttek.

Eto’o-val viszont minden rendben van, nem lett semmi komolyabb baja, miután nekifutott és kidöntötte az egyik kapu hálótartó oszlopát. Így tehát semmi nem akadályozza abban, hogy megszerezze a spanyol gólkirályi címet, és akár az európai aranycipőt is. A hét első edzése egyébként kellemes hangulatban telt, mindenki várja már az évadzáró meccset, hogy méltó módon fejezzék be ezt a hosszú, de sikeres szezont.
Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2005.05.26. 12:24:16

Z. Iván
Adminisztrátor

2005.05.25. 12:26:07

Z. Iván
Adminisztrátor

2005.05.24. 11:35:31

Z. Iván írta:
rhynn írta:Na, holnaP 1 körül jövök, rakj ki nekem 2-3 cikket és megírom!
Ez ok, de jobb szeretnék beszélgetni veled kicsit...
Itt vannak:
http://www.sport.es/default.asp?idpubli ... _PK=614&h=
illetve válassz az idöd függvényében ezek közül:
http://www.elmundodeportivo.es/20050524 ... 69534.html
http://skysports.planetfootball.com/lis ... nnel=Spain
Z. Iván
Adminisztrátor

2005.05.24. 11:15:58

Enrique
Presidente del Barça
Kapcsolat:

2005.05.23. 23:08:23

Eh... Kécen' ics' ván'. 8)
Ez a sok adat, hihetetlen... :D

18%-kal nagyobb érdeklődés!

A csapat remek játéka úgy látszik tovább vonzza a szurkolókat, hiszen a tavalyi szezonhoz képest 18 százalékkal többen látogattak ki a Barca meccseire idén.

A csapat folyamatos jó játéka mindenképpen egyre több szurkoló tetszését nyerte el, hiszen az elmúlt évek egyre jobb és jobb eredményei miatt a drukkerek száma is évről-évre jelentősen növekedett. Amíg a 2001-02-es szezonban átlagosan 53.000-en voltak jelen a Barca meccsein, addig a 2002-03-as évadban ez a szám 65.309-re, a tavalyi szezonban pedig 66.603-ra növekedett. Idén már 73.015 volt az átlag nézőszám, összesen pedig 1.387.290 néző nézte végig a 17. Spanyol Bajnoki cím megszerzését.

Ezek a statisztikák kivételesen jónak számítanak, azonban van még valami, ami boldogságra adhat okot, mind a vezetők, mind a szurkolók számára. Ez pedig nem más, mint a Bajnokok Ligája ezen mutatója, hiszen a BL négy hazai meccsén átlagosan 81.000 néző vett részt, ami jóval magasabb, mint a legutóbbi kirándulások nézőszámainak átlaga az európai porondot tekintve.

A tavalyi szezonban, mikor is a csapat az UEFA-kupában vitézkedett, mindössze átlag 44.680 néző követte a hazai mérkőzéseket a Nou Campban. A legutóbbi 2 BL szereplés alkalmával is kevesebben voltak, mint az idén – a 2002-03-es szezonban 67.355 volt az átlagos nézőszám, míg egy évvel korábban kb. 68.000 nézőt regisztráltak mérkőzésenként.

Ezen kívül meg kell említenünk a szezon legtöbb nézőt vonzó meccsét is, ami természetesen a barcelonai El Clasico volt, mely pontosan 96.905 szurkolót vonzott a helyszínre. A Real elleni ütközetek amúgy is a leglátogatottabbak, minden évben leglalább 98.000 fanatikus izgulja végig a 90 percet. Azonban ez a számadat is csak kicsit marad el a BL idei két nagyágyúja ellen megvívott meccstől, hiszen a Milan ellen 90.465-en, a Chelsea ellen pedig 96.650-en szorítottak a Nou Campban a Barcáért.

Végezetül néhány adat még az előszezonból – a Joan Gamper kupáért vivott csatát rengetegen tekintették meg a stadionban, főleg a korábbi évekhez viszonyítva, mivel idén kb. 97.000 drukker volt jelen a Milan ellen – egy évvel ezelőtt csupán 32.229, míg a 2001-02-es szezonban ennél valamivel több, 37.304 néző volt. Ezen kívül még a Boca Juniors elleni meccsen is sokan kint voltak, mikor 86.826 szurkoló nézte végig kedvencei 90 percét.
Z. Iván
Adminisztrátor

2005.05.23. 22:04:16

rhynn írta:Na, holnaP 1 körül jövök, rakj ki nekem 2-3 cikket és megírom!
Ez ok, de jobb szeretnék beszélgetni veled kicsit...
Lezárt